Monday, May 09, 2016

JANGAN KECAM ORANG YANG NAK BUAT PAHALA DENGAN MERAIKAN IBU NYA SENDIRI..


saat ni..aku rindu mak aku separuh nyawa...

eeerrr... boleh tak aku sendiri2 nak haramkan sambutan hari ibu ni..hahahaha..
sebab..aku tak nak baca status atau tengok gambar2 orang celebrate ngan mak sendiri kat laman sosial...
tengok muka mak nya kemahen happy..
aku jeles sebab... aku tak boleh nak buat lagi ngan mak aku sendiri..

tak adil kan kalau kita nak pikir dan buat macam tu..


mak aku sukaaaaaa sangat di raikan..

tak kire lah hari apa pon...
hari wanita..hari guru..aptah lagi hari ibu..
teringat dulu2.. die nak hadiah dari aku...[sebenarnya die soh aku belanja dia]
belum lagi hari ibu..
tapi die cakap.."kak..belanja mak ni tuk hadiah hari ibu tahun depan..tapi beli sekarang tak ape.."
sedangkan dah akhir tahun...dan hari ibu tahun yang sama dah pon di raikan..!!
hahahaha..mak aku memang comel...

aku dah lama nak cakap akan hal ni..
hari ibu...biler sampai masa nya..
mesti aku akan baca status2 negative yang lebih kurang sama..
time tu lah macam2 nak share hadis fatwa hukum bagai...
setiap kali pon..setiap tahun..!!!

iyer2... aku tau apa asal usul nya..

ko kalau nak aku cerite pasal setiap asal usul apa yang korang dah jadikan sebagai budaya dan adat sekarang..
yang ko biasa buat seumur hidup ko...
boleh menanges baca gamak nya...
jadi kalau tetibe nak argue pasal sambutan hari ibu ni budaya yahudi bagai..
budaya2 yang lain tu.. ko tak nak cakap ker..??

sedangkan.. kite bolehh amik sudut lebh baik..dengan inisetif lebih mulia..
iaitu..dengan memuliakan ibu kite sendiri..!!

hari ni..aku share satu status paling panjang yang pernah aku tulis kat FB..

aku tak pernah buat status2 dramatik atau ayat2 blog yang panjang nya boleh buat satu entry full..

tapi..sebab..biler aku bukak jer Fb pagi tadi..
status pertama aku terbaca pulak "tak nak wish hari ibu kat mak macam orang lain..sebab..bagi aku.. hari2 pon hari ibu"
[aku bersangka baik...mungkin hari2 memang mengistimewakan ibu nya]
tapi bagi aku..
sombong nama nya tu...
poyo2 konon tak nak wish pada hari tersebut..
sebab...kate nya..tak nak terikut2 dengan budaya...puuiii...
hello... buat tuk mak sendiri..
MAK KITE SENDIRI..!!
tak menjadi satu kesalahan pon kan..

just copy paste dari fb sendri..

saja nak share kat sini..
tapi apa2 pon.. ni hanya pendapat peribadi..
korang boleh bersetuju atau pon tidak..
its ok.. boleh di bincangkan kalau mahu..
ini hanya apa yang aku rasa sendiri2...

..................................................................................................................
JANGAN KECAM ORANG YANG NAK BUAT PAHALA DENGAN MERAIKAN IBU NYA SENDIRI.
orang bawak mak nya kuar makan sedap restoran mahal sempena hari ibu-walaupon setahun sekali - biarkan
orang nak wish dalam fb ayat suwit potong kaki tuk mereka walaupon mak nya tak de account fb pon -biarkan
orang nak tunjuk gambar peluk cium mak sendiri sempena hari ibu walaupon sebelum ni penuh gambar anak laki sendiri jer -biarkan
walaupon mungkin hanya setahun sekali orang nak buat..
biarkan....
mereka mungkin sedang membuat pahala daripada kegembiraan mak nya nye tu sendiri...
daripada orang buat ayat "aku tak nak wish pon.. yang penting aku tau sayang mak aku tu.."

yang mana korang rasa lebih baik..??
menulis ini dari sudut seorang mama
dan menjadi seorang ibu... baru benar2 aku paham kenapa arwah mak suka sangat di raikan..
"gembira bila tetibe anak datang peluk dan cakap..'selamat hari ibu mama' -walaupon die tak paham pon konsep nya.. tapi.. sebagai seorang mama.. memang rasa teruja terime semua tu for the fes time..!! sooooo..macam tu lah mak kite rasa jugak kan.."
tak wish..tak raikan..pon tak ape..
tak jadi satu kesalahan pon...
tapi kalau di raikan pasti hati seorang ibu rasa lebih seronok...
kasih sayangkan akan lebih terungkap..dan orang yang mendengar nya lebih menghargai.. [which is ibu kite sendiri]

