Friday, December 04, 2015

asyik ke Mall jer.. jom lah tengok ciptaan semulajadi Allah pulak....



giteeeww ko tajuk.. bahahaha...


kiteorang berjalan lagi...2 minggu lepas...

kan dah kata..kiteorang ni memang jenis susah duduk kat umah...ngeee..
awal2 minggu abah sado dah tanya "sayang.. minggu ni orang free..nak gi mana2 ker? "

bini :: "tak de plan..malas lagi pon.."

tah kenapa aku malas lak tetibe..huhu..
lagi pon sebab masa tu qaleef baru jer berjalan rombongan sekolah die..

so hari sabtu tu.. kiteorang dok lepak2 umah satu hari..
mengemas umah setel kerje2 umah semua..
layan movie..
pastu..malam online sama2..anak2 dah tido..
abah sado tanya lagi "nak gi mana2 tak esok..??"

bini :: "jom lah kite gi penang..."

hamek ko.. hahahaha...

abah sado "ok.. jom.."



eeerrr...seriously..??!!
sehari jer tau esok..isnin die kene gi site..tak ley nak ponteng..

plan konon gerak malam tu jugak lah..
amik hotel kat sana..so esok ahad nya boleh jalan2...

ngah survey2 hotel nak booking..
tetibe rasa macam.. malas lah pulak..ngeeeee...
penat lah jalan macam tu..
kalau setakat berdua tak per..ni ngan anak2..memang tak boleh nak macam tu..
kire gamble jalan non-stop..

so.. tak jadi..plan lain kali..awal2 plan..besh sikit..

sebelum tido.. borak2 lagi laki bini..

"kita jalan dekat2 sini jer lah..tapi tak nak gi mall..boring " -bini

abah sado "kite gi berkelah..."

so.. proceed.. dari plan konon nak gi bagan lalang jer..
terus jer ke PD sebab kat bagan lalang tak ley mandi..tak besh...
PD pon besh gak..walaupon boring..
tapi..tak per lah.. tu paling dekat..pantai.. boleh lepak2 amik angin..
anak boleh main pasir...ada aktiviti...

so ahad pagi tu..gerak terus ke PD...
sarapan kat sana jer..
pukul 10 sampai..panas terik dah..pheeww..merecik...

singgah teluk kemang nak beli baju mandi qaleef..
kat sana murah oooiitt..rm 35 saiz XL dia..
aku nak beli kat tempat lain..semua 50 lebih kurang..
sedangkan sama jer aku tengok pattern n jenama nya...
dulu baju qaleef dah menurun kat shaquille pon beli sini gak lah..baru 20 hengget..
i olls jimat...ngeeeee..





anak aku nak mengepau pistol tembak ni..memang tak dapat lah..
dah ada kat umah..boleh pulak tak bawak hari tu...



  

beli pelampung besar tuk dak qaleef..
yang dulu punya ada lagi kalau ikutkan..tercicir kat umah mertua aku terus hilang tah mana2..
kene lah beli kan lagi sorang satu..



kiteorang tak berkelah kat Telok kemang..aku tak suka..
kotor..bukan laut nya..tapi kawasan tu..berlalat..ramai orang pulak tu..
pokok pon penuh ngan payung2 orang kat sini amik untung berniaga..
tak besh...tak de port lepak...

kat kedai sarapan tu..akak kedai tu cadangkan kiteorang tempat ni..
batu 4 ker 14 tak ingat lah.. huhu..tapi kat tengah2 gak..kat petronas ada pasar2 tu..
ok lah..sampai masih awal tak ramai orang..
kawasan lagi nampak bersih dah tenang..banyak pokok boleh lepak berteduh..



aku gi ngan adik bongsu aku masa ni...
tu dapat lah gambar ber-empat..
abah sado berkerut manjang..sebab panas..memang silau..
ko tau lah pasir pantai kat berkilat2..kene panas..memancau2 lah...
tapi alhamdulillah tak hujan..dan berangin selesa sangat..



tengah2 panas nak jugak lah die main pasir..
haaa..main lah ko puas2..kat umah susah jumpe pasir pantai keeeennn...




tukar kan baju mandi tuk qaleef.. yang baru beli kat teluk kemang tadi tu la..huuu...
kemahen besar abah ko belikan..
die kata..pakai lama sikit...
anak aku ni kuruih..pakai saiz ni gedebeh..
ni aku tngok boleh pakai sampai umur die 6-7 tahun kot..
kalau die tak meninggi laju2 sangat la...
aku cakap..napa tak beli yang lagi besar..boleh pakai sampai darjah 6 terus..hahaha..




