Wednesday, December 16, 2015

biler barang hilang hampir 4 tahun dapat kembali kesah nya....

saja ni aku nak borak petang ngan korang..

pasal satu barang aku hilang..
well..
akceli..barang abah sado to be exact..
hilang hampir 4 tahun lepas..
tapi ter-jumpa balik baru2 ni..!!!

tak sangka haku....ngeheeee...



saja nak cerite kronologi..
kot ada yang rajin nak tau kan..


mp3 samsung laki aku..

yang kata nya beli ngan gaji pertama die masa bujang dulu..
lebih kurang mungkin 7-8 tahun lepas kot..[aku agak2 jer]
masa beli tu harga pon mahal lagi..3-4 ratus abah sado cerite..
sedangkan.. alahai.. zaman sekarang ni..
tah ada orang pakai lagi tah idak mendalah tu..
dah lah kecik 1gb jer..pon nak mahal macam tu..hahaha..


abah sado sayang betul lah ngan barang tu..
sebab ada sentimental value lah konon..
yer laaaa..gaji pertama keeeeeennn....harus lah sayang..
tuh...kire dolu2 tu... sebelum macam2 gadget ada sekarang ni..
kire mahal dah tu...
sedangkan bukan hebat mana pon..hahahaha..
setakat boleh isi dengar lagu..
sekarang orang dengar dr hp jer sudeeeyy...

sentap abah sado aku kutuk mp3 die nih...

tapi tu lah..kalau dah kate sayang kan..
tak kire lah macamane ghupernya..atau pengganti nya..
yang tu jugak lah di sebut2 sampai kesudah sejak hilang dulu tuh...
tak kire lah boleh beli baru lagi canggih atau lebih mahal sekalipon..
ibarat tak ley bertukar ganti...cegiteeewwwww....ngeheeee...

sejujurnya..hilang ritu..
aku yang hilangkan... kahkahkah..

okeh..tak kelakau..

pakkal lah hilang berganti sebab yang kuat..
kalau tak.. mahu laki aku salahkan aku sungguh2 dah tu..

aku hilangkan kat hospital klang..
masa nak bersalin kan qaleef..!!
qaleef pon dah nak 4 tahun dah ni..
jadi ko bayangkan..
sikit punya lama hilang..mana nak boleh jumpe balik kan..
tu lah rezki nama nya..

kemahen seronok abah sado..

kesah nya..

aku bawak mp3 abah sado tu kat spital masa nak beranak tu...
dalam tu ada ayat2 mengaji..surah2..
aku nak dengar masa kat spital sebelum beranak tu lah konon nya..
tapi..sapa tau spital klang tu macamane..
tau lah jenis pindah2 katil..
ko sebelum beranak kat katil ni..
lepas beranak nanti die alih kat katil lain pulak..
agak2 ko dah sihat sikit..die pindah lagi..
memang leceh..tapi nak buat macamane kan..
spital klang tu spital lama..crowded..
siapa biasa ke situ..tau lah macamane..huhu..

biler pindah2 katil..
pindah2 barang tu yang aku dok risau cicir hilang ker..
kalau ko sempat kemas sendiri..ker laki ko ker..family ko ker..
tak per lah kan..
ni kalau orang lain..atau nurse ker atau cleaner tukar cadar hari2 tu yang buat..
yang tu lah haru tu...

aku konpiden konon nya..
dok pikir..mesti hilang mp3 abah sado tu kat spital...
sebab nya..
masa aku pecah air ketuban kat ward biasa tu..
tah kenapa terus2 lah dokter bawak aku masuk labour room..
sedangkan 'jalan' hape tak bukak lagi..
sakit pon tak..hahaha...
aku syak sebab katil penuh..dan LR kosong..kot lah...
well..spital klang keeennn....
kalau boleh jam2 ko selamat beranak..jam2 tu die soh ko balik..
hahahaha.. agak nya lah eh..
jadi nya..dah macam tu..
tak sempat lah aku nak mengemas..
tinggal macam tu jer lah katil aku masa tu..
lepas beranak..alih2..tengok barang aku dah berlonggok kat tempat katil lain..
aku tengok tempat aku dah berubah..
kat tempat lain...
abah sado cakap.. barang2 semua orang lain yang kemas kan...bukan die..

petang esok nya pulak..tukar lagi kat tempat lain pulak..haaaiihh...

masa tu pulak..idak lah aku pikir nak cari barang2 aku apa yang ada takde..
baru lepas operation ko..
dah tu tak sabar2 nak jumpa dak qaleef kene tahan NICU..
memang tak pikir bende lain lah kire nya..

dan..kebetulan pulak..
mungkin Allah nak uji hati kiteorang supaya bersangka baik..
balik dari spital tu.. baru lah perasan mp4 abah sado hilang..
itu pon lepas2 abah sado carik mp3 die tak jumpa2..
[aku baru terpikir..laki aku tu kalau carik apa barang pon tak jumpa..lagi2 kalau dalam hand bag aku-salahkan abah sado jugak]
dah die kate tak jumpe.. aku terus2 pikir..
hilang kat spital lah tu..adeeyyhh..aku pon..

