Wednesday, April 22, 2015

kalau aku perlu bersalin secara CEASERAN lagi..





dulu...masa bersalin kali pertama..
sapa sangka aku tak mampu bersalin secara normal..
siap kes CPD lagi hokeh..
tapi.. aku ok jer.. bahagian aku..
dan tu bukan isu besar pon kat aku..
bagi aku.. asalkan aku dan baby selamat dah cukup..alhamdulillah..
anak aku tu pon dah 3 tahun.. sihat dan sempurna..
luka mak nya.. 
tak penting orang lain nak amik tau.. hahaha..
sakit perit.. tanggung tu.. berbaloi biler tengok anak seperti qaleef..
tak de apa pon nak di pikirkan sangat beranak czer ke normal bagai..
dah berlalu.. biar kan jer..tak de effect pada kehidupan pon kan..
yang penting macamane jaga diri tu..
jaga kesihatan tu..
tak kisah ko normal atau ceaseran..
ITU HANYA LAH SATU PROSES KELAHIRAN...
setiap satu tu - normal atau pon czer - ada kesakitan nya..
ada pengorbanan nya sendiri..
kalau tak.. Allah tak kan hadiah kan 'shahid' tersbut pada seorang ibu yang melahirkan anak..
tapi apa pon...
bersyukur jer.. kalau kite dapat lalui nya ngan selamat..
dengan izin dari Nya...

tapi tu lah.. 
preparation tu..
sebab tak terpikir yang masa tu akan beranak secare pembedahan..
jadi.. takde pon sebarang preparation..
mental apa tah lagi..
masa waktu nak bersalin tu.. lebih pada redho-pasrah.. hahaha..
tapi nak cerite pasal lepas bersalin-waktu pantang tu sendiri..
mencabar..!! sangat mencabar..bagi aku..

jadi.. tuk kali ke-dua ni..
yang mungkin jugak akan lalui perkara yang sama..
[tak sempat nak cerite lagi kat korang akan hal ni]
jadi.. aku lebih bersedia.. insyaa Allah..
lelebih lagi mental aku sendiri..
iyeerr.. orang kate... sakit orang beranak czer ni lain sikit...
sebab.. sakit nya selepas bersalin tu sendiri..
aku mungkin boleh elakkan sakit sebelum bersalin yang sebenar [seperti contraction]
tapi aku tak boleh nak elak sakit berminggu2 selepas bersalin tu..!!
tetap sakit tau..
sakit giler...
part tu aku cakap mencabar...
aku ingat lagi waktu qaleef dulu.. pain killer-ubat tahan sakit memang sentiasa ada dalam poket..
sakit kat luka tu toksah ko cakap lah..
memang sakit..
ko dapat bayangkan tak.. perut ko di hiris2.. di siang2 satu persatu lapisan..
untuk mengeluarkan anak tu..
dan di jahit pulak setiap lapisan tersebut...
cube ko toreh sikit lah tangan ko.. sakit tak..?? ngilu tak..??
sikit jer kan.. kene pisau pon drama lebih..
ini kan pulak perut ko di belah..!!
iyeerr.. mungkin masa kene belah tu.. tak rasa sebab ada bius..
tapi cer bayangkan rasa nya biler bius tu semua hilang.. 

dan kene hadapi semua ni bukan waktu jer..
tapi sekurang2 nya seminggu..
ada orang sampai 2 minggu dan berminggu..
aku ni.. walaupon recover agak cepat..tapi.. ngilu kat bahagian yang di operate tersebut..
tetap terasa kekadang.. amik masa gak lah..
walaupon kat luar rasa kering jer kan..
tapi bahagian dalam tu yang kene concern lebih..

jadi.. sapa cabar orang beranak czer ni tak sakit macam orang beranak normal..??
sapa sanggup nak lalui kalau boleh memilih..??

tapi.. aku sendiri pernah rasa macamane sakit nya contraction tu..
pernah rasa macaman berpeluh2 aku pegang tiang katil spital saat tersebut
-sebelum aku di beri epidural-
cume mungkin aku tak merasa sakit-seksanya [seperti yang aku tau dari pengalaman orang lain]
waktu nak meneran keluarkan baby..

mungkin orang pikir.. 
tak istimewa tak merasa bersalin secara normal..
tak merasa semua tu..

secara.. sopan nya.. aku akan cakap..
tu bahagian masing2..
aku pon tak sangka yang aku akan bersalin secara c-zer..emergency czer hokeh..
dan aku tak mintak pon..
okeh.. tipu.. aku mintak.. tu pon selepas 15 jam menunggu tak bukak2.. hahaha..

