Monday, November 30, 2015

borak petang :: keronsang






sebenarnya..
keronsang dalam gambar atas tu ada 10 bijik pada asalnya aku beli dulu..
tapi tinggal 4 bijik jer sekarang..!!!
aku beli keronsang tu...aku masih ingat..
masa aku mengandung kan shaquille 8 bulan..
sekarang shaquille dah 6 bulan..
tolak tambah..keronsang ni mampu bertahan 7 bulan..hahaha..ok lah tu kan..
masih berbaki 4 dari 10..
1 rosak tercabut pin belakang..
lagi 5 tak dapat di kesan...

memang macam tu kan..
setiap kali pon..
banyak mana pon aku pernah beli..
mesti akan makin kurang akhirnya..

aku pon heran gak..
aku jenis.. bukak tudung..depan cermin terus simpan dalam bekas..
tapi aku syak lah kan..
hilang biler aku kat luar..
masa aku bercuti..
atau kekadang aku perasan.. biler aku bukak2 letak dalam bag..
waktu solat kat luar ker kan..
pergi pakai 5.. pakai balik setakat 4 bijik [jangan tanya macamane]
simpan sebijik..terus hilang tanpa dikesan..
tu aku rasa kalau kemas henbeg2 aku tu..cek satu persatu poket..
mesti jumpe tu lagi sebijik dua tu..huhu..







aku jenis pakai keronsang..biasanya paling kurang..5 bijik dan 1 pin peniti
[bergantung pada jenis lilitan]
kalau biasa2 aku pakai macam gambar ni.. memang banyak tu lah..
2 kat bahu - 1 kat kepala - no 4 tu kat bawah dagu
no 5 tu aku pakai jarum peniti nak kasi tak bergerak kebelakang..
sebenarnya ada lagi satu..kat bahu bahagian dalam.. aku silangkan..
so total keronsang lebih kurang 5 lah..
so.. aku suka pakai yang sama design dan satu kaler jer...
tak suka pakai lain2 walaupon kat bahagian dalam tak nampak..
atau paling tak pon.. aku pakai juntai2 lain sikit kat bahagian nombor 3 tu je..
yang lain kene sama...
tu aku kene pastikan keronsang aku bentuk dan kaler sama paling kurang ada 4 bijik..



so sebab dah tinggal 4 biji ngam2 takde back-up dah yang sama..
kemarin aku gi beli lagi 10 bijik..
ingat nak gi beli yang sama jer jugak ngan sebelum tu..
tapi nan hadi nya dah...tak cerewet sangat.. simple2 jer aku beli..
kaler putih batu tu senang nak matching2..

ikut laki aku abah sado tu..die suruh beli borong 100 bijik sebekas tu..
dapat lagi murah sangat..
tapi yang murah sangat kata nya tu..aku tak kenan design nya dan 100 bijik tu dan bukan semua sama kaler..
kire sama design..lain kaler...
tak tau lah apa masalah aku ngan keronsang ni kan..
sampaikan lain2 kaler pon aku tak nak.. kahkahkah..tah apa2..



jadi kesudahannya aku beli 10 bijik ni jer...boleeeey laaa..
takde orang sibuk nak perati ko punye keronsang pon aty ooii..uhuukkss..

okeh..so...lets start countdown...
berapa lama 10 bijik ni boleh bertahan....




aku pasti..masalah keronsang hilang setiap kali pon bukan masalah aku sorang..ngeheee..
kan kan kaaaaaaaannnnnnnnnn....

sapa2 punya masalah yang sama ngan aku...sila angkat tangan kat ruang komen laju2...















13 comments:

nor nazliana said...

betui tue..hahha sebabnya setiap kali buka tudung xletak tempat dia..tu yg boleh hilang tu..

Rai OurKizuna said...

boleh tahan detailnya awak ye atie.. patutlah gojes.. kalau saya.. sarung mana ada je.. paling senang tudung bawal.. gosok pun ala2 je tau.. pemalas gila.. jgn la anak pompuan ngikut perangai hudoh mak dia ni..

ain.ya.nun. said...

Belanja la tutorial pakai tudung macam ko tu atie =)

norasiahnasir said...

aku pun.....

huhuhuhu

cik hani said...

Saya takleh pakain kerongsang bawah dagu..
akan jadi gatal2..
elergik.

Sebelum ni pakai ok je.

So sekarang kerongsang hanya pakai kat bahu

Nurzakiah Hanum said...

BANYAKNYA SIS

Siti Fatimah said...

Haha....iols da lame xbeli keronsang byk2 mcm ni. tapi siyes, keronsang ni beli byk mane pon y tinggal nt 2-3 ketul jugak. haha... sy ade beli keronsang zhulian sb kulit allergic dgn besi, bwh leher jadi kudis. disebabkan mahal, jd jaga n pakai elok2 smp skg, da 4tahun. hihi.

cik mah said...

Hehehe...betul tu..xpernah stop beli keronsang kan..ada je yg hilng...

Nurul Aziz said...

Sama. Haha. Tapi sy jenis pakai shawl 1 kerongsang 2jarum peniti. Mmg jarum peniti tu asyik mia je. Haha..

Chekgu Azrine said...

Samala aty oiiii..
Mcm akk ada 2 ank dara kat umah tu
Mmg asikla dok ambj ummi dia punya

All About AnaYna said...

Hurmmm baru aje beli gak smlm..10 biji rm6..kalo hilang jugak yg nie xtau nak ckp hape daaa.kihkih.

Mrs Kamilah said...

Rasanya semua wanita ada masalah kerongsang hilang ni kut hehe.

ain shahrulazri said...

same lah, suka kerongsang sama warna and pattern. Kalau satu designed tu suka beli 2 biji, walaupun xde pon yg peratikan kerongsang tp utk kepuasan sndri hoho