Thursday, April 21, 2016

takde kerje...carik kerja.....


aku ni jenis tak gheti sangat duduk diam...
bukan suka nau buat kerje..
tapi..aku tak suka boring..
kalau rasa lapang2 sikit..mula lah aku cari bende yang menyeronokkan diri sendiri..

kata lah ada dalam satu masa tu..
aku takde bende nak buat..
so..aku start lah rasa nak menyopink jer..
mula lah rasa nak beli macam2..
hari2 kang aku dok bukak online shopping..
hari2 kang aku membeli baju..handbag bagai..
lepas tu ajak abah sado kuar jalan2 sebab nak melaram ngan baju kasut bag baru..
hahahaha..terus sangat kan perangai..
tapi bukan barang aku jer..
barang2 anak aku pon sama lah jugak...
dok lah follow ig jual baju kekanak...
duduk2 tangan aku dok scroll ig tengok apa nak di beli lagi..
hari2 pos laju hon hantar barang kat rumah..besh..!!

ada masa nak shopping baju... bajuuuuuuu jer aku membeli..
ada masa nak shopping barang make up...
habes duit ratus2 kat situ lah macam2 color lipstik aku nak kumpul..
ikut mud aku lah tu...

berubah2...
tetibe mud mendatang nak menghias rumah..
asyik nak menyoping barang rumah jer pulak keje nya...
mendatang giler aku tetibe aku boring dengan suasana rumah..
mula lah macam2...habes satu rumah aku nak tukat cat..
boring jer sikit.. tengok hagak2 dah jemu ngan bende sedia ada..
mula lah aku dok scroll gugel2 idea dekorasi rumah pulak..
mula lah rasa nak ubah itu.. nak ubah ini..
dok lah gigih pergi kedai perabot nam puloh nam kali pulak...
perabeh duit kat situ pulak....agagaga...

tak cukup kat situ...rasa ada masa terluang sikit..
macam2 keje lah aku ni..
mula lah gigih buat bende2 remeh temeh bagai..
melebel lah..menyusun atur lah..
mengecat lah.. buat itu.. buat ini...

lepas tu..dah habes..rasa tak puas..
carik pulak kerja lain..
bila sibukkan kat bende lain..
yang sebelum2 tu buat...terpaksa tinggal...
tak sempat nak pikir shopping kain baju kasut bag..
tak sempat nak gugel hiasan dekorasi rumah bagai..

yang ko tengok aku n dok berubah2 nih..
pasal boring lah ni..hahaha..
biler time nak melawa tu.. dok posing lah fefeling model...
biler rasa takde kerje..mula lah ajak abah sado gi hunting cafe merata...carik makan..
lepas tu... biler tetibe boring lagi..
aku gi ubah semua yang ada dalam rumah ni ha...

aku memang tak boleh duduk diam2 sangat..
ada jer lah bende aku nak buat..
tak kisah lah tuk diri sendiri ker..
tuk anak2 ker..tuk rumah ker..tuk orang lain ker..

tak boleh boring..!!
aku kalau kata ada masa boleh duduk2 diam tu..
aku rasa tak efektif kehidupan aku..buang masa..aku tak suka..hahaha..boley..??
nanti otak aku dok pikir jer lah ape bende nak di buat..
ko tak caya.. ko tanya abah sado tu..
kalau rasa aku takde bende nak buat 
maksud aku selain dari rutin2 biasa kerje rumah ni
mesti nanti aku tanya die.. apa bende eh yang besh nak di buat sekarang ni..
keakdang aku tanya die.. "orang nak meniaga...tapi nak meniaga apa eh..
yang besh...??"
aku paksa die pikir sama2 ngan aku..
atau pon.. ada jer lah aktiviti aku ngajak dia buat sama2 nanti..
aku rasa..dia dah masak sangat...

maksud boring aku tu bukan lah takde aktiviti lain..
aku ni penuh ngan macam2 bende seharian..mingguan..
hal aktiviti anak2.amik hantar anak...kerje rumah.. 
kelas mengaji..kelas agama setiap minggu..
meniaga..blogging[one of hobby aku]...
aktiviti2 luar lagi...
tapi tu lah... bagi aku tu adalah rutin..bende wajib buat walaupon ko ada kerje lain lagi..

yang aku maksudkan.. adalah..sesuatu yang bukan rutin..
sesuatu yang aku boleh 'selit' tuk buat kehidupan aku lebih mencabar..
supaya otak dan life aku tak 'stuck' pada satu tempat tu..
biar menjana sikit otak ni kan..kalau tak..rasa macam..lembab jer lah aku ni ha...

