Thursday, April 07, 2016

senang jer sebenarnya...aku yang malas..pffttt...

saja hari ni nak cerite pasal anak..
pengalaman aku potty training qaleef..
alhamdulillah.. walaupon agak lambat..
tapi.. tak lah melarat sampai ke umur 4 tahun masih ber-pampers.. heheh..
lama dah sebenarnya qaleef bercerai lampin giteewww...
tapi baru ni saja aku nak cerite..
teringat pulak...
biarkan aku simpan kat sini..
nanti2 sok lusa [baca:: 3-4-5-6 tahun lagi] kot2 aku lupa ker kan..
boleh lah baca balik..
penting kah nak baca balik..hahaha..
mak2 ni.. anak berak kali pertama pon kalau boleh nak kene ingat sebagai kenangan keeeennn...
ni kan pulak biler anak pertama..
kire pertama kali melalui dan buat semua tu sebagai mak..
lagi pon.. aku ni..
kekadang rasa macam... ingat...konon2 lah..
tapi.. lepas 3-4 tahun...
anak baru masuk 2..
lupa dah dak qaleef dulu tumbuh gigi susu pertama masa umur berapa..
dulu rasa macam.. eleeyy... kompem lah boleh ingat semua kan..
tak sempat nak parking semua dalam blog...
tapi..alih2 kan sekarang..
terpikir2 balik.. eeaahh... dulu qaleef mula sebut perkataan umur berapa eh..
lepas tu..menyesal..sebab carik2 tak ada...tak tulis rupernya...

contoh lah tu..
sebab nak tengok perkembangan dak shaquille ni pulak acaner..
haaa... untung2 ada aku tulis.. seronok baca balik..sendiri2 jer..
tak yah nak kire orang lain baca ke idak...

ok.. mukadimah dah habes..
sambung cerite pasal potty train anak ni ha...
dulu...antara 2-3 tahun macam tu..
aku dah mula dah...
tapi mak tak gigih chuolls... hahaha...
asyik terlupa jer...
sekali anak terbabas kencing...tak kose mak..
terus pakaikan pampers..

aku malas nak dok ingat kan hal kencing dia jer sejam sampai 2-3-4 kali..
tak rasa terdesak lagi..so aku biarkan jer..
walaupon kalau ikutkan..qaleef dah boleh jer kate nak berak kencing tu kan..
teruk sangat perangai maknya kan...

tapi... lama2 aku rasa..qaleef terlalu besar[3tahun masa tu] tuk masih pakai pampers lagi..!!
teringat aku gi bank atas satu urusan..
abah sado cerite..masa aku berbincang ngan banker kat tempat lain..
while abah sado jaga qaleef kat kerusi menuggu depan..
sempat pulak makcik yang dok dekat2 situ tegur dak qaleef..
tanya umur berapa tahun..
bila cakap 3 tahun...
makcik tu selamber sound "dah besar pakai pampers lagi..!! malas nak cakap lah tu..!!"
aku takde masa tu..abah sado cerite..
rasa macam kene tampau laju2 aku rasa..huhu..sakit nya di sini -tepuk2 dada-
tapi lawak nya..abah saso cakap kat aku "eeeiii...makcik tu...macam nak cili2 jer mulut dia "-sambil buat muka geram
hahahaha..terus hilang perasaan di tampar tu..
lawak pulak bila abah sado yang sentap lebih..rasa macam die ngan makcik dah sama pulak...ngeheee..

aku ok jer..malas aku nak amik hati atau terlalu pikirkan..
sebab...bagi aku..tu masalah aku..
orang lain tak yang sibuk sangat nak tolong pikirkan..
sebab..aku yang nak kene buat hadap..-tu aku cakap tu masalah aku-
unless ko tolong latihkan anak aku tu...heheh..

kalau ada orang cakap
"anak orang lain boleh jer"
who caresssssss.... !! hahaha...
aku nak buat atau tak..secara personally..
takde kaitan ngan org lain...series..
kalau anak orang seawal setahun mungkin ada yang dah free diapers..
aku kesah apa pulak kan...
perbandingan yang tak masuk akal aku rasa...ngeheeeee..

jujurnya...some issue kat aku..bila masa aku agak terkekang..
masa tu lah.. kire masa yang sepatut nya aku mulakan pada qaleef..
aku kerap takde kat umah...
urusan kerje..urusan tina [masa tu sakit]
so..tuk aku..agak susah nak buat..
yer lah.. ko nak potty train anak ni...
ko kene disiplin..ko kene amik masa beberapa hari-atau minggu [bergantung budak]
dan kosisten...
tak boleh lah hari ni buat..esok tak buat..anak kompius nanti..
kirenya.. kene buat kat rumah dalam satu jangkamasa tertentu secara kosisten..
sampai ko kompiden nak bawak anak kuar dengan free diapers..

