Monday, March 14, 2016

#ProjekRuangTamu :: PLASTER CEILING RUANG TAMU aku

rasa macam masuk rumah baru jer..
macam baru dapat kunci..baru pindah...heheh..betul tau.. ngan bau2 dari simen..plaster..cat..
ngan lantai nya berabok kotor..
dapur pulak baru buat..
plaster pon baru siap..
ni projek tuk ruang tamu dan dining area pulak..
memang fefeeling masuk umah baru lah.. 
penat nya lebih kurang..
tapi.. tak seteruk baru pindah ritu lah..
ni kire.. bahagian tingkat bawah semua di usik-di rombak..
dari depan kedapur..cuma luar jer belum lagi..
tunggu plan akan datang..insyaa ALlah..
tapi kiteorang kalau kate buat depan..luar tu..
maknenya.. berkait dengan renovaton tingkat atas sekali..
tu.. insyaa Allah lah.. baru jer pikir2..
takde bajet pon lagi.. hahaha...besar tu ooitt bajet nya..
lebih besar dari projek extended dapur aku tuh..

cerite tu..nanti dah buat baru besh cerite..
sekarang..cerite apa yang ada jer dulu..
ruang tamu aku tu..alhamdulillah..
gamble kentalkan jiwa buat jugak..
siap pon dalam masa 2 minggu..
dan berpuas hati..dapat buat..
tu pon lepas bertangguh..aku rasa..tah berapa kali..
plan asal kalau ko nak tau.. kiteorang nak buat dari akhir tahun 2014..
tapi aku masa tu ngah sarat mengandung..ngan tina lagi sakit masa tu..
tangguh2..sampai dah masuk raya 2015..tak buat2..
lepas raya..dah sibuk2 carik orang nak buat..tapi tak buat2 jugak..
terus buat dapur jer..
lepas tu dok pikir..dah alang2 kecah..dah alang2 nak mengecat..
dah alang2 nak buat ID baru..
tu buat jugak...
dah siap pon..
lepas tu..abah sado kate..cukup lah buat masa ni..
nanti2 lah kalau rasa nak buat apa2 lagi.. hahaha..

bukan apa tau..kitorang masing2 dah tak tahan bersepah tu...
tak larat tengok umah berkecah..
dengan anak kecik lagi..
ingat kan nak sambung buat plaster kat tingkat atas..
abah sado pon kate nak buat loteng..
tapi.. tunggu lah dulu..
aku rasa kalau buat sekali gus semua..
mahu aku ajak pindah rumah jer sementara..hahaha..
tak tahan nok..






so.. ni lah die living hall yang baru siap plaster..
bau plaster tu pon masih kuat..
tu aku cakap macam masuk umah baru jer..feeling je nok..
aku dah cerite sebelum ni aku buat L-Box design..
nanti aku share pasal lampu..suis..dan cara nak jimat elektrik..
since ramai gak bagitau aku pasal akan hal ni..

aku rasa design ni simple..
L-Box dan cornice kat tepi2..
tapi tak lah simple sangat..kalau simple bagi aku yang lurus sekeping tu jer..
dah cerite dah kat entry sebelum2 ni kenapa kiteorang pilih design L-Box macam ni
so..sekarang.. kat 3-3 ruang.. depan-tengah dining..semua sama pattern..
eerrr..cantik kat mata kiteorang..
pencahayaan lampu dalam tu memang menarik..
aku suka..sangat..
lampu chadeliar tu..aku memang tetap nak gantung..
tapi ada plan nak tukar lain.. NANTI..tak tau tah biler..
banyak lagi keje nak buat ni..
pelan2 buat mana perlu dulu..
nak mengecat satu rumah ni lagi satu hal..pfftttt....
kesan2 plaster meleleh tu buat kiteorang memang terpaksa gak cat lain..
samaada cat kaler yang sama [touch-up] atau cat baru kaler berbeza..
dan aku pilih.. cat baru jer...biar rasa suasana baru..




bawah tangga pon dah ada lampu... yeaaaa...terang lah sikit..

sebenarnya..pencahayaan lampu umah aku ni..kuning..
aku memang sengaja plih lampu kuning..
macam lampu chadeliar aku tuh..
cuma lampu down lite jer aku pilih yang boleh tukar2 kaler [3 jenis pencahayaan] ikut mud..
ni.. aku edit kasi terang..
tapi memang terang benderang pon kalau aku bukak semua2 lampu yang ada kat umah ni..
aku suka cozy jer..gelap2..romantik..pencahayaan minima..
tapi.. kalau orang datang ker..
jenis2 orang tua macam ayah aku tu tak suka umah gelap2..
boleh lah aku bukak terang2 macam ni..huhu..





nampak tak...dasat kan...
ni kesan hacked tuk tanam wiring dalam..
walaupon rasa macam...disaster..tapi aku prefer tuk buat wiring dalam..
sebab lagi kemas..
tapi.. tu lah.. biler dah hacked..memang kene touch-up lah..
aku ni..dah alang2 tu.. baik jer lah cat kan terus..
next projek.. nak cerite pasal cat pulak..
tak surprise pon..
cuma nak kene gak buat lain entry..
sebab tak boleh nak hadap blog lama2 sangat..
kat IG tu.. yang follow dah tau dah lah..aku dah tunjuk hasil dah pon.. heheh..

ok.. 


next....


1 comment:

cik hani said...

wah...cantek..

tak sabar nak tunggu hasilnya..