Tuesday, May 05, 2015

bag bersalin untuk ke hospital DONE :: apa yang PERLU dan TIDAK




akhir nya......


tak risau dah... ahahaha... ape2 jer lah ko ni aty..

banyak bende lain lagi yang patut di risaukan..
yang pasal ni runsing benar ko kan...uhuukkk...

iyeerr...salah satu bende yang aku runsing sejak masuk 30 minggu.. 
asyik lah berjikir kat korang semua kan sejak 3-4 minggu lepas..
biler bag mama-baby tak berkemas2 lagi tuk di bawak ke spital..
masuk 34-35 minggu aku macam panik..hahaha..
keperluan baby pon kemas-basuh dalam minggu 34-35 tu..
seb bek lah tak terberanak lagi.. pheewww....

sebenarnya.. nak mengemas tu..
biler semua keperluan baby dah di basuh-dibersihkan..
selagi step tu tak buat..
memang tak buat lah yang nih...

so.. biler dah setel basuh baju baby minggu sebelum tu..
dalam minggu yang sama jugak..
aku kemas bag tuk bawak ke spital..
hoyeeaahh.. biler penghabisan zip bag di tutup.. legaaaaaaaaaaa.......

kemas bag jer pon.. hahahaha....


tu pon.. blur2 apa bende nak di hangkut..
sebab kan bag tak berapa nak besar..
dan aku malas nak berhangkut banyak2 bag..
sebab ikut pengalaman sebelum ni -ada barang yang cicir sebab pindah2 katil kat spital-
dan bukan semua di bawak tu aku gunakan pon..
jadi.. kali ni.. aku bawak yang mana betul2 perlu jer..
lagi2 barang aku sendiri lah..
kain baju tu tak yah lah nak bawak banyak sangat..
nanti pakai pakaian spital gak..
time pergi dan balik jer pakai pakaian sendiri..
pastu tudung pon tak yah nak matching2 bagai.. hahaha..

eerrr... jujur nya.. aku pon tak berapa hengat..mihmihmih..
tapi tanya2 kat orang.. recall pelan2 pengalaman dulu..
dan refer pada senarai keperluan yang patut-tak patut di bawa ke spital..
so.. ok lah...

share sekali senarai tu..
tapi ni aku dapat dari aplikasi cd yang di beri sekali dalam pack bengkung moden ceaseran 
ritu aku ada cerite..ENTRY INI
beli bengkung.. dapat 1 cd [e-book] akan hal berkaitan bengkung moden dan 
perihal bersalin secare ceaseran..
memang sangat2 membantu..
dan termasuk jugak list keperluan dari mengandung-nak bersalin dan berpantang..
ni aku share sikit keperluan yang di perlukan tuk di bawa ke spital..





Barang-barang Ibu

Keperluan Di Kaunter Pendaftaran

1. Buku Rekod kesihatan
2. Birth Plan Record (Rekod lawatan kesihatan / mengandung) [BUKU PINK]
3. Guarantee Letter / Kad Insurance (jika anda ada insurance perlindungan)
4. Surat Rujukan Majikan [Jika Ada]
5. Surat Jaminan Majikan [Jika Ada]
6. Sebarang dokumen / surat dari hospital [Jika Ada]
7. Kad Pengenalan


Barang-Barang Penjagaan Diri & Pakaian

8. Baju Kemeja T (T Shirt) yang longgar dan mempunyai bukaan didepan 
(ini untuk memudahkan anda menyusukan bayi anda nanti) – 3 helai atau lebih

9. Stoking (2 pasang atau lebih)
10. Kain Batik atau seluar yang longgar – 3 helai atau lebih
11. Bengkung Moden – penting untuk dipakai selepas bersalin :: pakai kat rumah
12. Set mandian (jika bersalin dihospital kerajaan)
- Sabun,
- Berus Gigi
- Ubat Gigi
- Sikat rambut
- Pencuci muka
- Bedak
- Tuala
- Syampu


Nota : Bagi yang bersalin dihospital swasta, set mandian ini mungkin tidak diperlukan kerana biasanya ia disediakan dan telah dimasukkan didalam pakej bersalin

13. Ubat bersalin / set bersalin  :: aku tak bawak pon sebab biasa lepas bersalin balik umah baru mula berpantang [ubat-ubatan]
14. Tisu
15. Selipar Jepun
16. Pad / Tuala Wanita – pastikan anda membeli jenis yang tebal untuk aliran darah yang banyak selepas beberapa hari bersalin.

