Monday, August 03, 2015

apa ceeerrrr emak beranak 2 sekarang ni...??










anak 2 orang..[buat masa ni]

nak kate tak sangka tu.. nipu lah ko kan.. hahaha..
dah ko mengandung 38 minggu..
sakit2 beranak tetibe nak cakap.. macam tak sangka dah 2 anak.. ahaaakkss...
drama sangat ayat nya tuh...
lain lah ko langsung tak tau yang ko mengandung tuptup celik2 mata ada anak2 kat sebelah... 
haaa..tu baru lah boleh kata 'tak sangka'... mihmihmih..

cume yer lah.. perjalanan hidup kite sendiri..
dari2 kite masih ingat pakai baju sekolah kain biru..
sekarang dah ada kehidupan bekeluarga..
dan di beri nikmat dunia saham akhirat iaitu memiliki anak sendiri...
melengkapkan kehidupan kite...
apa lagi kite mahukan..selain kebahagian kan....

cume.. apa yang aku tak sangka..betul2 tak sangka ialah...
keadaan selepas ada 2 orang anak..!!!
kehidupan sebenar2 selepas beranak dua nih...
ohhhh my............   tak gheti aku nak cerite pengalaman baru ni.. hahaha...
sebab tak sangka aku akan lalui semua ni..

macam dasat jer bunyik ko kan... miahahaha..
dasat gak lah...tapi priceless..!!!


anak sorang ker..
anak 2 ker..
anak 3-4-5 ker..
anak kecik2 ni..
selagi derang tak kawen..
memang penat... hahahaha..

kawen ko tetibe aty ooii..
anak2 ko kecik lagi...kencing berak pon masih bersepah..

nampak macam merungut...
tapi fact hokeh...
tak yah nak bajet mithali sangat...heheh..

aku tak tau lah orang lain..
kot aku jer yang drama sangat kan...macam aku sorang jer ada anak 2...ahaakkss..

tapi bagi aku..agak thrill gak la..kuikuikui...
dak shaquille tu baru 2 bulan..
lepas tu baru macam tesedar2 macam tu..
sebelum ni banyak tido jer..
sekarang.. sikit2 jaga.. sikit2 nak orang layan..
layan die nyembang la..
yer lah..budak besar tu bukan macam dak qaleef..
pandai main sendiri..
mak nya boleh buat keje lain..
tapi biler ada anak kecik macam shaquille tu..
semua kerja aku terbantut..
ngadap die jer lah..
selagi tak tido..selagi tu aku tak ley nak buat keje sangat..
buat sikit2 jer lah..
tekejar2..
kang die lama sikit dok dalam rocker die..
mula lah boring tak de orang layan..
kang ek ok ek ok...
tu lah aku kene hadap tu..
habes dah keje tak siap tu mak ko stress...
penat tekejar2 pons atu hal..
orang kate..anak tido.. kite tido sekali..
acaner aku nak tenang2 tido..
kalau keje umah tak siap...
jangan kate keje umah tak banyak..
banyak oooii..!! banyak....
aku pon tak tau lah kenapa keje umah ni tak pernah habes.. hahahaha...
time si kecik tido lah time tu aku setel keje...
tak kisah lah keje apa2 pon...
dah tu pulak..dak kecik tu sekarang..masuk 2 bulan..
susah nak tido lama...
kejap2 jaga.. geram gak aku..hahaha..

bukan merungut tau..
tapi kenyataan....
kate lah apa ko nak kate..
tapi rasa letih tu..memang bukan main2 ko sedap nak cerite..
memang lelah lain macam...

anak sorang dulu..
sama gak letih nya masa die kecik2 umur2 macam ni..
tapi anak sorang kan..tumpuan setakat die jer lah..
die..umah..suami..
eeerrr...diri sendiri tolak tepi sekejap.. hahaha..
mandi tak yah ko berangan nak ber scrub bagai..
ko nak membuang pon..tak feel ko nak dok lama2 termenung dalam tu...
semua kene pantas...
tu anak sorang..
biler dak qaleef dah besar sikit..
baru rasa macam... ada ruang sikit lah..
tapi lain pulak perangai die...masih macam2 jugak..
tetap letih..tapi ngan care yang berbeza lah..

