Wednesday, June 17, 2015

MuhammadAshShaquille :: cukur jambul atau botakkan rambut ??





Muhammad Ash-Shaquille hari ke-5 kelahiran



untuk aku..tak de istilah cukur jambul bagai.. aku memang terus botakkan jer..
botak licin...

rambut anak2 aku memang jenis nipis selapis..
pulak tu jenis lambaaattt lah sangat nak tumbuh
tu si qaleef lah..adik nya tak tau lagi acaner..
tapi kalau tengok kan..macam lebih kurang jer..
cume rambut ash-shaquille lahir2 dah panjang belakang..
siap ada ekor.. hahaha..
tapi tang dahi.. jendul..memang sama 2 beradik tu..
aaiihh..

dulu aku dok pikir..
kenapa anak aku rambut tak lebat..
sedangkan rambut mak pak nya sikit punyer tebal..
rambut aku ni lagi la hooii...

tapi baru2 ni.. biler ayah aku datang..
bukak album lama2 masa gambar cekelat kuning2 tak berapa nak nampak kaler tu..
tengok gambar aku kecik2..
tak ada rambut..!!! jendul..!!! rambut selapis..!!oohh myyyy...
so... no wonder anak aku pon rambut selapis gitu gak..
maaf yer anak2... hahahaha...
mula lah ayah aku bukak cerite..
masa kecik2..nak banding ngan adik badik lain..
aku jer yang takde rambut... botak sampai berapa tahun..
ayah cakap..macam2 minyak mak aku letak... tak menjadi..
minyak kelapa hari2 dok sapu..
last2 ayah aku cakap.. mak aku letak minyak india tu...apa ke nama tah ayah aku sebut ritu..
yang bau nyer..Allahu... [ayah aku lah cakap]
seb bek aku baby2 lagi tak gheti bau lagi bagai..
kalau tak mesti aku tak rela.. hahahaha...
tapi.. menjadi..!! seb bek lah sihat rambut aku jadi.. sampai sekarang..
kalau tak...aaiihh....
ni sekarang..ko..toksah cakap lah lebat rambu aku macamane...
jenuh setiap kali nak shampoo keringkan...puuffttt...

jadi sekarang.. anak2 aku rambut selapis lahir2..
tak yah aku pikir2 lagi mana datang nya baka rambut selapis..ahaakkss..

okeh2.. intro panjang tu biasa..


ash-shaquille hari ke-18 hari tu...
bidan cukur botak habes rambut  dia..
sepatut nya awal lagi...tapi bidan nye pulak yang tangguh2..aaiihh...
laki aku dah bising2 dah.. dah kate nak cukur sendiri..[pon tak buat2 gak]
sama jer lah pon... huhu..

ni sebab dah nak habes tempoh aku ngan bidan...
tu hari2 nak last tu.. die cukur kan rambut anak aku..
hari sabtu pagi2... hari ke 18 kelahiran...
botak dah kepala anak kedua aku tu...

dulu masa qaleef pon..bidan gak yang buat..
masa tu mak aku tolong pegang..
ada lagi gambar kenangan tu...
si qaleef diam behave jer masa bercukur..
tapi si shaquille ni... allahu.. sikit punya melalak ko..
bila pisau cukur kat kepala jer die melalak..
lepas tu senyap.. biler letak balik pisau cukur tu.. melalak balik..
sambil mate pejam2..sebab mengantuk nak tido..
geram haku..
rambut selapis tapi sikit punya lama nak perabehkan nya..
sebab nak kene pujuk die dulu...sabau jer lah mak ko dan bidan tu tau..

















dah selesai botakkan kepala..alhamdulillah..
pada hari ke 18 [sabtu-13 June 2015]
rambut dalam perut..dah bercampur darah air ketuban lendir najis bagai..
elok lah di buang..
insyaa Allah semoga akan tumbuh rambut baru yang lebih sihat...


so lepas ni..ada rezki buat akikah jer pulak..
insyaa Allah..plan waktu raya..
buat kat kampung.. 



Muhammad Ash-Shaquille hari ke-18 kelahiran



8 comments:

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Tahniah Aty.. selamat berpantang..

Nurzakiah Hanum said...

alhamdullilah

Mila Hilas said...

comelnye shaquille ... geram tgk dia baring meniarap tu hehe...mcm rg besar je

saye niza said...

macam nikmat sangat nghroope die pas cukur hihi

Farah Waheda Wahid said...

masa anak saya ash dulu terus botak jer... abah dia botakkan...he he he...

eima said...

comey cerdiknye die tau org buang rambut die ..menangis tak hingat ...mak bidan pun comey lagi kan ... hehehe

Nadiah Hanum Wahab said...

Sukaaa tgk pic yg last tu...suci jer muka baby...;)

SemuaTentangKita said...

Ya Allah..lamanya tak datang jengah sini. Dah bersalin dah awk ye dik.
Tahniah..semoga kelahiran adik galeef ini menambahkan lagi kebahagiaan keluarga awk sekeluarga..