kiteorang takde khemah..[lepas tu plan kate nak beli khemah]
ada khemah biler berkelah kejap2 macam ni senang..
selesa lah nak salin baju jer..nak tidokan anak ker kan..
aku nak baring2 pon segan..
jadi kiteorang sewa kerusi ni..Rm 10 hengget seketul..
amik 2 ketul sorang satu dapat lah Rm 15...murah lah tu..
boleh baring...selesa ko..tetido2 aku kat situ...




shaquille pon dah bersalin baju..
ingat nak mandi sama2 kat laut tu..
tapi panas nye ya hampun ko...
tunggu redup dulu lah konon nya..



yang si abang nya ni dah sibuk ajak mandi..
panas2 ni aaiihh..menyeringai nampak gigi jer lah nanti jawap nya...


acu nya bawak kan...


tapi air surut pulak.. siap ada ketam tu tunjuk kat qaleef..
tak dapat mandi lagi..tunggu lah dulu air ngah pasang tu nak..


sementara tu lepak2 amik angin..
aku masa tu punye lah mengantuk..
tapi tunggu dak shaquille sekali nak tido..boleh lah aku lelap mata kejap kan..


dalam waktu zohor macam tu..shaquille melena..
abah sado gi solat dan salin2 baju nak mandi..
qaleef main pasir..
aku dapat lah melena jugak kejap masa shaquille ngempeng..huhu..
besh ko angin2 pantai tu.. ngan bunyik laut kan..

siap2 salin baju nak mandi..shaquille bangun agak nye perasan mak die takde kat sebelah..
aku pakai cardigan tu senang nanti lepas naik laut terus sarung balik kat situ..
idak lah seksi nau nampak aurat melekat2 baju basah kan..

punya lah panas..aku dah lama tak mandi laut..lama giler..
aku malas nak belecak2 nanti lepas mandi..rimas..
tapi tu lah..dah ada anak2 ni kan..nak kene meneman mandi sama2..
baru lah derang seronok..

demi mu anak kate nyaaaaaaaa....ngeeee...




punye lah panas..menyeringai makpak ko...

air pon dah mula pasang..



upacara pijak air laut pertama kali..
macam biasa..shaquille tanpa perasaan..pufffttt...



main tempat cetek2 jer...air dalam laut tu pon panas hokeh...siries ni..


abah sado mandi kejap jer..aku rasa..5 minit jer kot..
ker tak sampai.. huhu..
panas sangat kesian kat shaquille jer..
so abah sado naik bawak shaquille..ooo....ceredik kan..
abah sado tu pon bukan minat sangat nak berlecak2 sekarang ni..
demi anak2 jer kata nya jugak..
sudah nya aku yang kene meneman dak qaleef mandi nak dekat sejam..
huwaaaaa.....tinted lah mak ko...!!!
sebelum ni 60 percent jer tinted..dah naik 80 percent dah lepas tu..
boleh kene tahan jpj tu gelap sangat.. mihmihmih..
tak kelakar hokeh..




lama gak aku mandi kali ni..
dak qaleef la..tak nak naik..
lepas tu makin ramai..ada budak2 melayan die..
lagi lah jenuh die nak naik..
aku pulak dok pikir..dah alang2 kan..
mandi lah sampai puas..
tapi lepas tu abah sado panggil naik..
anak lagi sorang dah merengek.lapar lah tu...
so tukar ngan abah sado pulak mandi teman qaleef..
lepas tu aku tengok melalak2 budak tu naik pantai..
kene paksa naik ler teeeww..
abah ko pon kan..memang tau....


dalam kol 3 lebih siap2 kiteorang gerak balik..
sampai uamh dalam kol 5 siap makan kat kedai cowboy popular kat situ..
takde gambar sebab dah penat...

esok nya tengok muka masing2 lebam karat jer..kahkahkah...
ngan aku sekali berbelak2...tak suka taaawww...
shaquille pon lebam merah semacam jer tengok..kelakar pulak..

takper lah sesekali kan..
seronok gi tempat2 macam ni...tenang jer tengok laut luas2..
sok lusa nya dak qaleef nyanyi2 ajak mandi laut lagi..
ni fes time tau die berani nak mandi laut..
sebelum ni die memang tak nak langsung...
tu aku teruja tu..boleh pergi kerapa lagi lepas ni..
ajak dak lulu lah pasni..lagi meriah sikit...
insyaa Allah..






[Trip to PD :: 22hb Nov 2015-ahad]










4 comments:

cik hani said...

Alahai...gigihnya..
Plan sempoi nak ke PD menjadi ye..

Baiduri said...

Haha...tinted 80% xtahan.....
Tp bez je tgk panas2 pon, yg penting ank sonok kan....

- dieyana - said...

syoknye sesekali berkelah tepi pantai..tapi...tapi..hahah, kite takut pantai! ^__^ kalau g pantai..main tepi2 je..ahhahaha aci dak mcm tu? ;-))

comelnya tudung kuning!

Rizziela said...

bestnya lepak kat Pantai