Wednesday, January 27, 2016

ProjekKecikRenovasiDapur :: update minggu ke-3 lepas hacked dinding

walaupon mungkin rasa stress biler ko kene hadap renovation kat umah ko setiap hari..
tapi apa yang untung nya biler ko boleh tengok dan pantau setiap kerje kat umah ko..
hampir setiap masa..!!
yang mana salah atau aku tak pekenan..
boleh cepat2 bagitau..dah soh derang ekjas laju2..
contoh....

hurrrmm.... banyak gak lah..
malas pulak aku nak cerite.. huhu...

paling besh..aku dapat tengok progress setiap hari..
mak teruja u olls... 
tak sabar2 nak hapdet kat korang jugak..ngeeeee...

yang follow instagram aku...tau lah aku rajin ngapdet gak baru2 ni..
sikit2 lah..tapi laju lah sikit dari kan kat blog ni ha...

okeh..sambung nak cerite ni...

hari tu..lepas dinding dapur tu dah pecah..
terus siap lantai dapur jugak..
siap tiles..aku ada share semalam..
lepas tu naik bar counter..
plaster balik dinding yang dah pecah tiles tu...
dan setel buat plaster ceiling untuk dining area..
dan cat bahagian luar dapur..
kire ni kerje seminggu lepas dari isnin hacked dinding tu..sampai sabtu..
ahas isnin semalam derang cuti.
so..minggu ni aku rasa.... setel cat dalam..wiring..
nanti aku update lagi..
buat masa ni..aku nak share update tuk minggu baru ni..
yang lepas hacked wall tu..





L-Box bukan pilihan kesukaan aku sebenarnya..
tapi atas sebab2 tertentu.. aku pilih jugak lah yang ni..
kalau rajin aku cerite lah nanti...



aku pilih sendiri cornice..yang simple2..
masa ni masih basah lagi..baru jer pasang..




pandangan dari dapur baru..
lampu tengah tu lampu asal dapur..buat masa ni tak cabut lagi..
nanti letak kipas kat situ..


kemahen selekeh tiles dapur ani ngan kotor kasut..
90 percent siap.. tinggal skirting tepi2 tu



nampak tak siap pasang sinki yang ritu tu..sementara aku soh indon tu pasang..
susah ooii nak basuh pinggan cawan..
bilik air tepi tu pon dah berkecah lemas aku..
walaupon tak masak.. tapi sikit2 piring cawan pinggan guna gak lah kan..
tak kan nak tunggu habes kerje 2 bulan baru nak basuh semua..
tu aku hangen leceh nak basuh nasik dalam bilik air..aku soh pasangkan dulu..
nanti pandai ko lah nak cabut biler nak mengecat buat keje lain..


bar counter dah nampak ghuper..
ada piping dalam tu sebab atas tu ada sinki ngan pipe..
as abah sado requested..nak letak sinki atas tu..so kalau ada orang datang..
tak perlu nak masuk sampai dalam dapur tuk basuh tangan...
teringin gak nak cerite pasal bar counter ni..
kenapa pilih bar counter sekaligus jadikan dapur kiteorang konsep terbuka..
sedangkan aku ada pilihan lain jugak sebelum ni..
nanti2 lah..kalau sempat dan rajin..



close up sinki pilihan..akhirnya..abah sado pilih warna selamat..HITAM..
ingat tak entry pasal nak beli sinki ni awal2 dulu..??
sepatut nya die kate nak beli jenis fiber kaler ala2 gold..
tapi..abah sado yang aku kenal..
jenis tak suka nak amik risiko sangat berkait bende2 macam ni..
kalau ikut aku memang dah pekenan dah yang fiber gold tu..
tapi.. kene lah sepakat..lebih2 lagi..
bar counter ni ilham abah sado sejak berzaman dulu.. dia yang terigin sangat..
so..takper..aku ok jer..boleh consider..
lagi pon..sinki jer pon.. jenis bertenggek pulak tu kan..
lain2 tahun boleh tukar kalau nak..



sekarang tak sipa lagi nampak selekeh..
tapi kiteorang dok hadap ni..memang teruja setiap masa..
nampak guper sikit pon dah sengeh2..heheh..
tunggu lah nanti siap sepenuh nya..
eeeerrr...tapi tak sure aku akan share ker tak nanti..muwahahaha...
jangan marah key...
tu aku share sikit2 setiap perkembangan..
so korang dapat lah bayangkan sikit2..
kalau nak tunggu betul2 siap baru update..mesti aku malas nanti..
doa jer lah supaya aku baik hati share sampai kesudah...lalalala..



eeaaahh... ni dah tak ley ar cakap projek dapur jer..
sebab aku dah buat dinning area jugak sekarang ni..
so 2 projek sekali...
eaahh 3..sebab ada dobi area jugak..
aaaaaahhh...tak setel lagi aku dah sibuk gi ikea cari barang tuk buat dobi area yang kera nak kangkang pon tak muat..heheh..
kecik jer dobi area i olls...
tapi seronok ada tempat tersorok nak letak mesen basuh...
dan sabun..

bla bla bla......


next..nanti sambung..







9 comments:

Juls Julie80 said...

best kan reno nih sis...hehe.. kite beli bowl jenis gitu gak..tp jenis tempered glass.. ala2 transparent cekcii giteww..walhal dapurnya secoet jer..ekekek

janji ptg2 ke wiken masak dengan hepi..ehh :p

Nurzakiah Hanum said...

wow x sabar nak tgk hasil

cik hani said...

wah...dah nampak rupa sikit.. tak sabar tunggu hasilnya.

eima said...

aty ko jgn buat hal tak mo tayang klu dah siap .... aku dah teruja ni ...

Chekgu Azrine said...

Kompem meletup

norlina jusoh said...

bestnya ada laundry.. kecik pun xpe.. teringin gak nak buat dr mula msk umah baru ritu.. sampai lening belum terbuat. tgk yang aty dulu la. dpt ilham nnt boleh buat.. huhuhu tu pun kalau ada bajet la.

norasiahnasir said...

aty nak tanya sinki tu utk basuh tangan aje atau pinggan mangkuk sekali..hahaha

saya [un lama benor idam sinki mcm tu..tp masih lagi menyewa belum tercapai hasrat utk ada rumah sendiri..dpt tgk rumah aty lawa pun dah cukup happy ..

dah siap share yer..

semoga sentiasa dlm lindungan Allah buat aty dan family

fazian batrisyia said...

bab mcm ni yg malas layan ni kan..dgn kontraktor x best. mintak2 ok la hasilnya nanti...kurang sakit hati tu.
MIL sy mmg puji sgt org yg pasang tile rumah dia, pekerjanya sgt pembersih...buat kerja mmg tip top...baju kerjanya pon bersih...nak balik siap tukar baju lagi...sambung kerja...tak curi tulang. pergi makan kejap dah sambung kerja lagi. even pack simen tu pun dia tak buang merata..siap bawa balik. bersih jek. kita pon suka.

Emy Ezzha said...

Teruja nk thu