Tuesday, September 08, 2015

Kalau tak kerana ANAK....










stroller ni laki aku beli masa shaquille dalam hari lagi..
kalau ikut aku..suka kan yang compact..yang kecik..
senang aku nak hangkat-hangkut kan..
tapi abah sado beli yang ni..die memang dah lama nak beli..
tapi aku yang asyik membantah macam biasa..sebab aku rasa bulky..
tapi.. kata nya senang nak letak 2-2 anak sekali gus..
nak pakai yang twin stroller lagi besar kata die..

ok.. baik lah...aku boleh terima kali ni..
aku pon malas dah nak pikir..
lagipon shaquille kecik lagi.. boleh share2 ngan abang..
memang betul pon abah sado kata.. tu ko tengok..
dalam tu ada shaquiller tu..depan si abang nye duduk..agak praktikal..

anak aku qaleef memang jenis duduk dalam stroller..sampai lah sekarang ni..
jadi tu pasal memang kene ada stroller..
dalam kereta memang sentiasa kene letak stroller..
yang lama tu.. dah kepam nau.. yer lah..aku beli pon murah...
nak bawak jalan pon dah rasa tak besh..
lagipon.. kalau yang cegitu..memang kene bawak 2 stroller lah gamak nya..
tak larat aku nak berdukung dak shaquille tu..makin lama makin memberat..
dak qaleef pulak macam aku cakap lah..jenis dok dalam stroller..

jadi..yang SCR11 ni.. besar..luas...memang elok sangat lah nak duduk berdua cegitu..
nak bawak 2 stroller buat masa ni..tak lagi kot..
nanti lah adik dah besar sikit aku beli yang yoyo tu ker..ringan kan tu..

yang SCR 11 ni.. memang besar ko tengok..
tapi.. tak lah berat sangat.. ni laki aku pilih paling ringan kata nya..
so far..aku tak pernah angkat lagi..hahaha..
tapi..walaupon besar.. senang nak tolak..stabil..tak rasa berat pon..smooth jer..aku suka..
walaupon ada 2 orang umat dalam stroller tu..
nak dibandingkan ngan yang kecik2 aku beli dulu tu...
alignment lari..hahaha..pakai kejap rasa dah tak besh..
kene beli yang mahal sikit kot..ngeeeee....


dak qaleef tu.. tak tau lah berapa lama nak dok berstroller..
die memang tak yah di suruh2..bukak stroller terus naik..
walaupon ko bukak tuk adik nya..
elok gak lah sebenarnya...senang dari die nak berlari lagi2 kalau gi mall..
cume kalau tempat2 cegini.. memang tak lama sangat die nak duduk dalam stroller..
jalan lagi besh kata nya...huhu..sokati ko la nak...


aaahhh...cerite pasal stroller pulak..

aku nak cerite pasal tempat aku singgah balik dari cherating nih..
tak plan langsung pon hokeh..
ada banyak masa..sebab konon nak balik malam sikit..
tapi lepas check-out..tak gi mana..on the way balik.. lalu sini..
singgah jer lah..

kat mana...??




BUKIT GAMBANG RESORT CITY..!!


kat situ ada THEME PARK dan SAFARI PARK

antara 2 ni.. dah tentu lah paling2 anak aku suka adalan SAFARI PARK...
tempat binatang2 tu..
si qaleef kan suka binatang...
ko kalau bawak die gi theme park..tak mau nyer die..tak suka die..
heran aku anak aku sorang ni..
binatang gak ko nak hadap..





aku tukar wedges merah ni flat dan selesa sikit..
aku ingat kan SAFARI PARK ni macam zoo biasa aku pernah bawak qaleef sebelum ni..
boleh lah ber wedges bagai..
tapi.. kalau aku tau tempat nya macam dalam jurasic park laki aku kata..
memang aku pakai flat shoes jer terus..
ko dah naik.. nak turun parking balik..memang tak lah..jauh ya hampun..
tinggi berbukit tu ko daki...

tu aku cakap..kalau tak kerana qaleef..aku memang tak nak naik..!!

tapi qaleef nih.. ko tak masuk lagi.. baru nampak bayang binatang keras tu..
dah tak menyabau nak masuk..
nak membeli tiket pon tak sanggup die nak tunggu..gggrrrr...

tiket masuk aku ngan fared jer..40 hengget sorang..so 80 hengget..
qaleef tak cukup tinggi so free...shaquille pon sama gal la..
amik pakej siang sampai night safari..

tapi nak cerite ngan ko..
ni lah pertama kali aku pergi zoo yang penat nya ya hampun ko..tobat aku tak nak pergi lagi..
memang lain sangat safari park ni ngan zoo2 lain..
die dalam satu banggunan..macam tak siap..
tinggi ke atas dan bertingkat2 ke bawah...
ada level2 die..
tu laki aku cakap macam tempat jurasic park dalam movie tu..lebih kurang..