tapi.. secare kasar nya..
lantak lah situ.. janji aku beranak...
tak kisah lah ngan cara apa pon..
janji baby tu keluar.. dan aku selamat..
sakit tak sakit.. belakang kire..
jadi.. tuk aku.. orang2 yang suka nau nak banding2 kan tu..
tak ada ape pon yang di pertahan kan..
ini bukan pertandingan..
ko hebat atau tak..
yang penting ko selamat bersalin.. dan anak ko jugak selamat [dengan izin Nya]
bukan satu kebanggaan pon..perkara ni semua..
mengandung..dan menjadi seorang ibu 
tu yang patut ko bersyukur..
beranak normal.. atau czer.. bukan isu pon..
macam sesetengah orang pikir..
tah kenapa aku tak paham.. hahaha..

kalau aku nak jawap.. cer ko rasa dulu..
baru ko tau macamane keadaan nya kan..
ko ingat senang ker....
menanges ooiii..


ko hengat lepas beranak czer tu.. nak berak kencing tak sakit..
even nak batuk bersin pon kalau boleh tahan.. ku tahan kan jebat..
nak bangun duduk.. seksa..
aku teringat saat aku terpaksa bangun setiap kali nak nyusukan qaleef tengah malam..
memang perlukan bantuan fared tuk bangun kan aku -tuk pangku baby-
macam tu jugak biler nak baring..

sama jer kan macam ko beranak normal..
sakit kat bahagian tersebut.. 
walaupon tempat berbeza..
tapi masih tetap sakit...

dan kalau ikut kan...
mana ada orang suka nak saja2 rasa sakit..
tapi tu lah die proses bersalin..
sakit nya sikit lagi hampir dengan kematian..
ibarat nyawa di hujung tanduk kate nya..
jadi.. normal atau czer.. janji bersalin sudeeeyy.. ngeeee...

teringat gak aku masa qaleef masuk ward kat spital razif klang sebab demam kuning..
masa tu.. baru hari ke 4-5 kot..
2 malam pertama jer aku sewa katil kat spital..
tapi tak tahan sebab duk ekon badan aku bisa2 mencucuk2...
jadi biler aku balik.. aku terpaksa datang ulang alik tuk susukan qaleef 
sebab masa tu tak pandai nak perah susu sangat
dan aku tak sampai hati nak tinggalkan qaleef sorang2 kat situ..
jadi.. ko dapat rasakan tak kesakitan orang yang baru beberapa beranak secare czer
yang kene bergerak banyak dalam keadaan perut berbirai2..
tak cukup kuat ubat tahan sakit spital..
aku amik pain killer dos tinggi... sebab sakit giler biler kene bergerak banyak..

tapi tu lah orang cakap..
demi anak kate ko..
kalau kate terpaksa bertongkat.. atau mengheret badan sekalipon..
kalau tempang sekali pon...
kite tetap akan sanggup buat..

jadi.. sakit tak sakit beranak tu..
tak yah nak amik kire..
sebab.. beranak.. memang sakit kot..
tak kire lah normal ker czer kan...
cuma doa yang baik2 saja..
dan doa agar proses semasa melahirkan anak tu di permudah kan..
mak sihat.. anak sihat.. dan selamat..
tu yang penting..
tak yah ko sibuk2 kire orang tu beranak normal atau czer..
just hargai orang tu mampu mengandung dan melahir kan anak..


setiap orang ada bahagian nya..
dan biler bersalin secare czer pon bukan bermakna tu bahagian tidak baik kite..
macamtu gak kalau sebalik nya..
setiap yang berlaku.. adalah urusan dan rahsia Allah..
sapa kite nak mempertikai kan nya..



untuk aku sendiri..
kalau dulu.. langsung tak pikir..
sekarang pon.. idak lah terpikir2.. hahaha..
tapi.. apa yang penting tuk aku.. aku hanya nak selamat melahirkan anak..
czer atau normal.. hanya lah satu proses kelahiran..
macam aku cakap atas tadi..
ada kesakitan nya sendiri..
kalau kate bangga..
dapat melahirkan anak pon dah satu kebanggaan sebagai wanita dah pon kan..
asalkan baby ni keluar.. 
selebih nya..sakit ke hapa.. biar aku yang tanggung.. gitteewww..
drama ker mak2 sangat nih.. hahaha..

kalau aku dapat bersalin normal.. ALHAMDULILLAH
bersalin secare ceaseran pon.. aku tetap ALHAMDULILLAH...
doakan aku selamat melahirkan anak dan sihat..
tu jer aku mahukan...


entry ni bukan perbandingan..
aku cume pelik ngan sesetengah orang yang suka nau nak banding2 kan setiap satu tu..
-samaada beranak normal atau czer-
kalau beranak normal dah kire hebat..
beranak secare czer konon nya tak feel..
feel luuuuuuuu... dah melalui fasa 40 minggu..
sakit itu sakit ini.. mengangkut perut kehulu kehilir..
tak nak pikir feel tu kaaaahh...
kelakar orang sibuk pikir akan hal orang lain [dalam perkara ni]
lantak lah situ kaaaaann...
dah kenapa banyak pulak ruang dalam pikiran tu nak pikir akan perihal orang lain pulak.. 
aku ni kekadang nak pikir pasal diri sendiri pon tak sempat...hahaha...

