Tuesday, April 05, 2016

aktviti anak2 di Lost World Of Tambun Perak


tak sempat nak update...
sangat bizi dengan projek raya...
hujung minggu pon...agak memenatkan.. huhu
jemputan kawen bulan ni..banyak...!!
ramai orang nak kawen sebelum puasa.. heheh..
nak raya sama2 ler teeww...

baru jer kemarin ni.. 
kiteorang gi attended wedding kawan abah sado kat Ipoh perak..
lama tak sana..!!
jarang pon aku ke ipoh kalau ikutkan..
dulu2.. masa masih kerje..pergi Ipoh atas urusan kerja..
tu pon..takde lah jalan2 sangat..
so biler dapat jemputan member opis abah sado ke sana..
terus abah sado ngajak gi Lost world of Tambun sekali..
jalan sekali sana..tengok apa ada..
so..bermalam lah kat hotel sana satu malam..
pasal hotel..semua aku buat entry lain..kot rajin..
saja ni nak cerite pasal tambun dulu...

dah lama plan nak bawak anak2 ke tambun ni...
tapi dok pikir jauh.. huhu
kire dah alang2 ni... sekali jalan jer lah..
kemahen eksaited lah dak qaleef..
awal2 minggu aku dah cakap dah..
pulak tu..jumaat lagi aku dah amik lulu..

pagi sabtu tu ingat nak gerak pukul 7 pagi..
tapi ko tau lah anak2 ni kan.. mana mungkin nya boleh jadi cepat..
walaupon derang yang eksaited lebih..
tapi.. bangun nya masing2 liat...
dah malam nya tido lambat..ada geng..main jer lah kan...
sudahnya..kol 8 baru gerak..




dari umah ke ipoh 2 jam jer...
jalan ok...lancar...kol 10 gak sampai...
sarapan semua kat sana..
pasal kedai sarapan..aku nak review tempat besh kat korang..nanti..
terus jer nak cerite ke tambun ni ha..
kire masuk tambun tu nak kol 11 gak lah..kot..

alhamdulillah..cuaca tak panas sangat hari tu..
redup.. ada sekejap2 jer panas...
petang tu nak balik.. hujan..!!
tu aku cakap..tak panas sebelum2 tu..
kire ok lah tuk budak2..
tu pon..sun burn masing2..kemahen tinted lagi..huhu




macam biasa.. anak2 tak nak bagi kerjesama..
ni gambar tah berapa kali snap dah ni..




ok..elok sikit lah..huhu
orang kate..tempat wajib amik sebelum masuk..ngeheee...

pelampung memang kempiskan...
dalam tu baru pump..
sebab nanti kereta penuh...
tu bawak leper2 macam tu jer..senang..



masa sampai tu dah ramai dah..tapi tak lah sesak..
ni masa nak beli ticket..
harga tuk dewasa Rm 55.05 seorang
tp pakai maybank card dapat lah disc 10% lagi..
plus GST rm 104.40

untuk ticket kanak2 pulak..
tak silap aku Rm 48 seorang
dan tuk budak2 bawak 90 cm..adalah free..!!
shaquille dah tentu lah free..

qaleef dan lulu.. lebih sikiiiiiiiittttt jer dari 90 cm..
kalau ikutkan..memang kene bayar dah tu..
tapi rezki kiteorang lah hari tu..dapat kaunter yang baik hati..
die berkire2 nak caj ker tak..
lama gak die rasa serba salah..hahaha..
last2 die kasi free jer..consider 90 cm...
sebab memang sikit sangat beza nya pon..
jimat duit ticket nak dekat rm 100 gak tuh..alhamdulillah...rejeki..





















so far.. not bad gak lah tempat dia..
walaupon tak besar mana..kalau nak bandingkan ngan sumway lagoon tu..[satu company]
kire jauh gak lah beza nya..huhu
tapi..ok lah..bagi aku tuk bebudak happy..
dalam tu ada aktiviti lain gak.. ada persembahan binatang ko boleh tengok
ada tempat sesuai tuk anak2 main..
ada jugak tempat macam pantai..ada pasir dan ombak
kawasan dan air pon bersih...tak lah bau klorin kuat sangat macam selalu aku pergi..
orang pon tak ramai..selesa..tak sesak2 laki pompuan kan..huhu

aku mandi lah sekejap2 sambil layan anak2..
pegang camera..amik gambar kenangan..
lepas tu.. simpan dah..terus lenjan air sama2 ngan abah sado...



ada lah menan sikit2..
tapi budak2 ni naik kejap jer..lepas tu ajak aku turun..
sebab nak mandi kolam jer..
ada gak kiteorang naik train jalan2 dalam ni..



ni masa turun train.. nak gi kolam mandi balik kat kawasan belah sana..
tapi masa ni dah start panas...
masng2 tak pakai kasut selipau..
mencicit lari benti teduh2 kejap kat tempat redup ni.. huhu...


lepas tu..camera simpan dah..
aku sekali abah sado..sekali bebudak..berendam main air..
tak hengat..
tengok jam..dah pukul 2 petang..teranjat mak..
dalam taman ni ada surau.. so jangan risau carik tempat nak solat..
sebab nya.. lost world tambun ni.. masuk per entry..
ko dah masuk..tak ley kuar2 dah..kire tak ley lah kuar masuk kuar masuk banyak kali..
semua ada dalam tu..surau..tempat makan...
dan tak boleh bawak masuk makanan..!!
walaupon biskut sebungkus..
die selok bag ko cek selai2 hokeh..
kantoi pulak kiteorang bawak biskut tuk anak2..huhu
tu pon dah siap2 gulung dalam towel sebelum tu..die kiraikan nya..pffttt..sabau jer lah..


ok lah.. nanti aku sambung lagi..
nak sambung kebizian yang tak sudah ni..









6 comments:

Nad MamaZN said...

90cm kot tu kan? klu 9cm panjang pembaris pendek tu jek heee
sonok bebudak main air ye.. lulu pun ada, ada geng la qaleef :)

Khairul Bariah said...

seronok bebudak g LWOT ye..
anyway nak confirm blk, rasanya tinggi bebudak tu takleh lbh 90cm kot ye..
terkezut akak baca kalau 9cm je, pjg tpk kaki dak shaquille gamaknya, hihi

Ummi Khalif said...

Wah seronok la budak2 main.. Tak penah lg jejak kaki kat sana.

Chekgu Azrine said...

belum pernah lagi singgah sini even selalu lalu bila nak balik ke utara..hehehee

antalya said...

seronok tgk 3beradik ni main air. Lulu' bulat geram tau kat dia. mintak pinjam seminggu dua dok ngan aunty bleh?

Puteri Satu said...

tetiba akak sebak tengok wajah lulu... :( al fatihah utk arwah adik aty...