Wednesday, April 20, 2016

hari ini hari dia.......hari untuk qaleef






selamat hari ulangtahun kelahiran sayang...
QALEEF EEMAN
kenapa cepat sangat besar ni sayang..!! 4 tahun dah..
mama tak tau hadiah terbaik apa yang boleh mama kasi pada qaleef setiap kali pon..
sebab.. mama rasa.. hadiah tu..adalah qaleef sendiri..!!
qaleef dan shaquille hadiah terbaik tuk mama setiap kali pon..

eerrr..tapi masalah nya.. ini bukan hari mama..hahaha
ini adalah hari qaleef..so mama abah kene pikir apa yang nak di beri pada qaleef

tapi sungguh.. baik aku..baik abah sado.. masing2 tak tau apa nak bagi pada qaleef..
tak nak bagi dia menan tak kesudahan..
tak besday pon dapat menan..
nak carik sumtin istimewa... tak jumpa2 lagi sampai saat entry ni di tulis..
masih tak pikirkan...

cuma hari ahad ritu..sehari sebelum besday qaleef..
kiteorang cuba hadiahkan dia kegembiraan..
kiteorang panggil.. "HARI UNTUK QALEEF"
hari tuk buat qaleef gembira..

kalau ikutkan.. tak tau nak bawak kemana..
nak bawak outdoor..panas sangat pulak..
lagi pon kiteorang masing2 tak berapa sihat sangat..
so kiteorang gi mall jew...
since qaleef request nak makan kek [macam biasa]
so decide..boleh celebrate sekali..
sambil2 layan apa yang boleh..


termasuk lah main dinosaur ni 2 kali





bawak die gi shopping baju baru..ni kat PADINI...
depan tempat men dinosaur tu jer..tu singgah sekali..
carik baju bebudak..
ingat tak ritu kate beli baju raya..dah pakai dah pon.. hahaha..
baju raya memang kene beli time nak gahye gamak nya..
walhal setiap kali pon memang manjang shopping baju baru tuk anak2..
pantang nampak lah aku ni..
kekadang..ada baju suar..pakai sekali dua jer..pastu lupa dah..
pastu tengok2 dah tak muat..
tapi tak per lah.. adik nya boleh sambung pakai..mash baru..
tak lah kepam2 menurun kat adik..memang tak lah aku nak kasi kan..

ingat nya nak shopping handbag ke kasut aku seketul-2
tapi dok pikir.. cannot aty..cannot..
hari ni..hari untuk qaleef..
kalau mak nya mula shopping.. anak2 boring nanti..
nampak tak..nampak pengorbanan mama macamane..hahaha..




adik2 aku datang sekali.. datang sendiri jer..kat Aeon Shah Alam tu..
masing2 ada lesen dah..tak kose pulak aku dekat2 macam tu aku nak hambik dah..
adik bongsu aku tu tengah tunggu panggil tuk sambung belajar..
petang2 tu die keje... mana mau nye die duduk2 umah boring..
sempat lah sambut sekali tengahari tu..sebelum terus gi keje petang tu..
saja ajak celebrate sekali kasi dak qaleef happy ada acu dan uda nya sekali..

tema kami hari tu.. biru hitam putih..giteewwww... 
kebetulan jer ni sebenarnya..




hari Qaleef.. jadi aku kasi die main game kat tempat game bebudak yang banyak2 tu..
biasanya memang aku tak kasi..
sebab aku tak nak biasakan dia..nanti asal kan nampak jer nak main..
membazir hokeh.. hahaha.. 
series.. aku tak nak anak2 aku terlampau di dedahkan ngan bende2 macam ni...
tapi hari aku kasi dia main sampai puas..
main bertoken..hahaha..selama ni kalau ada pon usik2 jer..
walaupon boleh jer belikan dia token tuk main..tapi aku pilih tak nak..
even kali ni pon.. aku cakap ngan dia sebelum tu...
"sebab hari ni besday qaleef..mama kasi main yer.."
so dia betul2 main sampai puas lah hari tu...



sebab #harinihariQaleef..semua kene redho melayan dan mengadap qaleef.. hahaha..





