Thursday, April 14, 2016

#ProjekMakeOverRuangTamu :: TV Letak mana..??


duluuuuuuuuu...
dari belum pindah umah ni lagi...
aku memang pernah cakap..tak nak tv kat ruang tamu...nehi..!!
aku ada cerite kenapa..
jad aku malas nak cerita lagi..
pasal sopa...kot...hahaha..keji..
ada lah sikit kaitan..
n yet.. aku rasa.. tetamu datang pon bukan lah nak tengok lepak tido baring tengok tv yer dak..
dan kekadang..aku rasa tv tu macam menganggu pulak biler di pasang time tetamu datang..
nak ditutup..pandai pulak dak qaleef tu bukak balik..
dia kalau mak pak nya kat bawah..tak nak nyer die dok tengok tv atas sorang2..
unless kalau ada kawan sekali datang..
nanti die yang siibuk nya ajak masuk bilik die..main...
tapi kalau tak.. memang makpak nya bercakap sama kuat dengan tv..
lagi aku cakap kuat..lagi dia kuatkan tv tu..pfftttt...
tu aku rasa macam terganggu jer..
ruang tamu.. biarlah tuk tetamu jer kan..-aku pikir-

aku biasa jer gi umah orang..
takde tv pon kat ruang tamu bawah [tuk rumah lebih setingkat]
derang letak kat ruang family jer..atau satu ruang khas bahagian lain..
dan bukan kat ruang untuk tetamu..kire bukan kat ruang tamu betul2 la...
yang mana..aku rasa..lebih menarik..!!



jadi tu...aku plan konon2 nya..
kalau letak tv pon..
bukan kat letak kat ruang tamu betul2..
kire ruang tetamu..adalah satu ruang khas..
dan ruang tv pon sama..
tapi masa tu.. aku just plan tuk jangka masa panjang..
kalau dapat renovate rumah which is bahagian dapur yang di tambah..
so ruang makan dulu tu boleh lah buat ruang letak tv...
lebih pada ruang santai lepak2...
[dulu lah ni..sebelum renovate]



macam rumah Id Rizalman atas ni..
aku tiru dia lah tu.. hahaha..[kantoi]
tak dapat la nak jadi macam ni punya hebat..sikit2 jer lah aku boleh buat contoh idea..
aku kene tambah 2-3 item lagi kasi ruang tamu umah aku tak nampak kosong sangat..
ko tengok gambar tu..dan atas sekali.. mana ada tv kan...
[tapi rumah die 3 tingkat ko...besar giler pulak tu..ruang tv khas pon besh giler...tv pon setiap ruang ada..huhu]

tapi..tu pikir sebelum tu lah...
masa tu pon..tak dapat nak renovate lagi rumah..
lepas beberapa bulan lepas pindah masuk umah ni..
ada satu entry tu aku cerite..
kenapa tetibe ada tv pulak kat tingkat bawah...
dan  kat ruang tamu..
tak pasal beli lagi sebiji tv masa tu...
sedangkan tv dan astro dah ada pasang kat family hall tingkat atas..

ada lah sikit beberapa issue berkait2...
pon malas aku nak cerite lagi..
kalau gigih lepas2 entry ni nanti aku carik balik entry lama tu..
kenapa tetibe aku berubah pendirian...huhu...

so.. lepas tu..kekal lah tv tu kat ruang tamu tingkat bawah tu..
sampai lah sebelum renovate hari tu...

kesah nyaaaaaaaa.....

bila ada rezki nak renovate umah akhir tahun lepas..
aku teruja nak susun atur semula kedudukan perabot rumah aku ni..
awal2 kiteorang bincang laki bini... 
samaada nak atau tak letak tv kat tempat asal nya..
kat wall frame yang abah sado buat ritu..
so kiteorang decided...back to plan mula2 sebelum pindah..
tak nak letak tv kat ruang tetamu..
tapi wujudkan ruang khas tuk letak tv...
iaitu kat dining area asal yang dulu2 -sebelum renovate-




ruang tu pon kosong lepas meja di alih ke dining area baru..
ada berkira2 nak buat plan lain...
nak buat reading area kat situ..
letak 1 armchair dan rak buku unik...
macam gambar atas ni.. rumah rizalman gak nih..mihmihmih..

tapi.. dah kalau buat reading area..
so..maknenya...tv tetap kene letak kat ruang tamu yang ada sofa2 tu semua..
dah berbelah bagi lah kire nya masa tu...
end up... kiteorang tunggu perabot [sofa] sampai dulu -masa tu masih kosong lagi
tu aku asyik cakap..takde idea nak susun atur perabot..
takde idea nak buat ID bagai..
sebab..takde kate putus tv letak kat mana..

