Friday, February 05, 2016

DOBI AREA


yaaaeeyyy..dah ada dobi area..
walaupon tak lah besar mana..
tapi sekurang2 nya ada tempat nak letak mesen basuh dan sekutunya dah memadai sangat kat kiteorang..

ada orang tanya...dulu2 aku letak mesen basuh kat mana..
aku pernah cerite pon beberapa kali..
tapi ko tak baca kot..takper2.. paham..tak penting pon.. hahaha..

sendu...

malas dah aku nak cerite lagi..
buat panjang entry aku jer nanti bukak ko nak baca pon kan..

nak cerite terus dobi area baru... howyeaaa...

sebelum ni aku dah cerite kat mana area dobi baru ni..
ramai tak perasan dapur baru aku tu ada satu lagi ruang kecik ke belakang..
memang kebanyakan orang kat rumah aku ni..
biler extended sampai belakang..mesti jadikan tu sebaga tempat mendobi..
tapi ada gak satu umah aku tengok die buat pintu tuk jadikan stor..
ada orang..biler extended..alih bilik air sekali so ruang tu takada..
even masa kiteorang pikir nak renovate ni pon..
abah sado pikir gak nak alih bilik air ke belakang lagi..
tapi ekstra kos agak banyak...sebab banyak keje nya kan..
so... biler entended dapur..ada lah ruang seketul kat situ..
aku lagi ok macam tu..
sebab ruang tu lebih khusus..lebih terlindung..
dan tak akan ganggu apa2 pon..
kalau aku nak buat satu pintu sliding pon..boleh..
tapi aku tak nak..nanti rimas..sebab ruang kecik jer pon kan..





muat lah nak letak seketul mesen basuh kiteorang...
buat piping khas tuk ruang ni..tambah plug...



getah terus masuk lubang..takde lah air buangan dari mesen bersepah basah ruang ni..
sebelum ni aku tak amik kire kedudukan plug dan lubang serta piping area ni..
so..dok kat tengah2 betul..susah aku nak ekjas kedudukan mesen..
dan lagi.. nampak semua pipe..lubang air dan plug..
kalau boleh letak sebalik mesen tu mesti lebih kemas..
tapi takper lah..dah siap pon..pasrah jer lah asalkan elok boleh guna..





kemahen selekeh keje orang ni tak cuci perabeh kesan2 simen tu..
aku pon tak perasan ritu...ggrrrrr...sabau jer lah...
nak kene sental sendiri jugak gamak nya..

nak tunjuk step kedalam sikit tu..
so kalau ada air pon..takung dalam tu jer lah..


kecik jer kan ruang dobi aku..
boleh lah..sekurang2 nya ruang khusus...
darikan aku kene letak dalam bilik air sebelum ni..semak rasa..
kat sini setakat letak mesen..baldi seketul... bakul baju ke boleh la...
tak yah nak pikir buat macam umah omputeh tu laundry room derang kemahen semenggah tengok..
yer lah..sebab biasa derang jenis tak jemur baju kat luar macam kite ni..
so semua dalam satu ruang..
even gosok pon kat situ jugak..
tapi tuk aku.. tak kose pulak aku nak bawak baju dari bilik atas nak kene menggosok baju  sampai ke belakang dapur.. hahaha..
jenis aku..jam2 tu nak pakai..jam2 tu baru gosok..
almaklumlah...tak keje... mihmihmih..
kalau baju laki aku pon sama gak..
untung lah laki i ols bukan keje dok opis semedang..
tak yah aku pikir nak gosok baju keje die hari2..hahaha..dasar sangat kan..
cume sesekali kalau kene masuk opis..or meeting ke hapa..
baru lah aku gigih nak gosok malam2..
tak nak lah aku nak menggosok sorang2 kat dapur tu keeeeennn...
so tak per lah..cukup lah ruang yang ada ni..
tak yah pikir kat mana nak letak iron board siap.. heheh..

nanti aku buat deko2 simple...
sebenarnya almari semua dah pasang..
tapi nanti aku share lain entry yer...





6 comments:

Zie Azi said...

best yer ada dobi area,lepas ini boleh deco cntik2

Nurizzah Majif Biz said...

mesin basuh kite sama. hehehe.

Maimun Razali said...

cepatlah deko nak tengok hahahaha

yaya shari said...

errr pastu nanti nak kena cuci pakai clorox simen tu. stress betol dengan bau dia

Mommy ayen said...

sama la mesin basuh kita hihi

Fiqah Feeona said...

Saya letak kat dapur mesin basuh..Sebabnya dapur tak de dapur basah. So tukar yard jadi dapur.