Tuesday, June 09, 2015

Nama Anak





MUHAMMAD ASH-SHAQUILLE BIN MOHD FARID


adik bongsu aku cakap...
macam nama omputeh..


adik kedua bongsu aku cakap..
sikit2 bunyi macam france..

siap cakap.. naseb baik tak de 'R'
sebab die tak boleh sebut sebutan R dengan baik...

ngan ayah aku.. aku bagitau direct jer..
kalau bagi dalam group [wassap family] 
mau die tak tersebut nama tu... ngeheeee..


tapi sebenarnya.. ejaan jer nampak berbelit...

nak sebut nya.. bunyi 'sha-qeel' jew...

orang kat JPN tu cakap..

-nak mengeja nya lebih susah dari nak menyebut nya-

abah sado cerite.. orang tu menelek nak daftarkan nama masa tu..
lama nya kat situ jer...nak mengeja nya.. hahaha..

nasib kamu lah anak.. nanti jenuh nak belajar tulis nama sendiri.. haha...




kali ni... pemilihan nama sepenuh nya oleh abah sado..
iyer.. kali ni aku bagi hak mutlak pada die tuk bagi nama anak..

tapi.. masih lagi lah berbincang laki bini..
cume kali ni.. aku tak banyak cadangkan nama..
lebih pada samaada aku bersetuju atau tak jer biler abah sado bagi cadangan..


banyak sebenarnya..nama pilihan..
nama2 yang sedap...
gamak nya kalau lupa diri.. mahu di letak sampai 4-5 nama terus..
sebab semua nya suka..
tapi.. sebenarnya.. aku suka kan nama yang simple tuk kali ni..
aku hanya mahukan satu nama sahaja..
dan nama tu adalah unik..eceeahh..

ada satu nama.. aku suka dari awal..

MALIQ yang bermaksud RAJA..


tapi tu jugak salah satu nama Allah... 
jadi kene tambah Abdul kat depan..

hurrmmm.. tak nak tambah..
tapi kalau tak letak.. memang tak elok..
sebab gelarang tu milik Allah kan...

lepas tu..nak nampak cantik konon nya..
aku tukar jadi MALIQIE...
tapi maksud nama tu biler dah di tambah 'IE' kat hujung..
maksud nama akan jadi PENGIKUT IMAM MALIKI [mazhab]

memang aku tak nak...sebab maksud nya yang 'hanya sekadar pengikut'...
jadi.. terus aku tolak kedua-dua nama tersebut..

lepas tu.. terus aku tak pikir apa2 nama dah..
aku serahkan pada fared tuk pikir dan decide...

lepas tu ada gak lah a few nama die kasi..
tapi.. berubah2..
tak kosisten dan tak jatuh cinta ngan nama tersebut [konon nya]


sampai lah nak hujung2 tu.. 
masa nak dekat2 aku bersalin..

fared tunjukkan nama SHAQUILLE die print screen kat hp die....



dengar sekali aku tak rasa apa sangat..


tapi biler fared tunjuk kan ps tu..
tah kenapa aku terus suka..


fared cakap..nama SHAQUILLE tersebut die jumpa dari google nama islam dalam bahasa omputeh..

tu pasal ejaan nya unik...
macam adik aku cakap..
ejaan omputeh..
tapi sebutan nya melayu sangat taw..

memula aku muncung2 gak lah nak menyebut nya..
tapi.. tak lah susah mana pon sebenarnya...

dokter kat KK panggil nama die 'SHA-QU-ILL'
Tu betul memang bunyik omputeh sangat..


sumbangan aku hanya pada ASH...
kalau ikut abah sado..
aku rasa mahu 4-5 nama die letak kat anak kedua aku ni..
ambooii.. mentang2 aku yang soh die pilih nama kan..

kalau ikut aku.. aku hanya nak letak SHAQUILLE tu satu jer..

tapi nak elakkan makne yang 'kurang tepat' 
dan terlalu memuji diri [yang kacak]
jadi.. kiteorang decide letak MUHAMMAD kat pangkal..
maknanya nanti akan lebih kepada memuji Rasul Muhammad tu sendiri..

MUHAMMAD :: nama nabi / yang terpuji
SHAQUILLE :: yang menawan / rupawan / kacak


ASH tu sekadar nak sedapkan jewww....


memula nak letak AHMAD...
sebab.. konon nya.. pangkal nama hurup A.. anak akan lebih alert nanti..
kat sekolah lah...
die akan lebih bersedia.. bak kate pakar motivasi...
tapi.. akhirnya.. fared prefer tuk pilih MUHAMMAD...
tak apa.. sama maknenya..
qaleef dulu nyesal tak letak Muhammad..hurrrmm....


dan tau tak.. nama MUHAMMAD ASH-SHAQUILLE ni
kiteorang decide sebulat hati hanya pada pagi hari ke-7 sebelum pendaftaran sijil beranak..
bari terhegeh2 nak tulis...

dan alhamdulillah.. pagi tu.. pada hari ke-7 kelahiran..
nama MUHAMMAD ASH-SHAQUILLE di pilih..
dan terus di daftarkan pada hari yang sama..

