Tuesday, May 12, 2015

Makan sebelum hari berpantang - DURIAN.. setel..!!




kalau cakap list aku nak makan sebelum beranak..
memang panjang..!!
tapi... mengidam aku tak lah pelik2 yang susah nak di carik..

cume mengidam durian ni memang lama aku pendam..
sebab.. durian ni kan bermusim..
berbulan2 hooii aku menunggu musim..
seb bek lah datang gak lagi sipi2 aku nak beranak ni..
idak lah kempunan aku..
kalau tak.. meleleh lah air liur baby nanti.. heheh.. betul ker bende nih..

siyes.. aku teringin makan durian dari awal mengadung..
biler carik memang tak jumpa..
lagi2 kat rawang ni ha...
aku rasa..boleh dikate kan sepanjang2 mengandung ni..
dok sebut ngan abah sado..
kalau jumpe kat mana2..
waktu die pergi out station ker..
sila lah beli kan untuk aku..
tapi nan hado..sebab tak jumpa...sob sob..

tapi.. aku rasa dari last month kot..
dah perasan ramai orang jual..
alhamdulillah....rejeki aku.............


2 minggu lepas dah merasa dah..
beli 3 bijik.. isi tebal2.. manis giler ko..
puas hati makan..
kire rm 35 hengget tu.. berbaloi gak lah...
siap buat pengat lagi...

aku hengat kan.. habes dah lah mengidam aku...
sebab pasembor tu..biler dah dapat pekena sekali..terus senyap dah...
tapi durian ni.. tak puas pulak..
lepas kene ritu sekali... 
aku dok teringat2 lagi..

jadi.. baru ni.. abah sado beli lah lagi 2 bijik besar..
tak boleh ko nak melantak berbijik2 oii...
mahu ada yang menggelupur tak tidor malam kang..huhu..



laki aku kate ni jenis udang merah..
sekilo tak tau berapa.. tapi mahal gak lah...
besar2 tebal2.. tapi.. isi dalam nya..alahai... sikit lah sangat2..
siyes.. memang tak cukup aku makan sorang...




qaleef ni sebenarnya.. sensitif sikit ngan durian..
asal makan jer.. bende2 berasas kan durian.. kuih ker hapa..
mesti lepas tu cirit birit...
ni kan pulak durian macam ni kan..
memula masa beli yang fes tu.. die tak nak makan..

tapi yang kali ni.. die rasa sikit sedap agak nya..memang manis giler ko..
tu sama melantak ngan aku...
tu yang tak cukup tu.. hahaha..
lepas tu malam cirit birit.. seb bek lah sekali jer..tak teruk...

orang mengandung ni kan.. ko tau lah.. bukan boleh makan bende2 'panas' macam tu..
menggelupur aku malam tu..pheewww...
tapi tak serik.. hahaha.. ni pon dok mintak lagi kat laki soh beli nanti..



dah menggelupur tu.. ni lah ubat nya..ais batu..!!!
hamek.. belawan2 ko kat dalam tu panas sejuk.. mihmihmih...


ko ingat tak dulu masa qaleef.. aku ketagih ais batu ni.. 
makan ngup ngap ngup ngap macam tu jer..
aku ingat kan.. kali ni..tak de..
tapi.. masuk jer ritu 35 minggu aku perasan..aku suka nau makan ais balik..adeeeyyyhh....
ketagih ooii.. teringat2..
sanggup tengah2 malam aku bangun turun semata nak gigit air batu ni..
tak lah aku makan seketul besar..
aku suka makan yang halus2 pecah2 tu..yang lembut sikit..
tah apa rasa tah sedap nau pulak kat tekak aku ni ha.. hahahaha..
tak yah ko pelik sangat.. orang mengandung memang macam2..
nanti elok pas beranak.. hilang otomatik dah semua ni...

ais ni pon aku makan yang buat sendiri punya..
yang pakai air tapis.. 
kalau kedai tu.. tak tau lah kan kot air paip jer di buat nya ais batu..[wallahualam]
tak berani aku nak makan sangat..
ni kat umah..habes jer laki aku buatkan lagi..
semata tuk aku.. redho die melayan.. hahaha..sapa soh buat ai mengandung kan...ngeeeee...





fared kate nak gi melantak buffet durian kat ss2 pj nanti..
kalau die gi sendiri2 time keje..memang sampai hati..!!
tapi die tak kasi aku makan banyak sangat..
kot memudaratkan baby nanti...
aku pon tak pasti lah kalau aku makan terlampau banyak time2 ni apa kesan buruk nya kan..
tapi.. memang teringin lagi ni...
selagi belum beranak ni kan...huhu...






















10 comments:

eima said...

wahhh sedap ...mkn je dear selagi tak beranak ..nanti kena pantang lama jg kan ....

Nurzakiah Hanum said...

sedapnya

Farah Waheda Wahid said...

durian tu sedap sebab isi kuning-kuning...

Mila Hilas said...

sy pon kak ngidam jugak nk mkn durian.tp skrg tgh mahal lagi...masih smpt lg nak tgu time musim durian raya nanti..time tu blh la mkn byk2 sikit sbb dh murah kan? hehehe..

ain.ya.nun. said...

Durian panas aty oi. Kot terberanak kang lepas makan durian :p

Aku dulu, petangnya makan tapai, malam tu beranak. Nasib dah 38 weeks.

nadiah hanum said...

Dulu saya hantu durian...sekarang dah tak boleh nak hadap...

MrsEnoxis said...

Sedapnye durian..ni leh wat org ngidam ni..

Shafiqah-Napiah said...

sapa suruh wat i mengandung kan.. hahaha.. kelakar kak..

::Aja:: said...

udang merah mahal kak..sekilo rm20+++..hr tu beli durian tembaga sekilo 20 hengget pon nak nages tp rasa die mmg maveles..isi tebal..bijik kecik nipis..manis n byk..mkn 3 ulas je sbb masuk 3 ketui tu dh rasa semacam kat perot.baby kepanasan dh..smpai ke malam.haha..padan muka sendiri xbest nk tido..:P

Hamelia Hamid said...

x jumpa lagi durian ni...huhu