Tuesday, May 05, 2015

homeschooling :: bermain dengan JIGSAW PUZZLE


tah sejak biler aku terperasan qaleef suka main jigsaw puzzle...
mungkin sejak dapat hadiah besday besh baru2 ni kot.. ngeheeee...
aku rasa die ada dapat dalam 3-4 box jigsaw hadiah besday..
tapi.. ada yang satu ni die suka betul..
the planes..!! disney gak tu.. kire satu geng ngan cars tema besday die baru2 ni...
tu jer lah di hadap nya..
sampai teror...
tak ingat sapa yang kasi..[maaf sangat]
kalau berada dalam kalangan blogger yang datang atau pembaca blog..
aku ucapkan mekaseh tuk pihak qaleef kat sini...
die suka sangat..memang tak sia2...alhamdulillah..

yang gambar2 lain.. ada gak lah..
tapi gitu2 jer..mungkin tak menarik mata dia..
aku sendiri pon..ada gak sebelum ni belikan..
tapi die tak de lah minat nak main..
main sekali-2..simpan...puufftt...
tapi biler dapat gambar die suka.. hamek.. tu yang di hadap nya..
sampai hapal...

main jigsaw puzzle ni ngan qaleef..
stress gak lah.. hahaha.. 
memula ada gak aku tolong2.. die buat sama2..
lama2.. jangan harap aku dapat sentuh..
die nak pasang sorang2..tapi ajak main sama2..soh hadap die..
kalau ada salah pon.. aku just tegur.. "salah tu"
kekadang qaleef ni agak kepala batu die..tak nak terima..
biler aku cakap -salah-.. die cakap.."betul.. betul.. "
ceeaahh.. tak ley terima.. ikut perangai sapa tu...??  - mate tekedip2-
lepas tu.. dah perasan gambar tak kena..
baru nak betulkan...tau pulak cakap.."sayah ni.. sayah....bukan kat sini.."

sendiri letak salah hokeh...

tapi dari situ die belajar betulkan kesilapan-kedudukan puzzle tu..

sampai kan abah sado kagum tetibe anak nya teror pasang sendiri...
mak ko yang kembang kempis hidung..
sedangkan abah puji anak..bukan mak.. ahahaha...

tapi tu gambar puzzle yang die biasa main lah..
biasalah tu kan..dah ngadap banyak kali..
kalau tak ingat.. aku patut risau tu...
tapi kalau puzzle yang baru2... amik masa gak lah kot..
biasalah tu kan...

tapi.. aku suka die main bende2 macam ni..
bagus tuk minda die..fokus...penglihatan die... 
puzzle kan...













biler dah siap.. muka happy..
kalau tak muka stress... mak ko pon sama stress tengok..
rasa nak di tolong pasang kan laju2.. hahaha..



lepas ni aku nak belikan lagi lah..
carik yang menarik perhatian die..
selalu die akan pilih sendiri apa die suka..

aku pon duluuuuuuu.. masa bujang.. ada time2 lapang tu..
suka gak main jigsaw puzzle macam ni..
tapi amik yang banyak pcs tu.. 1000 pcs...
gigih lah buat sorang2 berhari2...berminggu2 kekadang..
lagi pening kalau warna tu nak sama jer..puufftt...
tapi aku suka gak lah layan...tengok mud..
kalau gambar besar.. menarik.. buat frame terus..

tapi ada kekadang.. kesudah tak siap2.. hahaha..

ni dak qaleef.. nampak gak lah potensi sukakan bende2 details macam aku nih...ngeheee....
tapi satu aku tak gemar..
sebab jigsaw ni kan.. part2 nya kecik...
kekadang bersepah2... hilang2.. geram aku tengok nya..
terpijak2 kaki tu pon biasa..
kemas2 jumpe celah sofa bagai.. tu aku paling tak suka..
selalu aku longgokan dalam satu2 bekas..
senang nak carik...
yang macam atas ni.. aku simpan dalam box die semula jer..


