Wednesday, April 06, 2016

Sarapan Telur Goyang roti benggali besh kat IPOH :: SUHAIMI CAFE


aku kalau jalan2 kat luar selangor..
tak suka sangat cari cafe2 hipster ni..
kat selangor selambak kan...
aku prefer makan makanan tempatan..
orang kata.. yang mana popular kat tempat tu..aku nak cuba..
contoh macam kata lah pegi pahang.. 
makan lah ikan patin..
gi kelantan tengganu.. makan lah nasi kerabu atau nasik dagang..
sebab feel nya berbeza..

so biler gi perak ni..
konon2 nak carik gulai tempoyak...
tapi tak dapat2.. hahaha..
ingat nak makan tengahari..
tapi tengahri tu pulak kiteorang makan kat dalam LWOT tu...
malam makan kat hotel pulak..
takde nya lah dapat nak makan gulai tempoyak..

cuma pagi tu lah..
sarapan.. gigih aku gugel kedai makan besh kat Ipoh ni ha...
yang mana rare.. popular.. dan sedap ramai orang rekomen..
aku Ig jewww... hashtag :: #jjcmipoh
banyak kuar...
salah satu yang menarik minat aku..Suhaimi cafe ni..
baca review..orang beratur..
so..wajib cuba..!!

ikut waze jer..dari tol Ipoh tu..15 minit gak jauh nya..!!
kire jauh gak tu..
sebab tambun ke sebelah sana lagi..
tapi.. dah alang2... tu pergi kan jugak lah..
dalam hati berdoa.. biar lah berbaloi...



ni lah restoran nya..tepi jalan...
memang ramai orang..!!
tapi rezki..masa kiteorang masuk..
betul2 ada satu meja kosong bahagian dalam sekali dekat ngan kaunter...
lepas dari tu.. ada orang dok menunggu2..
kebanyakan nya aku perasan..orang luar yang datang..




restoran ni memang old skul...bler masuk..rasa macam restoran lama dolu2..
macam dalam cerite p ramlee aku tengok tu.. heheh..
pakai kipas jer..takde ekon..membahang gak lah..
tu seb bek awal pagi lagi.. dalam kol 10 macam tu..
tak panas sangat..



aku tanya menu popular..
pelayan kedai kata.. roti bakar benggali telur goyang
atau pon roti cicah kari 

so.. kiteorang amik 2 menu tu..
nak test rasa..

air pulak yang popular rekemen kopi vietnam..
aku amik white coffee..abah sado amik kopi ais..


2-2 budak ni moody baru bangun tido..
tak ley silap sikit.. bercekau lah karang..



tah apa anak aku tengok tah..hahaha..
tapi belakang meja kiteorang ni.. tempat masak dan cashier..
pastu ada roti benggali bersusun selambak atas meja..
ada almari perhiasan pinggan mangkuk lama..


ni lah roti benggali tu... elok jer bersusun berbungkus atas meja..banyak..!!


anak2 mintak mee..
ada jugak lah western kat sini..
so aku amik kan cabonara spaghetti..Rm 6.50 jer chuolls... murah...!!
banyak sebenarnya ni.. makan 2 orang budak tu tak habes...




lu'lu ni..badan jer bulat..tapi makan tak banyak..
jenis2 tina ni.. metabolisma rendah..
makan sikit..badan cepat naik..
aku tak larat angkat dak lu'lu ni..huhu


roti benggali telur goyang yang pemes..[Rm3.50]
aku perasan ramai orang order ni
tapi memang sedap pon.. aku tak pernah makan..hahaha.. jakun tak..
tu rasa sedap sangat tu..
abah sado dok puji..sedap2..rugi aku tak amik..
dapat rasa sikit2 jer...




aku amik roti cicah kari.. not bad lah..
tapi sedap lagi roti telur goyang tu..



white coffee aku..
kan aku dah cakap.. biler stop lamaaaaa sangat..
lepas tu sekali jer amik.. mula lah aku susah nak berenti..haaaiihh..

abah sado amik kopi ais..takde gambar..camtu lah ghuper nya..kopi..


dak qaleef chocolate ice.. 
lulu pulak tak ley minum ice..sebab asma..
jad aku amikkan hot choc tuk die..tak lah panas..aku mintak suam...
bebudak ni tak ley berkongsi..kang berebut..bergaduh tak pasal..
ada yang melalak kang.. 
dah paham sangat dah walaupon tak bela lulu tu..tapi dah biasa..
2-2 pon dah paham perangai masing2..


so far restoran Suhaimi.. memang ok tuk sarapan..
recommended....sedap..dan harga pon murah...kire biasa2 jer lah harga die..
cuma panas sikit lah kedai nya.. 
tapi aku pikir.. mungkin derang sengaja kot..
nak kekalkan gaya lama...
kot lah..kot.. huhu..

kedai ni ramai orang..
aku baca review..memang ramai orang tempatan dan luar datang...
lagi2 awal pagi...orang beratur kate nya...
alhamdulillah gak lah kiteorang tak kene beratur ritu..
sampai2 terus dapat meja dah...
kalau tak.. malas gak kiteorang..ngan anak2 moody dan lapar kan..
abah sado tu pulak.. jenis.. 
makan sarapan..jenis suka makan bende2 macam ni..
tak suka berat2 macam mee ker..nasik lemak ker..
so..dapat makan telur goyang sedap macamni..memang die puas hati ngan kedai ni.. 
lega aku.. hahaha..
sebab aku yang bawak nya kan..
kalau tak..aku jugak lah yang kene..
memang tau..semua nak aku yang uruskan...pheeeww...

korang kalau nak pergi..
ni alamat die

SUHAIMI CAFE
NO 57 LALUAN JELAPANG SELATAN
TAMAN KLEDANG
IPOH, PERAK

Waktu pernagaan :: 7.30 pagi sampai 12 tengahari sahaja
selasa TUTUP


5 comments:

Nurzakiah Hanum said...

sedapnyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

MumMe said...

Aty,meleleh ni Ayer lior mak yong niiii

shanazim said...

Hai Atie,

U should try kopi vietnam (maybe lain kali kann)..Serius cakap, lagi ketagih..teringat-ingat nanti kopi vietnam tu..huhu

syira yaya said...

tak pernah rasa roti telur goyang ni. murah jugak ehh harga makanan kat situ :)

antalya said...

best tgk gambar2 dalam blog ni..pandai betul jurukamera capture