lepas sofa sampai pon..
rumah masih tak di susun atur dengan baik..
masih tak tau nak buat acaner..
aku ni pulak dah ternampak satu book shelf kayu cantik giler kat satu showroom..
bentuk bulat..besar...
dah terbayang2 kalau boleh letak kat reading area tu nanti..heheh..

tapi.. semua nya berubah...
lepas pasang langsir minggu baru2 ni..
kiteorang pon ada masa free tak gi mana2...
so..terus mengemas umah..susun atur perabot..
masa tu lah baru kiteorang..laki bini betul2 tekad...
tuk TAK NAK letak tv kat ruang tamu...
dan wujudkan ruang khas yang aku cakap kat atas tadi..
which is..takde lah reading area yang aku dok bayangkan.. sobsob...

tapi..aku ok jer..
aku masih boleh wujudkan..kat area lain..
part tu aku cerite kendian..
so.. ruang bawah masih ada tv..
tetamu yang datang.. masih boleh layan tv kalau nak..
cuma bukan lah betul2 kat ruang tamu..
tapi bahagian dining area lama tu...
aku panggil 'ruang tengah'
nanti aku tukar nama..panggil nama lebih glam sikit okeh..ngeheeee...
dan dari ruang tamu pon.. boleh nampak tv tu...
kire kalau nak lepak2 boleh lah ke ruang tu..

aku bukan apa..
anak2 kecik ni..
semua kene praktikal..
nak cantik kan rumah pon..tetap aku akan pikir anak2..
cukup selesa ker..cukup ruang bermain berlari ker..cukup ruang tuk anak2 tido baring ngan selesa tak..haaaaa..
harus lah mak2 sangat...perihatin tentang anak2..
jangan lawa jer lebih..
tapi anak baru langkah setapak..mak ko dah meroyan takut pasu pecah.. hahaha..
ada masa...tak boleh nak larang kekadang anak2 nak layan katon sambil makan minum depan tv..
buat sepah tido baring semua kan..
tu biasa..fitrah tuk orang ada anak kecik..
aku pon senang hati nak buat kerje kat dapur...
kalau takde tv pon..sunyi nau pulak sorang2 kekadang kat bawah tu while anak2 tido kat atas..
jadi.. aku prefer ngan mengasing kan-buat ruang lebih santai dan selesa tuk kuarga..
tuk anak2..dan tuk tetamu jugak...
so.. anak2 nak tengok tv time tetamu datang..
kot nak baring2...[budak2 kan]
insyaa Allah tak kan menganggu tetamu makpak nya nak berborak atau berbincang..
aku rasa thats proper way tuk keselesaan semua orang termasuk isi rumah ni sendiri..





so... tuk yang ramai bertanya tu..
sebab tu lah takde tv kat ruang tamu...
tapi bukan lah takde langsung...
cuma kat ruang lain...

nampak tak ruang kosong belakang wing chair tu..??
kat situ lah mungkin aku letak ruang menonoton..
kecik jer ruang tu..
tapi ok lah.. boleh di dekorasi...kasi lebih menarik..
buat masa ni..ko nampak..dull jer...takde dekorasi apa sangat pon..
just perabot basic..nampak kosong..
tunggu aku gubah bunga sikit..
aku tambah sikit lagi perabot..

buat masa ni..nak letak tv kat situ kat atas apa pon tak pikir lagi acaner..
tak sempat lah..
aku bizi ngan projek raya ni ha...
tunggu lah lepas2 raya ko..
sementara tu..carik2 idea dulu..

gambar atas tu..lighting pakai lampu chandelier semata...
saja jer aku test amik gambar tengok suasana macamane pulak dengan lampu minima..
tu lain nampak suasana nya kan..


ok lah..tu jer nak cerite..
nanti rajin..ada bende..ada idea lain aku share lagi..


notatanganAty ::tv bawah ni takde astro..harap maklum..




7 comments:

Chekgu Azrine said...

kot mana pun still adore ur skill susun atur rumah aty...well done!!!

Nurul Nadila said...

bijak betul aty wat ID kn :) jadi tak sabar nk tunggu next project pulak ni.hehe

Tina Othman said...

Cantiknya rumah aty, saya mmg tak reti langsung lah deco2 ni

eima said...

cantik .... letak la memana2 kompom aku akan rasa eh sesswai la...ko ni aku kagum la

dorsett pink said...

cantik nya wajah baru rumah aty

LYAfrina said...

cantikk sgt...
lya pon eksited nk deco rmh.. tp tgk ats budget.. rmh plok kecik je..jd kna simple2..byk2. crowded plok..

btw, suka sentuhan magic aty dlm deko rmh..mmg terbaik lah

Mommy Cici said...

wah cantiknya rumah.