sekarang ko bayangkan anak 2 orang pulak...
lepas 3 tahun..ko kene lalui perkara yang sama 3 tahun lepas...
tapi berganda2 sebab anak dah 2..
si adik si abang sama2 perlukan perhatian yang sama..
tak de lebih tak de kurang..
walaupon hakikat nya perlu bagi si adik lebih lagi..
sebab adik kecik lagi kompem lah memang kene bagi 150% perhatian pada die kan..
bukan kemanjaan... tapi perhatian..paham tak maksud aku..
ko ada pilihan tuk manja kan anak tu lebih atau kurang..
tapi perhatian tu.. ko nak ker tak nak ker..penat ker..tak cukup tido ker..sakit ker sihat..
ko tetap kene bagi pada anak2 tu...
haaaa... paham tak maksud aku...

tak yah aku bajet suci sangat buat ayat macam aku ni mithali lah sangat..hahahahaha...
hakikat beranak kecik..
tak kire lah anak 1-2-3-4 ker 10 sekali pon..
mencabar..!!
exhausted nya lain macam..!!

yeaahhh exhausted... but still exciting !!!


satu masa..biler kite dalam masa rehat..yang sekejap..
kite akan rasa kemanisan nya...

dan tu lah hakikat..

tu pasal ada pernah orang tua cakap pada aku..


dulu...
masa mengandung kan qaleef.. aku ingat lagi kate2 die..

kalau mengandung..beranak.. jangan tunggu lama2 tuk mengandung beranak lagi..
maksudnya jangan tunggu sampai anak besar baru kate nak plan mengandung beranak lagi..

mula nya aku tak paham..
sebab aku pikir.. kalau anak kecik2 ni..pastu terus2 nak dapat adik..
macam kesian jer anak tak dapat perhatian penuh..
tapi makcik tu cakap..
biler ada ruang terlalu lama antara satu2 anak..
bukan memudaratkan anak tu..tapi kite sendiri..
aku tak paham...
sampai aku merasa sendiri...
dan aku cube kait kan ngan orang sekeliling aku..contoh nya mak aku...


ok..macam ni..

aku tak tipu..
pernah satu masa..aku rasa sangat selesa cukup anak satuiaitu qaleef sorang..
sebab nya.. qaleef dah besar... dah senang nak diuruskan..
sebab pernah merasa anak kecik ni macamane kan..
buat aku asyik mempertimbangkan tuk beranak lagi..
tapi naluri mak2 ni kuat sangat..dan impian beranak ramai..
selain faktor usia... buat aku kentalkan jiwa..aku tetap mahukan anak..
ta kire berapa kali pon..
aku akan gigih kan jugak beranak kecik.. hahahaha..
kemahen ko drama...
sedangkan duduk umah suri rumah jer pon ko kan...

semua nyas sebab perasaan selesa tu...

biler lama sangat...3 tahun lebih ruang antara si abang dan si adik...

tapi.. ada faktor lain jugak kenapa aku amik masa yang lama...
aku kan czer... faktor kesihatan dalaman yang perlu aku amik kire...
tapi kan..aku ingat..
masa qaleef dalam setahun macam tu..
aku teringin sangat nak mengandung balik...
sebab masa tu masih baru..
betul macam makcik tua tu cakap...
'masa' tu memainkan peranan jugak...

aku cuba kaitkan ngan mak aku..
mak aku kawen awal..masa ngah belajar lagi..
belum umur 40 tahun..mak aku dah anak 7..
aku..?? umur 33 tahun anak baru 2 ketul..
mak aku umur2 macam tu..dah rehat2...anak2 dah besar2...
ko bayangkan... umur 40-50 tahun...die dah boleh buat semua aktiviti2 die yang die kate die suka..
gi mesjid..belajar mengaji taranum tajwid bagai tuk memperbaiki bacaan alquran..
berkawan.. gi bercuti ngan kawan2...
tak de apa yang nak di runsingkan..takde anak kecik nak ditinggalkan..
anak2 yang atas2 dah kerje ada yang dah kawen..dah bercucu..
seronok aku tengok kehidupan mak aku sebelum ni....alhamdulillah..
walaupon mungkin waktu muda die di habeskan tuk anak2..
tapi sekurang2 nya waktu tua die lebih banyak rehat...dan menikmati hidup die...


haaa ko paham tak maksud makcik tu sampaikan...??

apa aku paham.. ada sesetengah orang kan suka nak tunggu sorang2 anak tu besar dulu..
amik masa... pastu baru nak beranak lagi..
ada orang..aku biasa gak jumpe ramai orang macam ni..macam aku jugak..
biler anak2 dah besar.. dah rasa 'selesa' sebab anak tu dah pandai urus diri..
terus rasa tak nak mengandung beranak lagi..
atau ada satu perasaan takut.. 
dan sudahnya.. sorang atau 2 orang dah memadai...
banyak gak faktor.. faktor kesibukan..bekerjaya..kewangan contoh nya...
tu makcik tu kata.. beranak jer laju2..
tak yah nak tunggu lama2 sangat..
selagi boleh..ibarat nya penat sekali arung..
nanti sampai masa.. berhenti..dan rehat..tak yah pikir dah..
anak membesar sekali gus..