10 kali aku ulang ingatkan kat fared..
pastikan nama anak tak salah ejaan..haha..
[refer kisah nama aku semalam]
sebab bagi aku istimewa nya nama anak kali ni terletak pada ejaan nya..









BORANG PENGESAHAN KELAHIRAN
*kene bawak masa pendaftaran nama anak di JPN


Baby kali ni kecik jer.. berat 2.55kg
panjang 51cm


BORANG DAFTAR KELAHIRAN 
di beri oleh pihak hospital.. semua derang dah isi kan siap2.. 
hanya nama anak jer kene isi sendiri


nama MUHAMMAD ASH-SHAQUILLE yang di daftar kan




alhamdulillah.. selesai urusan nama tersebut
walaupon kelam-kabut..
dan saat akhir..tapi aku suka kan nama tu..
nama qaleef dulu.. seawal 5 bulan mengandung dah mula panggil..
shaquille ni.. dari lahir dok panggil baby..
lekat susah nak tanggal sampai sekarang..
adik baby je memanjang..
[sekarang dah terbiasa dah]
qaleef pandai sebut nama MUHAMMAD ASH-SHAQUILLE dengan jelas tau..haaa.
dan die dah ingat pon nama adik die..

"sapa nama adik ?"

qaleef :: Muhammad Ash-shaqin [qaleef kan tak boleh sebut hurul L]

alhamdulillah qaleef nampak teruja sangat ngan kehadiran shaquille...
sama macam masa aku mengandung..
sekarang tak sabar2 ajak adik nya main...
nanti aku cerite pasal qaleef dan adik nya ni yer..
teruja..!!






Muhammad Ash-shaquille 
hari ke-7 kelahiran




semoga nama yang di berikan ni memberikan makna terbaik tuk anak kedua kami ni..
insyaa Allah..






20 comments:

Nurzakiah Hanum said...

alhamdullilah

Mila Hilas said...

alaa comelnye baby...

Azziah Nawawi said...

lebih kurang berat Aniq masa lahir. abang qaleef jaga adik tak ? hehe

Allene typicalmommy said...

semoga menjadi anak solah ash shaquill...

saye niza said...

sedap namanya...sy dulu anak dah meninggal, baru nk tentukan nama sbb nk smbhygkan die kan..tak smpt nk plan nama sbb lahir tak cukup bulan. kami beri nama yg menjadi gurauan kami suami isteri sbb mcm adela kenangan :)

Farah Waheda Wahid said...

bolehlah kawan dengan abang ash ni... hik hik hik...

Chekgu Azrine said...

Sedapnya nama dia aty..akk pun berkenan...hahahaa...tp dh xd bb dh lepas ni.seronok tgk org boh nama anak je la lps ni

eima said...

SANGAT COMEY WALAUPUN AGAK SUSAH NAK DITULIS ... ATY KO JGN MARAH TAU KLU AKU TERSALAH TAIP NAMA ANAK KO NANTI TIAP KALI NAK KOMEN .... HUHUHU

MUKA MCM ABAH SADO LA ASH NI ... SGT COMEY ... TAPI NAMPAK MCM KUNING SIKIT ..... KE CAHAYA DR CAMERA ??

Fariza said...

Assalamualaikum Muhammad Ash-shaquille :)

Nurizzah Majif Biz said...

syukur masih menekan kan nama junjungan besar nabi kite. :) itu yang seeloknya. sama jugak mcm nama perempuan digalakkan dipangkalnya NUR-CAHAYA

LuN@_aiDi said...

Congrats aty! selamat berpantang.

comel baby baru=)

dongmei pan said...

Nice, i really like it.if you also like our site please follow: http://www.robesdemariee2013.com/

ettyzukhair said...

barakallah..assalamualaikum ash-shaquille..semoga jadi anak soleh..

nayfatimah rasyid said...

comieeee

MrsEnoxis said...

Congrats!! Omei sangat baby shaquille..

Fiqah Feeona said...

Alhamdulillah..Nama pun catik je..Tapi aunty xdan nak eja..hihihi

cik mah said...

Tahniah...comel sngt bby..ye namanya unik..moga2 bermanfaat..

nieysz said...

Sama..arash decide hari ke-7.. Aku mmg lama nak nama arash..tp aidil xkata stuju..dia cuma soh aku cr lg nama lain kot2 jmpa nama lg best katanya..hari ke-7 pg aidil bg nama "aryan".. aku pun nk jf isteri solehah..bahaha stuju j lah..bila bgtau mak,mak aku ckp xbest aryan..mcm sebut " harian" je.. Terus aku cancle..jd arash blk..aidil pun g dftr arash..

uyah nazura said...

Tahniah aty!! comel baby :)

fathiyah jamaludin said...

mmg hensem ni
sepadan namanya...:)