kite ni kerdil jer sebagai hamba Allah..
tak de apa perlu di bangga kan..
semua tu kan urusan Allah.. bukan urusan kite..

macam aku cakap kat atas tadi..
bersalin normal atau czer... itu hanya satu proses kelahiran..
sakit nya tetap sama walaupon berbeza keadaan... full stop



notatanganAty :: nanti senang sikit aku nak tunjuk [tempat luka operation kat perut tu] kat anak2 kalau derang tanya derang kuar dari mana.. hahahaha...... ko mampooooo.....




















DAPATKAN EPHYRA DENGAN HARGA LEBIH MURAH DARI PASARAN DAN ORIGINAL DI SINI..!!!

LEBIH BERBALOI..!!!!

EPHYRA MEMBANTU ANDA ::

✔️masalah jerawat pulih
✔️jeragat hilang
✔️parut berlubang akibat jeragat makin pudar
✔️masalah eczema pulih
✔️kulit jadi lebih bersih & berseri
✔️suami/ kawan2 perasan perubahan pada kulit yg jadi lebih glowing


✔️berat badan turun 1-2 kg
✔️perut kempis!!! .







SET 1 ::
EPHYRA PREMIUM [30 SACHETS] 
 + EPHYRA SKIN BAR

FREE BOTOL SHAKER
FREE POSTAGE SM


SET 2 ::
EPHYRA TRIAL SET [10 SACHETS]
+ EPHYRA SKIN BAR
FREE BOTOL SHAKER
FREE POSTAGE SM

SET 3 ::
EPHYRA PREMIUM [30 SACHETS] SAHAJA
FREE BOTOL SHAKER
FREE POSTAGE SM


SET 4 ::
EPHYRA TRIAL SET [10 SACHETS] SAHAJA
FREE POSTAGE SM


SET 5 ::
EPHYRA SKIN BAR SAHAJA
POSTAGE RM 7 SM







EPHYRA SKIN BAR





WHAT'S APP / SMS :: 019-2085089
[untuk urusan jual beli sahaja..tolong jangan call]


EMAIL :: nurha_abdul82@yahoo.com


17 comments:

IdaShazana said...

betul ckap aty tu... tapi ada ke konsep orang membanding-bandingkan gitu??... pelik sangat kelakuan

kakak akak, walau anak dia dah umur 14 tahun, sakit operate tu rasa sampi sekarang. tiap kali batuk, kena ampu perut

berdoalah semoga mak dan anak sihat

Masya said...

saya doakan aty dipermudahkan semasa bersalin nanti.. apa yg allah aturkan adalah yg terbaik buat kt .. yg penting aty dgn baby sihat dan selamat nanti insyaallah....

haihh kalau ikutkan ngeri bersalin ni jgn ckplah.. samalah kita pun operate last minit jgk ... tp xmoo emoo.. xmoo pikir yg bkn² yg penting kt dgn baby selamat .. chaiyokk aty... amin... nanti jgn lupa update blog ... lps bersalin.

e k i n ♥ y u s r i said...

semoga kali nie dpt bersalin normal kak
insyaallah
semoga semuanya dipermudahkan
amin

Lynda Che Lah said...

sy dah 2 kali czer..
susah payah hanya sy yang tahu
sakit perit juga
nak buang air besar pun takut perut terburai..huhu
Insya Allah Atie..
Hanya kita yang kuat tahu..
Semua demi anak syurga kita..
Selamat semuanya utk Atie dan anak-anak

Maszerin Muhamad said...

yep czer lbih lame sakit lepas branak. even yg norman ni pun sakit juga sbb kene potong juga kat V untuk bantu baby keluar. mcm saya bby 3.8kg masa 1st tu.sya mmg tak sakit lame.. baby 1st 5 jam contrction. 2nd bby 2minit contraction bby kuar..both normal.. baby 2nd 3.5kg..tu 35 weeks. klu cukup 40 weeks doc ckp 4.3kg atlist.. huh..so kene kene gunting lar.. tapi sbb kan keparakan doc tu.. mmg tak rasa langsung lepas bersalin. bg sya same je aty.. yg penting both selamat..

