Wednesday, May 20, 2015

mengemas bag qaleef...




hari jumaat ritu... minggu lepas..
malam tu.. aku dah rasa macam aku dah nak terberanak dah...
rasa contraction kuat giler...
pastu agak kerap...
tapi aku malas nak kire..
sebab aku mengantuk.... [eeerrrr....]
dalam kepala otak.. tak kan lagi kot..huhu...
tu sekadar braxton hicks jer...
dah banyak kali dah macam tu...

tapi memang sakit sangat lah..
serba tak kene..
baring kanan tak ley.. baring kiri tak selesa..
terlentang apetah lagi..
mengeras jer memanjang...

tak ada show.. air ketuban pon ok lagi..[tak pecah]
tapi waktu tu rasa macam nak tercirit birit..
perut memulas2.. sakit ooii..
pergi toilet.. takde apa2 pon..tak pon membuang ke hapa..
siap kejut abah sado bagitau..
kebetulan aku tido agak lewat malam tu...
tapi.. tak rasa pulak aku nak gi spital..
aku mengantuk sangat dah masa tu..
aku buat ilek2...
sesekali ada gak lah aku dok kire masa..tengok gak pergerakan baby acaner..
so far.. aku rasa.. macam ok lagi..
macam tak akan lagi beranak malam tu...
so.. aku buat ilek2 jer la kan.. 
tarik napas...lepas...beberapa kali..
pastu aku bantai tido..
tapi terjaga2 gak biler sakit contraction tu datang..
eeiii.. sakit lah.....siyes sakit....
tapi since rasa masih boleh bertahan..
so.. aku consider ok.. sebab yang aku tau [melalui pengalaman orang dan sendiri]
contraction betul2 jauh lagi sakit...
sampai ko tak mampu nak pejam mata tido...haaaa..
tu aku boleh lelap lagi tu... ok lah tu kan...

dok pikir..
kalau apa2 pon.. siap2 jer lah terus hangkut bag gi spital..

tapi tetibe aku terpikir..
ada kuali sebijik tak basuh lagi kat sinki.. 
dapur tak ber-mop lagi...bilik air qaleef tak sempat sental..
baju sebakul tak berlipat... hahahaha.. boleyyyy...
yer lah.. kalau aku nak beranak.. tak kan aku nak tinggal umah lintang pukang kan..
pastu.. nanti balik spital.. tak mampu dah lah nak buat semua tu...ngeeeeee.......


tapi tu tak penting lagi tu..
tetibe teringat.. BAG QALEEF TAK KEMAS LAGI..!!!!
biskut2..makan2 kudap tuk qaleef tak beli2..
bakul susu bagai tak kuarkan jugak...
asyik bertangguh2 jer..haaaiihhh..
kalau betul nak terberanak waktu tu..
baru kelam kabut nak mengemas..mesti nanti ada nanti yang tak cukup..
sian anak aku tu kan nanti...

waktu aku beranak.. qaleef akan tinggal ngan adik aku Tina..
adik2 aku [acu dan ude die] pon akan sama jaga..
derang memang rapat..dan biasa jaga dak qaleef tu..
lagipon ada lu'lu kan kat sana jugak.. so.. insyaa Allah die akan ok..
mak mertua Tina pon dah kate tak kisah nak tengok2 kan..
dah biasa ngan qaleef jugak..
qaleef suka gi umah nenek lu'lu tu...sepupu2 lulu [belah suami tina ramai]
jadi.. dalam rasa risau nak tinggal qaleef..
aku ok gak lah biler orang2 yang rapat ngan die yang akan jaga die..
sekurang2 nya..tau lah kan nak handle anak aku tu..
harap qaleef tak nyusah kan orang..
anak aku tu..insyaa Allah senang nak di jaga...
tapi macamane pon.. tetap lah risau nak bagi kat orang..
sebab.. mana pernah aku berpisah ngan die..!!
tak pernah hokeh..tak pernah untuk sehari..
paling lama mungkin berjam2 jer kot..

jadi...kali ni.. biler nak tinggal-bagi orang jaga die lama..
sayu sangat2...risau... macam2 perasaan ada...
aku tak tau macamane keadaan die tak de aku..
dah lah hujung2 ni die manja nau ngan aku..tido nak berpeluk...
alaaaa..sedih nya nak pisah ngan qaleef..
tapi.. terpakse gak aku 'melepaskan'
perlu aku percaya pada orang lain...
qaleef pon perlu 'rasa' berdikari..tanpa mak apak nya waktu tu..

paling kurang pon 4 atau 5 hari..
tapi aku soh fared amik biler kelapangan..
aku tak kisah sendiri kat spital [kot]..pandai2 lah aku jaga diri..
yang penting anak tu.. aku risaaaaaaauuuuu.....

aku kan selektif czer.. jadi.. boleh agak lah berapa lama aku akan kat spital tu..
kalau cepat kuar.. alhamdulillah...
moga aku dan baby tak ada masalah yang perlu di tahan kat ward lama2..
harap2 semua nya di permudahkan...insyaa Allah...

berbalik pada braxton hick aku jumaat malam tu..
aku bantai jer tido sampai ke subuh...
tak berapa lena.. tapi boleh lah layan...
dok pikir..kalau siang tu sakit lagi..
baru gi spital terus..
tapi..ok jer pulak esok nya.. hahaha.. tu aku cakap.. false alarm jer tu..
baby mengeras ade lah tu keadaan tak selesa dalam tu kot..

pagi aku bangun subuh.. buat sarapan..
dan ok jer sampai ke sudah..hewhew...
siap gi shopping satu hari suntuk sabtu tu...

ahad esok nya lagi..
laju2 soh abah sado turunkan luggage tuk kemas keperluan qaleef..
bawak luggage jer senang.. tersusun..
nanti orang lain yang nak uruskan anak aku tu..
senang nak carik pakai kan...
tak de lah memunggah2...hewhew...
aku nak memudah kan orang lain...
dah tolong jaga anak aku.. dah bersyukur sangat....