tak pasal2 jer nak menuduh orang kan..
masa tu pikir.. terkilan sebab mungkin ada orang tak jujur..
nak cakap nurse pon tak boleh jugak..
sebab tak tau sapa yang kemas-usik barang2 aku masa tu kan..
boleh jadi orang luar..atau orang2 spital tu sendiri..
katil kat situ pon rapat2..
waktu melawat..orang yang datang ramai sampai duduk2 kat katil orang lain..[rimas aku masa tu]
yer lah..ruang sempit... yang datang nak tengok orang beranak...
sampai satu bas datang..
memang tak privacy langsung tau...siyes ni...
even ko nak baring2 tergolek kat katil ko sendiri pon tak selesa orang dok jeling..aaaiihh...
iyeerr..kat situ takde langsir...
ada pon..ko jangan harap dapat tutup2 nak privacy..
mahu nurse bertempik kat ko nanti...
pasrah...

tu yang.. biler konon pikir mp3 abah sado tu hilang kat spital..
langsung tak boleh nak tuduh atau pikir sapa2 pon..

kene redho dan halal kan jer lah selebih nya..
tu jer boleh di buat..nak buat apa lagi kan...
tapi aku rasa abah sado tu punye lah tak ikhlas nya nak redho die punya mp4 hilang..
selama hampir 4 tahun ni..die dok menyebut...
tak lah marah2 atau menuduh ker hapa..
cume die rasa terkilan lah barang yang die sayang dan ada kenangan konon nya tu hilang..
hapal dah ayat laki aku "sayang mp3 orang tu hilang.. gaji pertama orang beli tu...masa tu..3-4 ratus tu mahal tau..jangan main2" 

hahahaha...tau..tau....sapa pulak main2 kan...

cuma aku rasa..die nak cakap aku yang hilangkan ler tewwww....
saja nak buat aku rasa bersalah...uhuhukk...


tapi aku buat2 bodoh jer..
buat2 tak rasa bersalah...hahaha..
memang patut lah pon kan..aku nak beranak kot masa tu..
apa lebih penting tuk aku pikir waktu tu..
tak kose lah pulak aku nak pikirkan reta bende...

last2 aku cakap.."takper lah sayang..bukan rezki lah tu...kite redho jer..kot ada rezki beli lain nanti lagi canggih "

takde pulak aku cakap nak belanja ker hapa kan..hahahahaha..

bini keji...

dah hilang kan.. buat2 tak bersalah jer puleeeekk..


nak di jadikan cerite..

baru2 ni jer..bende tu di sebut2 lagi..
pasal mp3 die hilang..again n again...

selama ni..aku malas nak cakap apa2.. sangat..
paling tak pon..aku buat2 tak dengar jer..
laki aku memang tau..perangai die macam tu...
kalau menyebut tu..aku rasa makan tahun gak nak di lupa kan sesuatu...aaaiihh..


tapi kali ni.. aku cakap "Allah kan dah gantikan mp3 samsung sayang yang hilang tu ngan kelahiran qaleef masa tu.. benda tu orang bawak tuk dengar mengaji.. dan hilang masa orang nak beranakkan anak kite...bukan ngah berseronok-ronok...ngah kelam-kabut nak masuk LR tak sempat nak kemas simpan... tak tau mana letak.. pikir nak beranak ngan selamat jer masa tu...ada yang lebih bermakna kan..tak yah nak sebut2 lagi..nanti kite gi beli lain " 

full stop

iyeerr...mungkin beli lain tu lebih mudah..
tapi macam abah sado kate lah...die sayang...ada sentimental value konon nya..
beli gaji pertama dok ulang2 puluh kali..

tah2..awek lama die yang kasi... kuwang kuwang kuwang..

okeh... bukan bende lawak..


fineeee...



tapi betul la..bende dah hilang..lama pulak tu..
almost 4 years..!!!

bini dah membebel...sampai kesudah di sebut2 lagi..

abah sado senyap lepas tu...
tak bukak2 cerite dah...

lega sekejap aku ni ha...

die tak nak aku ganti pon...
aku tau perangai abah sado..
cume aku rasa.. die nak berkongsi rasa terkilan dan sayang die atas kehilangan barang tu..
aku paham..tapi kalau dah ulang2 tak habes bertahun2..
buat aku rasa bersalah setiap kali pon...
stress gak bini nye kan...hahahaha...


aku suruh die redho.. dan halalkan seikhlas hati die..
tak kire sapa yang amik..halalkan... dan maafkan orang tersebut...
anggap tu bukan rezki..
dan cube mintak die pikir.. 
ada lebih baik Allah mungkin nak bagi atau mungkin Allah dah pon gantikan kat die...
yang mungkin die tak perasan...


tak tau lah die boleh buat ker tak..hahaha...


tapi tu lah...
kalau dah Allah kate ..bahagian tu rezki kite..tetap akan jadi rezki kite..
takde orang boleh amik..