sebab nya..awal2 tu kan..ko kene sentiasa ingatkan die..bawak die gi toilet
secara purata 2 atau 3 kali sejam...
dari 15 minit sekali..ke setengah jam setiap kali..
berulang2 selama beberap hari..
kalau anak minum air kerap ker kan..mungkin masa tu akan berubah2 pulak..
haa..part tu yang leceh tu.. jujur...
dah kalau asyik kuar jer.. biler aku nak hadap semua tu kan..
tu yang qaleef agak lambat tuk cerai lampin tuh..
salah mak dia..

errrrr...aku ler teeewww...

sebab kan sedar diri sendiri yang malas..
jadi.. aku tak kisah sangat pon kalau ada yang nak ngata.. hahaha..
even ada kawan aku sorang nih..suka nau lah tanya akan hal ni setiap kali kiteorang borak pasal anak2..
yer lah..anak pompuan die.. belum 2 tahun dah free diapers..
aku tak anggap die eksyen..tak kose aku nak layan..
aku cakap terus terang jer..aku malas...huhu..
walaupon mungkin orang tengok aku dok umah konon nya suri rumah keeeennn...

cuma tu lah.. biler hagak2 dah free..
dan rasa macam..qaleef betul2 bersedia..
kire.. lebih mudah tuk aku... aku pon mula series nak potty train qaleef..
seingat aku.. akhir tahun lepas...dah masuk 3 tahun dah..
masa cuti sekolah akhir tahun..
tu pon... masa hujung2 nak bukak sekolah balik..
aku dok pikir.. dah masuk kelas 4 tahun..[walaupon qaleef masih 3 tahun masa tu]
tak kan masih nak pakai pampers macam budak kecik..
terus insap aku di buat nya..
kebetulan..pampers qaleef masa tu nak habes dah..
so decided... cukup lah tu...
tak yah beli lagi..

budak 3 tahun tu..dah boleh cakap...
siap dah teror pakai pampers sendiri hokeh.. huhu..
harus lah senang kan..
aku cuma cakap kat die.. pampers dah habes..so tak yah pakai lagi...
fes day... awal2..aku bawak qaleef 15 minit sekali...
tapi.. petang tu.. aku tengok..keadaan terkawal dalam setengah jam..
so aku jarakkan masa..
siap kunci jam..takut aku lupa..
setengah jam tu bukan lama nau pon..kat aku lah..
lepas tu... aku jarakkan masa dalam sejam..
tu pon...tah berapa kali aku tanya either qaleef nak kencing ke tak..
takut dia lupa yang dia tak pakai pampers dah..

sampai stress lah dak qaleef aku asyik tanya dan paksa die gi tolet walaupon die tak nak kencing.. hahaha..
pernah sekali tu masa awal2..die jumpa pampers..
die gi pakai sendiri..!!!hahahaha... tak tau lah nak nanges ke nak gelak..

pasal berak..tak risau sangat..
sebab..masa pakai pampers pon..bile nak berak..die cakap kat aku..
lagipon..berak bukan boleh di paksa2 kan..
so..aku just control waktu kencing jer..

tu cerite hari pertama kedua.. hari ke tiga...dah tak perlu lagi aku bawak die gi toilet dah..
qaleef pergi sendiri jer..bukak suar sendiri...kencing sendiri..
tapi die tetap bagitau aku..
sebab masa tu.. aku yang kene cuci kan tuk die lagi...
alaaa...semburkan air jer..
lepas tu..pastikan die cuci tangan dengan sabun..

so..aku consider..qaleef berjaya buat semua tu..dalam masa 3 hari jer..
senang giler..!! hahaha.. baru rasa boleh nak belagak...

tapi tu siang jer..
malam...pulak..
aku pakaikan pampers...tu pon..betul2 masa die nak tido jer..
sebab takut mak ko tido tak sedar diri...
tapi.. setiap kali sebelum tido..aku akan pastikan die kencing dulu..
bangun pagi.. pampers kering...
tapi masih tak kompiden...
dalam seminggu jugak lah kiteorang membazir pampers..
pakai kan waktu malam..tapi esok nya tak kencing..
bangun pagi nak mandi..terus kencing kat jamban..

ada satu malam tu.. aku agak sibuk...
terlupa nak pakaikan qaleef pampers..
sampai ke pagi..alhamdulillah..sejuk2 tido ekon tu..
seb bek die tak terkencing...
so.. malam esok nya...
aku tak nak pakaikan qaleef pampers lagi..
tapi pesan siap2 kat qaleef..kalau nak kencing malam2..kejut mama..
tu lah permulaan nya kire die terus free diapers..sang malam..
ada gak tengah2 malam die nak terkencing..
die bangun kejut aku...tu pon sebab die nak soh bukak lampu..
die kate gelap [kat bilik air kiteorang]

alhamdulillah..mudah sangat...

