Wednesday, February 17, 2016

ORANG TANYA AKU :: Macamane aku manage masa tuk bersiap dengan anak2 kecik ?



Orang tanya aku kat IG hari tu..
eeerrr..dalam 6-7 minggu lepas..uhuukkss..
ok lah tu.. baru 6-7 minggu..
kat email tu..ada yang bertahun aku tak sempat nak jawap lagi.. heheh..
maap yer..
ahkak bukak sombong..
cuma tak sempat nak hadap...

okeh2..pasal ko tanya tu..

macamane eh..

aku cuma rasa macam... setiap kali pon..
biler kate bersiap..
bukan rasa nak berlebih-lebihan pon..
bukan bajet nak cantik macam ratu..
cuma.. aku lebih suka jika memilih tuk kelihatan sedikit kemas..
atau sekurang2 nya rasa selesa dan yakin pada penampilan diri setiap kali pon..

aku sendiri tak suka nampak selekeh kot..
bukan kat diri jer..
pada anak2 jugak..aku rasa bende tu biasa..
takde sampai memudaratkan..insyaa Allah..

jadi..setiap kali pon..pada bila2 masa..
apetah lagi kalau kate nak kuar kemana2..
macamane sekali pon..
aku perlu bersiap kemas.. pakai pakaian lebih elok..bersih..
berpada2 bersesuaian..
tak de lah sampai kate nak pergi kedai runcit aku pakai dress hover manjang..
tapi tu lah.. pakai lah elok sikit..
tukar baju [takkan lah nak kuar umah pagai legging dan baby-t yang ko pakai duduk umah tu kan]
at least.. pakai pakaian yang sopan..

cantik tu pulak subjektif..
sekurang2 nya rasa cantik kat mata sendiri..
seadanya..
bukan lah cantik meletop macam setiap kali pon nak jadi cover magazine..haha
tapi bagi aku.. kemas bersih dan rapi..dah memadai..
dan bukan niat nak orang lain pandang..
tapi lebih pada diri sendiri..
aku suka kelihatan kemas..bersih..
sebab aku akan rasa lebih kompiden..nak solat pon mudah..
tak rasa waswas..
walaupon hanya pakai baju biasa2...jew..
cantik tak semestinya dengan berpakaian mahal yer..
asalkan pandai gayakan..sesuai ngan keadaan..situasi..badan kita..
so akan nampak ok..
tak yah nak berlebih-lebihan pon..nak pakai crown bagai tak pasal..eeaahh..??
heheh..

maksud kemas aku..selain bersih
baju bergosok..atau baju tak renyuk
seluar baju tudung yang sepadan..
tudung tak senget..mesti terletak terbentuk kemas..
kalau pakai tudung sarung ada awning tu..[macam biasa aku pakai sebelum ni]
aku pastikan bahagan awning keras tu tak renyuk..tak senget..
kene terbentuk elok..[kalau tak aku tak suka nak pakai lagi]
walaupon hanya tudung basahan pakai harian..
sebab biler aku pakai tang renyuk2 ni..
mesti  otomatik rasa selekeh sendiri..dan rasa tak selesa..
walaupon mungkin orang tak peduli..huhu..

practice make perfect chuolls..
bukan sehari dua ko pakai tudung keeeenn...
so tak kan lah setiap kali pon..
nak pakai sampai sejam..nak kene amik masa lama2..
walaupon kate nak siap ala kadar..
tapi..amik berat yang mana penting..

tu..untuk diri aku sendiri lah tu..
since orang tanya..personal macamane aku manage diri aku sendiri dalam keadaan ada anak2 kecik..
bukan niat nak kondem orang pon..
in fact.. aku tak peduli sangat pon hal orang.. hahaha..
sokati ko lah.. badan ko.. diri ko..pandai2 lah ko nak uruskan..giteeewww..

lagipon.. pada aku..
semua ni bukan baru pon kat aku..
kalau ada yang kenal aku lama...dari belajar dulu..
dari waktu kerje..bujang..
aku memang dah suka melawo..[sebab sedar diri tak lawa mana]
walaupon kate kat opis tu takde sapa..
setakat ada 2 orang..ko pandang aku..aku pandang ko..
tapi.. aku mesti jugak nak pakai lawo2...cantik2...
dan itu memang aku..
mungkin jugak dari kebiasaan tu lah
tak berubah sampai sekarang..
yang beza.. dah ada suami.. ada 2 anak kecik..dan...eerrr... tak bekerja.. ahaaakks..
pon tetap nak melawo jugak..kekdah nya..

