Saturday, January 23, 2016

7 Bulan Ash-Sahquille - biler die dah mula Memanjat - Meniti - Memunggah!!







ini sejenis budak yang sangat2 aktif biler masuk usia 7 bulan..!!! puufff....lap peluh mak ko
kalau gi mana2 sekarang.. tak ley nak duduk diam lama2..
nanti die nak turun..nak merangkak sendiri..
dan sekarang pulak.. keje die asal kan nampak bende boleh berpaut..
nak memanjat manjang..!!






aaauuwwww....heheh


aku ingat lagi dak qaleef umur2 macam ni pon sama..
tak boleh nak bawak berjalan sangat..letih..
sebab die dah mula tak ley nak duduk diam jer..
dok stroller pon ngamuk2 soh angkat..
biler dukung.. die bengkok2 kan badan nak mintak turun..
die nak merangkak sendiri..senang die nak meng-explore..

umah aku tu.. habes ceruk katil die masuk..
lemari aku pantang terbukak.. tak rapat jer die pandai kuak..
memunggah..!!! pitam mak ko tengok nak oooii..

badan aku ni.. kalau duduk2 bawah.. die jadi kan tempat berpaut..
berlatih berdiri..
alhamdulillah..sekarang die dah mula meniti..
dalam usia lebih kurang 7 bulan setengah macam tu..







dah berapa kali terlentang tergolek..!!
sebab masih tak betul2 pandai seimbangkan badan..
paling lawak..panjat..meniti teror dah.. laju..!!
grill pintu rumah..kaki dah naik satu-2 dah.. risau hokeh..
tapi.. part nak turun duduk sendiri tak gheti2...
hahaha..tu kelakar...biler die dah lama berdiri berpaut...
nak turun balik tak pandai.. die tak gheti nak bengkok kan lutut semula..
lepas tu.. die kangkang2 sampai tak boleh die jerit melalak...heheh..
tapi kekadang tu.. alih2 dengar bunyik berdentum jer..
die dah tergolek... yang tu aku risau..
terentak kepala ke hapa kan..
pernah 2-3 kali die tergolek sekali ngan kerusi kecik dak qaleef tu..
alaa kerusi IKEA belajar die tu lah..
tu ada gambar kat atas tu..
die manjat bende tu ringan..
tergolek ko secare berjemaah..ppuufftttt...
aku dah simpan kan dah kerusi tu..
shaquille pantang nampak..

tu kat sopa..kat katil semua die dah boleh berpaut tu..meniti..
kalau kene gaya ni.. boleh beat abang die dak qaleef ni..
qaleef dulu berjalan pada usia 9 bulan..
adik nya pon macam dah nampak gaya berjalan cepat..

tapi abah sado kata.. tak yah lah jalan cepat2 sangat..
nanti lambat cakap...


eeeeerrrr.....


krik krik krik krik krik.....


like... seriously...??!!!


hahaha.. memang qaleef agak lambat bercakap..
orang tua kata.. macam tu lah..
kalau cepat jalan..lambat bercakap nya..
macam tu sebalik nya..

aku macam nak percaya..tak percaya pon ada gak..

Lu'lu.. berjalan 10 bulan..kire cepat lah kan..
tapi... bercakap pon cepat gak...2 tahun dah terang sebutan nya..
tak macam qalef.. ni nak masuk 4 tahun pon..ada lagi words orang lain susah nak paham..
tapi ok lah sikit.. dah boleh bercakap lancar..
dah besh gak lah borak2 ngan die..



apa2 pon..biler dah masuk anak dua ni..
ada perkembangan nya sendiri...masing2...
asalkan sihat sentiasa..dan melalui proses perkembangan normal..
ok jer...
cepat tu bonus.. 
lambat pon tak beerti bermasalah...
kite as a parent.. pantau jer perkembangan anak2..
sentiasa bagi ransangan dan sokongan..tu paling penting..







3 comments:

agusrayani md rais said...

abang ikut muka mama.
adik ikut muka abah.

adil sangat hehehee

Chekgu Azrine said...

Aish pun pelat.n ckp byk giler...non stop macam joyah sis..hadoii .abah dia smpi ckp tak letih ke aish bercakap non stop..hahahhaa
Tp anak2 akk alahmdulillah..semua cepat jalan la ikutkan..yg lambat ckp is yaya..tp now cakap gaya mcm orang tua..umur baru 8tahun..krikk.krikk.sgt

Azanna Radzuan said...

adik muka abah dia sangat..serius je..abg tu muka aty..hehe..

adam pulak lambat jln 1thn lebih baru leh jln, tapi 2tahun dah bole cakap skarang 3thn lebih dah pot pet macam org besar pulak..letih nak melayan dia berborak..huhu..