Friday, January 22, 2016

[TIPS] ProjekKecikRenovasiDapur :: pilih lampu down lite LED yang menjimatkan tenaga elektrik







LED ni singkatan pada Lighting Emitted Diode 
sekarang memang orang pilih lampu LED ni jer berbanding lampu mentol biasa [Halogen  atau Neon]
kire macam trend jugak dah lah sekarang ni..

lagi2 untuk buat down lite..
lebih pada inovasi pencahayaan..perubahan teknologi lampu sedia ada..
dan lebih jimat penggunaan nya..!! giteewww ko cakap macam dalam majalah dah ni..heheh..

masa aku nak beli down lite tuk dapur
memula masuk kedai..
kiteorang carik yang biasa2 jer..
yang berlubang dalam tu..dan bermentol..[orang panggil down lite jens 'rumah']
masa tu.. tak tau yang kedai tu [Houses Lighting kat Puchong] ada jual jugak down lite LED
sebab sebelum n takde..
sebelum tu maksud nya.. dalam 3 ke 4 tahun lepas aku pergi situ..
dan penggunaan lampu LED ni.. masa tu masih kurang pendedahan..kot..time tu..
ker...aku yang tak tau...haha
tapi dulu beli lampu area meja makan [area lama] kiteorang yang sekarang ni..pon pakai lampu LED jugak...
abah sado yang nak beli sebab die kata jimat tenaga letrik..
tapi bukan tuk down lite pasang kat plaster ceiling tu la..
nih macam lampu biasa tu..tapi mentol jer jenis LED..

memang betul pon..satu kelebihan lampu LED ni adalah
jimat tenaga letrik..
tu yang penting..
since kalau ko kate nak pasang down lite tuk rumah..
ko akan pakai lebih banyak lampu down lite..
lagi besar ruang..lagi banyak lampu diperlukan..
jadi.. biler ko nak membeli lampu
PILIH LAMPU YANG WATT nya KURANG

Which is lampu LED ni pon boleh jadi pilihan terbaik jugak lah

eaahh.. down lite jenis 'rumah' tu pon boleh pilih mentol LED tau..
apa2 pon ko kene tau bezakan mentol jenis NEON.. HALOGEN..dan jugak LED


ni aku nak cerite dan share kelebihan lampu LED tuk rumah..

1] saiz nya kecik [untuk satu mentol] ko hanya nampak macam bulat2 kecik jer..
[ukuran dalam 3mm-8mm] 
kalau ko perasan lah dalam lampu besar..ada lagi lampu2 kecik tu..tu lah die LED
kalau rosak satu bijik kecik tu pon.. masih lagi terang..cuma menurun lah peratusan pencahayaan tu..
apa yang aku tau.. lampu LED ni lebih cekap fokus pencahayaan berbanding mentol biasa tu..



2] lagi satu.. selain kate jimat letrik.. jangka hayat LED ni lebih panjang ketahanan nya..giteeww..
ketahanan nya 35,000 hingga 50,000 jam berbanding 8-10 ribu jam tuk lampu fluorescent kompak
kire tuk penjimatan jangka masa panjang..memang LED agak baik

3] mentol konvesional yang biasa tu..[biasa mentol kuning seketul tu] menghasilkan haba yang kuat.. 
tu ko boleh rasa biler ko sentuh..[dalam keadaan terpasang]
jadi tu sebab..tenaga letrik lebih kuat sikit menyebabkan pembaziran tenaga..
tapi lampu LED ni..kurang mengeluarkan haba..sekali gus menjimatkan tenaga letrik rumah kite.Suhu lingkungan dapat mempengaruhi umur lampu LED jugak..

4] fizikal LED ni tiada elemen kaca..
jadi kurang lah risiko pecah atau di pecahkan yang berkait jugak dengan kes jenayah..
kire tak mudah lah kalau orang2 nak pecah dan gelapkan persekitaran rumah kite untuk lakukan jenayah...haaa..macam tu lah lebih kurang..