Nota : Walaupun hospital selalunya menyediakan pad / tuala wanita, biasanya ia dari jenis yang diikat dengan tali. Pad jenis ini tidak selesa dan sukar untuk dipakai.

17. Seluar Dalam - Jika nak mudah, beli disposable panties (seluar dalam pakai buang)
18. Nursing bra / bra menyusu
19. Tudung sarung yang menutup aurat


Barang-barang lain yang juga agak penting

20. Handphone dan charger – agar sentiasa dapat berhubung dengan keluarga anda
21. Kamera dan video kamera – untuk merakamkan detik-detik penting dalam hidup anda dan juga wajah bayi anda.

Nota: Tidak semua hospital membenarkan anda mengambil gambar )


23. Cermin mata (jika anda rabun atau memakai contact lense).
24. Alquran kecil / yassin / tasbih - untuk mengisi masa lapang sewaktu menunggu kelahiran
25. Minuman segera seperti Milo 3 in 1, nestum, horlick ect. Jika anda lapar, sekurang-kurangnya ini boleh digunakan untuk mengalas perut sewaktu dihospital





Barang yang tidak patut anda bawa ke hospital :

1. Barang kemas – dinasihatkan anda menanggalkan semua barang kemas dan simpan sebelum ke hospital. Ini untuk mengelakkan dari kehilangan barang kemas sewaktu anda didalam dewan bedah atau bilik bersalin. Barang kemas juga tidak boleh dipakai sewaktu didalam dewan bedah.
2. Wang tunai yang banyak

3. Kad kredit



Barang-barang bayi


Barang-barang asas

1.Baju bayi – 2 pasang atau lebih
2.Barut
3.Sarung kaki, sarung tangan dan topi
4.Pampers / lampin pakai buang
5.Bedung / kain napkin
6.Barang mandian bayi
7.Beg – untuk mengisi barang bayi
8.Tuala


Barang-barang Penjagaan

9.Tisu lembap / wet tissue – untuk membersihkan punggung bayi
10.Tisu (toilet roll)
11.Krim untuk mencegah ruam lampin
12.Minyak untuk disapu diperut bayi untuk mengelakkan bayi dari kembung perut
13.Bedak / losyen






ni barang2 asas tuk baby yang aku akan bawak ke hospital nanti

1. baju New born - 3 pasang
2. mittens booties bonnet - 3 set
3. napkin - 3 helai
4. barut - 5 helai
5. tuala - 1 helai
6. kain bedung / receiving blanket - 2 helai
7. diapers - 10 helai
8. wet tissue - 1 pack
9. minyak angin [menggantikan minyak telon] 
10. top to toe shampoo 


baju ni.. baju pertama aku beli kan tuk qaleef dulu..
aku beli masa aku mengandung 2 bulan lagi.. masa tu teruja sangat.. 
tapi.. tak pernah pakai langsung pon...!! sebab terlupa.. 
jadi.. kali ni.. nak adik baby rasmikan dan pakai..
baju ni sangat kenangan tuk aku dan fared...



yang ni... tak de dalam list..
aku siap2 kan tuk fared dan nurse
aku ingat dulu... masa nurse mintak barang2 macam ni masa aku hampir nak bersalin..
aku masa tu yang ngah sakit2.. tak tercarik barang dalam bag tu..
harapkan fared jer amik..
die pulak tanya2 aku..laki aku tu memang tau.. carik barang tak pernah nya jumpa..puufftt...

tu kali ni.. aku siap2 bungkus kan dah dalam bekas kain ni..
kecik jer tu bekas nya.. 
-DIAPERS
- BAJU BABY / MITTENS / BOOTIES
- RECEIVING BLANKET
-WET TISSUE

rasanya tu jer kot yang biasa nurse spital mintak -sebelum kite masuk labour room tu-
tinggal amik-bagi jer nanti..
tak yah tercarik2 lagi..




