Tuesday, May 19, 2015

beli on9 murah :: Botol Avent VS BOTOL Tommee Tippee



dulu... masa qaleef..
sebelum beranak..sebagai persiapan..
aku belikan die botol jenama Tommee Tippee selambak..
beli kat expo mid valley...
masa tu.. botol TT ni memang ngah popular.. stylo tak hengat.. hahaha..
bayangkan sebelum beranak.. beli 4 botol..sekotak..
pastu biler beli breast pump jenama sama TT gak..
dapat free lagi dalam tu 4 botol tak silap..
beli pulak lah strelizer TT gak..dapat free 6 botol ko..!!
pitam sikit punya banyak botol TT aku masa tu..!!!

memang banyak giler..
tapi.. masa tu eksaited lah kan..
dengan harapan.. tak yah dah membeli lagi..
konon nya..idak lah anak aku tu akan memilih botol bagai..
tapi kesudahannya... nan hado..!!
qaleef bukan setakat taknak botol TT tu..
tapi die memang tak suka berbotol..

last2..siap aku jual yang tak pernah guna..
tu lepas tu.. siap2 buat satu entry share pengalaman konon nya...
dalam entry :: jangan beli botol anak banyak2 sebelum beranak [malas cari link]
dengan niat kot membantu fes time mommy..
yang selalu teruja lebih dari hapa pon..
pastu pengetahuan kurang..
macam aku dulu lah..waktu tu..
teruja lebih.. beli tak berhengat..
dan tak tau mana patut atau tak..
mana keperluan..dan mana kehendak..
dan takat mana yang sebenarnya2 anak tu perlukan...
beli ikut rasa suka jer..puufttt...
yang akhir nya membazir...

sekarang ni... belajar dari pengalaman dulu..
untuk 2nd baby ni.. konon nya.. tak lah rasa nak membeli awal..
dok pikir2..lepas2 beranak pon tak per kot...

tapi gatal tangan follow2 IG jual barang2 cegini..
biler tengok orang jual murah2..cun2 pulak..
mula gigil2 nak membeli.. hahaha..dasar sangat kaaaaann

mula lah nak consider itu ini..
dari kate tak nak beli dulu..
tetibe ada 1001 alasan supaya boleh gak aku membeli...mihmihmih..
tu tak pasal.. aku membeli gak lah..
tapi...kali ni.. ok sikit lah..
tak nak bazir2 macam dulu..
nak beli seketul jer niat nya..
asalkan ada..kot tetibe perlukan masa kat spital nanti kan..kot lah...huhu..

sekarang pulak senang..
beli on9 jer... kat IG tu..belambak orang jual...
mencabar iman aku tawwww....

untuk adik baby.. aku try botol susu AVENT pulak..
tengok acaner.. kekadang..mahal tak semesti nya anak ko nak..
tak semesti nya serasi.
tapi kot tak cube.. mana kan tau..
eeahh.. ni AVENT.. aku beli kat on9 IG.. murah lah..
mana ada mahal pon.. 
jauh lagi murah dari harga beli direct kedai tau...
sebab tu.. TER beli gak tu.. miahahaha...




aku beli dari 1 kedai on9 kat IG..
tapi maaf yer.. aku tak ingat.. sebab lama gak lah aku beli [malas nak carik2 balik]
tapi bagi aku murah sangat lah berbanding harga kat kedai..beza sangat harga nya..
tu aku beli jer lah pack kembar ni..

niat hati nak beli 1 ketul jer botol ni..
tapi.. pack ada 2 botol macam ni lagi murah aku jumpe dari beli seketul jer..
yang ni memang khas tuk newborn NATURAL [125ml/40z]
sebenarnya.. avent ni ada beberapa jenis.. aku tak familiar gak..
jenuh orang tu terangkan kat aku.. hahaha..
seb bek lah jumpa seller membantu kan..
tu sudah nya aku beli yang jenis ni..
tapi tu kalau ko tanya balik pasal botol avent tu.. memang aku tak ingat..huhu




pastu minggu ni.. lagi sekali aku beli on9 botol tuk dak abang nya pulak..
beli jenama TOMMEE TIPPEE..
sebab dah besar2 ni.. die ok dah tak memilih botol..
selain botol jenis pegion kesukaan die [tapi mahal !!]
memang biasa gak pakai botol TT ni.. tapi selalu beli plain putih jer..
ni beli kaler2 sikit..

