Thursday, July 09, 2015

mitos vs realiti :: betul ker Kuku Bayi Tidak Boleh Dipotong Sebelum Usianya 40 Hari ??










kerja2 memotong kuku anak dari dak qaleef baby sampai lah ni..
kerje abah sado..
aku memang jarang sangat2 buat..
-tak de sebab apa pon aku tak buat sendiri..cuma..memang dah jadi rutin kat abah sado yang buat
sekarang ni ash-shaquille pulak..
pertama kali potong ritu..pon abah sado yang hadap..
tapi yang ni memang aku nebes sikit lah..
sebab halus nau..!!! hahaha...
mata aku ni pon bukan clear sangat...
jadi.. terus menjadi rutin tuk abah sado hadap kuku anak2 nya ni...


tah sapa pernah cakap kat aku tah..
lama dah dulu...
kata nya..PANTANG LARANG BAYI TAK BOLEH POTONG KUKU SEBELUM 40 HARI

biar betik..!!

lama gak tuh....

kuku baby ni...lahir2 dah panjang..tapi lembut sangat..
lepas tu tajam pulak tu..
kekadang biler mittens tangan die tercabut tak perasan malam2..
menyusu kat aku tangan terkais2 kene badan aku..
tajam tau...tapi tak lah calar.. sebab lembut jer..
tapi macam ada bende halus tajam2 dok kais2 badan..hahaha..

tu aku pikir.. lama nya nak tunggu sampai pat poloh hari ko..

jadi laju2 aku mintak tolong wak gugel carikan info kat aku...



okeh..ada yang cakap tak boleh ngan alasan2 tertentu..
tapi susah aku nak hadam..
jadi aku amik yang mana bagi aku jawapan lebih baik dan boleh aku terima pakai..
which is.. bukan lah tak boleh potong kuku anak seawal kelahiran..
cuma nya.. since yang kite tau.. kuku baby ni kan kecik sangat..
lembut pulak tu..
jari2 kulit die pon mudah terluka nak dibandingkan ngan kulit orang tua..
jadi.. dikhuatiri akan menyakitkan atau melukakan jari anak tu sendiri...
kalau kite tak mahir atau hati2 nak handle..
yer lah.. memang halus sangat2 jari anak ni..
silap gaya..pegang kasar sikit boleh patah...
tu jer sebab nya pon..
bukan lah pantang larang ke hapa yang boleh memudaratkan kalau kite buat jugak..
jadi.. kalau rasa kompiden nak buat-potong kuku anak seawal kelahiran..
pastikan pakai peralatan yang betul..serta berhati2..
dan tau macamane nak handle keadaan atau tau cara nak potong..
yer lah.. tu ko tengok anak aku tu..
melalak orang pegang tangan die..
die kuat dok tarik tolak tangan die tak kasi orang pegang..
tu marah..sedangkan tak sakit pon..
abah sado buat penuh kasih sayang tawww..
lepas potong.. senyap elok jer tido..haaiiihh..
part tu mencabar aku nak potong sendiri tu.. hahaha...


apa pendapat korang pulak..??


9 comments:

Nurul Aziz said...

Tadi bidan baru cakap biarlah tunggu sebulan baru potong.
Tapi takde sebab apa pun. Cuma takut terkepit kulit baby je.. Bidan suruh pakaikan mitten je. Tapi masalahnya, pakai mitten pun asyik la terbukak sebab halus sangat tangan tu.. Kalau malam pakai baju lengan panjang, mmg biar je baju tu tertutup tangan.. Takdela risau mitten tercabut.. Hihi.

Mila Hilas said...

tulah tangan halus sgt kan,kalo jenis yg xblh berlembut tu better jgn lah potong kalo rasa x yakin,tkt kesian kat bb dpt sakit nt...

p/s : sy potong sendiri kuku anak..husband x berani klo bab2 mcm ni..hehe..

Nurzakiah Hanum said...

belum ada pengalaman lagi

Liyana said...

daku potong je bila dh panjang.. rimas plk tgk kuku anak panjang... selama Faiq lahir sampai sekarang.. tak pernah lagi org lain yg potong.. ibbuuuu jugak heh

Farah Waheda Wahid said...

tak pasti lah farah, tapi memang masa dalam pantang, mama Farah tak beri potong kuku anak Farah...

Shizan Syafik said...

Sy potong je.. Xpnh tggu 40hr

Nadiah Hanum Wahab said...

Oooh tak tau pulak ada pantang larang potong kuku bby ni...saya potong jer klu dah panjang, cuma kena hati2 jer la.

fazian batrisyia said...

sy potong jek kuku bby. lahir pon kuku dah panjang...seminggu jek pon tambah panjang. nak potong tgk time bby betul2 nyenyak tdo siang tu, sy potong...tak pon masa mood dia good tu sy potong. kang bergerak2 jari halus mulus tu risau jugak....kena bg tumpuan betul biar tak de luka atau terpotong pendek sgt.

fazian batrisyia said...

sy potong jek kuku bby. lahir pon kuku dah panjang...seminggu jek pon tambah panjang. nak potong tgk time bby betul2 nyenyak tdo siang tu, sy potong...tak pon masa mood dia good tu sy potong. kang bergerak2 jari halus mulus tu risau jugak....kena bg tumpuan betul biar tak de luka atau terpotong pendek sgt.