Wednesday, April 13, 2016

#RumahAtyFared :: RUANG TAMU...BARUUUUUUUUUUUU.....



rasa macam baru lah kan..
sebab hampir semua nya yang asal dulu berubah..
dah ada plaster ceiling..lampu meriah..
cat dinding dari color cerah...tukar ke hitam legam..!!
sofa dulu dempak ngan pattern simple modern..
color off white..dah aku let go kan..
sekarang dan tukar ke chesterfield sofa..siap ada diamond 
color pulak gelap..-senang hati aku sekarang tak risau anak lenjan nampak kotor-
kedudukan tv pon dah berubah..
takde lagi kat ruang tamu..
tapi pasal tv aku cerite kendian..ramai nau yang tanya aku...huhu
selebih nya.. perabot-meja-hiasan lama
aku ubah2 jer susun atur

memang totally different dengan yang sebelum ni..
tu pasal aku cakap aku 'make over'... sebab aku 'buat balik' semua dari asal nya menjad sumtin yang sikit berbeza...
sikit jer lah...huhu...
but at least..rasa lah suasana sangat berbeza..
seronok sebenarnya kalau 2-3 tahun sekali tukar idea dekorasi [pitam aku] hahaha..
sesekali boleh lah...
yang ni pon..mungkin sebab ada aku cerite ritu tu..
kisah si meja sisi dan armchair...
terus aku tukar semua nya..
time menggila aku datang.. macam ni lah setiap kali pon... haaiihh..
kalau lain kali aku 'menurun' balik.. tolong la seseorang azankan kat telinga aku ni ha...












alaaa..sebenarnya..simple jer pon..
cuma sebab tukar 'main' perabot iaitu sofa..
tu nampak beza sikit jer..
lepas tu..gambar nampak cantik sebab pencahayaan..
kan aku dah cerite dah ritu tu..tak hengat...?? heheh

aku saja alih wing chair aku kat tengah..
ritu kat dinding..
dah lepas tu nak letak meja kaca dan cermin tu...
tu alih kan kat tingkap..
lepas tu..masa dah pasang langsir..
nak tunjukkan langsir kat korang punya pasal..
aku alih lah ke tengah ni ha...hahahaha...
teruk nau perangai kan...
tapi..takper.. tu nanti raya..kite alih lagi..

ni.. basic jer ni semua..
apa yang asal ada kat umah..[selain sofa]
aku ada plan lain nak tambah decor items..
nak cari satu perhiasa besar [apa kenama] dah tak ingat nama pulak ni ha..
nama bendelah tu..huhu..
ok..abaikan..
tapi bende tu nak gantikan perhiasan2 kecik atas meja cermin tu..

even meja tu sendiri pon aku nak gantikan ngan meja kaca lagi besar..[tu kalau ada bajet terlebih]
tak tau lah bila pulak tu..hahaha..
rancang jer dulu...
nak beli lagi 2 meja sisi kecik sikit tuk sebelah sofa 3 seater..
boleh letak lampu terendak besar kiri kanan macam rumah omputeh selalu buat..
aku suka...

lagi.. nak tukar carpet.. ngan pikir samaada nak carpet kaler gold..bulus2..
atau nak carpet design Chevron hitam putih..sedang pikir2 kan..



dok pikir mana nak carik cermin macam ni tapi dengan harga murah2..
ko nak cantik tak yah nak perabeh sangat pon..ngeheee..
nampak tak berkira boleh tahan aku ni..
tapi pekenan lah cermin besar kaler gold macam ni..

aaahh..kalau ikutkan..memang macam2 nak kan..
pakkal dok pikir kalau nak perabehkan duit tu..sekejap jer..
istighfar aty..istighfar....

ok2.. baik lah..


ada lagi penting sebenarnya nak buat..
tapi tu nanti esok aku cerite..berkaitan ngan 'Tv' yang korang dok tanya..mana aku letak teewww....

ok lah..tu jer.. bai...



12 comments:

Mila Hilas said...

sy adore sggh dgn umah akk..uwaaaa...geramnya..kemas sggh

eima said...

klu aku la kan syg gile kot nk duduk .... cantik gile

jaja_NorLiza said...

Cam terbayang2 jer tv aty duk kat mana nati...hehe..mmg glem ar umah u....x sabau nk gi beraya...haha!

Azanna Radzuan said...

aduduuu..saspen betol mana tv ni..haha..tak sabar tunggu aty update..tapi ruang tamu aty ni memang GAYA MUTU KEUNGGULAN habes la!

HanNis SaNia said...

sis penah buat review pasal wiring taK? nak tahu pasal kos buat dia utk yg nk tambah wire lampu or kipas ke. org kata skg da mahal kos tu

Kemn azmaili said...

This is wowwwwwww aty!

Husna Rahman said...

nampak mewah gilerrr...cantik!

Syida said...

Mule2 tengok post psl cat keseluruhan hitam tu sy cam "eh xgelap ke sume kaler hitam ni" ..tp bile dh tgk final outcome trus woowwww....lawanyee...begabung meletops dgn segala dekorasi tu..langsir etc...
nk tanye sofa tu kalo nk beli wing chair je blh ke?ngeee

joijoi80 said...

Aty bile nak share dapur baru..ke dah share.... lately jarang benar buka blog... takut terlepas pages je ..

Siti Fatimah said...

osem! sgt3..
da2, jgn ubah lg..xpuas lagi tgk deco y ni...hihi

Gieyana said...

nampak mewah beb ruang tamu ko..:)

LYAfrina said...

cantik..elegan..mewah...

aty ptt share deko kt group deco FB jgk..cnfirm rmai y ambk inspirasi ni