tu kaler  hijau tuk qaleef.. kaler pink tuk lu'lu..
kene beli.. kang kalau tak.. berebut biler tengok qaleef ada botol cun die tak de.. huhu.. biasa dah tu...



botol TT ni aku beli kat BLOGGER YANA.. pon murah giler hokeh..
ni botol saiz besar 9oz punya baru RM 25 /pc [tak termasuk postage]
ORIGINAL tau...
Yana tu baru balik dari London... die memborong kat sana..
dapat lah rega murah kan...
memang bagi aku murah sangat nih.. Rm 25 ooii...


ko kalau nak membeli ngan die boleh jer jugak..
cepat2 tau..sebab stock kate nya terhad..



[sumber :: FB Yana Azfar]



jenama TOMMEE TIPPEE
RM 25 sahaja /pc
saiz :: 9oz
ada macam2 warna

 Wassap 0133618800
-Yana-



order laju2.. sebab stock adalah terhad..!!





aku ni dok pikir.. botol baby tu.. nak bawak ke idak ke spital nanti..
rasa qaleef dulu.. die kene dok NICU..
aku bagi breast milk..tak dapat direct.. kene pump..
tapi tak kene letak dalam botol pon..
letak dalam bekas spital sediakan jer..
kang bawak2 kang..penuh2 bag jer.. hahaha..
tak yah lah eh kan...
tunggu balik la baru ajar...
kot anak ni nak berbotol..senang sikit..
pam2 masuk botol nak jalan tak yah selak2..
kot gigih ko nak mengepam... ngeheeee...

tapi mengharap gak lah 2nd baby ni boleh terime botol..
walaupon kate senang lagi direct..
tapi ada masa..mudah gak kalau boleh berbotol..
tak macam qaleef dulu.. alahaiii... jenuh..!!
anti betul die ngan botol susu..
teringat time tu..macam2 jenis aku cube..
murah ke mahal semua aku cube..
2 bulan kat umah BS.. Bs kate susah die nak minum susu..
penat mak ko mengepam nak....sobsob...
biler balik keje amik..lapar anak aku..
bukan salah bs tak bagi susu.. tapi anak aku tu lah...dak qaleef tu.. gggrrrr....
sudah nya.. aku berenti kerje..takde lagi berbotol..
direct feeding jer.... sampai lah ke 2 tahun...
lepas bagi Fm.. boleh pulak minum dalam botol.. sampai lah sekarang..puufftt..
ni dah 3 tahun dah..
minum susu dalam botol lagi..
tapi die ok gak kalau aku letak susu dalam botol straw tu jer pon..
takut lak kang susah nak lepas botol... cerite lain dah tu.. huhu..
tu masih baru2 macam ni..ekjas mana boleh..

nanti adik baby.. kite tengok acaner cerite..
kot sama macam kes si abang.. haruuuuuuuuuuu......














3 comments:

schazaza said...

kak, nk share.
saya beli botol TT murah kat bandar rawang.tak sampai RM25 pun satu.
littlekids namanya. memang semua murah2 la situ...
harap membantu...

Syuhairah Anuar said...

kak aty.. duku qaleef pun bottle refused smp 2 tahun erk... sejak sy quit (9 bln lepas).. n da 3 bulan baby sy fully jaga.. dia da xmau botol da. kena belajar dgn kak aty la caner nak bg susu botol ni. huu

Salhah Suhot said...

Sy pakai botol wide neck biasa tu je, pairkan dgn puting pigeon pp tu. Sbb anak nak teat yg tu je..tapi skarang x berbotol dah. Minum dlm cawan je..