Maszerin Muhamad said...

cuma yg saya nak share tak kira normal or czer. both sakit dan itu pengorbanan. normal pun kene potong or kotak natural, czer apatah lagi.. both kene jahit.. tak boleh di pertikaikan. dan dua2 mmg sakit czer n normal. depends pda kepakaran doc yg jahit luka normal n czer tu sendri. rabbi yassir walla tuassir.. semoga dipermudahkan dalam perjuangan aty.

azizah green line said...

betul sgt2 kak..jijah pon merasa czer..czer sakit selepas tu pastu nk jaga luka pembedahan kemain lama..sampai bertahun2 pon masih terasa sakitnya..Allahuakbar!

itu pengorbanan seorang ibu..walau cara macamner bsalin pun seorang ibu tetap nk kuarkan anaknya dgn selamat

jijah harap kak aty dapat bersalin normal..moga dipermudahkan..Amin..

Halimah Tusa'diah Binti Paimon said...

akk dah rasa dua2 dik...czer emergency dan normal..normal anak pertama dan kedua..ketiga czer...masing2 ada baik dan buruknya kan...ape la kita nak membanding-bandingkan...semua kan kerja Allah..dah xde kerja ke nak tanya kita...nape czer ek...x best la czer...memula akk rasa macam loser je bila czer cause org pandang rendah..but bila dah rasa dua-dua ni akk bangga pulak...alhamdulilah...boleh cakap czer lagi best...kurang sakit...normal pastu nak tunai hajat..takut...sakit jahitan tuh..apapun akk doakan adik berjaya mengharungi semua dugaan...biarlah apa org nak ckap..nnt diaorg penat..berenti la sendiri dan slalu bersangka baik pada Allah

Puteri Satu said...

110% akak setuju... akak dua-dua anak c-zer... ada masa rasa tersentap jugak bila orang citer dengan bangga .. bersalin normal... bila bersalin c-ser ha c-ser ke..?? eh eh apa yg pelik dan jeliknye lah bersalin c-ser kan.. mentaliti tu mcm bersalin c-ser tu hina sgt ke..??? allahuakbar....

Betul tu bahagian masing2... kenapa nak dipertikaikan.. mcamana cara sekali pun... tuhan tetap berikan syahid tak kira ko bersalin proses mcamana sekali pun...

Hahahha.. yg last tu tak tahan ty... ha ah betul tu.. kita mampu tunjuk parut kat anak bila anak tanya keluar ikut mana...?? yg bersalin normal mampu nak tunjuk?????? ekekkeke.. nak gelak plak akak kat situ...

apapun doa akak utk aty.. semoga dipermudahkan segalanya....

Insyallah c-ser yg kedua tak berapa sakit berbanding pertama mengikut pengalaman akak sendiri..insyallah...

cplud miera said...

assalam kak aty. sy doakan semoga dipermudahkan proses kelahiran bayi ke2 akk ni. Semoga selamat semuanya. amin

Yana MIB said...

oke gak ko buat entry ni..mewakili cesareans..kahh :p
.
semoga dipermudahkan wehh...aku lak debor...jgn lupa cite...wpn aku due lmbt lg tp terpk² gak...cuak tapi eksaited...acaner? :p
.
part last tu aku suka...boleh tunjuk luka czer kt anak..eh motip kan? >_<

Puteri Beribiru said...

ada jugak yang banding2 ye kak..
both way pun scary rasanya..
dan kadang-kadang kite lebih solute orang beranak czer sebab bukan senang ye dak..kite tengok org czer ni macam lagi kesian dari beranak normal..
wallahualam,,
ape pun semoga urusan akak dipermudahkan nanti ye..take care..
semoga baby dan akak sihat

eima said...

ok ayat last sekali tu aku suka .... kah kha kah .... betui betui

humble.yat said...

aty..setuju sgt sgt dengan entry n..
cerita sy sama mcm aty..cser then warded demam kuning..tak terkata rasanya..
tapi sejak tu sy tak putus doakan kwn kwn semua dpt bersalin normal..
bila dgr khabar berita diaorg bersalin normal sy rasa lega sgt..

skit ceaser kita je yg dpt rasa..
speechless..

maybe itu bahagian pengorbanan kita sebagai ibu kan?

tapi prt tak best org cmcm pandang sebelah mata la huhu

Nurul Aziz said...

Sy klw blh mmg nk normal. Takut sgt klw kena czer. Dulu pun nyaris kena czer, tapi alhamdulilah dpt normal.. Tkde nak bangga pun bersalin normal ni, czer lagi sakit kot? Normal sakit kejap je.. Mintak mintak kali ni pun dapat normal gak, murah sikit bil hospital. Eh! Hihi.

Salhah Suhot said...

Walaupun sy bersalin normal, sy tetap salute org bersalin czer. Cuma puisi mak bersalin czer tu buat sy sentap sikit la..bersalin normal pun ada kesusahannya...xperlu banding2 mana lebih susah, mana senang...bersalin mmg perlu sakit...
sy doakan aty domudahkan bersalin..amiin

D'lla said...

Assalamualaikum..lama xmengomen..internet k.o kt rumah KK ni..kalo dtg roger la..
Semoga nanti dipermudahkanNya,amin.take care