minggu baru ni..
abang aku datang makan kat umah..malam2..
balik dari KL masa tu lepas urusan kerje die..
dok lah borak2 pasal tah hal apa..
TETIBE abang aku tanya kat aku..
ada mp3 samsung kat umah die..
tanya kalau tu kot aku punya..
abang aku kata..dah lama die nak tanya..
tapi selalu lupa..dan simpan tah mana2..
abang aku tak guna pon..
agak nya baru2 die die mengemas terjumpa balik..
Allah gerakkan hati die nak tanya aku...
masa tu abah sado ada sekali borak..
terus teruja..!!! memang betul2 teruja...
tak sangka bende hampir 4 tahun..
yang memang kalau ikutkan..dah redho jer dah pon hilang nye tu..
tetibe boleh dapat balik..!!!
kemahen eksaited kiteorang bercerite kat abang aku sepanjang2 4 tahun ni kisah di sebalik kehilangan mp3 tu..hahahaha..

terus2 rasa bersalah sebab tuduh barang tu hilang kat spital..
walaupon tak tuduh orang secara spesefik..tapi...
kire menuduh lah tu kan..[semoga Allah ampunkan dosa2 kami]

hari sabtu esok nya..
lepas kenduri kat meru..
sanggup lah abah sado drive singgah ker shah alam umah abang aku..
nak amik mp3 die tu lah semata...pheewwww...
bling2 aku tengok muka die biler die dapat balik barang yang die sayang sangat tu balik...

tak tau lah tah elok lagi ke tak...
tapi die try caj kat power bank..masih menyala..
ok lah tu kot..
jimat duit iols nak mengganti nya..miahahaha...

lega aku....
memang betul2 tak sangka la barang yang hilang tu boleh dapat balik..
aku tanya abang aku kemarin tu mana jumpa..
die pon tak tau dan ingat2 lupa..yer lah..nak 4 tahun kan..alih2 dah ada..
tapi kat umah tu ritu...
kak nor [kakak ipar] aku cakap.. die terjumpe dalam handbag aku pernah bagi die dulu..
tak tau lah bag mana satu..
sebab memang banyak bag aku pernah kasi die...





eeeeerrrrrrr..................................................







krik krik krik....................................









aku jugak lah yang bersalah sebenarnya...!!! 


hampun yer suami....mintak redho isteri mu ini.....hahahaha..


kak nor cakap.. awal2 dulu lagi dah kasi kat abang aku dah..
soh tanya kan aku...pulangkan balik..
tapi abang aku sendiri pon lupa...sampai ke sudah die dok peram...aiiyyookkk...

dan kesah nya cerite mp3 menjadi sebegitu panjang..
tak boleh di lupakan...

kat abah sado lah tu...


bagi aku...end of the day..
after all..apa aku pikir..


Allah nak uji kiteorang lah tu..

walaupon mungkin nampak kecik jer bende dan perkara nya..
tapi biler hati tak redho tu tak boleh jugak kan..
nak kiteorang sentiasa bersangka baik...pada semua orang jugak..
tak baik ko men tuduh2...huhu...
tak pasal dapat dosa kering ko...







notatanganAty :: kan besh kalau Laptop pink aku yang hilang 6 tahun lepas tu [kes pecah rumah] dapat balik dalam keadaan sempurna dengan gambar2 lama dalam tu....


redho aty...


redho.....



baik lah...............




9 comments:

Chekgu Azrine said...

terkesan dengan entry nih
peringatan utk diri sendiri jugak
sentiasa bersangka baik dengan orang2 sekeliling kita kan?

miss eimanhikmah said...

kelakar laaaa....sampai 4 thn mp4 tu kena peram dalam handbag..hehehe

misz sheyla said...

4thun tuuuuuuu...hihi nsib jumpe...mungkin Allah pulangkan saat die betul2 redha dgn kehilangan mp4 tu

cik hani said...

nak tengok jugak rupa benda alah yang hilang tu..
kemain mencari kan..

rupanya ada kat orang sekeliling kite nih je kan..
dah rezeki datang balik kat kita kan..

eima said...

alhamdulillah klu dah termaktub rezeki kan ... takan ke mana ....

wani ezryl * said...

hahaha gitu alkisahnya! :D akhirnya selepas 4 tahun jumpa jugak. macam jejak kasih la lebih kurang. :)

Sakiinah Mustapha said...

Sbb mp4 la jumpa after 4y... klu mp10???? Bertabahlah nak dengar luahan selama 10y...hehehe...

Sakiinah Mustapha said...

Sbb mp4 la jumpa after 4y... klu mp10???? Bertabahlah nak dengar luahan selama 10y...hehehe...

Eeda said...

macam kisah abg saya la.. masa kakak ipar bersalin dia hilang henpon. siap ckp kt saya dalam wad tu bahaya. barang2 letak kejap dah hilang. siap pegi beli henpon yg baru. amek simkad baru. last2 masa g nak amek kakak ipar. henpon tu ade kat bawah montot bini dia je rupenye.. kui3.