Friday, May 08, 2015

mengemas macam kucing nak beranak...??



pernah tak korang hadapi situasi macam ni..
kemas satu bahagian..atau bilik..
bahagian atau bilik lain pulak akan bersepah..
kemas bilik tu pulak..tempat lain akan berterabur...

stress kan..!!

sebab tu yang aku hadapi baru2 ni...hahahaha..
tah kenapa jadi cegitu..

aku  mengemas bilik tetamu..
-yang kalau di ikutkan nak di buat bilik berpantang aku nanti-
alih2 katil-meja tukar cadar langsir [dengan bantuan abah sado]
siap kemas minggu lepas..

lepas tu..saja2 kemas bilik tengah tingkat atas..
bilik ke-3 tu jarang guna tapi hari2 masuk..
sebab aku simpan stock barang macam ephyra bagai tu kat situ..
bilik tu ada katil bujang..
biasa adik laki aku kalau datang umah..akan tidur-guna bilik tu..
tah kenapa aku gigih gak lah nak mengemas alih2 perabot bagai..
bawah katil tu ada lah sikit barang2 tak guna dan lama.. ada album2 lama [dalam box khas]
kemas2 siap..
nak tukar comforter jugak...
lepas habes kemas bilik tu kemarin..
tetibe.. bilik tetamu yang aku dah setel kemas last week tu..
bersepah balik..!!!
barang2 dari atas aku bawak turun pulak...
arrggghhh... dah kenapa....

pulak tu.. ruang tamu pon sama effect..
barang2 dari bilik atas ni.. dah penuh2 kat bawah..
niat nya.. aku nak letak kat dalam almari bilik tamu tu..kosong..
tapi... tak suka pulak barang2 macam tu ada dalam bilik tu.. ahahaha..*pelik
nak letak stor...
tapi aku kan dah setel kemas stor 4-5 minggu lepas lagi..
mesti nanti kene kemas lagi..!!!!
kene kuar-masukkan balik barang2 tu semua..
penat hoooiii....


tu pasal aku cakap.. biler start mengemas mesti tak akan habes..
biler kemas satu bahagian..
contoh nya aku mengemas bilik tetamu..
barang2 dalam stor.. macam pasu bunga bagai..
tetibe aku nak kuarkan balik.. nak deko lah sikit konon nya..
dah tu.. stor bersepah semula...agagaga...
dan macam tu lah seterus nya.......
tak akan habes...

solution ?? jangan mula mengemas..
ko biarkan jer macam tu.. ahahahahaha..
ko mampu...??

aku tak boleh....

so.. bertabah lah diri sendiri...
dengan perangai sendiri..

ahkak jiran cakap...
macam kucing...
biler nak bersalin.. tetibe datang perangai nak mengemas2...


eeerrr... ha ah lah...
aku teringat kucing2 aku dulu mak bela..
macam tu lah setiap kali nak beranak.. 
tak duduk diam..tak tentu arah..
carik tempat nak beranak dan sibuk 'mengemas'...
ko pernah tngok tak...
kucing mengemas bukan macam manusia ni ha..
tah.. acaner tah nak cerite..
kalau ko penah bela kucing betina yang asyik beranak tetiap kali tu pon..
ko tau lah... ahahahaha...

mak aku pon pernah cakap bende yang sama dulu..
masa aku nak beranakkan qaleef...

ramai orang macam tu... 
aku biasa gak dengar...

so.. sebenarnya.. normal hokeh...ngehehehe...


aku rasa lah....


masa aku mengemas bilik tengah tu..
aku buat senyap2 jer tak mintak tolong abah sado..
sebab.. nanti die sound aku kalau tengok aku mengemas-sedangkan baru setel mengemas tempat lain

tapi die ada masa tu..
aku jer malas nak bunyik..
tau2 die masuk sergah aku..
dah agak dah kene sound kan..
tapi..kalau setakat nak sound memang sesia2 lah..
tak pasal kene menolong kan.. hahahaha...

tapi tu lah.. aku bukak satu rak dalam bilik tu..
rak tu lah tak de tempat nak letak..
aku terpaksa bawak turun nak simpan dalam stor..
tapi.. saat ni.. tak rajin nak mengemas stor tu balik.. 
so.. bersusun lah kat tepi tangga tu.. nyampah tengok tau...

aku penat... hahahaha..
tau pon ko kaaaaaaaaannnnnnnnnnn....


sebab pagi nya.. aku panik...baby tak gerak..!!
selalu baby gerak sangat2 aktif.. lagi2 malam dan subuh..
tapi aku solat subuh pagi tu..
aku tak rasa pergerakan..
dan baru aku teringat..
aku tak rasa semua tu sejak malam nya lagi..
laju2 siap.. kejut qaleef.. ngan abah sado nak gi spital..
memula memang nak ke spital terus..
tapi.. takut macam amik masa lama..
pagi jam lak tu jalan nya..
tak nak amik risiko..aku gi klinik 24 jam jer nak scan heart beat dulu...
sempat aku minum air manis pagi tu..
pernah orang cadangkan kat aku..
sebab gula akan buat baby tu aktif...
tapi.. masih lagi tak gerak2..
boleh rasa tulang die dalam perut tu.. terbojol satu tempat..
tak gerak2.. tak macam selalu kalau aku dok usik2...
risau.. panik sangat..
teringat aku ada angkat berat masa mengemas tu...
menyesal.............

scan heart beat..
alhamdulillah ok... normal...
cek air ketuban sekali.. takut leaking...tapi ok..
so.. tak perlu risau sangat..
cuma dokter kasi surat gak soh gi emergency tuk buat ctg..
risau kalau baby terbelit tali pusat ker..
aku tak pergi pon.. sebab..esok nya ada appoinment spital lagi..
dan.. since lepas jer kuar dari klinik..
baby macam terjaga..tetibe bergerak pelan2.. 
aku pantau pergerakan.. masih slow..
tapi.. lega sikit lah...
aku soh fared gi kerje jer..
dan aku akan pantau pergerakan baby..
kalau tak ok.. aku akan pergi private spital beranak kat sini tuk ctg bagai tu..
but so far.. sejam lepas tu.. baby aktif balik..macam biasa..

iisshh.. memang tau baby ni..
buat mama abah risau...
saja lah tu.. ingat mama sibuk tak perasan kan die..sobbsss..

dulu pon pernah jadi kat qaleef sekali...
tapi tak ingat berapa minggu masa tu..
biler berulang.. masih lagi panik ya hamat..

ok..jangan buat keje berat2 lagi..

eerrr... nak setel kemas stor sikit...
sikit jeeeeeewwwww....
kali ni lebih berhati2....















3 comments:

Rai OurKizuna said...

takutnyaaaa.. baca pun jadi rasa penat sekali.. hahaha..hati-hati dah saat akhir ni keja alert sikit kan.. memang kena aktif tapi jgn sampai penat sangat.. take care.. semoga semuanya selamat dan berjalan lancar..

Hamelia Hamid said...

jaga kesihatan tu aty...dh xlama lagi dah hehe

Ann Ishak said...

mane gambo stor :p