Tuesday, November 03, 2015

mengemas almari dan bagaimana menjaga/menyimpan handbag



baru2 ni... yang tak berapa baru..
free2 abah sado ada rumah dan tak pergi mana..
aku pon mula punggah almari nak mengemas...

haaaa... nampak macam tak de kaitan kan..mengemas time abah sado ada rumah..

ada sebenarnya..

kaitan nya.. biler abah sado ada...
die boleh jaga kan anak2 while bini nya akan ralit mengemas nanti..
ko kalau tak.. mesti nanti keje aku jadi separuh2 jer..
ko tau lah kan...bebudak ni...
jadi.. biler abah sado ada..waktu lah syiok aku nak buat keje2 cegini..
aku kalau start mengemas..memang akan ralit..
tak suka benti2 stop sambung..nanti tak siap2 keje aku yang rimas...
tu yang selalu tak terbuat2 tu keje nya..

rimas aaaiih lemari aku..
perabeh aku kuarkan mana2 tak pakai tu...
kain2 batik masa pantang ritu pon ada lagi..
bukan aku pakai dah pon..uhukkss..
simpan kat tempat khas ngan stokin2 pantang dan barang2 pantang lain..
pakai tuk next nanti..[insyaa Allah]

aku suka susun baju ber hanger ikut kaler..
tu aku susun2 balik semua nya dah berterabur..
setel hal kain baju..
aku kemas2 tempat hand bag aku..
kat bahagian atas -dalam almari tu jugak..
dah berterabur...
memula aku dok bungkus jer sikit2-pakai dusty bag..
tapi ada dusty bag nya hilang tah mana aku letak..
punggah2 carik..tu sudah nya perabeh aku kuarkan semua bag2 aku..





tak lah banyak pon kaaaaaannn... tapi tak de tempat dah aku nak simpan..!! arrrggghh..
ni tak termasuk bag2 silang yang besar2 tu lagi...
yang tu aku gantung jer kat celah2 suar jeans abah sado..
kalau ikutkan.. bag/handbag..tak elok gantung..
akan rosakkan tali bag tu..aku tak suka..tapi tak ada pilihan..
dari aku peronyok2.. sumbat2 dalam lamari..lagi lah rosak nanti... huhu..





aku dok kuarkan satu2 longgok depan katil...
nak kene bungkus balik...nak kemas...
abah sado masuk bilik tengok bag bini bersusun elok terletak..
die tanya :: "nak jual ker sayang...?? "

uhuukksss...!!

tersedak i ols taw...
nak jual..??!!! 

eerrr... belum masa nya.. hahahaha..i ols sayang...
lagi pon..hampir kesemua ni.. aku masih guna ulang2 tukar2...

tapi aku saja tanya abah sado.. "agak2 ada ker orang nak beli..??"

abah sado kata "jom lah minggu ni kite gi jual bukak booth kat car booth sale " [kat stadium shah Alam]



whaaaaattttttt....!!!


no waaaaaayyyyyy..!!!

dalam hati jer lah menjerit cegitu..

hahahaha...



malas aku nak layan...

sambung kemas bag diam2...


aku nak share ngan engkorang cara aku mengemas..atau lebih tepat nya..
macamane aku menjaga dan simpan handbag2 aku...
supaya tak mudah rosak..tak terhimpit satu sama lain sampai buat bentuk nya lari...
aku tak suka kalau bag aku penyek.. huhuhu...
nanti macam tak sedap pakai...

aku share sikit lah apa aku buat sebelum masuk/simpan dalam almari..


ni antara bag yang paling aku sayang..
besh pakai ksaual or formal..
aku pernah hangkut DSLR aku dalam bah ni hokeh..haaaa... besar tak..
selalu gak lah aku dok lenjan bag ni..sampai kepam dah tu kaler nya..




tak tau lah tah biler anak aku conteng ni..gggrrrrr.....
aku tanya qaleef "sapa buat ni ?" -sambil tunjuk kesan conteng tu..
qaleef jawap "qaleef yang buat "
mengaku pon...haaaiihh.. qaleef ni kalau die tak buat..die cakap tak..
budak2 kan..jujur...lagipon..kalau tipu..kite sebagai mak memang boleh tau kan..
tapi idak lah aku nak marah ke hapa.. boleh jer padam tu...
tapi malas aku nak buat..tak berapa nampak pon..
kat bahagian metal bag tu..
kalau kat body bag..mau rasukan ablasa jugak nanti...mihmihmih...