share tips beli-ajar jigsaw puzzle tuk anak

  • beli mengikut umur - jangan beli saiz terlalu kecil untuk anak kecil [antara 2-3 tahun]
  • untuk permulaan perkenalan.. beli papan dan puzzle bersain besar dengan kuantiti yang sedikit -contoh antara 5 hingga 10 keping untuk 1 papan
  • jangan beli gambar yang terlalu complicated dengan warna yang lebih kurang sama atau warna tak menarik 
  • biasa nya anak akan menunjuk kan minat dengan sendiri terhadap satu2 perkara -termasuk permainan jigsaw puzzle ni -jangan paksa anak-
  • bagi peluang pada anak tu sendiri untuk memilih gambar yang die suka -tapi dengan bantuan kita [mengelakkan kekeliruan]
  • untuk permulaan.. tunjukkan cara bermain pada anak.. pegang tangan anak dan susun bersama
  • bagitau anak kalau susunan tersebut adalah salah dan bagi 'hint' pada anak kat mana patut di letakkan bahagian tersebut
  • kekadang.. anak akan letak kan secara terbalik.. cakap terus terang pada anak dan bantu die membetulkan nya.. sama seperti kesilapan peletakan tempat
  • ada anak yang kurang fokus.. dan mudah jemu dengan permainan begini.. lebih2 lagi jika berulang kesilapan di lakukan..-jangan biarkan die mengamuk/naik hangin.. pujuk supaya selesaikan pelahan2 atau berhenti seketika

ingat eh.. tak semua anak suka kan permainan berbentuk macam ni..
sebab.. permainan ni perlukan ketelitian dan fokus..
kalau anak tak suka.. macam tips tadi.. jangan di paksa..
dan kite sendiri jangan kecewa...
mungkin ni bukan 'permainan/makanan' dia..
setiap anak ada kesukaan dan keistimewaan masing2..
dan setiap permainan tu.. ada kepentingan-kebaikan nya jugak [amik dari sudut positif]
penting tuk kite alert setiap perkembangan anak tu..
apa kesukaan die.. dan beri galakkan..
walaupon mungkin kite sendiri tak menggemari nya...
ingat.. biar kan anak buat/pilih apa yang die suka [selagi tak memudaratkanatau tak mendatangkan keburukan]
dan bukan apa yang kite suka...
tapi kite boleh bagi dorongan..pendapat.. seta bantuan info tuk die
sebab anak2 ni.. kekadang keliru dan tak tau apa yang terbaik tuk die kan..

contoh nya :: ada seorang kenalan selalu risaukan anak lelaki die suka sangat permainan masak2..
die risau sangat akan hal tu..
tapi.. biler kite tengok dari sudut lain..
aku tak heran sebab mak-pak [kenalan aku tu lah] sendiri bekerje sebagai tukang masak..!!
jadi.. ape ko nak heran kan sangat anak lelaki ko minat bende yang sama...
tak bermaksud sesuatu tu tehad pada jantina tertentu jer..
dan lagi pon.. minat anak ni akan berubah2 mengikut umur dan suasana...
jadi.. jangan la risau nau..
tapi bagi aku sendiri.. tah apa nak di risau kan tah anak nya suka main masak2..
suami die pon tukang masak hotel.. dan bukan lah lelaki lembut pon...
kenalan aku siap pakse anak nyer main maianan block..sanggup beli beratus2..
tapi anak tu langsung tak peduli...

alahai rugi nya kite sebab tak nak fokus pada keistimewaan anak tu sendiri..
tapi lebih pada mencari kelemahan atau ketidak sukaan anak tu..
kat situ lah buat anak kite tu memberontak...

ingat.. setiap anak ada keistimewaan nya..
jangan bandingkan anak kite ngan orang lain..
mungkin anak orang suka bende tu...tak semesti nya anak kite pon perlu buat bende yang sama..
fokus pada keistimewaan die..
insyaa Allah.. tu akan lebih menjadikan anak tu cerdik dan istimewa..





eeerrr... apesal terpanjang pulak entry aku ni.. hahaha...
tak pasal jer pulak..

esok aku akan ke hospital...
semua jawapan aku akan dapat esok insyaa Allah..
moga Allah permudahkan urusan aku...amin...




















3 comments:

Nurzakiah Hanum said...

bagus kan

Sumayyah Ahmad Hafiz Al-Arshadiy said...

Betul tu..anak2 ni berbeza walaupun dibesarkan oleh mak ayah yg sama..hehe..anak first saya dari umur 1year plus dah suka main puzzle. Khusyuk menghadap. Anak second sekarang umur dah 2year plus tapi xpernah sekeping pun puzzle tu menarik minat dia. Jenis yang x suka duduk menghadap satu benda lama2...

Btw, kalau2 membantu akak utk simpan kepingan2 puzzle tu, akak blh cuba guna plastik ziplock yg jenis cerah tu. Pastu label pakai marker pen puzzle apa yg disimpan dlm satu2 plastik tu.

ruqayya said...

Anak saya (lelaki) pernah kena marah dengan sepupu lelaki dia sebab main masak-masak. Stigma masyarakat yang membezakan peranan lelaki and wanita. Padahal Nabi SAW tolong je wife dia masak kan.

Ruqayya menulis..... 5 Resipi Pemanis Mulut Tanpa Oven