Monday, March 14, 2016

#ProjekPLASTERCEILINGruangTamu :: siap..!! dan hasil kerja KONTRAKTOR yang memuaskan hati..


ingat tak entry jumaat...
kan aku ada cerita..kontraktor janji nak siapkan hari tu jugak..
tapi aku ni dok pikir.. mesti tak akan sempat..
paling tak..esok nya [sabtu] baru dapat setel...

TAPI...

memang betul...kerje derang siapkan semua hari jumaat tu jugak..!!
dengan sangat baik dan puas hati..
tetibe kagum.. hahaha..

walaupon sampai ke malam siap nya...

tak silap aku.. kol 10 gak lah derang balik..
tu die kata tak lewat lagi tu..
pernah derang buat kerje 24 jam tak balik2..
semata nak setel kerje pada waktu yang di janjikan..

aku tak lah kejam sangat..
memang aku pikir..kalau tak sempat buat..siap hari jumaat tu..
ko sambung jer lah esok nya..
kang ko bersengkang mata..ngan kiteorang2 sekali kang terpaksa menunggu..
dah satu hal pulak..
tapi.. hari tu..ada 3 orang lagi datang menolong..
buat wiring..cat jugak..
tu boleh setel gak hari tu tuh..
kalau die masih buat kerje sorang..memang tak lah kot..

abah sado ada sekali hari tu..
macam biasa..menolong mana patut..
orang tu ngah sibuk2 buat keje..
die dok pakai tangga orang tu bersihkan kipas.. hahaha..
dapat bayangkan tak..mesti stress orang tu...
laki aku cuma dah tak sanggup nak tunggu 1 hari lagi...
die memang betul2 berharap kerje tu setel hari tu jugak..
so sabtu ahad..boleh mengemas dan rehat2..
tak stress lagi tengok semua bersepah..

hari jumaat tu.. lebih pada finishing jer..
tapi ingat tak aku pernah cakap..
part finishing lah leceh dan remeh sebenarnya..
kene lebih teliti...sebab akan effect pada hasil kerje..
tapi alhamdulillah..kerje siap dengan hasil yang kiteorang agak impress...

nak share gambar2 hari jumaat hari tu..




sebelum lampu di pasang balik..
abah sado lap2 dulu..
kedudukan lampu ni berubah sikit..derang hack tuk ubah wiring..
sebab terlalu rapat ngan L-box tu..tak elok..
seb bek lah derang tak berkira..

ada orang tanya.. samaada aku nak jual aku punya lampu gantung ni..
eeerrr.... tak kot.. heheh.. maaf yer..
buat masa ni masih tak rasa lagi lah.. 
memang ada niat nak tukar lain..tapi bukan dalam masa terdekat..
dan mungkin jugak.. aku akan alh lampu ni kat bilik tido..
haaa..jangan ko tanya yang dalam bilik tidor tu pulak... agagaga...





ko tengok keadaan dinding aku yang di hack..

ni masa derang ngah buat wiring...



ni lantai dapur aku..!!
kiteorang terpaksa masuk pakai kasut walaupon kat bahagian lain..
habuk debu bersepah satu rumah



bar counter jenuh aku lap tah berapa kali..
walaupon tak usik pon..dan siap cover bahagian dining/dapur ngan plastik besar tertup habes..
tapi terkesan teruk jugak..



abah sado dah macam mandor dah aku tengok..huhu
die suka tengok bukan apa.. die kate sambil2 belajar jugak...

tu ko tengok.. dari siang..sampai ke malam..!!
darikan terang..sampai gelap dah luar tu ha...
kerje tak siap2 lagi..



masa ni barang2 dah mula kemas bawak keluar..
tapi lantai masih penuh habuk dan kotor




sampai betul2 siap kerje..bersih..kemas.. malam tu derang tinggal kan rumah..
cuma barang2 ada kat luar tak hangkut lagi..
ssmpai pagi ni masih tak amik2 lagi barang nya..
tapi ok gak lah kiteorag dapat pinjam tangga derang tuk mengecat..eeaahh..?? 
mengecat..??!! huhu..nanti cerite..



so far.. tuk kesekian kali nya..
kiteorang cukup berpuas hati ngan hasil kerje...
kontraktor kali ni..melayu dan pekerja indon..
kiteorang pilih bukan sebab paling murah ker hapa..
ingat tak ritu aku cakap kiteorang panggil ramai kontraktor datang sebut harga..
harga masing2 lebih kurang jer pon..
tapi aku pilih kontraktor ni..
eeerrrr.. no reason.. hahaha..
series..
kiteorang ikut gerak hati jer nih..
tapi tak lah bodo2 macam tu jer pilih..
ada lah kriteria2 nya.. dari cara pertama kali berjumpa..
pengetahuan die..tengok hasil kerje dia yang sebelum2 ni..
lagi pon.. kontraktor ni ada 'class F' [kot]-lupa dah- [buat kajian lah sikit]
ok..jujurnya aku tak tau sangat pasal kelas2 bagai ni..
tapi.. abah sado kate.. kire orang ada 'class' ni die kontraktor berdaftar dalam bidang die..
dan mungkin pernah buat job besar jenis tender2 ngan kerajaan bagai..
kot lah...[maaf yer kalau tersilap]
tapi memang tak sesia lah hired die...
walaupon bukan die yang buat..
tapi die sediakan pekerja yang betul2 pakar dalam bidang die..
maksud nya.. orang yang buat plaster umah aku ni...memang die buat kerje tu jer..
pengalaman dari tahun '88 buat ni jer semata..
[wallahualam betul ker tak betul]
tapi tengok teliti nye die buat kerje..
memang kiteorang akui gak lah..

kontraktor yang ni.. aku boleh rekemen kat korang semua..
dia area kawasan aku ni [rawang]
kot ada yang nak.. jangan mention nama kiteorang laki bini..hahaha..
korang pandai2 lah deal..

die memang boleh buat renovation satu rumah...
tapi hasil kerje lain aku tak sure lah..
sebab yang dia hantar kat umah aku ni memang specialist bidang dia jer..
tu yang boleh berpuas hati dan sangat2 berbaloi..[alhamdulillah]
tapi..try lah.. insyaa Allah..


ok... gambar keseluruhan..
next entry aku share..
insyaa Allah..
sekarang susah sikit nak pegang lappy..
selain bizi nau ngan umah aku ni..
ngan mat lekat tu lagi..
budak besar tu tido kejap2 jer..
biler tak tido.. memang susah nak buat kerje..



2 comments:

fai3ul said...

puan, boleh saya dapatkan no kontraktor tu?

fai3ul said...

Puan, boleh saya dapatkan no kontraktor tu?