makan lunch dalam tu jer.. nasi kukus..
aku nyer nasi kukus ayam merah.. abah sado nya ayam rempah..
harga sebekas siap air Rm 9.90 so darap lah 2
tuk qaleef dah eksaited sangat.. tak nak makan..
tapi aku belikan roti pita tu..mahal..tapi isi nan hado..huhu..sabau jer lah..


night safari..ada pertunjukan..sarkas bagai..tarzan.. mula pukul 6 petang..
masa ni baru kol 3 lebih nak ke 4 kot rasanya...
so kiteorang terus masuk jalan tengok menatang dulu..
qaleef lah hover teruja nya..


alololo...romatik nya singa putih laki bini ni taaawww..comel sangat rasa...









aku seriau tengok iguana ni kot terkam anak aku..
anak aku ni mana tau takut..
kalau boleh nak di pegang2 nya..haaaiihh..





QALEEF EEMAN...mana pernah tak teruja tengok binatang..
die sukaaaaaa sangat kalau aku bawak die tempat2 macam ni..



ni si qaleef panggil 'TIGER BIRD'
mungkin sebab die tengok kaler burung tu macam kaler rimau gamak nya..hahaha..



masa ni.. aku dah lenjun sebenarnya..
penat giler oooii.. bertingkek2...naik turun banggunan kiteorang jalan..
siyes...penat nak arwah... dalam banggunan ni flow angin tak berapa nak ada pulak tu..
si shaquille tu tido dalam stroller seb bek ada kipas battery...
so tak panas melena die tido dalam tu..
aku ni haaaa... basah tiak hokeh...puuffttt....

ni dalam satu hall yang lagi panas ko tak gheti nak cakap..
langung tak sesuai tempat ni tau..
tak de flow angin...
tapi mengenang kan dak qaleef tu... aku ok kan jer lah..
die eksaited nak tengok pertunjukan burung...




ralit anak aku tengok..macam biasa..die kan sukaaaaaa....



kenapa lah ko tak suka air nak..boleh gi themed park..sejuk sikit kan.. hahaha...








dak qalef.. nak dekat 2 jam dalam tu berjalan..berlari..tengok binatang..
teruja sepanjang masa..!! langsung tak nampak macam penat atau malas nak jalan..








aaahhh..kiteorang tak tunggu sampai malam nak tengok nite safari pon..
sebab... kiteorang betul2 dah tak larat nak jalan..penat sangat..
qaleef jer yang tak pancit2 lagi..
bertenaga betul anak aku sorang ni tau..


sampai naik kereta nak balik tu..masih lagi teruja cerite pasal binatang die tengok..






tu lah yang buat mak ko ni seronok..
walaupon kate penat toksah ko cerite..
tapi biler tengok anak seronok.. anak sentiasa teruja..
aku sebagai mak.. pon akan gembira...
tu aku cakap.. kegembiraan anak tu.. segalanya tuk aku...
tak kisah lah tiak hangit sekalipon.. huhu..

demi mu anak kate nya.....



tapi betul..

kalau tak kerana anak.. sesaja aku nak masuk zoo tengok menatang ni semua..
memang TAK laaaaaa........





11 comments:

Fifi Nadhrah said...

fifi pergi dah.. penat nak arwah.. kene time tu pregnant.. ya Allah.. nak pengsan rase.. dalam tu memang best.. tapi nak sampai mmg azab..

ziana eunos said...

rindu nk makan nasi kukus, kt sarawak ni payah gak nak carik ^_^

Mila Hilas said...

tahu xpe.kerana ank mmg sgup je kita kan..sy phm perasaan sis cmne hehe

Nurzakiah Hanum said...

cantiknya gambar2
anak akak happy je

fazian batrisyia said...

betul...dah jadi mak2 ni mmg kita bahagia bila anak gembira. mmg dah tak heran makan bila over excited. dah sudah kang baru tau lapar...

Cik Puan Eka said...

kerana anak mmg sanggup buat ape je kan.

Kite plak guna stroller graco evo mini. Best. tak berat sgt n yg penting tahan lasak. hahaha macam nak buat aktiviti lasak plak gayanya.

Haritu pegi bukit gambang tak sempat masuk ke dalam safari. Next time baby dah beso skit boleh bawak kat sana.

Elly Matin said...

best idea ini...
kalau gitu, adik Ellysha tak perlu beli strollerlah..
sebab stroller Ellysha pun sebesar gerabak :)

ROS ANIS RUSLI said...

sebelum posa aku gi sini..penat ya amat weh belajan dlm tu...malam dtg lg..laki aku nk tgk show malam..

Aishah Amin said...

suka sangat shawl and dress tu
Aishah

UmieEma said...

Kak ati...gambar dekat hall tu seriously akk nampak soooo sweet.lepas lahirkan shaquille akk nampak berseri..

UmieEma said...

Kak ati...gambar dekat hall tu seriously akk nampak soooo sweet.lepas lahirkan shaquille akk nampak berseri..