  • Baju siang 
  • baju tidur malam
  • baju jalan [t-shirt/seluar jeans]
  • Tuala mandi

saja aku bawak kan lebih... 
kot kotor ke hapa kan...
nak pakai baju lulu kang tak boleh..baju gegerl...

aku siapkan sekali bag toiletries tuk die...
selit kat tepi luggage tu







  • bedak [yang dah hilang sarung nya] - tak habes2 pakai sejak dapat free dulu
  • shampoo mandian badan
  • berus / ubat gigi
  • minyak tropika [pon yang dah tetanggal sarung nya macam biasa]
  • viks / ubat sapu [nyamuk]
  • sikat rambut [qaleef suka pakai jenis lembut2 cegini lagi]




  • botol susu / botol air masak
  • susu multi goat [bekas kaca tu - aku malas nak salin2 bekas]
  • pencuci botol / berus pencuci
  • makanan kudap2 / biskut2 - [nak beli buah2 dan kacang2 sebelum hantar]




paling penting jugak..
  • medical card/kad insurans qaleef [klinik dan jugak hospital]
  • kad pengenalan
  • sikit perbelanjaan tuk qaleef..


bagi pada Tina pegang kan...
mana lah tau... tak lah nyusahkan orang nak membayar nanti...
penting semua ni...



sedih tau nak pisah ngan qaleef ni..
tak pernah berpisah.. dan mungkin ni paling lama buat masa ni...
sobsobbbssss....

sayu jer hati biler mengemas barang2 qaleef..
terpaksa jugak lah..dalam keadaan macam ni..
mesti rindu..
sebab.. mana pernah tidor malam aku tanpa qaleef..
risau keadaan die pon sama gak..
harap qaleef pandai jaga dan bawak diri tanpa aku..
huwaaaaaaaaaaaaaaa....!!!! nanges..... [mak dramatik]







eeeaahhh korang yang nak order EPHYRA dan nak joint penghantaran hari ni..
cepat2 buat payment tau...









DAPATKAN EPHYRA DENGAN HARGA LEBIH MURAH DARI PASARAN DAN ORIGINAL DI SINI..!!!

LEBIH BERBALOI..!!!!







SET 1 ::
EPHYRA PREMIUM [30 SACHETS] 
 + EPHYRA SKIN BAR

FREE BOTOL SHAKER
FREE BAG EPHYRA [ HITAM ]
FREE POSTAGE SM


SET 2 ::
EPHYRA TRIAL SET [10 SACHETS]
+ EPHYRA SKIN BAR
FREE POSTAGE SM

SET 3 ::
EPHYRA PREMIUM [30 SACHETS] SAHAJA
FREE BOTOL SHAKER
FREE BAG EPHYRA [ HITAM ]
FREE POSTAGE SM


SET 4 ::
EPHYRA TRIAL SET [10 SACHETS] SAHAJA
FREE POSTAGE SM


SET 5 ::
EPHYRA SKIN BAR SAHAJA
POSTAGE RM 7 SM





WHAT'S APP / SMS :: 019-2085089
[untuk urusan jual beli sahaja..tolong jangan call/pertanyaan berbentuk peribadi tidak akan dilayan sama sekali]



EMAIL :: nurha_abdul82@yahoo.com




UNTUK MENGETAHUI MENGENAI EPHYRA NGAN LEBIH LANJUT :: KLIK SINI

15 comments:

Nurzakiah Hanum said...

great

Princess Mimi said...

Ala..sedihnya..sian Qaleef..hihi

Mila Hilas said...

eh mcm dpt phm je perasaan ati tu..sy pn bakal gak hadapi benda ni.anak xpnh berenggang..nth cmne la nanti..kalo di amencari,lepas tu menangis huhu...

eima said...

Doakan ko dipermudahkan semuanya aty.....

biras aku 37w dah branak haha.....cepat betui....

Ayu azmir said...

moga dipermudahkan... tak sabar pulak nak tengok adik qalif...

Ayu azmir said...

moga dipermudahkan... tak sabar pulak nak tengok adik qalif...

fazian batrisyia said...

memahami sgtt saat2 ni...sy yg beranak ke 3 dulu tu pon...nak g spital tetiba anak yg sulong dah hujan renyai2 sayu tgk mak dia dah start sakit2...

Hamelia Hamid said...

semoga dipermudahkan ye sis

D'lla said...

Semoga dipermudahkaNya,amin.my sis br bersalin anak no 2.ada g6pd gak mcm anak sulung.

Sha Nikitasakura said...

sy pulak yg sedih baca..xpe..qaleef anak yg baik..semoga smuanya bjln dgn baik ye Aty..

Lyana@Mely said...

take care dear.. semoga dipermudahkan urusan melahirkan..
banyakkan makan nenas.. tembikai.. dan banyakkan mencangkung eh..ihihi..kalau braxton hicks lagi pi mandi hot shower.. kasi relax..
good luck..!

Ayu Zan said...

Agaknya gittu la ayu bila nk beranak kli kedua nnt. Anak first kemas barang sendiri dan bakal baby je..

Mummy GreenyHouse said...

baca post aty ni kite pulak terasa debar2 qaleef nak kena tinggal.heheh.. :p

semoga segala urusan dipermudahkan in shaa Allah..ameen.

Nadiah Hanum Wahab said...

Semoga dipermudahkan semuanya...

Nadya Zahid said...

wah..siap skali dgn kad insurans tu..heheehehe..mmg btol plan mama ni :) good job :)