Sunday, February 14, 2016

Ya Allah... dah lah rajin... baik..bijak... hensem pulak tu... !!





ini adalah pujian yang selalu aku bagi tuk qaleef..

hahaha..kemahen ko kan...

tapi bukan lah aku puji bagai nak rak kat orang lain..
buat menyampah orang jer pulak kan nanti..

tapi tu cara aku amik hati qaleef...pada qaleef sendiri..

yearrrpp... dengan pujian..sebagai tanda terime kasih ..
pujian sebagai motivasti pada die sendiri...

aku memang suka puji qaleef ngan ayat2 tu sebagai penghargaan setiap kali die buat sesuatu tuk aku..

atau kalau nak mintak tolong die..heheh..

ingat tak aku selalu cakap..
berlembut dengan anak..
dan insyaa Allah anak akan berlembut dengan kite jugak..
sapa kite.. macam tu lah anak kite..

salah satu cara tuk memotivasikan anak..
adalah ngan pujian..
tu yang biasa aku buat jugak pada qaleef sekarang..

dan aku perasan.. die lebih lembut hati..lebih gembira tuk buat sesuatu..
lebih positif..lebih ikhlas..
contoh mudah.. angkat pinggan cawan sendiri ke sinki selepas waktu makan..
aku sendiri akan ucap "terima kasih sayang...sebab tolong mama" 

tak yah nak marah2 bebel2 paksa die buat..
sekali cakap jer.. die akan lakukan terus..
berbanding kalau aku guna ayat2 biasa atau tegas pada die..
sebab pujian ni adalah salah-satu motivasi pada anak tu sendiri..
untuk menjadikan die lebih baik dan di sayangi setiap kali pon..

fitrah anak2.. suka pada kelembutan...

macam tu jugak kalau aku mintak tolong dia buat sesuatu..
seperti soh buang sampah dalam tong sampah..
biasalah bebudak kan..ngah tengok tv ker main ker..ada malas2 sikit kekadang..
berbuih mak nya suruh2.. malas die nak layan..
sampai sakit hati lah di buatnya..

dulu2.. pernah gak aku sendiri buat kesilapan..
biler dah marah dan geram..
jenuh mintak banyak kali..die buat tak tau jer..tak gerak2..
mula lah terus kuar ayat tak sepatut nya..
 "kenapa degil sangat ni..malas nak tolong mama !!" sambil marah2..
dan mula membebel2...

sigh...

sebenarnya..sikap macam tu lah yang menjadi punca hati anak semakin keras..
dan degil..selepas tu melawan setiap kali pon...
semua tu lebih memburukkan keadaan tuk kite dan anak tu sendiri..
anak tak akan buat jugak..sampai kesudah..
penat marah sakit hati jer..

menyesal..

tapi.. seb bek sedar cepat..
biler aku sendiri tengok qaleef lebih suka memberontak..
cepat marah2..
aku tak suka sangat anak aku jadi macam tu..
aku susah hati biler pikir qaleef..anak yang manja akan bertukar menjadi baran..
menjadi lebih keras hati..dan makin degil..
tak nak terima teguran atau nasihat nanti..
sebelum terlalu lambat [since qaleef masih anak kecil yang lembut hati nya]
jadi aku cari solution.. dan pujian ni adalah salah satu cara nya..

biler aku aplikasikan kate2 pujian pada anak..pada qaleef..
aku rasa cara tu jauh lebih berkesan dari kite marah2 tuk bende yang kecik..
pelan2 aku nampak qaleef berubah..alhamdulillah.. lega...

lembut2 cakap penuh makna..bagi perhatian pada apa yang dilakukan..
dan berterima kasih setiap kali pon..lagi2 bila kite sendiri yang mintak tolong
contoh biasa aku guna kan "qaleef anak yang rajin..selalu tolong mama..terima kasih sayang " 
so far.. tak pernah lagi tak berkesan pada qaleef..!!
die akan buat dengan senang hati..


