Tuesday, January 26, 2016

ProjekKecikRenovasiDapur :: LANTAI VINIL ATAU TILES YANG SAMA..??



aku ni dok menghitung hari jer lah keje kat dapur aku tu..
kalau boleh aku nak belonggok tengok derang bukan keje..seronok ooiii..hahaha..
tapi..tak elok nau pulak kot muka ko nak menebeng kat situ manjang..

aku jarang jenguk dapur masa derang buat keje..
even..jarang turun ke bawah pon..
kalau takde bende penting..aku dok memerap anak beranak kat atas..
bawah tu pon kotor..lantai semua berabuk..
selalu biler derang dah balik petang tu dalam kol 5 kol 6..
baru aku dok tengok hasil kerje derang hari tu..
takpon..kekadang abah sado balik site..
so..aku ngekor laki aku tengok sekali..
eksaited giler setiap kali tengok progress kerje derang..

pastu tak sabar2 nak update kat blog..heheh..dasar sangat kan..
tak dulik lah orang suka baca ker idak..
janji aku suka hati nak tulis..muwahahaha..

ingat tak ritu..dalam 2 minggu lepas aku gi survey tiles tuk dapur..
lepas balik tu..aku tak decide lagi..
tapi dah amik beberapa kaler pilihan yang kiteorang suka..
dan boleh dipertimbangkan...

abah sado pekenan kaler hitam..gelap..
awal2 sebelum ni.. aku prefer warna kelabu..
kire dalam warna family yang sama lah kire nya..hitam dan kelabu..
serasi ngan warna table top hitam..dan KC putih..
dan serasi jugak ngan keseluruhan ruang rumah aku ni...
tapi masa tu tak muktamad lagi..
aku tengok majalah..semua kaler cerah2 jer...
kire macam kaler2 selamat aku tengok..
so..hati mula berbelah bagi..

ikutkan,,aku memang setuju warna abah sado nak tu..hitam..
tapi aku tak pekenan tiles hitam kilat2..yang jenis licin..
nak letak kat dapur..macam tak sesuai jer pulak..
lepas tu biler gi kedai carik..
tah ape kene tak jumpa hitam yang kiteorang nak..
memang macam tu lah setiap kali pon..
time nak carik mesti tak jumpa yang pekenan..

so.. tu aku consider kaler kelabu..tapi tone warna yang sesuai..
2 kali kiteorang pergi kedai yang sama..
dan terus putuskan kaler apa..
since..masa dah suntuk..
kontraktor nak pasang minggu lepas ni..
which is beberapa hari sebelum aku pergi kedai dan terpaksa jugak decided..





dalam quot.. kontraktor dah siap2 letak harga..
so... ikut harga tu perkaki..
kat kedai ni agak murah..
kire pilihan yang aku pilih-pekenan lebih murah dari harga 'bumbung' di beri kontraktor..
try carik ngam2..tapi tak jumpa..
kalau ada pon terlebih sangat2..
kalau setakat extra 50 sen-sehengget [untuk sekeping]..ok lah lagi boleh cover..
tapi nan hado pulak..
ingat nak amik yang 2 x 2 sqft kaler hitam atas tu [4 dari bawah]
cantik sebenarnya..ada sikit texture...
tapi lebih bajet sangat..
banyak lagi nak pakai duit tuk bende lain..so kene kawal diri tak yah nak membazir sangat..
masih banyak lagi pilihan lain boleh consider..


pekenan kaler hitam macam ni..tak berkilat..dan memang betul2 hitam
tapi terlampau ber-textures..
memula aku tak pikir pasal textures tu..
nak amik yang ni jer..sebab dah pekenan sangat..
tapi lepas tu pikir balik abah sado cakap..
kalau textures macam ni nak letak kat dapur..tak sesuai..
sebab nanti nak berdiri lama time basuk pinggan..time masak..boleh sakit tapak kaki..
betul lah tu.. tak pikir pulak sebelum tu..
yang macam ni sesuai letak kat car porch sebenarnya..tahan lasak dan tebal sikit..


aku tanya orang kedai tu.. warna popular..
dia cadangkan yang 5 dari atas..kaler cerah..
tapi aku tengok kaler tu lebih pada family coklat..cream macam tu..
memula aku nak amik yang 2 dari atas tu..kelabu..dan cerah..
tapi.. biler bayang kan..
nanti jadi warna cement alami.. 
tak sesuai ngan rumah aku..
kalau ko suka ala2 scandustrial yang menjadi trend sekarang ni.. ok lah..memang sesuai dan kene tema..


