Friday, July 10, 2015

Jangan takut tuk rasa sakit lagi....





terbaca satu status kat Facebook..lama ritu...


sebenarnya orang meninggal dunia setelah di dahului oleh sakit..
dia telah di beri kesempatan untuk bertaubat untuk membersihkan segala dosanya sebelum mengadap Allah..
sehingga die mengadap Allah dalam keadaan yang bersih tanpa dosa sama sekali..
saat sakit itu lah saat untuk bertaubat..
dan sakit itu juga sebagai penghapus dosa2..
selagi redho.. dan anggap sebagai kafarah..
insyaa Allah dosa2 akan di ampunkan..

sakit umpama lampu kuning yang bersifat sementara
boleh jadi hijau yakni sihat dan meneruskan hidup
atau bertukat merah yakni mati meninggal kan dunia ni...



bertapa beruntung sebenar nya..!!


kalau kite di beri ruang tersebut...untuk bertaubat..
bersihkan diri kite..


so.. jangan lah kite ni pikir..
orang yang sakit ni menderita di sebab kan terlalu banyak dosa dan Allah sedang menghukum nya..
salah tu..!!



tu sebenarnya satu cara Allah tunjuk kasih sayang Dia pada hambanya..Subhanallah
orang yang meninggal kerana sakit tu
tapi dengan syarat sempat bertaubat dan beramalan baik..
serta redho dengan setiap ujian yang menimpa nya...
adalah lebih baik [insyaa Allah] dari orang yang mungkin meninggal secara tetibe tanpa sempat bersedia..

wallahualam...

jadi jangan takut sakit lagi..

dan jangan merungut saat sakit..

sia2.. rugi kalau kite tak redho walau sekecik2 penyakit..
apetah lagi sebesar2 ujian Nya...


doa agar kite mati dalam keadaan khusnul khotimah..




amin....





teringat adik aku tina masa sakit lebih kurang setahun..
sebelum meninggal 1 june lepas..

sepanjang die di beri ujian hebat ni..
setiap malam die bangun melakukan tahajud dan solat2 sunat lain..
solat qada'...[yang mungkin ada solat tanpa sedar tak di terima oleh Nya atas kesilapan sendiri]
berpuasa nabi daud sepanjang2 minggu..
banyak sangat bersedekah dan memberi..
mengaji sekerap yang die mampu.. dan mulut banyak berzikir..
hanya berkata yang baik2..

tu yang aku tengok sendiri..

dalam hal solat.. [walaupon dari saat die sihat]
apatah lagi dalam keadaan sakit..
die sangat2 menjaganya..
masa sakit..tak pernah die lewat2 kan solat..
sebab kata nya.. die takut meninggal sebelum die sempat bersolat sedangkan telah masuk waktu..
kalau ada2 waktu die tak larat sangat2 nak bangun tuk berwudu'
jadi orang lain akan amikkan tuk die..bawakkan air..
kalau die tak larat nak angkat tangan...
kiteorang [sapa yang ada] akan buatkan tuk die..
macam tu jugak time solat..
kalau die mampu.. selagi boleh die akan berdiri tuk bersolat...
kalu tak.. die akan duduk di kerusi..
atau katil..kekadang die perlukan sokongan dari belakang tuk bersandar..
sebab tulang belakang die tak kuat dah...
pernah aku tegur suruh die solat baring sebab die tak boleh bangun..
tapi die nak jugak suruh aku angkat/ampu die supaya die boleh solat duduk..
kata tina :: selagi die boleh bangun..angkat kepala..atau bergerak minima..
die nak solat dengan baik selagi boleh..
sebab die kate..dia takut satu masa.. die langsung tak mampu nak bergerak untuk bangun bersolat..


Allahu....

jadi.. setiap kali pon [kalau waktu aku yang jaga die]
aku akan tolong die semampu yang boleh...mengikut apa yang die mahukan...
bagi aku..tak apa lah aku 'bengkok' sekalipon..
aku gembira dapat buat semua tu tuk die...


aku teringat kenangan...ada satu malam aku bermalam kat rumah die..
masa tu dalam beberapa minggu [sangat dekat] dengan hari kematian die..
pagi buta [dalam kol 3-4 pagi] aku bangun tuk pergi toilet..
terperasan die tengah mengesot dengan bertelekung..[terkejut gak lah]
masa tu.. tina memang dah tak larat nak berjalan sangat 
sebab kanser tulang die yang dah semakin teruk..
aku tau die baru selesai bersolat sunat masa tu..
aku ingat die nak masuk bilik tidur die..
biler aku tanya.. die nak pergi mana...
die cakap.. nak amik quran kat ruang tamu depan..
nak menitik air mata aku...
sebab tengok kesanggupan die..dalam keadaan macam tu..
merangkak mengesot tuk semua tu.... Allah...
jadi aku tolong amik kan quran tu..
dan sama2 duduk dengan die sepanjang malam tu..
sampai die tertidur...
dan tu lah malam terakhir aku dengan die sebelum aku bersalin dan die pon tak sedar diri lepas tu..