yer lah.. ko kene tau..orang tua ni kan..
eeeaahh..tak yah kate orang tua..
orang kite ni sebenarnya..
selagi anak ko tak 7-8 orang..
selagi tu lah dia akan tanya setiap kali pon..
"bile nak tambah anak "

puufftttt....

kalau lah tambah anak tu macam ayam bertelur..senang..
atau macam kucing beranak..sekali beranak berekor2..
lepas tu setahun boleh 3 kali mengandung beranak..
senang lah ko cerita kan... hahahaha..

betul.. ada masa aku rasa relevan gak maksud yang cube makcik tu sampaikan..
tapi ada masa.. aku rasa..tak ley nak telan bulat2..
keadaan berubah.. ikut masa.. ikut persekitaran..
macam aku sendiri..kalau boleh memang nak beranak ramai..
faktor umur buat aku nak beranak laju2..
serik tak serik..belakang kire..
janji aku nak anak ramai..tu jer..
tapi atas faktor2 kesihatan...faktor kelahiran sebelum2 ni..
buat semua nya akan jadi urusan Allah.. aku serahkan..
aku kena jarakkan kehamilan...bukan kena..tapi terpaksa...
hurrmm.. nak buat acaner kan..
aku terima.. ada lah tu percaturan Allah...
aku percaya..dan sentiasa akan bersangka baik...

tapi percaya lah cakap aku..
walaupon mungkin letih sikit.. eeaahh..bukan..letih banyak..
tapi.. masa kecik2 ni jer letih dari segi tenaga..
dah besar2 sikit nanti..tak yah nak di dukung di dodoi dah nanti..
kurang sikit penat nya..
mental jer penat.. hahahaha..tu mak aku lah cakap..
anak dah besar2 ni.. macam2 pulak perangai nya..
penat nak pikir.. 
betul pon..!!! hahahaha...

mak aku cakap..kunci nya adalah SABAR..
nak sabar tu sendiri pon mencabar hokeh...huhuhu...

tapi apa2 pon... nikmati jer saat ni..
penat tak penat... bertabah jer lah..
bukan pengorbanan.. tapi lebih pada kewajipan kite..
anak tu amanah... Allah beri pada kite atas kemampuan kite sendiri..
amanah.. yang bukan kecik kite kene pikul...
ada yang lebih dari kepenatan tu sendiri...
amanah tu sendiri..dah cukup besar..

bahek lah... cukup lah aku membebel2 dah ni...
nanti anak 3 aku update pulak macamane keadaan nya.. hahahaha...
berangan ko kan... anak 2 ni pon baru 2 bulan aty oooii...
ko dok menceceh2.. alih2 kata nak anak ketiga dah..
ateeee... aku kan nak anak ramai..
nak anak laju2 kalau boleh...
dah 33 dah ni ooiii...

tapi.. aku tetap bersyukur ngan apa aku miliki sekarang..
alhamdulillah...aku terima semua dengan senang hati..
aku suka apa yang aku ada saat ni..sebuah keluarga...rezki...








kekadang.. harap baby ni cepat besar...
tapi dalam masa yang sama... tak nak jugak...
ahaaa..macamane tuh...belit2 ko aty oooii...
yer lah.. biler dah besar2 sikit..mesti rindu masa baby.. 
rindukan muka2 comel anak..reaksi2 mimik2 muka lagi2 time cembeng2 nak nangis tu..
aku suka tengok..!!! mesti aku tergelak walaupon anak tu nak nanges.. hahaha..
itu yang aku akan rindukan...
rindu segala kenangan pertama..
pertama kali tengok anak senyum..pertama kali tengok anak ketawa..
pertama kali tengok die tergolek terlentang meniarap merangkak..berjalan..
rindu segala2 yang tak mungkin berulang pada anak yang sama...
seronok tengok anak dari lahir2 kite peluk..
sampai satu masa mungkin tak nak dah berpeluk ngan makpak nya..

jadi.. tuk aku.. berhenti merungut..
cuma nikmati apa yang aku ada saat ni..
nikmati masa2 bersama mereka..anak2..
nikmati apa yang sedia ada depan mata..
nikmati kehidupan bergelar mama..
nikmati kehidupan bekeluarga..
nikmati dengan syukur..
insyaa Allah..biler kite tahu menikmati nya..
kite akan lebih rasa gembira...