tak tau lah tah berapa banyak abah sado beli token tu..
dah main2..tak habes pulak...
stress aku dok dalam ni..sebab bising sangat..nak cakap pon jerit2..pufftt..
laju2 aku ajak kuar..nanti lepas makan datang main balik..-aku pujuk qaleef-




sempat singgah tempat main LEGO dalam Jusco..
kan dia suka bende2 macam ni..
masuk situ nak kasi die carik hadiah besday dia..
tapi bila barang dia mintak jer aku tak luluskan.. ngeheeee...
bukan apa.. kalau setakat robot.. menan2 biasa macam kereta lori train bagai tu..
dah belambak..!! membuang2 dah aku tengok nya..
tu aku tak nak lagi belikan..
[nanti aku cerite pasal kuceng hijau tu yer]
ritu..aku pernah janji nak belikan dia LEGO satu set..
tapi aku rasa..belum boleh lagi lah..
yang sedia ada kat umah..jenuh aku yang mengutip nya setiap kali pon..
lagi satu..part nya ada kecik2 sangat..selalu perasan dak shaquille kutip bawak masuk mulut..
risau tercekik..!!! tu aku alert sangat ngan bende2 menan qaleef sekarang ni..
so.. kasi main jer lah kat sini sampai puas..
bila mintak beli.. aku pujuk die bende lain..



'Hari untuk Shaquille' tunggu nanti bulan 5 akan datang ni..
tak tau lah apa plan pulak  nak buat tuk dia..






makan kat Steak n Shack dalam tu..dah pernah cerite dah dulu aku makan kat putrajaya..
abah sado kan suka.. tu makan lagi..
ingat nak celebrate qaleef ngan besday cake bagai..tapi..hampir semua restaurant dalam tu penuh..
kat sini takde pulak kek nak request letak lilin.. 
nak ajak makan baskin Robbins jer..tak kenyang pulak tuk makan lunch ritu..
tu tak per lah.. makan sini dulu..
nanti kite beli lain..




ada ni jer.. brownies ice cream... jadi lah..
nyanyi2 kan lagi besday tuk dia..
takde lilin nak tiup.. suapkan die makan jer... 
nanti kite sambut lagi sekali yer qaleef... 



sebelum balik..lalu lagi tempat ni..
dia nak main lagi.. layan kan ajer dia main..
ada lagi satu dinosour besar..tapi die takut..mnegaum2 mendalah tu..


banyak lagi aktiviti kiteorang hari tu..
tak mampu nak amik gambar dah..sebab letih..
masuk pet shop..ingat nak belikan die hamster..
masuk bookstore kesukaan dia.. belikan apa dia nak beli hari tu..
dia beli coloring book.. beli color pencil baru.. macam2 gak lah dia pau aku hari tu.. hahaha..

penghujung hari aku tanya qaleef..."qaleef best tak..?? seronok tak??"
qaleef eksaited..!! cakap besh... nak jalan2 lagi..!!
dan dia ketawa jer sepanjang2 hari tu...[kecuali part aku tak nak belikan die menan]
even sampai kat rumah pon.. malam tu dia main2 jer.. gembira..
tak moody..tak gheti penat...
sedangkan mak pak nya.. dah nak pengsan dah.. hahaha..
so..apa lagi.. tu semua dah cukup buat aku happy..
asalkan anak2 aku gembira...




6 comments:

Nad MamaZN said...

alhamdulillah
hepi sangat bila tgk anak2 hepi ;)

LiNda said...

Happy birthday Qaleef..Moga mmbesar dgn sihat dan bijak pandai :)

Chekgu Azrine said...

happy birthday qaleef..semoga membesar sebagai anak yg soleh

Liyana said...

happy birthday qaleef! :)

nur aslina mohd ramli said...

Sanah Helwah Qaleef!! Semoga membesar menjadi anak yg soleh dan khalifah terbaik buat ayah dan ibu ye.. Lagi satu, tak sangka besday Qaleef sama dgn aunty lina.. huhu.. nnt kite blow candle sama2 ye.. muah2!

Mommy Cici said...

wah seronokla si kecik tu dapat shopping and main macam macam ye