Tuesday, April 14, 2015

Dekorasi :: ruang foyer






ruang foyer kat umah aku ni..
satu ruang yang dah lamaaaaa sangat aku pikir apa aku nak letak kat ruang tu..
letak nya kat sebelah pintu masuk utama..
biler bukak pintu besar.. 
ruang tersebut seolah2 di pinggirkan..
sedangkan ruang tu agak luas..
dan sayang kalau di buar kan.. bagi aku lah..

memula dulu..
aku pikir ank buat almari pasang siap tuk letak kasut..
kire rak kasut lah..
tapi nak buat elok2.. kire part of dekorasi lah jadi nya nanti..
tapi macam biasa lah.. tak terbuat2.. huhu..
jadi nya.. selama ni aku hanya letak satu frame kanvas abstrak besar kat belakang tu..
kire menarik perhatian gak lah..
ramai yang tegur cantik canvas tu..
tapi.. aku tetap rasa kosong..membazir ruang..
nak gak letak rak pasang siap kat situ..

sampai lah masa aku beli almari baru dari ssf ritu aku ada cerite tu..

plan nya memula..
aku alih almari cermin besar yang kat hallway tu kat situ..
ngan cermin2 nya aku alih sama..
memang sesuai lah tempat nya..
meja cermin tu besar..
ruang tu luas..

tapi.. biler almari baru sampai..
letak kat situ..
tenggelam..sebab dinding nya kaler kelabu gelap..
almari tu sendiri warna ala2 rustik kan..
tapi kalau ikut saiz memang sedang elok..
plan nya nak letak stand lamp satu ketul kat situ..
tapi.. malas lak aku nak mencarik beli..

dari hari ke sehari mata makin tak pekenan letak kat situ..
dan satu perkara paling merisaukan..
almari aku tu jenis macam aluminium cover die.. campur lather..
tang aluminium tu..kalau kene langgar atau kemek sikit memang nampak jelas tau..
tak ley buat apa dah tau kalau rosak..
memang buruk lah nampak nya..
risau nya sebab.. anak aku suka main beskat ngan yoyo car die bawak laju2 merempit dalam rumah..
die tak pernah langgar..
selalu pesan kat die.. nak main jangan langgar perabot mama..hahaha..
bagus nya memang die dengar kate..cermat dak qaleef ni..
so far.. tak pernah lagi lah jadi apa2..
tapi tetap risau jugak..

jadi.. last week aku gi alih almari baru tu ke ruang foyer..
dan pindah balik almari cermin tu ker ruang hallway...
tapi hanya meja.. cermin aku buar kan.. saja nak nampak lain sikit..













jadi ni lah ruang ringkas foyer rumah aku
kalau ikut2 kan sebenarnya..
pintu tu kalau terbukak.. tak perasan sangat pon ruang ni..
tapi.. ruang ni luas tau...
tak besh pulak biler aku rasa kosong kat situ.. 
mesti nak hias gak sikit dekorasi..

biler meja tu letak kat situ..
baru nampak timbul..
nak banding sebelum ni.. tenggelam sebab dinding gelap..
ada abang camera datang masa interview aku last week..
kemahen pekenan ngan lemari aku ni.. huhu..
bagi aku almari ni ada karakter die.. bentuk nya unik dan rustik
memang 'lari' sikit lah dari dekorasi asal modern umah aku..
tapi pon boleeyyy.. hahaha...







6 comments:

Ayu Rashid said...

cantikkkkknyaaaaaaaaaaaaaaa. mewah giler.

Ain Rahman said...

cantik dan kemas. suka sangat tengok deco umah akak =)

Ummul Azkee said...

salam perkenalan,cri akk deko2...saya minat juga deko2 nihh

housewifearts.blogspot.com

juicy X said...

ishhhhhhhh geramnya tengok!

ieza ashaari said...

Cantiknya. Boleh jd pereka hiasan dalaman akak ni.

Suffiah zee said...

perghhhh...look soooo EXCLUSIVE...bp hengget tuh