Friday, April 10, 2015

FORMULA untuk KHATAM ALQURAN dalam masa kehamilan




assalamualaikum...


salah satu pregnancy kali ni yang aku sukaaaaaa sangat2..
adalah sebab aku dah tak bekerja..
dan aku ada lebih banyak masa lapang berbanding dulu-masa waktu aku mengandung sambil bekerja-
bukan tuk aku tidur baraing rehat..
kalau nak ikutkan.. tak dapat lah aku nak berehat sangat pon sekarang ni..
tapi.. sekurang2 nya..
ada masa dan ruang untuk aku mengaji lebih banyak dari waktu aku bekerje dulu..

memang tak nafikan..
masa qaleef dulu.. aku banyak lalai..
bukan tak mengaji..
kerap mengaji atau sekurang2 mendengar bacaan al-quran..
tapi hanya untuk surah2 tertentu..
mengaji hari2 tu -selepas solat maghrib- tu biasa lah..
tapi sehari setakat satu muka..
kalau balik kerje lewat..
atau ada aktiviti luar..
skip mengaji tu..
nak tunggu hujung minggu.. pon sama...
orang kata.. sekadar bacaan hari2 biasa tu..
kire.. dapat khatam setahun sekali tu pon dah memadai...
Allahu... kesian kat qaleef... 
lebih kesian pada diri sendiri dengan amalan yang kurang..
selalu bertanya pada diri sendiri..kenapa lah aku dulu tak gigih.. kenapaaa..
rasa nak ketuk kepala sendiri nyesal tau...hahaha...


jadi.. biler dah berhenti kerje ni..
belajar tajwid.. dan kerap kan khatam alquran semampu boleh..
tu niat aku..
dan ni.. biler mengandung kali kedua..
aku nak gandakan amalan mengaji ni..
aku selalu pikir.. masa dulu.. mengandung kan qaleef..
mengaji surah2 tertentu.. [seperti yassin-maryam-yusuf-luqman]
pon qaleef begitu lembut hati..
kalau lah aku lebih kan lagi.. mesti anak tu  akan jadi lagi hebat kan..subhanallah..
tu aku tekad.. kali ni.. bukan jer surah2 tertentu -amalan khusus sewaktu mengandung jer-
tapi aku nak khatam alquran sepanjang 40 minggu mengandung ni jugak..
dan jugak banyak kan amalan2 sunat lain..
seperti puasa dan solat2 sunat..
untuk diri sendiri dan baby secare khusus nya..
kata nak anak ko jadi manusia hebat kan.. kene lah mak nya jadi hebat dulu giteeww...
insyaa Allah..

aku akan amik peluang -bekerje dari rumah- sekarang ni..
untuk aku lakukan semua tu...
tu lah untung nya kan.. kelebihan Allah nak bagi..
rugi kalau aku tak gunakan masa ni sebaik2 nya..
untuk baby dan diri sendiri..
bukan setakat surah2 khusus tu.. tapi jugak satu alquran..

kalau dulu alasan tak sempat..penat.. buat ala kadar..
sebab bekerje...[atau diri sendiri tak berat]
tapi sekarang.. tak kan nak buat perkara yang sama..rugi..!!

yang fes sekali.. biler kate terget nak khatam alquran sebelum bersalin sekurang2 nya sekali..
ada kiraan nya yang tertentu..
supaya sempat bacaan di habis kan..

ni aku nak share FORMULA khatam alquran semasa mengandung
sangat lah mudah nak di amal kan...




sumber - FB senanghamil2u


estimate bersalin antara 36 minggu hingga 40 minggu
amik paling kurang iaitu 36 minggu supaya sempat menghabes kan nya..
kot terberanak awal..

jadi formula yang diperlukan untuk menghabes kan 604 muka surat alquran tersebut
dengan membaca 2 setengah muka surat setiap hari...
2 setengah tu bukan banyak sangat pon kan..
insyaa Allah tak membebankan.

setiap kali waktu solat amik setengah muka surat..
tapi aku rasa tak de masalah kot untuk kite baca 1 muka setiap kali waktu solat..
atau sekali gus 2 setengah tu tuk satu waktu solat