tapi kan sebenarnya.. aku biasa bersiap kalau nak kuar ngan abah sado jer..
kalau aku kuar sendiri2 [sekadar urusan biasa macam pos barang]
aku pakai biasa2 jer..kekadang rasa perasaan sendiri.. selekeh jugeekkk...
tapi.. kalau kate nak kuar jalan ngan abah sado..
aku memang akan pakai elok kemas..
dan nak kelihatan cantik biler berjalan sebelah die..
tak tau lah kenapa.. hahaha..
kat rumah pon macam tu jugak..
malu kalau die tengok aku comot..busuk dan serabai..

jujurnya...
aku tak peduli pon kalau orang nak mengata..
yang ko sibuk nak melawa ke hapa..setiap kali pon..
aku pergi jusco depan umah pon..pakai mascara..lantak lah..mata aku..
hover kan.. hahaha..
tapi tak lah setiap kali pon.. tengok mud jugak..

pernah ada orang tegur aku dengan nada sinis
biler tengok aku bersiap [maksud nya pakai make-up siap gosok baju pakai shawl pusing2]
"penat lah aku tengok ko ni..nak melawa2..dah anak..ada laki..aku tak kuasa lah nak pakai siap2 macam ni.. buang masa..banyak lagi keje nak hadap!!"

reaksi aku??
pandang jer orang tu.. senyum...
kalau ko rasa ko ok nak pergi jumpe berurusan ngan orang..bersiap2.. gi berjalan
selesa setakat pakai t-shirt lengan pendek kepam dan suar track suit..
atau apa ko pakai lepas ko masak dan terus kuar ngan pakaian tu..
tak kisah bau sambal..bau belacan..
dan ko rasa ko kompiden ngan semua tu..
atau mungkin laki ko tak kisah pon..
then.. just go ahead..
takde sapa pon peduli..
dan ko ok dengan apa cara pandangan orang lain..
so.. terpulang..tak de isu..
tapi.. jangan mencela orang lain yang mungkin rasa..
die lebih suka kelihatan cantik dan kemas..untuk diri sendiri dan suami..
atau apa pon saja tujuan nya...
asalkan tak susahkan ko..
thats it.. n full stop..
tak yah ko pulak nak hover tolong rimas2 kan..
kang aku cakap aku yang rimas ngan mulut ko kang..sentap pulak..hahaha..

tapi betul.. memang terjadi pon...

aku memang macam ni tak kire pergi mana..
atau masa biler..
ada kawan pernah tegur aku kuar ngan die..setakat gi makan jer kat mall
aku pakai baju cantik [mungkin kat mata die lah] siap pakai eye line kat mata..
so what...?? aku pulak yang pelik.. hahaha..
sedangkan aku rasa..biasa2 jer.. dan tak lah amik masa pon nak bersiap macam tu..
kire tuk memang kebiasaan aku..mungkin die yang tak biasa..hahaha..

jujurnya..aku sendiri suka tengok orang pakai cantik2..kemas2..bersih dan nampak konfiden..
tapi.. aku jugak tak pernah pon nak amik kisah atau mengata pemakaian orang lain..
bagi aku..lawa atau tak..adalah subjektif..
mata kite mungkin nampak biasa2.. tapi kat die..dah habes cantik..
so what..again..siapa kite nak banyak songeh kan..heheh
[asalkan bersesuaian ngan suasana dan tak kelihatan janggal untuk keadaan normal]
ko nak make up ker hapa..terpulang..[walaupon mungkin berlebih2an]
dan aku akan pakai apa aku rasa selesa..yakin..dan menutup aurat..
tak kisah lah tudung shawl berbelit 15 kali pusing pon..
tak kisah lah kalau aku pakai jacket jeans denim tengah2 panas sekalipon..[contoh]
as long as.. aku akan rasa ok dengan apa yang aku pakai..
so..orang lain tak yah pulak nak rasa susah atau rimas tuk pihak aku..

lagipon.. aku tengok.. kebanyakan mak2 sekang..memang vogue...!!
tapi masih sopan..masih pemakaian sebagai seorang wanita muslim..
dan sesuai sebagai seorang ibu...
sopan..dan kemas.. 
ramai yang aku kenal..kawan2 aku.. even blogger yang aku ikut cerite nya...
tak kisahlah yang bekerjaya atau tak..
even suri rumah pon..
makin lama makin menawan.. bergaya jer setiap kali pon..
umur 30-40-50...tapi kemas jer cantik tak macam orang berumur..
heeeyy... tak kan pergi kerje jumpa orang lain jer nak kene cantik kemas bergaya
tapi tuk suami..tuk anak2.. tak perlu..??