5] bagus tuk persekitaran hijau.. sesuai dengan keadaan pemanasan global dunia kite sekarang ni..
related kan ngan kelebihan no 3 tu....
lagi satu.. material LED ni boleh di kitar semula..
kire membantu lah persekitaran giteeww..


ok.. kekurangan nya.. memang lampu LED agak mahal sikit lah berbanding lampu biasa..
tapi tuk jangkamasa panjang..dan lebih banyak kelebihan nya..
aku rasa... apa salah nya kan..
lagi pon.. untuk down lite.. nampak lebih modern dan 'in' sikit...






ok.. untuk lampu downlite.. sebenarnya.. ko boleh jer beli lampu untuk down lite biasa tu..
maksud aku..'rumah' untuk lampu tu.. yang jenis berlubang macam gambar atas ni
biasa orang pakai macam ni kan...
atau mungkin ko dah pakai lama jenis macam ni..
ko boleh jugak pakai mentol lampu LED..kot ko nak lah..
'rumah' untuk down lite jenis ni memang murah.. 
boleh dapat serendah harga Rm 4.50...
tapi... kalau ko nak beli mentol jenis LED.. harga nya agak mahal pada mentol tu..
watt rendah biasa nya lebh mahal sikit -bergantung jenama dan saiz-

which is cadangan aku.. better ko beli terus jer lampu LED siap..
ko boleh dapat harga sama atau lebih kurang...[lampu down lite LED serendah Rm 29]
mengikut saiz dan jenis serta jenama

dan bonus nya..down lite jenis LED lebih trendy lah...




dari segi maintenance..

down lite jenis 'rumah' tu lebih mudah si selenggara...

kalau mentol rosak..
ko boleh tukar mentol jer seketul..
berbanding kalau lampu LED seketul tu...

jap2 aku share gambar senang nak cerite



ni jenis down lite untuk dapur rumah kiteorang beli 5 biji



aku pilih yang 3 color sekali gus..
kire boleh tukar 3 jenis pencahayaan [ warm white - cool white dan day light]



aku pon tak tau kenapa kau beli jenis bulat.. hahaha
lepas balik tu..baru terpikir.. kalau down lite jenis 'rumah' tu..
memang aku tak nak amik yang petak sebab teknik pencahayaan yang ada kelemahan..
tapi ni lampu LED kot..dah kenapa aku nak amik bulat pulak...

dah beli pon..5 ketul pulak tu.. pakai jer lah.. ahaakkss..



nampak tak energy saving 50% daripada conventional bulb


dengan hanya 15watt sahaja.. jimat elektik sebab tak kuat


ni LED Power Supply..
bende ni lah aku cerite sebelum ni pasal maintenance tu..
laki aku cakap.. kalau rosak lampu ni.. terbakar ker hapa..tak ley hidup..
tukar bende ni jer.. boleh datang beli kat kedai tu jer terus..
harga nak tukar bende ni aku tak pasti lah pulak..
tunggu nanti kalau berlaku.. aku share.. huhu...



ritu kan aku ada cerite pasal aku gi Houses lighting kat Puchong tu lagi nak beli lampu tuk area dinning hall pulak kan...[yang tetibe jer rasa nak buat]
so.. aku bel lampu yang box merah tu...
tuk down lite kat area situ..
LED jugak..
tapi tak perasan laki aku amik jenama yang lain pulak.. tak pasti lah apa ke beza nya kan..
jenama jer kot...


tapi yang ni aku pilih jenis petak...
tapi sama jugak ada 3 pencahayaan macam bulat atas tu..
saja nanti boleh main tukar2.. hahaha..ngade sangat kan..



tapi yang ni 12 watt..lagi rendah dari yang atas tu..!!
ok..lagi jimat letrik nanti..



so far..dari segi maintenance tu jer lah..
nak banding yang jenis lama tu.. mungkin nampak lebih mudah tukar bulb...
yang ni..samaada ko ko tukar spare part..
atau ko cabut tukar lampu jer terus.. 
tapi.. since yang kite tahu..ketahanan nya lebh baik..
so.. mungkin amik masa nak rosak..atau bulb terbakar..
melainkan..litar pintas dari atas...[mintak di jauhkan]



ok.. tu jer aku nak share...
pasal lampu2 LED ni..tak seberapa jer pon..
sikit2 aku share mana aku tau..
yang tak tau..kot salah info.. sori lah eh.. hahaha..

tapi pasal lampu LED tuk rumah ni..
aku memang rekemen sangat penggunaan nya..
jimat letrik nanti...



apa2 pon..ikut ko lah kan..umah ko..
beli apa yang korang rasa cantk serta sesuai kat mata korang..
sebab..kesudahan nya korang jugak lah yang nak pandang dan pakai..
selebih nya.. yang ada ni hanya sekadar perkongsian..







2 comments:

farimi rahman said...

Info menarik.. saya pon tgh cari bulb LED yg murah..

farimi rahman said...

Bagus maklumat ni. Sy pon tgh research..cari bulb LED yg murah uyk diguna dirumah...