yang bahaya nya...kalau aktiviti2 aku perabeh kan duit.. hahaha..
memang ar syiok..
tapi selalu gak aku pikir.. 
dari aku hilangkan bosan aku ngan perabehkan duit..
baik lah aku buat aktiviti2 yang boleh menjana duit..giteeewwww...
yang tu ko tengok aku selalu dok diam kejap2 jer..
ni dak shaquille pon dah makin besar sikit...
aku boleh alih sikit fokus aku selain dari dia..
mula lah aku pikir nak meniaga balik...
besh tau meniaga ni..
once ko dah mula.. macamane ko rasa hectic pon..
ko tetap rasa puas hati dan nak buat lagi...

dulu kan aku sibuk meniaga barang menan dan macam2 bende..
masa aku agak terhad...sebab banyak gak kerje nak buat..
setiap minggu amik stock..order stock..tunggu stock..hantar stock..
kire stock..apa saja lah kerje aku..memang macam2...
kepala otak selalu dok pikir itu dan ini..
rasa masa tu memang pack..malam2 update kerje..
sebab stock keluar hampir setiap hari
akaun kuar masuk duit beli barang dan caj perkhidmatan [postage/minyak/petty cash etc]
semua kene update cepat..
lepas tu..selain Pink Garage [jual toys dan barang2 lain]
aku jual Ephyra jugak [tahun ni dah masuk tahun ke-4]
so... boleh dikatakan aku agak sibuk...walaupon dok umah jer pon..
tapi aku agak suka..dan aku rasa..tu one of aktiviti yang agak besh dalam hidup aku...

tapi semua nya terhenti selepas beranakkan shaquille...
qaleef pulak dah mula bersekolah..
shaquille masih baby dan agak membatas kana ku nak bergerak sendiri macam sebelum nya..
jadi.. terus terhenti apa yang aku buat/jual dulu..
aku tak larat dah nak kuar2 terkejar sana sini dok pikir stock barang..
tak boleh dah waktu tu..aku nak gi amik stock dengan anak kecik [sebab tak ley nak tinggal ngan sapa pon]
jadi aku decide.. tuk stop sementara [niat nya]
dan fokus pada EPHYRA jer...
alhamdulillah.. jualan produk Ephyra tak pernah mengecewakan..
boleh di katakan.. 
dah jadi macam pendapatan tetap yang berganda lebih dari pendapatan aku masa bekerje dulu..
kire tuk diri sendiri..jual produk EPHYRA jer pon..
bagi aku dah sangat selesa...[buat masa ni]

tapi macam aku cakap tadi lah..
aku bukan jenis tau buat satu kerje tu jer..
tak boleh rasa selesa sangat..rilek2..
walaupon ada masa agak bizi..
tapi dok ulang2 bende tu jer lah..
mula lah aku boring...hahaha...
dok pikir.. sampai masa.. aku kene kuar dari zon selesa..
mula lah aku 'carik kerje'...
tapi tak akan lepas kan bisnes ephyra aku tuh...
ephyra ni senang handle.. mungkin sebab dah terbiasa [dah nak 4 tahun dah]

walaupon orang kata..
bersyukur lah ngan apa yang ada sekarang..
betul..kalau tak meniaga pon.. 
insyaa Allah aku boleh bergantung harap pada abah sado..
dan apa yang aku ada sekarang...
tapi..tu bukan aku..sangat..!!
bukan pasal tak cukup ke hapa..
aku syukur jer ngan apa yang ada..
lebih atau kurang..aku percaya... asal rezki tu berkat..pasti mencukupi..

dan bila aku kata aku nak berniaga.. bukan setakat mencarik rezki lebih..
tapi.. macam aku cakap tadi kat atas tu..
dari aku ni perabehkan duit.. baik lah aku menjana duit kaaaaaannnnn......