tapi..pernah jugak terbabas...
bukan sepanjang tempoh latihan tu..
dah lepas2 tu...masih awal2 lagi lah masa tu...
seingat aku... 2 kali..
satu perangai buruk qaleef..suka tahan2 kencing..-sampai sekarang-
lepas tu..dah tak tahan..tak sempat tu yang terbabas kat family hall..
seb bek bukan atas carpet..
tapi.. tu pon..gamaknya.. menanah gak telinga die dengar aku membebel..hahaha..
kali ke dua... atas katil kiteorang..!!
aku tak ingat macamane...
tapi tu pon..waktu pagi nak dekat2 subuh...
sejuk sangat agak nya..ngan ekon..
lepas tu tak perasan malam sebelum tido die minum banyak kot..terkencing..
die sedar die kencing..siap kejut aku..kata dah kencing atas katil..
sabau jer la mak ko ni pagi2 belum subuh lagi buat kerje..
dah lah tilam tu berat nya astaghfirullahalajim sikit...
abah sado lah mengangkat jemur kan..
kalau tak.. haringgg..!!!

ni menjemur tilam lah ni..
nak hangkut bawah.. berat giler..!!tebal tah berapa inch..
aku tak dapat lah nak angkat berat2..kang jatuh peranakan aku kang..
abah sado nak angkat sorang pon menggigil ni..
tu dah cuci2 pakai sabun.. sikit kat bahagian kene kencing tu..
jemur kan time panas2..
umah aku ada waktu..memang matahari direct masuk bilik..bhg atas ni..
so..kering gak lah cepat.. 
lagi pon.. sebab alas comforter.. lepas cakap kencing tu..terus bukak..
tak banyak sangat kene tilam lagi masa tu..
kalau tak..haru gak tu kan... pffttt.....


so far.. selebih nya..ok... mungkin qaleef pon.. dah paham..dah tau...
dah boleh cakap dan boleh control sendiri..
yer lah nak oooii.. 3 tahun dah kaaaannn...
dah tak yah nak cakap2 lagi..
rasa nak kencing..pergi lah tandas sendiri..
cuma selalu ingatkan die lepas kencing..tutup cover toilet dan pump..
lepas tu.. cuci tangan dengan sabun...
kuar tandas/bilik air..mesti tutup pintu...

cuma biler die kata berak tu jer..
aku kene pastikan die cuci bontot tu bersih2...
masih lagi aku hadap...tak konpiden sangat kalau die bersihkan sendiri.. huhu..

akceli.. tak lah susah sangat sebenarnya...
alhamdulillah.. qaleef berjaya hanya dalam 3 hari [siang]
dan seminggu [waktu malam]
lepas tu.. free diapers terus dah...
cuma awal2 sehari-2 tu kene sangat2 rajin..
kene tau bila masa nya die patut pergi tandas..
kene selalu ingatkan die...ulang2 kali cakap..dan tanya...
kire dalam tempoh seminggu dua jugak lah aku pantau betul2...
tanya.. keep remind die dari masa ke semasa...
than..ok dah...



gambar sekadar hiasan





notatanganAty :: qaleef pernah kencing dalam tin air..!!! sebab dah tak tahan sangat dalam kereta tak dapat nak berenti..huhu...seb bek lah lelaki.. hahahaha







6 comments:

Nona Qiyah said...

Whoa, tahniah2 !!!!! ok, nota tangann tuu winn !!!!!

lieyalatif said...

tahniah hensem boiiiii...yeay boleh sunat dahhh...eh?? haahahahahaaha.....

mcm dayyan ni lieya malas aty, biar jek ikut flow...hahahah konon2 takde adik kan...mase mia dulu kemain daku ajar ..alhamdulillah nak masuk umur 3 tahun dah tak berpampers....tapi pompuan ni lain...mcm cepat sikit dieorg boleh ikut.....ape2 pun tahniah aty!!!!

Chekgu Azrine said...

dik..akak pun malas...sebab skang akk tgh sambung belajar..bila weekend atau cuti sek masa byk habis kat ukm..entah bilal dak aish nak free diapers..anak2 lain 2 tahun je..huwaaa..nasib la kan...hahahaha

cik hani said...

kenangan semua ni bila anak3 dah besar nanti..
kena kuat semangat nak ceraikan pampers ni

humble.yat said...

hehe k aty..samalah ..boleh sgt dh training, tapi penyakit malas tu ada..tapi selalu remind juga klu nak gi toilet bagitahu uminye..tahniah qhaleed diapers free..dah besar dah dia..

cik mah said...

Seronok bc cerita..smlah kita..surirumah..tp malas.ada je kerja lain nk buat..ni tekad konon2 seblm puasa nk ajar azwa..hehe