memula aku siapkan macam ni..
semua dalam satu bag jer..snang nak bawak...
baju mak-baby..muat jer dalam tu sekali harung aku sumbat..
paper bag tu aku setakat letak slipper.. 
dan mungkin bahan keperluan makanan beli masa dah masuk spital
bawak sekali bag kain kecik tuk isi baju2 kotor biler waktu keluar hospital


lepas tu.. aku dok pikir2 balik..
kalau aku sorang uruskan..mungkin takde masalah..
tapi.. aku rasa.. berdasarkan pengalaman..
memang fared akan handle gak isi kandungan bag ni nanti..
die yang banyak tolong nya pon..
amik kan itu..ini..
aku rasa.. kalau semua aku masukkan sekali gus..
time die yang mencarik nanti.. memang kompem..!! tak akan jumpa..
dan mungkin akan terburai barai semua..
lepas tu.. mesti die tak akan tau acaner nak kemas masukkan balik..

jadi.. tu.. aku asingkan jugak lah 2 bag..
aku satu bag.. dan baby satu bag..
bag baby tu bag abang nya.. lama dah pakai bag tu..
sampai sekarang pon dok hangkut lagi..
suka bag tu sebab tahan lasak dan sangat lah praktikal...
kasi lah adik pinjam kejap kan..
macam ni memang lagi kemas..dan senang sikit lah nak mencarik bende..
aku dah explain kat abah sado sesiap dah ape kebende isi dalam nya 
dan kat mane letak bagai..-tah ingat tah idak tu-


barang2 aku tak yah lah aku tunjuk sangat..
sebab malas.. hahaha.. aku pening mengemas lepas tu terus simpan jer laju2 dalam bag ni..
barang2 basic sama macam list kat atas tu..
cume ada yang aku tak bawak..
list aku pon simple sikit lah..

1. buku Pink / IC
2. Tuala mandi / Tuala kecil [muka]
3. seluar dalam pakai buang
4. nursing bra 
5. Set mandian [ shampoo badan / berus-ubat gigi / pencuci muka]
6. stoking
7. kain batik
8. pad
9. slipper
10. telekung / sejadah / tasbih
11. baju [butang] balik dan kain skirt [sepasang]
12. tudung sarung [senang pakai]

tu jer....



yang ni antara nya..

towel pink belakang tu.. aku baru beli.. yang nipiiiiiissss punya..
kat umah aku ni towel semua tebal2..penuh bag tak kose ai nak bawak..
tu beli baru kat jusco...

travel kit [ubat-berus gigi] baru beli kat watson..
beli macam ni senang.. biasa travel balik kampung ker bercuti pon..
memang biasa bawak macam ni jer.. senang..
cume ni beli baru..saja lah kan..sebab nak beranak ni..[alasan tak kukuh]

mandian dettol tu pon botol kecik senang aku sumbat2 masuk bag
kalau ada lagi kat umah ni memang aku hangkut tu jer..
kiteorang memang ada satu botol mandian kecik2 macam tu 
sebab senang nak bawak berjalan..
dah kebetulan habes pulak...


baby bath anakku tu..tuk baby..
aku tak jadi bawak yang mandian top to toe tropika kelapa dara tu..
sebab.. aku peransan.. tutup nya macam bocor..
meleleh2.. rasa memang semua problem macam tu lah..
dah biasa minyak rambut qaleef sebelum ni..
kalau letak tunggang tabalik dalam bag.. mesti rasa berminyak2..
minyak nya keluar.. dan setiap kali pon macam tu lah..
tu jadi.. aku tak jadi bawak yang tropika tu..

tapi sebenarnya pon.. aku macam tak nak beli-sediakan..
sebab.. rasa nya masa qaleef dulu.. die tak mandikan anak tu pon ngan sabun..
bawak balik.. air ketuban darah2 ada melekat lagi kat rambut die.. huhu...
aku rasa die mandi air suam biasa jer..
tapi memang pernah baca orang kata..
awal2 tu.. tak yah pakai semua ni..
sebab ada satu lapisan semula jadi pada kulit baby yang baik dan sensitif..
setakat mandikan ngan air suam biasa jer..
tapi.. aku prepared kan jugak lah... kot lah..derang mintak..
mana lah tau kan...
kalau tak guna waktu tu.. simpan jer lah guna kendian hari..
botol kecik jer tu sebenarnya.. rm 5 hengget lebih..

disposable panties tu...
sebenarnya.. aku tak suka nak pakai.. tak selesa material nya.. hahahaha...
tapi.. sebab ramai yang kate lebih mudah nak di uruskan biler kat spital nanti..
jadi aku beli gak lah.. 2 pack - 14 helai [cukup kot]
aku pon tak ingat masa qaleef dulu...uhuukkss....