masa die sakit terlantar kat hospital tu pon..
aurat dan solat untuk nya masih lagi di jaga..
masa tu tina bukan koma.. 
tapi sebab die beri suntikan morfin untuk hilangkan kesakitan die..
buat die mengantuk nak tidur sepanjang masa...
atau dalam keadaan separuh sedar dan kekadang macam mamai..
yer lah..morfin tu kan dadah..[biler kesan morfin tu hilang setiap beberapa jam.. die akan sedar]
jadi dalam keadaan tu.. masih lagi di wajibkan bersolat..
kite kena tau hanya ada beberapa sebab sahaja yang tak perlu untuk kite melakukan solat..
selagi kite bernyawa.. selagi kite tak gila..dan selagi kite masih sedar..
selagi dalam keadaan suci..
wajib kite solat...
apetah lagi dalam keadaan sakit...saat paling hampir dengan kematian...
[tentang macamane tina menunaikan solat saat die dalam keadaan tu..insyaa Allah aku akan cerite lain kali]
bukan alasan kite boleh bagi pada Nya nanti kenapa kite tak bersolat..

alhamdulillah.. tina mampu menyempurnakan nya sehingga saat akhir die...
rezki tina.. ayah aku.. dan suami die paling banyak membantu die..
menolong die menyempurnakan semua tu..
aku harap nanti aku pon mampu buat semua tu jugak biler sampai masa aku terpaksa melalui nya..

amik semua ni sebagai ilmu kerohanian tuk diri sendiri...


anggap apa yang aku share kat sini sebagai pedoman tuk kite semua..
bukan niat nak terlalu memuji..
atau terlalu taksub...apetah lagi nak menunjuk2..
[tak salah mencerite kan kebaikan orang yang dah meninggal dunia]
apa aku cerite kan ni..
memang apa yang aku nampak dan lalui bersama2 tina...
tu aku pernah cakap..
betapa beruntung nya Tina sebenarnya..
betapa banyak nya kasih sayang Allah pada die..
untung nya lagi.. tak pernah sekali pon die merungut..
apa yang selalu keluar dari mulut die.. hanya perkataan ikhlas die redho melalui semua tu..
iyeerr.. aku tak tipu.. die tak pernah merungut..
walaupon dalam keadaan sakit ya hamat..
walau saat aku tengok die menderita sampai keluar air mata..!!
bayangkan kesakitan die...[selepas kanser tulang die makin teruk]

kekadang aku rasa.. aku ni lagi lemah berbanding die...
koyak rabak rasa hati..
pernah sekali aku menanges depan die..
sampai kan die ikut menanges sekali 
[pesakit kanser tak boleh sedih atau rasa down keterlaluan sebab sel kanser akan bertambah aktif saat tu-sesuatu yang aku baru tau]

tapi tu lah...

untung kan die..sebab die 'faham' akan semua ni..
die sedar..kesakitan yang die lalui tu sebagai kafarah penghapus dosa2 dia..
die tau bertapa Allah sangat sayangkan die hingga menghadiahkan die semua tu..
tu pasal die selalu cakap.. rugi kalau die merungut...
sebab kalau die tak redho.. apa yang die dapat hanya kesakitan...tanpa pahala...

saat akhir die.. die pergi dengan sangat tenang..
penuh kelembutan saat nyawa die terpisah dari badan...

betapa aku sangat2 kagum melihat apa yang aku tengok sendiri depan mata aku...

dan atas sebab tu hati aku lebih tenang.. dan redho dengan pemergian die..

sebab aku pasti.. ganjaran hebat sedang menanti die..insyaa Allah..