teringat sorang kenalan aku dan abah sado..
saja nak share ngan korang..
yang buat aku ter-inspirasi
muda lagi..kaya raya..anak somebody berpangkat tinggi..
ada syarikat bapak sendiri..boleh jadi bos kalau dia mahu..
pergi kerje hari2 tukar kereta mewah.. [tak tau tah berapa puluh bijik kereta family dia ada]
tapi kenapa dia masih sanggup bekerje dengan orang lain..
terikat masa 9-5..
walaupon gaji besar..[mungkin lebih tinggi kalau bekerje ngan syarikat sendiri]
kata nya kalau kerje ngan bapak sendiri nanti jadi manja dan malas..
pulak tu.. siap buat part time meniaga..!!
bukan bukak butik2 pon..
tapi meniaga online...sanggup redah sendiri merata sampai ke thailand vietnam indon mencarik bahan niaga...
hujung2 minggu sewa tapak2 jualan..booth2 bersusah2 meniaga sendiri..
bukan upah pekerja hokeh..
kiteorang selalu terpikir2... kerana apa..?? why..!! 
aku tak rasa sebab duit...makpak kaya raya ko...
kerje pon bergaji tinggi...
tapi tu lah.. orang yang berjiwa besar...
suka kan cabaran..tak suka duduk diam aku rasa...
dan tak kisah pon akan semua ni..
bukan sebab duit..nak kate selesa.. aku rasa hidup die selesa sangat2..
kalau duduk goyang kaki kat umah pon..kalau die nak..takde masalah tuk dia..
tapi mungkin dia rasa seronok ngan apa yang dia buat..
[dia jugak ada anak kecik]

tu yang aku nak korang pikir kan jugak..
tu dia orang 'ada2'
apetah lagi orang yang tak berapa nak 'ado' macam aku ni kan.. hahahaha...

ha'ah...yer lah... nak seronok2 sangat...

lepas tu..MIGRAIN..

gelakkan diri sendiri...hahahaha...

bila dah sibuk2 sampai rasa tak cukup masa..tak cukup rehat..
tak cukup kaki tangan nak buat semua..
boleh pulak lepas tu pikir...

kenapa lah ko nak buat semua ni aty oooii....

nanges sendiri2...huhu..

mula lah rindu nak deko2 rumah..
mula terpikir2 nak carik masa mengemas almari bagai..
dan macam2 lagi lah...yang terpaksa di tinggalkan sementara..

aku ni nak pikir pasal macamane nak susun atur tv letak atas apa kat tingkat bawah tu pon tak sempat ni ha..
ingat nya plan nak buat almari baru tuk kain baju kiteorang yang baru2 ni runtuh lagi 
pon aku dah penat tak sempat nak pikir
belum lagi biler aku tengok kasut aku tak de tempat nak simpan dah sekarang...
lantak situ...hahaha...

dek kerana konon nya...
seronok sangat lah biler bizi ni kan...[tangan kat bahu mata kat atas]
bila dah mula....rugi rasa nak berenti sekerat2...
penat pala otak poyo2 pikir itu ini..
tak kan tak nak realisasikan..
selalu aku buat separuh jalan..
aku masih mencarik sumtin yang boleh buat aku terus akan berada kat 'situ'
buat masa ni masih dalam perancangan..
ada a few idea dan 'kerje' yang aku dok pikir2 dari mana nak mula...huhu..
alaaaa..bukan projek juta2 pon...
tapi..harap langkah boleh bertambah besar.. insyaa Allah..amin

buat masa ni slow2 meniaga balik mana yang boleh..

amin amin..insyaa Allah..
semoga Allah permudahkan..

notatanganAty :: aku punya boring ritu..terpikir2 nak masukkan dak qaleef kelas memanah kat 'kampung sebelah'...huhu....[mak yang boring..anak yang kene buat aktiviti..eeee..apeni..!!]



4 comments:

Farah Waheda Wahid said...

Bila duduk saja rasa macam lemau jer...

lieyalatif said...

ermmm tgk gaya pun dah tau aty....tak reti dok diam...aktif ajek...ade aje bende yg nak dibuat.... tgk le deco umah..kejap tukar ni kejap tukar tu...lieya ni dari masuk rumah sampai skrang mmg tu jek laa deco haahhahaha beza sungguh lieylatif dgn aty....pemalas sungguh daku....

LiNda said...

Hai aty,linda pun mcm tu. tak boleh bosan sikit, mesti nk cari keje. So far alhamdulillah bz dgn kerja opis, balik umah bz meniaga online, cod brg lg. Semlam bru je abiskan duit kat romantika, duk beli brg deko umah..huhuhu. Tp xckup masa nk deko :)

norlina jusoh said...

Lebih kurang nga kite... Walaupn keje tp tu rutin sgt rasanya. Mmg ada je pk nak buat.. Kdg deko umah.. Kdg deko laman. Kdg kalut nk celebrate besday anak. Pastu kalut buat gamebooks anak.. Hiiii.. Lantak pe org pk. Janji xde nyusahkn sape2 kannnn.