Monday, April 13, 2015

Ruang tamu :: dekorasi dan almari tv pasang siap





sebelum ni dah janji nak full review wall tv cabinet -ahli baru ruang tamu rumah aku ni..
tak siap sepenuh nya pon lagi..
wiring tak kemas betul2...
lampu pon tak tukar lagi..

lampu belakang wall tu..
pakai yang sedia ada kat umah aku ni..
tapi upernya kecik nya alahai..
tak cukup pulak tu..
sepatut nya ada 4 ketul..tapi satu dah pecah kot..aku buang dah..
carik2 tak jumper..
lepas tu pendek pulak lampunya..
jadi.. lighting nya tak cukup lah..
pakai jer dulu apa yang ada sampai laki aku beli lain nanti..
pasang sendiri jer.. senang..
pakai lampu kaler biru.. macam besh jer.. heheh...
berseri2 giteeww.. kat mata aku lah..




ni lah die..
sebelum ni aku cerite dah kan... material wall kabinet tu dari acrylic..
hitam..!! contra kan dengan panel wall belakang tu kaler cerah..
material nya ni sebenarnya.. berkilat bias cermin..
tu kalau aku tak edit tu.. nampak bias gambar aku ngan mengambik gambar ni.. hahaha..

tengok wire plug bawah tu.. tak buat betul2 lagi..
tu wire extension pasang table lamp aku..
ruang tamu aku ni..pemaju buat.. plug nya kedekut.. satu ketul kat tv jer tau..



wall panel belakang putih tu punya lah besar..
8 kaki x 9 kaki
kalau ikutkan.. nak wall cabinet cantik..
kene lagi tinggi..
tapi.. kalau lagi besar.. kiteorang tak boleh bawak balik..
kilang tu pulak tak de yang lagi tinggi..
kalau lagi lebar ada lah..

lagi pon.. abah sado kate.. lagi besar panel tv tu..
lagi kecik nanti tv kiteorang tu nampak.. hahaha..
bahek lah.. aku terima tv kiteorang tu hanya 32 inchi..
buat masa ni memang tak rasa nak tukar-beli tv lagi besar..
aku jarang tengok tv.. tv yang ada pon tak tertengok..
yang ni pon ok dah.. asalkan boleh tengok.. hahaha..








tv bawah ni.. aku tak letak astro..
pakai arial luar biasa tu jer..terang..
astro kat tingkat atas.. jarang sangat aku nak tengok sekarang..
laki aku soh potong jer.. hahaha..
yer lah.. bayar mahal tetiap bulan..tengok nyer idak..
tapi kang aku potong kang.. adik2 aku datang..
suka derang lepak atas tu.. nak tengok apa pulak kan..
tu aku biar kan jer..
aku layan drama jer..tu pon bukan lah semua cerite dari pagi ke petang tak gerak2..
cerite2 tertentu jer..
kekadang.. tv ni buat dak qalef layan video die jer..

tak suka sangat tv kat bawah..
lagi2 kat sofa.. ko tau lah kan.. aku ni.. 
tak suka lenjan sofa tu.. tu semua punca2 cepat buruk rosak tu.. ngeeeee...
tapi kalau tak de tv pon sunyi gak..
pagi2 aku buat keje kat dapur..
dapat lah dengar ceramah tanya lah ustaz-ustazah bagai kat tv9 tu..
dapat gak lah ilmu agama kan dari tak bawak manapaat..
pastu tak rasa sunyi sangat kekadang sorang2 kat dapur tu.. huhu..


setel pasal wall tv cabinet..
tinggal sikit2 wiring ngan lampu jer..
tak tau tah biler lah laki aku nak buat..
ni dah nak beranak ni..
tapi aku bukan lah jenis tido besepah kat ruang tamu..
so.. kalau kate nak pantang tido baring kat hall ni.. memang tak lah..
tak gheti aku.. tak biasa...huhu..
cuma harap sempat nak make over bilik tamu bawah tu..
aku nak buat sebagai bilik pantang aku nanti..insyaa Allah..








belanja lah sikit dekorasi ruang tamu aku BUKAN yang terbaru.. hahaha..
sama jer kan ngan sebelum ni...tak de apa yang berubah pon..
kecuali wall tv kabinet tu..
aku rasa akan kekal kot macam ni sampai raya nanti..
sebab bulan pose nanti aku ngah ber-pantang
langsir pon gamak nya.. itu jer lah jugak gaya ghoper nya...ku pasrah..
melain kan aku gigih nak menjahit bulan depan..
sebelum bersalin awal bulan 6 nanti..
ingat nak tukar langsir dan sarung kusyen sekali..
nak tukar kaler lain.. jemu hooii 3 kali raya kaler ni jer..
tapii tu pon kalau gigih lah yer...
kalau tak.. takper lah.. pakai jer lagi yang tu pon..hoho..

















8 comments:

Nurzakiah Hanum said...

assalamualaikum
singgah pagi isnin :)

juicy X said...

WAHHHHHHHHHH! KALAU MCM NI SEKALI DAH LEPAK2 SUSAH NAK BANGUN NI HUU

eima said...

waaahhh cun ... rasa sayang plak nk dduduk kat hall ko ni wei .... tambah2 kat sofa ko tu .....

norlina jusoh said...

cantik la umah aty.. yg penting sentiasa bersih dan kemas

FadMN said...

cantikkk je tau.pandai awak deco kan..balik keja penat terus happy rumah kemas cenggini.

FAD

fazian batrisyia said...

cantik....lg kemas...senang nak menyapu, vacuum, mop. ni karang asyik jumpa colour pencil la, colouring book, sampul gula2 & habuk yg terperangkap...ada bajet lebih plan nak buat la...

cahaya kejayaan said...

Cantik dan kemasla..camne nk maintainkn kekemasan ek? Bdk2 selalu buat sepah..huahua..

Mrs F said...

cabinet tv ni you beli dgn cabinet tv megatech kan? cantik juga dah pasang. jimat rm200 pasang sendiri =D