sebelum simpan.. aku akan masukkan satu bungkusan plastik ni..
walaupon bag ni memang jenis keras berbentuk terletak jer..
tapi aku tetap akan letak.. sebab.. biler dah pakai lama..
bag pon dah lembut sikit.. bahagian atas bag akan kedalam..
nanti lama2 akan rosak tekstur luaran bag tu.. dan tak cantik dah bentuk nya..
tu aku letak bendalah ko tengok dalam plastik tu..dalam tu ada kertas...sumbat2 dalam tu..
kalau ko biasa beli bag kat kedai kan dalam tu ada banyak macam sampah paper derang letak..
tujuan nya.. nak menjaga bentuk bag tu sendiri..
so.. tu jugak lah tujuan aku letak bende tu dalam bag setiap kali pon..
cuma nya.. aku tak pakai surat kabar sebab nanti kotorkan tangan biler nak kuar masuk..
lepas tu kang bercop2 bag aku.. pernah dah jadi dulu..
lagi satu kenapa aku bungkus pakai plastik..??
sebab..senang tak terkirai2 kertas dalam tu setiap kali pon...
biler nak guna... aku kuarkan..
biler nak simpan atau tukar bag lain.. aku masukkan balik bekas yang sama...
so..setiap bag.. ada isi dalam nya sendiri..senang...




rasa macam leceh jer kan biler ko baca..
tak pon.. cume buat sekali jer pon..masa memula tu kan..
kalau ko tak kisah akan bentuk nya ..tak apa lah..
macam aku.. ada sesetengah bag yang aku sayang.contoh macam ni..
so... aku buat jer lah...tak de lah susah mana pon...
lagi kemas..lagi terjaga dan lagi tahan lama...




macam jenis bag ni..nipis.. lembut..memang senang penyek dan rosak bentuk nya...
kalau kite susun2 dalam almari tu kan..kene letak menegak..
tapi sebab kan bag ni material nya kulit bahagian dalam..
jadi..kalau kate tak de back-up.. bag ni tak ley terletak tegak jer..
die akan bengkok jatuh kalau tak menyandar..




jadi..sama jugak.. aku akan letak kertas dalam plastik macam ni dan letak dalam bag...
so.. die boleh tegak berdiri..walaupon tak de penyandar lain..
kalau tak kang.. melengkung nanti penyek jadi nya...
akan rosakkan kulit bahagian luar.. ada garisan bagai..
nak pakai nanti pon susah nak terletak cantik..




bag ni..memang jenis keras terbentuk terletak jer..
tapi ko nampak tak ada kesan bengkok sikit tu...
tu sebab berhimpit lah tu... ada masa aku nak cepat.. main amik letak..
jadi.. bag2 lain hempap bag ni..makin lama.. die bengkok..
kalau tengok real..memang obvious gak nampak penyek kat bahagian depan bag ni..



so..cara yang sama aku nak bentukkan nya balik..ngan letak kertas penuh2 dalam tu...
so sekarang nampak tak elok sikit..
nanti lama2 die akan terbentuk balik sebab masih tak teruk kan which is dalam tu kat macam ada kertas ke board ker hapa yang keras kan..
takut bende dalam tu patah..[aku dok bayangkan cegitu] huhu




haaaaa.. ni lagi satu...
bag ni keras.. tapi sebab selalu kene 'lanyak' ngan bag2 lain..
jadi macam ni ruper die.. sadis aku tengok..
biler pakai kalau dalam tu dak de barang hapa sangat..
memang tak cantik bentuk nya..



so.. aku letak bende yang sama jugak..
harap2 lepas ni bag ki akan elok ke bentuk asal macam ni lah ruper die masa aku beli dulu..




lagi satu cara aku... jenis simpan tali2 panjang tu dalam bag..
nak pakai baru aku kuarkan pasang balik..
selalu nya sebelah jer lah aku bukak [kalau boleh bukak] dan simpan lepas tu aku zip kan...





dan akhir sekali...aku akan simpan dalam dusty bag ni..!!
kebanyakkan bag2 aku beli..mesti ada siap sekali dusty bag.. biasa lah tu kan..
elok tau dusty bag ni... elakkan habuk dan bag cepat buruk...

tapi masalah nya... tak semua nya masih ada tersimpan..
jadi tak semua bag ada dusty bag masing2..
keakdang.. aku gi guna dusty bag aku dapat ni tuk tujuan lain..
contoh nya isi 'spendar' time gi bercuti... hahahaha...
atau aku bawak tuk isi baju kotor...
tu lama2.. mereput..rosak..atau hilang terus..
dah bag aku tak berbungkus lah susah nya...



