Friday, December 04, 2015

misi tahun 2016.. lebihkan membaca dari buku..daripada surfing internet shopping online..






eeerrr...tapi dari internet pon.. boleh membaca jugak keeeeennnn....









biler laaaa aku nak dapat balik momentum membaca macam dulu..
dan paling penting..membaca dengan penuh ketenangan....aaiihh..
tunggu lah aku dah tua2 kot nanti.. kot panjang umur...insyaa Allah..
kot lah...

teringin nak duduk2 ilek baca buku kat wings chair kaki melunjur sambil minum milo..
lagi besh kalau dapat duduk membaca sambil mengadap laut...peerrgghh..


teringin jer lah...kwang kwang kwang..
tak tau tah biler nak bertenang nya kan..

tu...atas tu..aku baru nak start membaca new chapter tu ha....
baru selak muka surat..si kecik muka bolat tu dah bangun..
dia siap buat muka pandang kecik besar kecik besar jer mak nya..gggrr...
ko dah kenapa nak..
mak ko baru nak duduk ilek ni tau lepas setel kerje umah packing barang masak jemur kain bagi abang ko makan kemas dapur cuci berak abang ko bla bla blaaa..
konon nya baru lah nak rehat ni ha..
rehat tuk aku bukan lah rehat sangat pon..
aku duduk2 santai layan tivi atau sambil baca buku..
atau layan tenet pon..dah kire rehat lah tu..
asalkan tenang...ngeeeee...
tapi..susaaaaaaaaaaaaaaahhh sangat ko nak kasi mak ko rilek nak ooiii...

bertabah lah... macam ni lah mak2..

lupakan pasal hobi..

just a while...

aaahh.. aku tak merungut..
cuma.. aku rindu kan hobi aku nan satu ni..
selain dari hobi membeli belah...lalalala....


tapi..masih curi2 masa membaca..manfaat kan untuk sesuatu yang aku suka..
lagi2 kalau jumpa buku yang aku rasa sangat menarik tuk baca lagi dan lagi..
dalam kate tak de masa tu.. dah 150++ lebih muka surat gak lah sejak seminggu lepas mula membaca...
pencapaian hebat jugak tu..mihmihmih...untuk aku lah yang susah sangat nak carik masa tuk diri sendiri ni konon nya..
dari aku dok surfing tengok instagram manjang lepas tu asyik nak mengoder on-line jer kan..
baik lah aku basuh sikit otak aku ni...bagi ceredik sikit nak berpikir tu..
2-3 menjak ni rasa macam 'lembs' semacam jer pulak...uhuukkss..


"puan.. yang ni minima 10kg..1kg Rm bla bla.. so 1gm jatuh harga Rm bla bla.."

aku :: so..berapa banyak boleh dapat per pack..??

"terpulang pada puan nak buat berapa ml..bla bla ml..atau bla bla ml.."


aahh..sudah...tadi Kg..lepas tu gm..nak kecikkan lagi ke Ml pulak..


aku :: [amik calculator..ON..dan nak mula kire] eeerr...uurrmmm..en kira kan lah.. [pas calculator kat orang tu] 


bukan tak tau... cuma malas...bahahahaha..


alasan..

sedangkan ko dah tak ingat formula..

atau... 

betul.. aku malas nak pikir waktu tu..


tak kelakar hokeh..bila ko tak boleh nak ingat bende2 mudah macam tu..
sedangkan bende tu boleh di kira dengan sangat pantas pakai kalkulator je pon..


ini...ko nak kire tukar Kg ke Gm nak kecil kan ke ML pon ko blur sekarang..


macamana lah ko boleh buat account orang dulu..puuffttt...

eerrr....

tapi... 

account dulu tak de pengiraan dalam kg-gm bagai ni...kire duit jer..ahaaakkss

kiraan Percent% paling hebat..
sebab asyik mengira sales kat kedai jer kan...wallaaaa....


okeh..


takde kene mengena..

cuma kait kan.. kiraan senang macam tu pon aku dah tak mampu nak pikir ngan pantas...
apetah lagi banyak perkara lain...
yang memerlukan aku berpikir pakai otak kiri dan kanan sekali...


tak salahkan diri sendiri yang dah tak bekerje dan kurang berpikir hal2 yang lain selain hal berkaitan sahaja...

fineeee...


tak nak jadi suri rumah yang sendu...

apa kate kite mulakan lagi sekali...
main game may be.. lalalalala....

aahhh...ada alasan ajak abah sado keluar petang ni..
nak pergi Popular bookstore ngah ada sales sekarang ni dan beli lebih banyak bahan bacaan....yang menarik..

selain majalah...


eeerr...tu magazine 2 ketul bulan november punye tak setel lagi selak tu...
dah masuk december pon...
dan macam ni lah setiap kali pon..



notatanganAty :: saja2 nak borang ngan korang...tak de gang nak borak..borak je lah kat sini...mengadu konon nya..


















3 comments:

ily♥ said...

Baru je terfikir... Bila lah boleh membacs buku dgn tenang.. Mengaji quran pun baru dapat baca 2-3 ayat, dah anak dok memanggil-manggil..sorang nak ke toilet, sorang nak susu... Huhu..

Fyda Adim said...

memang dah lama tak dapat nak mencari masa untuk membaca macam dulu-dulu aty...tapi sesekali dapat gak habiskan membaca..itupun baca novel..hehehe

nadiah hanum said...

psstttt: betul sangat tu aty..jgnlah kita jadi housewife yg slow..haha..Nad pon camtu jugak..pastikan sentiasa ada bahan bacaan yg baik..kena asah minda sentiasa..sesekali layan main sodoku ker, word search ker, best gak! Errr buku Saiful Nang tu memang bagus yer..seronok baca..:)