HERBALPLUS PAD tu pulak...
haaa.. aku ada review pasal pad ni kat SINI
mohon baca akan kebaikan nya...
yang jenis aku bawak ni - untuk kegunaan malam dan flow banyak-
so aku rasa sesuai lah kot..
pengalaman aku dulu [masa qaleef] pakai maternity pad khas tu..
aku tak serasi.. aku tak suka..!! pakai kejap..melecet peha..
susah aku nak berjalan... saiz nya pulak semacam..
tak sesuai tuk aku.. uhuuukks...
sudah nya.. aku guna pad biasa jer..cuma pakai yang tebal dan panjang
tu untuk kali ni.. aku memang tak nak pakai maternity pad..
aku pakai pad biasa..

tu kali ni.. sebab kan keistimewaan HERBALPLUS PAD ni yang lebih baik..
dan lebih bagus tuk kesihatan wanita..
tu aku prefer tuk guna yang ni jer..
lembut dan selesa sebab di buat dari 100% kapas..
sekarang pon harian aku gunakan panty liner die...
biasa lah hujung2 mengandung ni.. terkencing2.. dan discharge bagai tu normal..
tak nak was-was dalam solat..
pakai panty liner..senang nak bersihkan diri...
alhamdulillah selesa pakai HERBALPLUS PAD ni..
korang pon patut cuba...

itu jer...
selebih nya...
biskut2 bagai.. nak makan minum..
beli jer kat spital..
tak kose nak penuh2 barang semua nak hangkut dari rumah..
aku bawak sudu garpu ngan cawan jer...
yang lain2 kot keperluan sangat2.. 
laki aku lah ngambik kan..
tak pon aku kirim lah kat sapa2 kot nak datang kan.. hahaha...
tak yah sarat2 sangat ko nak bawak semua sekali..
nanti nak kemas bawak balik leceh..
ngan baby lagi ko nak dukung kan..
tu yang dulu ada tercicir2 barang aku tu biler orang lain mengemas.. huuuu..

lagi satu nak ingatkan..
tak de dalam list tu..
JANGAN LUPA BAWAK TELEKUNG DAN SEJADAH yer korang..
sakit macamane pon..
selagi belum melahirkan anak tu..
kite WAJIB BERSOLAT...
walaupon kate dah pecah air ketuban bagai..
tak de sebab tuk kite tinggalkan solat..
dan bukan alasan yang ko boleh beri-jawap pada Allah nanti..
lebih2 lagi waktu tersebut..
waktu2 yang dekat sangat kite dengan kematian..
bayangkan kalau kite meninggal waktu bersalin..
tak sempat nak meng-qada' solat yang tertinggal tersebut.. Allahu..
elok2 mati kite sebagai syahid.. jadi sebalik nya..
jangan ko...rugi sangat rasanya....

kalau sakit tak boleh bangun..
ada cara2 mudah dalam islam membolehkan kite tetap bersolat..
seperti solat duduk atau baring...
mudah-mudahan urusan kite akan lebih dipermudah kan..insyaa Allah..


notatanganAty :: jangan bawak luggage gi spital... ngehngehngeh.... 







5 comments:

Nurzakiah Hanum said...

assalamualaikum
singgah pagi
hehe hari ini malasnya nak dtg keja, bukan apa dah cuti lama kan...

Diana said...

Teringat saat nak melalui masa bersalin tahun lepas...

Teringin plak rasa nak melaluinya lagi.. (Aiiyaaa..beby baru 9 bulan..kihkihkih)

Semoga selamat Aty..

Silent reader..sesekali je berbunyi...hihihi

eima said...

Waaahhh lengkap mmg membantu ubu2 baru ni....bab telekung tu terima kasih ingatkan

shaliza said...

senang kan..semua dah tersedia..tunggu nak pushh jer...tapi rasanya kalau di gomen sekarang dah tak mintak persalinan baby sebab skrg konsep skin-to-skin, baby akan diersihkan kemuadian dibalut dengan kain pastu dibagikan terus kat ibu untuk menyusu.

Hamelia Hamid said...

bagus checklist ni, senang sikit kita bawa yang betul2 perlu je kan