sebahagian jer ada dusty bag..yang boleh di bungkus...
selebih nya..tah mana2 hilang tah aku carik2 tak jumpa..
malas aku lah.. nak buat acaner kan.. biar kan jer lah..
lagi pon.. ada bag2 yang aku pakai kerap...contoh bag2 hitam kat tengah tu..
bag basahan dah tu selain dari sling bag aku...



mungkin ada orang akan pikir..
kenapa lah nak susah2 sangat macam ni sekali..
siap letak kertas siap berbungkus bagai..

tak susah pon sebenarnya.. terbiasa dari kebiasaan..
bukan semata penjagaan kualiti bag tu sendiri..
tapi.. bagi aku memudah kan lagi aku mengemas dan menyimpan..
lagi2 kalau bag terbentuk terletak jer elok..
senang nak susun...
dan lebih bersih biler bersimpan macam ni...
tak lah setiap kali pon aku kene buang habuk yang lagi leceh aku rasa..
dari segi kebersihan..dan kekemasan.. memang akan win lah..heheh..
so..tak de yang susah pon..
macam aku cakap..kalau dah terbiasa..tak de apa nak rasa susah pon..





nampak...kan elok jer tegak semua nya tersusun kemas...

tapi..ni lagi satu masalah terbesar aku..
tak de tempat nak simpan..!!!
tu ko tengok hanya sebahagian jer boleh masuk kat 2 rak dalam almari ni..
ada aku letak bahagian dalam..yang mana2 jarang pakai macam clutch bag tu kan..
yang aku kerap guna..letak depan2 senang nak capai...



ada sebahagian tak de muat letak.. buat masa ni aku selit2 jer kat rak baju.. hahaha..
atas ni lah salah satu nye.. 
kesian terpinggir...tak organize langsung..!!
tapi tak ley buat apa... memang tak de tempat dah nak letak..
aku tak nak letak atas[luar] almari.. sebab.. mengundang habuk..!!!
lagi rimas aku memandang nya nanti...

lagi satu... aku tak suka gantung..
kan ada penyangkut khas tuk bag tu...
dulu aku pakai gak...
tapi tak praktikal pon..semak mata aku pandang lagi ada..
lagi satu.. lepas2 tu.. aku dapat tau..tak elok gantung handbag ni..
tali akan cepat rosak..bentuk pon akan rosak jugak..
lagi ape tah aku ritu dengar kat WHI tuh pasal penjagaan bag ni..

ada cakap kat abah sado.. nak beli display cabinet la..
tuk letak handbag2 aku ni..tapi jenis tertutup... 
aku ni jenis tak boleh nak ber-display sangat..rimas mata pandang..
kalau nampak depan mata..walaupon kate ko tersusun..
tapi... dok pikir.. besar mana pulak dan mana nak di letak nanti..

haaaiihh.. susah betul lah perempuan kompius ni...











lusa lepas kemas2 ni..
abah sado tanya "bila kita nak gi amik lesen tuk carboot sales kat shah Alam tu..?"


bini :: untuk apa..??


aba sado :: " jual beg sayang la...."





krik krik krik...................













nanti2 lah sambung..dak shaquille dah tegak jer kepala tu pandang2 aku..soh amik ler teeewww...













13 comments:

Nurzakiah Hanum said...

wow banyaknyaaaaaaaaaaa

Rizziela said...

byknya beg dia

Dkna Abza said...

kat rumah pun banyakhandbag tapi pakai satu je bawak p kerja sebab malam nak 'angkut' barang2 dalam beg ke beg lain..hehehee

ct cheery said...

Cantik nya beg2 sis..pandai sis jga.sy main sepok ja beg.hehe

cik hani said...

Saya pun pening pikirkan pasal penyimpanan beg.beg takdelah banyak tapi masih takde proper penyimpanan

Puan Awin said...

bnyk nya koleksi handbag sis....

Afidah Azmi said...

byk giler hand bag..
Fida ada 5 jer...2 yang ori..3 yang cetak rompak..tapi selalu pakai semua..tiap2 hari tukar..

Sha Nikitasakura said...

Sy men lanyak je..beg letak dlm bakul bju..xtau mn simpan dh

sumysya said...

tips yg berguna sgt...

nadiah hanum said...

best...sangat organized..suka sangat Nad tengok benda2 yg well organized camni.

nayfatimah rasyid said...

meriah betul koleksi dia ;)

cik chinta said...

byk tu...huhuh..rajin btol ssun gtu. kite pki satu je spi koyak. hahahah..

raquell agustien said...

makasih yah atas informasinya, jangan lupa kunjungi blog aku juga.
QUEENXXX92