betul lah aku pernah dengar dan baca..
gunakan perkataan atau ayat2 yang lebih elok menggantikan yang sebalik nya..
walaupon mungkin memang anak tu agak degil [waktu tu]
tapi kite jangan terus2 cakap lagi "degil la awak ni.. pemalas"
sebab..ayat2 tu..perkataan2 tu hanya akan jadikan anak tu bertambah teruk..
ingat yer.. kata2 kite tu akan menjadi penawar...dan racun jugak..
kata2 kite tu..adalah doa...lagi2 doa seorang ibu..gitewww...
jadi ganti kan ngan ayat2 lebih positif dengan memuji..
lebih baik kite kuarkan kata2 yang elok tuk anak2..
instead of kalau kite cakap anak tu degil..malas atau apa2 negative word..

cube try dulu apa yang aku share ni..
amik masa sikit..jangan putus asa...
insyaa Allah berkesan..

bukan tu jer..kekadang kalau die buat pedajal kat adik die..
aku tak akan terus marah..[walaupon memang geram]
tapi aku akan cakap "qaleef abang yang baik.. sebab tak buat adik kan..abang pandai jaga adik"

so one time.. biler aku mintak tolong die tengok2 kan adik die..
while aku nak buat keje ker..
qaleef sendiri akan cakap "qaleef baik..jaga adik..tak buat adik"
dan die memang tak buat adik nya.. pegang kata2 dia..

yeaahh... qaleef anak yang baik..
anak2 kite..memang fitrah..lembut hati nya..

so nampak kan keberkesanan ayat2 pujian pada anak2 ni..
aku suka biler tengok qaleef berlemah lembut dan nampak sopan..
nampak die lebih gantleman...
lelaki perlu ada sifat tu [bukan lembut sotong]
tapi bertoleransi pada orang perempuan lebih2 lagi pada mak nya sendiri..
aku mahu anak2 aku jadi anak yang bertangungjawap..
anak yang baik akhlak nya...
dan semua tu bermula dari kite sendiri jugak..
nak anak baik.. mendengar kata..
kite kene bagi positive vibes pada anak2 jugak..
so jangan lah ego sangat nak puji anak2..
tak rugi sikit pon..malah sangat2 baik pada die dan kite sendiri..

cuba lah..



saja nak share....
ayat paling peberet aku guna...

setiap kali die tolong aku buat..walaupon tuk perkara yang kecik seperti tolong amikkan quran tuk maknya [gara2 mak nya malas nak bangun dari sejada lepas solat dan nak sambung mengaji terus]
so mintak lah tolong qaleef...

memula.. mintak tolong dengan pujian..
lama2.. tak yah puji pon.. biler mintak tolong jer..die terus bangun dan amikkan..

tapi.. aku tetap suka puji die "mekaseh sayang..rajin nya anak mama tolong mama amik quran..dah lah rajin.. baik.. bijak... hensem pulak tu...untuuuuunngggg mama ada anak macam qaleef" nada ikhlas..dan bersungguh2...

kene ingat yer..anak2 ni dapat rasa keikhklasan tu atau tak taw..

nanti qaleef senyum malu2 tapi eksaited..

aku tanya lagi "hensem macam siapa?? "

qaleef jawap "macam abah"

ceeehhh....


sebenarnya..ada cara2 tuk memuji anak ni..
dengan ayat yang betul dan tepat..
supaya mampu memotivasikan diri derang jugak..
tu kalau rajin aku share lagi yer..insyaa ALlah


3 comments:

Emy Ezzha said...

Btol tu kak aty.. Kena pandai psikologi anak.. Ckp baik2, selalu puji.. Selalu berterima kaseh bila ank bantu kita.. Automatik hasilnye tak akn mgecewakn kita.. InshaAllah

norlina jusoh said...

betul tu aty.. ina pn duk praktik perkara gni. cuba baiki diri supaya sentiasa menghargai anugerah pinjaman allah ni.. walaupn masih banyak yang nak kena tambahbaik.. hasilnya dah makin mengembirakan :-)

Chekgu Azrine said...

akk suka sngt entry nih...nak terapkan mcm ni jugak kat aish..akk sllu guna perkataan good boy..sampai kan dengan akk pun dia ckp "good boy" bila akk buat sesuatu yg dia suka..kahkah