Tuesday, March 01, 2016

RumahKamiSarangKami :: 3 tahun dah hari ni....





hari ni... genap lah kami bersarang kat rumah ni 3 tahun...

3 tahun lepas..
01-03-13... 3 beranak pindah kat sini..
ko tengok angka 3 tu banyak...
senang aku nak ingat.. heheh..
anyway...secare officially nya lah..berpindah terus kerumah ni..
pada tarikh tu..
ingat lagi dulu...
untuk rumah baru phase aku ni..
kiteorang lah orang pertama yang pindah kat sini hokeh..haha..
dapat jer kunci 2 minggu sebelum..
terus2 nak pindah..

masuk umah basic kosong..dapat buat grill jer..
sebab masa tu betul2 terdesak nak pindah..
kene pindah dari rumah sewa sebab dah notice..
dah notice awal2..tapi tak dapat2 kunci..

siap laki aku hari2 gi glomac kasi tekanan kat derang bagi kiteorang kunci.. hahah..
masa tu..tuan rumah lama nak jual dah umah kiteorang duduk tu..
dah ada orang2 tengok dah..
kunci pon dapat lambat dari yang sepatut nya..

tu yang tak pasal jadi orang pertama dapat kunci tuh..
tuk area situ lah...
dan kelam kabut pindah lepas tu...pheewwww...
dalam masa 2 minggu... semua kene siap sedia dah..

tapi seronok time tu..seronok giler...
seronok dapat hidu rumah baru.. eeahh!! 
seronok sangat dapat duduk umah sendiri..eksaited gler ko..



ni keadaan 3 tahun lepas pada tarikh hari ni [entry]


terjumpa gambar 2 beradik ni..dak qaleef dan Lu'lu..
masa ni masing2 belum setahun pon lagi umur derang..



sudah nya.. umah kiri kanan..belakang gelap gelita tak de jiran..
seb bek lah ada jiran depan kawasan perumahan lama dah sedia ada..
tu berani sikit tu..
lepas2 tu.. 4-5 bulan baru pelan2 ada jiran start renovate rumah...nak pindah masuk..

kiteorang tak buat apa2 pon lagi..
jarang ada umah ni pon sebab masa tu mak aku dah start sakit..
tapi dapat lah mak aku datang umah ni tolong2 pindah..
masa sakit pon.. duduk umah ni lama jugak..
teringat die yang seronok sangat masa kiteorang pindah umah sendiri ni..
siap awal2 dah pesan.. bilik bawah tu [bilik tetamu] soh pasang ekon..
untuk die..heheh..
masuk rumah bulan 3 tu.. bulan 5 dia dah meninggal..
rindu kat dia...[alfatihah]



ni masa proses buat tembok besar kan pagar depan rumah [entry]


lepas dari tu.. baru kiteorang start buat rumah ni sikit2..
even langsir pon.. sempat jahit lepas dari tu tau...huhu..
tu pon sebab dah nak raya lepas tu..dan rimas tengok umah tak semenggah..
baru sempat nak hadap semua..
tapi kiteorang bermula dengan buat pagar depan umah dulu..
pon banyak kisah..tak ingat aku ada cerite ker tak dolu2..
darikan bangla yang buat..
tapi tak elok..lepas tu upah orang lain lagi..
pecah dan alih untuk besarkan pagar..

lepas tu..takde dah buat apa2 renovation yang besar..
setakat buat dekorasi rumah jer..pelan2 dari satu ruang ke satu ruang..
dan sampai sekarang proses make over tak pernah habes..!! haha..


projek wall frame kat living hall time nak raya 2 tahun lepas..[entry]



ProjekKecikRenovasiDapur yang bermula akhir tahun 2015 ritu [entry]


akhir tahun lepas baru nak renovate dapur..extended..
dalam #ProjekKecikRenovasiDapur...
alhamdulillah siap akhir nya...
tu pon..sampai sekarang..Kitchen kabinet tak gi survey pon lagi..
ada lah ritu ada cerite setakat masuk 1 kedai..
dan sekarang.. #ProjekKecikPLASTERCEILINGruangTamu ngan berjalan..




gambar semalam [hari pertama] proses pemasangan untuk Plaster Ceiling
baru pasang besi jer..


n yeaahh..biler dah duduk umah..
proses renovate tu memang agak payah..
amik masa..dan sangat menyusahkan...
tapi tu lah..biler buat projek2 renovasi ni..
terasa macam rumah baru pulak...sikit lah..hehe..

alhamdulillah..dan ini lah die syurga dunia tuk kami..
dalam rumah ni ni kami bina kebahagiaan...giteeewwwww...

sekarang.. dah ada lagi sorang housemate...Mat Lekat....eeaahh.. Muhammad Ash-Shaquille..
insyaa Allah..kot ada rezki..
kami tambah housemate lagi...heheh..
eaahh..belum lagi..ko pon..
lain kali lah keeennn...insyaa Allah..

apa pon..mekaseh husband..abah sado fared..
sebab sediakan rumah yang cukup selesa tuk kami...tuk kita..
alhamdulillah..
salah satu nikmat rezki...


nak wish ker eh..?? hahaha.. 
umah ni bukan tau pon kalau aku wish "hepi anniversary yang ke 3 tahun en rumah"
eeahhh..ter-wish pulak...
tah apa2...


ok..bai...

8 comments:

Nurzakiah Hanum said...

cantiknyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Mila Hilas said...

kak, sy memang adore ngn akak bab hias umah...umah akak kemas, cntk, bersih. serius sy sangat2 suka...sy kalo nmpk akk update psl umah kan, mmg xpnh miss baca..hehe..tp jrg komen..ekeke.. bila lah sy nak jadi rjin mcm akak ekeke..

btw, comel je pic qaleef ngn lulu' tu haha

Famj said...

Err sorry nak tnya,mmg suka tgk u deco rumah,simple utk yg ada ank kecik,cuma i nk tnya macam mana u urus towel kt bilik,yg lepas mandi tu.. Heheee sbb husband i suka nau nau gntung towel kt tgkap,dgn hanger la,sbb katanya bru kena matahari....grrrr i rimas...padahal ada je penyangkut towel kt tgkap tu....i rasa mcm xde entri tu....much appreciate kalau dpt jwb...heheee

Hamelia Hamid said...

aty dan projek dekorasi rumah xkan pernah habis...hehee....suka baca blog aty..

cik hani said...

wah...dah 3 tahun ye..
Kami duduk rumah baru 2tahun (tahun 2016 ni)

ijah.arma said...

happy anniversary rumah cik aty! hehe... =)

Nona Qiyah said...

Happy annivrsary too, hehehe~
well, saya pun suka singgah blog nii, tgk kak deko rumahhh....

lagi best bila ade rumah sendiri, huhu ....

doakan saya, one day jugak..tauuuu

mira mokhtar said...

cantik nye rumah...huhu