kesayangan mama qaleef eeman dan mohammad ash-shaquille

ambooii...seronok nya si drama king dapat peluk adik nya...




i just love my life 

" semoga Allah sentiasa memayungi kite dengan keredhoan dan rahmat Nya..insyaa Allah "





AtyFared
-5tahun 2015/1436-







9 comments:

Nadya Zahid said...

heheheeh..mmg de anak kcik ni penat...cm nad insyaAllah nak masuk 4 dah ni...skang anak de 3..mmg kdg2 menguji ksabaran..tp kne sacrifice la few years..bsarkan dieorg skali gus..pastu InsyaAllah sok dieorg smua dh bsar..snang skit kot...
Mmg kdg2 org tgk kite ni mcm xretyi plan la bla bla..tp kalau Allah nak bg rezeki..sehebat mane plan kite..sekuat mana ubat kite makan pon..Kun Fayakun...kalau Allah kate nak jd..maka jdla kan?
Atleast Aty umah cantek gak..nad nye umah..hahahaah...aduhaiiiiiii..xdanla nak deco2 bagai cmnih...

Emy Ezzha said...

Betol la k.aty.. Mak Sy pn ckp mcm 2, bila ank da bsar sikit, automatik rasa nk bby ngn sndrinye..

Nurulhuda Abdul Latip said...

Yea betul apa yang aty tulis dalam entry ni. Macam saya rancang segalanya, anak sulung 10 tahun, anak kedua 7 tahun (6 tahun lebih sebab lahir bulan 11) dan yang bongsu 2 tahun. Semua gap yang jauh. Umur sekarang pulak 36 tahun. Masih lagi uruskan anak kecil. Kalau makcik saya dulu sebelum 35 tahun anak dia semua sudah besar dan dia dah sibuk ke kelas agama dan macam-macam lagi. Kadang rasa nak tambah lagi tapi fikir balik takpelah 3 dulu buat masa ni, andai ada rezeki pada masa akan dtg saya terima saja..Tapi 3 ni pun, memang huru hara rumah hehe..Sebab saya sistematik, sampai anak 2 masih lagi terurus tapi masuk anak 3 memang kelam kabut semuanya...

eima said...

semoga bahagia selalu dear ....

tp memang betui pun ...aku ni sekarang tgh berkira nk mengandung balik sbb dah tido lena memalam ...hahaha

ameris said...

i feel u aty.. kepenatan tu tak terkata kalu nak cakap.
akak lagi laa rayyan 7 bulan dah pregnen yaya...
Allahu... betapa penatnya. nak uruskan 2 anak yg mcm kembar.
sbb tu rayyan manja lebih smpai skrg.
uruskan keje rumah lagi, diri sendri, suami..

atas faktor umur jugak (38thn) rasanya cukup laa sepasang tu je.
nak jugak ada masa untuk diri sendri, gi kuliah agama, bljr tajwid. jalan2 sgn suami.
kalau dah umo 40 nak beranak lagi, nak bangun malam menyusu tukar pempes.
mmg tak larat dah rasanya.

nak kuar kena bawa bag susu, pempes bagai. faktor persekitaran, ekonomi pun kena pikir. nak membesarkan amanah Allah ni bukan tanggungjawab mudah dengan zaman yg mencabar sekarang... pendapat masing2...

Chekgu Azrine said...

Betul.byk apa yg aty tulis kat entry ni akk setuju sgt..akk pn nk anak ramai..tp seyes dh xmmpu dah sebenarnya

wani ezryl * said...

tu la. alangkan anak seorang pun xpercaya, ni kan dah ada anak 2, 3. haha. tp betullah kata aty tu. eloknya biar gap dkt2. tak de la dekat sangat beza anak 1st dgn 2nd tu kurang setahun.. at least 2 tahun or lebih. kalau gap lama2 nanti esok anak sekolah lagi kita dah tua ke, tak larat ke macam mana :D sy pun dlm 30s jugak, jadi fikir2 jugaklah kalau nak gap lama2 ni sebab lagi lama tggu lagi risiko (over 35 tahun). mak2 kita dulu kahwin awal, nak gap 4-5 tahun pun xkisah kan. xpe la lain orang lain planning dia. :D

- dieyana - said...

cantik, ibu beranak dua ni ;-))

alia farhan Said said...

Hee tu la kan....
Org kata jgn gap lama sgt nnt penat nk kena start blik...
Ate kalau da cser mmg la nk kena gap jugak haa...kalau x kita la yg seriauuuu