suka kan tengok orang2 macam tu..yang nampak kemas..terurus 
walaupon suri rumah dan ada anak2 kecik besar jugak..
tu aku pikir..macamane derang lakukan..
kalau derang boleh.. tak kan lah kite tak boleh..
even orang2 macam ni..
biler nampak kemas pada peribadi..
ko cuba tengok rumah dan kehidupan die jugak..
aku berani jamin.. semua pon akan terurus sama..
rumah pon kemas..bersih.. suami dan anak2 pon terjaga sama..
biasanya lah... tu biasa aku tengok..
sebab..apa2 pon.. kite balik pada peribadi kite sendiri..
pandai uruskan diri sendiri..
insya Allah akan pandai uruskan kehidupan jugak..
tu pendapat peribadi yang aku tengok pada keadaan sekeliling lah..
jangan ko lawo jer lebih tapi rumah lintang pukang.. hahaha..
aku pernah cakap akan hal ni dolu2..sampai kene kecam jugak lah...ngeeee..

apa2 pon..pokok pangkal nya..
ada anak atau takde.. kerje atau tak..tak de alasan pon tuk orang yang suka melawo..
eerr..macam aku.. lalalala....
keperluan atau tau..semua bergantung pada diri sendiri..tu jer..










Skirt dress dari Hanancollection2014 [IG]
Breastfeeding friendly [ada butang kat bahagian depan baju]



okeh.. berbalik pada persoalan..
aku takde sebarang tips..
pada aku..semua nya adalah kehendak diri sendiri..
kalau ko nak..dan ko suka..macamane pon keadaan nya..
ko pasti akan usahakan tuk buat sesuatu..

macam aku sendiri..
memang ada kekangan jugak sesekali..tak tipu..
time2 nak melawa..nak bersiap lebih sikit..
time2 tu lah anak nak susu..
time tu lah anak nak perhatian..
time2 tu lah die meragam merengek..
dak shaquille lah tew..uhuukkss..
suka dengki tengok mak nya nak melawa taw..

jadi.. aku paham..kalau ada orang kate..
macamane nak bersiap lawa2 sikit dengan anak2 kecik ni..
in fact..sampai sekarang pon aku lalui lagi..
sebenarnya.. aku rasa.. punca nya adalah..masa dan kepenatan

biler dah penat melayan hadap anak ngan kerenah macam2 tu..
yang terus hilang mud tu kan..paham..paham..
muka nak stress jer nanti..
biasa terjadi kat aku jugak..
lagi2 kalau tengok muka laki macam ajak bergaduh.. hahaha..
yer lah.. kite nak siap..die kene layan anak merengek..
tu semua menjadi punca tu..
yang sudah nya.. akan jadi..
takper lah.. pakai lah mana cepat..sarung lah masa boleh capai..
kaaaaannn...betul tak...aku mengaku...

tapi tu lah..memula..alah bisa tegal biasa gitew..
kene gigih lah kalau betul2 nak..
maksud nya..contoh macam diri aku sendiri..
dah aku sendiri yang nak kelihatan cantik..kemas..
kene lah pandai2 arrange masa..pandai2 nak ekjas..
aku ni.. samaada akan bersiap lebih awal..
atau.. aku akan siapkan anak2 terlebih dahulu..
dan bagi pada abah sado jaga lepas tu..while bini bersiap..

lepas tu..jenis aku.. beli kain baju..tengok material kain..
mudah gosok atau tak..
ada anak2 ni..memang semua kene amik kire..
tak ley dah macam dolu2..terhegeh2 nak menggosok..
atau nak senang macam aku jugak.. hantar jer dobi sekaligus..
biler2 nak pakai.. capai dan sarung terus.. hahaha..
tu pon praktikal jugak..
apa pon cara nya..mesti lah sumtin yang memudahkan dan pantas..
tu jer cara aku..
tak de yang pelik2 sangat..hahaha..


jujurnya.. aku takde special tips pon..
aku rasa..orang lain yang jenis2 macam aku ni..pon macam tu..
unless ko ada orang gaji tuk buat sebahagian tugas2 ko..
sementara bersiap ada orang jaga anak...
atau...boleh soh orang gaji siapkan kain baju kite..

tapi macam aku..yang semua urus sendiri ni..
memang perlukan kerjasama laki aku..
abah sado pon dah paham sangat..
dah kawen nak 6 tahun..dan bini tak pernah berubah.. miahaha..
bertabah lah suami..
dari awal kawen..macam ni die kenal aku..
dan sampai sekarang tetap macam ni jugak..
cuma setiap kali pon..aku akan menjadi lebih pantas dan pantas lagi..
dari kan takde anak..beranak sorang..bertambah lagi sorang..
setiap kali pon kuasa kepantasan bertambah2..
hahahahaha.. gile poyo tak ayat..
dah..habes tu.. ko kate nak melawo kan..
make up pon dah lite2 jer..tak perlu nak amik masa panjang2..
kang kene sound..
amik masa sikit..kene lah pandai2 urus kan masa sendiri..
pandai2 bahagi tugas laki bini..
tapi..tu lah.. jadi isteri dan mak..
dalam masa sama kene jugak pandai jaga diri sendiri..
anak2 bukan alasan...giteewwww....
yang penting mak ko pon mesti lawo jugak..

