Friday, March 11, 2016

#ProjekPLASTERCEILINGruangTamu :: biler aku tak boleh masuk dapur..ini bencana ..!!



hari ni dah hari ke-12
sepatut nya yang di janjikan 10 hari siap..
tapi last week rasa 4 hari kontraktor tak datang..
tapi di maafkan sebab ada hal family dan kakak die meninggal isnin baru ni..
so.. kalau ikutkan..hari ni hari ke-8 bekerja..
yang buat nya sorang jer...
memang lambat terokk...

tapi.. orang ni..specialist..memang pakar buat plaster..
die tak buat keje lain..
wiring or cat orang lain punye kerje..
dan die buat memang teliti..sangat...
tu yang aku cerite sebelum ni..bende tu tak sama tinggi rendah setakat seinci-dua pon nak bagitau aku..
so far.. nampak kerje die 80% untuk plaster ceiling ni..memuaskan hati..sangat..
sambungan antara cornice..langsung tak nampak garisan..
[aku cuba bandingkan ngan kontraktor yang buat plaster ceiling bahagian dining area tu]
memang jauh beza...jauh lebih kemas yang ni..
tapi tu la...sebab teliti sangat tu yang lambat nak giler kerje nya..
aku teringat..yang dining area tuh.. kontraktor sebelum ni buat..2 hari jer..
yang ni..satu ruang lebih kecik kat tengah tu.. die amik masa 4 hari..!!
pon tak siap2 lagi..
baru siap plaster cornice..

sabau kan jer lah...

die janji hari ni siap..dia siap kate boleh buat sampai malam..
entah eh...
tapi..aku tak rasa akan siap hari ni..
kalau tak..esok dah boleh bersihkan rumah dah..
masing2 kiteorang laki bini dah mula stress..

tapi..tak push pon die..sebab die buat keje sorang..
dan aku risau pulak kang tak elok terus kerje die..
tapi die sendiri pon tau yang die dah lewat dari yang dijanjikan..
2-3 hari ni..datang keje lebih awal..dan balik lewat2 petang..





ni update kerje semalam..[khamis]
aku amik gambar dari atas tangga..
aku jarang sangat2 turun tengok kerje die..
kang kalau turun..ada jer bende die nak tanya aku..hahaha..
penat nak jawap bende2 yang aku rasa.. 'ko buat jer lah mana patut..
ko lagi pakar..'
tanya aku pon..aku takde jawapan.. huhu..
kekadang die tunggu laki aku balik kerje..bagitau itu ini..

ni ko tengok gambar macam ok lagi..
macam lah...
tapi ada satu hari tu..hari selasa ker rabu tak silap...
aku tak boleh langsung masuk dapur..!!
sebab die ngah buat bahagian tengah yang kat pintu masuk dining/dapur tu...
jadi die block jalan dengan barang2 dan kayu pemijak..
masa tu pon die ngah buat kerja...
time tu dak qaleef merengek nak turun..nak makan..
dah masak..tapi tak boleh nak makan..
baju dah basuh..tak boleh nak jemur...
tak ley nak amik makanan dak shaquille..
jam2 tu lah dak qaleef mengamuk2 nak susu sebab lapar agak nya..
memang disaster giler ah....
malas pulak nak kuar...
aku soh qaleef sabar sikit..
dan pesan abah sado kot die balik awal ritu [hari tu gak lah die balik lewat petang]
seb bek lah ada air masak masing2 kat atas..
tu jer lah aku dok minum...huhu
kesian anak2 lah..

selalu ok jer boleh lalu masuk dapur...
lepak dapor pon tak terganggu..
boleh makan minum bagi anak2 makan siap..
tapi hari tu lah..mana aku nak tau jadi macam tu..
kalau tau..aku siap hangkut keatas..
ni alih2 kang..turun2 tengok memang teruk sangat..berkecah..bersepah..
tak ley lalu nak pijak lantai pon..
terus ajak anak2 naik atas balik...
lepas tu..lapau...huhu








bahagian tengah hampir siap..
bahagian ruang tamu depan..dalam proses pasang cornice tepi2..[semalam]
hari ni.. sambung kerje..
ada bahagian bawah tangga tak siap lagi kerje..
aku dok dengar gerudi jer...tah apa yang die buat tah..


selalu petang2 die balik..
die akan kemas semua ni..
semua letak tepi2..atau kat luar rumah..
siap sapu habuk2 tu.. tak lah bersih..
tapi tak lah teruk sangat nampak...
kire boleh lah kiteorang lalu nak masuk dapur atau kuar masuk umah..
cuma ada lah kesan2 tapak kaki bersepah dah sampai ke dapur sekarang..
bekas habuk pon dan perabeh ke bar counter aku tengok..
walaupon dah cover ngan plastik tu..
harap hujung minggu ni siap..ahad boleh kemas2 sementara abah sado ada..
ingat nak panggil cleaner jer upah bersihkan rumah..
kipas semua tu nak kene lap tu..teruk ruper dah..
lantai ni tak tau lah aku tah berapa kali nak kene cuci nanti..
bertabah lah...

lepas ni..takde plan apa2 lagi tuk dalam rumah..
buat masa ni lah sekurang2 nya..
cuma nak setel cat...
dan tak sabar2 nak tunggu sofa baru datang..
kilang dah kol banyak kali nak hantar..
tapi dah umah aku macam ni ruper..
aku soh hold dulu...

ok..dah..tu jer aku nak cerite..

lapar pulak ni..*tetiba


kontraktor ni aku rasa boleh rakomen kat korang..
tapi nanti aku tunggu siap dulu tengok keseluruhan kerje..
baru aku share...







1 comment:

lieyalatif said...

fuhh dpt bygkan serabutnyer aty...takpe2 tak lama dah tu.... tu laa kalo buat plaster siling lepas kite masuk umah kan...mmg byk kejaan.... lieya dulu gigih kasi settle plaster siling sebelum pindah....tapi yelaa rezeki tu bukan dtg time kite nak kan...mcm kes aty, ade rezeki lepas pindah .... takpe aty, yg penting budak2 tu jgn bagi terdedah ngan habuk ...take care okey ...