so end up..aku pilih yang ini... not so kelabu..dan tak hitam jugak..
kalau pegang ada textures nipis.. tak lah menyakitkan kaki..
dan sesuai di letakkan kat dapur..

yang ni aku amik dari gambar fes atas tu..harga murah sikit dari 'paras bumbung' kontraktor..
kalau ikutkan..harga sebenar rm 7 plus..
tapi sebab ada discount...nak clearkan stock kate nya.. 
cukup2 [ada lebih sikit] untuk dapur aku tu..
so..aku ok jer..
aku soh kontraktor amik lebih sebab aku nak simpan tuk kecemasan kot kalau terpaksa hacked balik ker atas sebab2 tertentu kan..


punyer lah menyibuk aku ni..
orang tak siap pasang lagi aku dah sibuk nak amik gambar..huhu..
ni kontraktor dah balik dah petang tu..
aku tengok2 dah mula pasang tile sikit..terus amik gambar..

nanti aku share gambar penuh key..harap ok lah dapur aku ni...
risau sangat sebenarnya..
kalau salah pilih ker hapa kan..




sekarang masalah aku kat tiles dapur asal yang akan jadi dining area ni..
ni asal pemaju kasi.. kaler oren...
memang tak pekenan lah kan..
lambat pulak aku pikir pasal ni...haaaaiihh..
sebab dining area ni tetibe jer rasa nak buat sekali..
aku dah buat plaster ceiling dah..hacked dinding..
tak teringat tiles tu...

niat hati memang nak tukar habes semua..

tapi berbelah bagi..

samaada nak pakai tiles yang sama ngan dapur

atau 

pakai lantai vinil [laminate floor]



korang ghase ??


11 comments:

yana Jasni said...

cantik warna tuh.. sama warna dengan bilik air yana.. pun bertekstur jugak.. setakat nih guna .. ok suka sebab tak lincin..

pakai laminate floor if rasa x nak pecah lantai lagi.. kekke

joijoi80 said...

assalamualaikum..aty..

akak cadangkan pakai vinil je .. tak perlu hacked tilestu.. vinil kan pasang je atas tiles.. itu nak buat tempat makankan..

Salhah Suhot said...

Kalau nak jimat, vinyl. Srbab tiles asal elok lagi. Sayang plak nak pecahkan. Tu kalau saya la. :)

humble.yat said...

kak aty..betul la tiles (xkelabu tak hitam ) tu mmg warna trend skrg...:-) pergi kedai mana mana pun..sume suggest warna tile tu..sejuk je kan?

cplud miera said...

assalam kak aty. laminate floor pon cantek kak. sy pon ade hajat nk upgrade lantai dapur ke vinil. tp blom da bajet. huhu

Chekgu Azrine said...

Tak pandai nk kasi idea...hehehe
So tgk jela pandai..hahahaha.
Neway...akk rasa akn jd sangat lawa dapur sis nti

cik hani said...

pakai laminateeee...hehehe..
pandai pulak kami pujuk atie yer...hehehe

ok dah tu atie pakai tiles yang sedikit bertexture dan tak berkilat.
nak cerita kami pakai tiles licin dan berkilat (lantai developer), memang tak best...
memang nampak berkilat lepas mop, tapi licin dan mudah melekit (kat dapur).

Sekarang sibuk nak pasang laminate floor (kalau under bajet) ataupun nak kena tukar tiles baru je la..

Permysuri Pai said...

pakai laminate flooring. sebab tak payah hack lantai, lebih kemas, takde habuk dan tak banyak kerja dan boleh siap satu hari je

norlina jusoh said...

pasang vynil aje la kat dining tu aty.. tile dapur tu cantik.. pendapat ina pn x ok sgt pakai yg bertekstruk sgt area dapur selain sakit kai, nnt jenuh nak sental lekat daki hitam2 kan.

Fiqah Feeona said...

Rumah saya pasang vinyl (bukan laminate floor). Honestly vinyl dengan dapur tak ngam. Kena rajin mop. macam getah dengan minyak + debu. Rumah saya kecik dan open space. So no choice.

Itu personally pendapat saya.

Rizziela said...

standard colour tu x menarik.. cepat nampak kotor