Ya Allah......
kau terima lah amalan2 nya...
moga Kau berikan Tina ganjaran terhebat atas kesabaran dan keredhoan die melalui semua itu..
mudah-mudahan die ditempatkan di tempat yang dia mahukan.. syurga mu Allah...


amik semua ni sebagai iktibar..

die yang dah kembali... dah tahu destinasi die..
kite yang hidup ni.. belum tau macamane keadaan kematian kite nanti..

aku mahu jadi seperti tina..
kekuatan die.. kesabaran die..keredhoan die..

kebaikan hati die..kelembutan yang di miliki nya...keihklasan die...



insyaa Allah...
moga aku sentiasa die beri ruang tuk bertaubat setiap kali pon...
sebab.. tanpa sedar.. mungkin setiap waktu pon kite melakukan dosa...


aku doakan tuk korang2 jugak..
moga kite semua mati dalam keadaan bersih untuk berjumpa dengan Nya..
dalam keadaan khusnul khotimah...insyaa Allah..



  
:: redho... tak semesti nya aku mampu tuk tahan diri aku dari menangis setiap kali aku bercerite tentang Tina..tentang mereka.... [alfatihah tuk tina..afiq dan mak] - rindu pada mereka-











15 comments:

Lina Affendi said...

Saya setuju untuk kenyataan dalam entri ini. Dan saya tak dapat tahan sebak membayangkan kesungguhan arwah. Semoga dia sibuk menikmati kesenangan di alam barzakh.

AMANI JIBRIEL said...

Salam... betol ape yg ati kongsikan...
Kita kene amik iktibar dr sume tu... bertuah org yg sakit sbb dia ada kesempatan...
Macam jiran sy... umo dlm 37 ++...
kanser payudara... lbih kurg 7 tahun menanggung...
Masa meninggal masya allah, adik sy tukang gali kibur kata...
Angah, tkejut adik berseri2 muka arwah ngah... dia senyum ngah...
Saya menitik air mata sbb tau dah mungkin tempat dia indah di sana...
Dan paling sy rasa yakin bila anak lelaki sulungnya kata...
Abg mimpi ibu pakai telekong putih senyum2 sambil lambai tangan kat abg, dia pesan jaga adik-adik baik2...
Lagi sy nangis sbb sy yakin dia tenang di sana.
Alhamdulillah, dan kita sbnarnya kene cari hala tuju... tapi bukan mudah.

KL-Ms.Noorashikin Yunus said...

salam, ibu mertua sy br meninggal pada 19 ramadhan yg lps kerana kanser usus..ketabahan dia melalui saat2 akhir hidupnya betul2 menginsafkan saya..mohon utk share kata2 atie kat blog ni utk tatapan ahli keluarga sy..

KL-Ms.Noorashikin Yunus said...

salam atie, ibu mertua sy br meninggal dunia pada 19 ramadhan yg lps kerana kanser usus. ketabahan nya melalui saat2 akhir kehidupannya benar2 menginsafkan sy..mohon utk sy share & pinjam kata2 atie ini utuk tatapan keluarga sy..

nadiah hanum said...

Masyaallah...perkongsian yg sgt hebat...tq aty...saya doakan aty tabah dan semoga kita sama2 dirahmati Allah...

kak gojes said...

kita di suruh beringat tu...

sa'adah by atiehilmi said...

ya Allah.. tersentuh hati kakak.. semoga adik menjadi insan yang kuat.. tak pe la kalau nak nanges pun.. Dia ade nak dengar semua rintihan hati tu.. kalau rasa terbeban, carilah Dia.. mengadu puas2..

jaja_NorLiza said...

Al fatihah...speechless... :(

ameris said...

ALFATIHAH... tq berkongsi aty..

MamaMia said...

Perkongsian yang sangat hebat sis yg sangat menyedarkan saya dan saya yakin dpat menyedarkan semua pembaca blog sis. Menitik air mata membaca ketabahan hati adik sis. Semoga arwah ditempatkan bersama-sama org2 yang beriman. Amin..

Nurulhuda Abdul Latip said...

Terima kasih atas perkongsian ini, moga mendatangkan keinsafan dalam diri mengingatkan hal kematian dan kehidupan yang kekal di sana..Terima kasih.

Fairuzzahmm nor said...

Alfatihah.. Tq berkongsi cerita. Semoga menjadi iktibar utk kita masih hidup..

NoRr said...

Assalamuaikum sis Aty,

Mashaa Allah... terkesan sungguh baca post yang ni... betapa kita yang sihat walafiat ni Allah bagi kekuatan fizikal untuk bekerja dan beribadah tapi masih ada yang malas... masih ada yang tak ingat Allah. what a great self reminder... thank you sebab sudi kongsi benda2 macam ni... benda2 camni boleh bagi inspirasi kat orang lain jugak, Inshaa Allah.

fazian batrisyia said...

Teruskan berkongsi utk kebaikaan semua aty. menitis air mata sy. sy tak setabah itu.

Irma Putri said...

Innalillahwainnailaihirojiun... AlFatihah