so far.. tu jer... 
takde apa pon kaaaaaann..
mesti menyesal ko tanya.. 
aku jawap secare general tau ni..sebab dah beberapa kali orang tanya..
tak nak jawap pon sebenarnya..
sebab..rasa..takde mende..
tapi ni saja2 aku rajin nak update..
share lah lebih sikit..

apa2 pon.. aku pon macam korang jugak..
yang mempunyai anak...
kehidupan yang biasa sama macam orang lain..
maksud nya..tak semua pon berjalan macam di rancang..
tak semua pon setiap kali akan teratur..
ada masa.. anak2 buat gak perangai..
ada masa.. spoil gak mud nak bersiap..
ada masa.. selekeh jugak dan pakai seada nya jugak biler kuar umah..
tak setiap masa pon sempurna elok keadaan nya..
tapi apa2 pon.. bagi aku..
anak2 tak akan di anggap sebagai beban tuk aku buat apa aku suka..
contoh nya..dalam keadaan sekarang ni..
ada anak kecik ke hapa..
aku akan ekjas jugak sampai boleh aku nak pakai dan bersiap macam biasa 
dalam masa yang sama..anak2 pon terurus..

eeaahh..qaleef pandai tau sekarang puji mak kawan die cantik..
i ols sentap hokeh..
jadi.. sapa kate...kite boleh amik mudah walaupon hanya kat mata anak..
lepas dari tu..setiap kali amik qaleef balik sekolah..
aku pakai elok2 kemas2 jugak..tak nak kalah punya pasal.. hahahaha...tampau kang..



okeh..itu semua adalah tuk masa ni..

biler anak bertambah.. lain masa..lain faktor yang akan berubah..
lain kali pulak aku pikir... 




7 comments:

Ainul Mustafa said...

saya kalau nak ke mana mana sejam tu siapkan anak anak dulu. siap mandi, paaki baju semua. lepas tu baru saya bersiap. kiranya 2jam nak cari baju apa nak pakai, gosok baju , bersiap semua. baru anak 2 org. kalau 5? hihihi

cik hani said...

atas masing-masing kan...
kalau ada masa, rajin boleh la kami berbedak.
kalau tak sempat, memang tak de la nak lebih-lebih..

janji baju bersih, tutup aurat..sedap mata suami tengok...
kan..

memang admire dengan atie..
selalu share baju-baju, jubah2 yang cantek

shima said...

aty..anak bf kan..bj bj tu smua friedly bf ke

Rahana Razlan said...

Setuju dgn u aty..sy pon sama..even nak g kedai dpn pon pastikan kemas dulu..tkr bj bagai..
Apatah la nak jln2 ngan hubby mmg nak melawo jek..
Byk kali jgk yg pernh tgr sy..kerja ker..
Sy ckp tak..duk rumh je g ank..kenapa kak..
Dia ckp igt kerja..sbb dressing mcm kerja..
huhu..senyum je la xperlu kata apa2
So kita abaikan ulat2 jht yg sebok mengata psl kita tgk serba x kena..
perlu ker tya psl orng nak melawa ker hape.spttnye bndingkan.. kalu rasa kita tu selekeh tepuk dada tye ada kerajinan tak..kalu rasa th kelemhan dr tu zip je mulut..xpyh sakit ht tgk orng nak melawakan..hihi..chill je aty..
I pon suko orng lawa..like u..


Chekgu Azrine said...

Aty..akk skang suka melawa bila kua dgn hubs..mksd akk make up tu lbh skt..kalau g mengajar akk jz calit lipstik dan tempek foundation skt2 je nk bg nmpk flawless..hehehhe..tp sjk umur akk dh 36 ni akk rasa mcm nk lawa lbh skt dpn hubs..dulu xdla pk sgt cmtu..huhu

cik mah said...

Sbnrnya dah terinspirasi semenjak follow akk kat ig..terus mud pun nk.cantik2.mcm akk walaupun dah 2 orng anak...setuju sngt..dimata suami kena slalu kelihatan cantik...akk.mmg kemas..n cantik je tgok.bila keluar dgn family..

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Same goes to me Aty... kalau keluar dgn Cik Abg memang akan bersiap cecantik.
Tapi kalau keluar sensorang, sarung je mana yg selesa.