FORMULA :: 1/2 mukasurat x 5 waktu solat = 2 1/2 mukasurat setiap hari
sepanjang 36 minggu kehamilan


lagi pon.. selain bacaan ni..
kite boleh tambah atau selang-seli ngan surah2 khusus sewaktu mengandung tu kan
iaitu yusuf-maryam-luqman-yassin-dll
jadi.. contoh nya.. baca setengah muka surat setiap kali solat..
baca tambahan surah khusus tersebut jugak..
Allahu... seronok nya anak dalam kandungan kite tu kan..
dapat dengar bacaan dari mak nya sendiri..
moga lahir2 terus jadi penghafaz quran giteeww...



kalau nak hebat lagi.. khatam alquran sebulan sekali...peerrgghh...hebat..!!!
aku nak sangat buat... semoga aku di beri kemampuan dan kegigihan lebih...
supaya aku dapat lakukan semua ni..

ni share formula tuk khatam alquran sebulan sekali...
dapat bayangkan tak... 10 bulan 10 kali khatam ko....








4 muka surat al quran setiap kali solat fardhu
sehari [5 solat fardhu] x 4 muka surat = 20 mukasurat alquran
buat hari2 x 30 hari
khatam satu al-quran sebulan sekali..





yang ni aku tak cukup tawadu' nak buat.. uhuukksss..
tapi tekadkan hati nak habes kan bacaan sebelum besalin bulan 6 ni..
tinggal 7-8 minggu lagi sebelum EDD..
ada lah sikit tercicir dari jadual pembacaan..
tapi aku cube kejar balik..
insyaa Allah.. aku boleh buat..insyaa Allah..

selalu ngadu kat fared

"sayang..macam tak sempat jer orang nak habes kan.. nak khatam alquran ni sebelum beranak..." -muka sendu

abah sado :: "sempat.. boleh... sayang boleh habes kan.. tak banyak lagi tu.."

sokongan suami..


sebelum ni biler rasa2 ketinggalan dari jadual tu..
mula lah nebes..
takut sangat niat nak khatam tu tak kesampaian..
yer lah..kekadang aku ni leka nau ngan hal donia yang tak habes..huuuu...
sampai amik mudah hal2 macam ni...sigh....
sedangkan semua ni lah lagi penting aku patut kene kejar berbanding hal lain kan..
bukan tuk orang lain..
tuk diri sendiri gak kan...
ni jer lah yang kite ley bawak nanti mati dalam kubur sorang2...

korang yang plan nak mengandung..
atau awal2 mengandung..
jadikan khatam alquran dalam masa mengandung sebagai salah satu misi gak tau
insyaa Allah bermanfaat..

anggap apa aku kongsikan kan sebagai pembakar semangan korang tuk lakukan perkara yang sama jugak yer..
insyaa Allah sama2 kite peroleh pahala..
sebarkan semua ni.. 
moga orang lain pon beroleh manfaat atas kebaikan yang sama..insyaa Allah






notatanganAty :: apa2 pon.. yang penting.. bacaan tajwid pon kene jaga..jangan sebab nak cepat habes kan.. tekejar2.. sampai bacaan lintang pukang.. -pesan arwah mak aku dulu-













10 comments:

jazzeyra aj said...

Alhamdulillah,.. insyaAllah boleh sempat habis.. :D

Aida the Pinky said...

bagus khatam quran time pregnant..
skg dh 37weeks tapi baru juzuk 19 nak masuk 20..sedih takut tak sempat..sebab byk hari skip bace..

dorsett pink said...

Kalau istiqomah memang dapat khatam al-quran masa hamil..

tapi kalau banyak curi tulang, tak dapat lah nak khatam unless kalau berusaha keras. hehe

btw, good sharing

Yana MIB said...

tq for this reminder and tips...x terpk lak boleh khatam quran dlm masa 9 bln (or less)..huhu chayok²! ^_^

Nurzakiah Hanum said...

great

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

Insha allah smoga dpermudahkan

ieza ashaari said...

Za dulu pun gitu. Azam sangat, tp tu lah. Azam je tak cukup kalau tak buat. Haish.

Azziah Nawawi said...

tak sempat nak khatam pun masa pregnant. dapat beberapa belas juz je. keja, so membaca quran tu malam2 je pas maghrib. tu tak kira yg terskip lagi sebab penat. klau xsempat baca al-quran, kita ganti dengan berzikir.. insyaallah,..

Ida Hussain said...

Nice sharing. Insyaa Allah boleh habis :)

fazian batrisyia said...

skrg ni tak macam dulu istiqomah. salah sendiri sibuk apa ntah. nak khatam sebulan sekali kena baca 1 juzuk sehari kan...semoga kita diberi kekuatan. nak kumpul amal amatlah payah...iman nipis...