‪#‎cubasahajaletakdirikitesebagaiseorangibu‬
jujur jawap pada aku...aku tanya korang sendiri.. suka tak kalau mak ayah kite..family kite..kawan2 kite wish besday kite.??
gembirakan kalau diri kite sendiri diraikan dan diingati oleh orang lain..tak kire besday atau apa2 pon...
so.. macam tu lah mak kite jugak.. suka di ucapkan..diraikan..
di ungkapkankasih sayang..
betul kan.....??
ini bukan budaya semata2... ini lebih dari itu...
hari ibu ni.. bukan setakat hari sambutan sedunia..
bukan hanya ada satu hari tuk buat ibu2 istimewa..
tapi ianya lebih pada diri kite sendiri..
macamane kite nak buat mak kite lebih gmbira dari hari2 biasa yang lain pada hari tersebut [hari ibu]
macamane kite ambil inisatif atas hari yang di wujudkan ni..
untuk hubungan kite dan keluarga..
lebih2 lagi untuk ibu kite sendiri..
bukan sekadar 'sambutan hari ibu sedunia ' tu sendiri..
haaaaa....ko paham ker idak konsep nya..
Heyyyy..buat untuk mak kite sendiri jer kan...raikan bersama mak kite..
takde apa yang menjadi kesalahan pon...
apa yang nak di ego kan sangat..
semata2 cakap "taknak terlalu ikut budaya" konon nya

[hanya pendapat peribadi...bukan mengetepikan atau mengikut budaya adat semata..(yang haram nya kalau kite menyambut dengan cara mereka berlilin bagai..menyanyi di church atau melebihi dr yg sepatutnya)..
‪#‎birthdaycelebrationponbukanbudayakitatapiorangsukaraikannya‬
‪#‎unlesskorangmemangbetul2takdesikitponikutmana2budayadalamkehidupanseharian‬
Rasulullah sendiri minta kite memuliakan ibu kita..tak kire lah dengan cara apa pon.. 
dan ini hanya lah salah satu cara sahaja..
walaupon asal nya hanya dari budaya...
dan aku jugak sentiasa percaya.. buat hati seorang ibu bahagia dan gembira [walaupon mungkin pada hari2 tertentu seperti hari ibu ni]
pon dapat pahala jugak kan... insyaa Allah...
jadi.. y not kan kite raikan dengan buat hari tertentu tu istimewa hanya tuk dia..
bawak die kuar jalan2.. layan die macam princess of the day..
belanja apa die mahukan-selagi tak membebankan
[mak kite pon biasa paham kemampuan anak2 nya]
kumpul duit tuk buat sesuatu yang istimewa pada hari tersebut..[kalau boleh]
yang penting jangan hanya pandang pada budaya tu..
tapi kegembiraan ibu kite sendiri...

kalau tak nak buat...hanya sebab kate nya 'budaya'
sebaiknya..lebih kepada tanya diri sendiri..
kalau bukan pada hari ibu..
adakah kite mengistimewakan ibu kite sendiri tanpa gagal tuk buat die rasa istimewa sebagai seorang anak setiap masa??-
mengikut apa yang di syariatkan dalam islam tu sendiri..??

aku pasti...kite susah/tak boleh nak buat pada hari2 biasa..
tak boleh buat setiap masa..
atas faktor kekangan masa dengan kerje..anak2..pasangan..kerje rumah..dan macam2 lagi kesibukan dunia...
jadi..tak kan lah pada satu hari yang kebanyakan orang anggap istimewa ni..
kite tak boleh nak lakukan tuk mak kite kan....
hanya satu hari.......
dan patut kan ianya di kecam..??

korang jawap..patut ker..??

betul...Hari untuk ibu memang la bukan pada hari2 tertentu jer..kalau boleh..setiap hari..
tapi tu persoalan nya..
tanya kite sndiri balik.. Hari2 ker kita ucap terima kasih pada mereka..
dan bagitau mereka yg kita sayangkan mereka..
dan buat setiap hari tersebut hari istimewa tuk mak kita tanpe melukan hati mereka? 
Dan tanpa gagal tuk membuktikan yg setiap hari tersebut benar2 'hari ibu' seperti apa yg selalu di sebut biler 'sambutan hari ibu' di raikan pd hari2 tertentu?

yang tinggal jauh..yang tak tinggal sekali ngan mak kite..
hari2 ker datang jumpa mak kite setiap pagi sebelum pergi kerje semata nak salam cium tangan dan peluk kiss pipi mak kite... setiap hari..??
atau paling tak pon.. telipon setiap hari-pagi dan mulakan hari dengan mengucapkan salam serta bagitau mereka yang kasih sayang kite setanding kasih sayang mereka pada kite..?? [semata2]

ada ?? - dah kate hari2 adalah hari istimewa tuk ibu kan...

itu lah salah satu nya perkara istimewa nya tuk seorang ibu kan..
[aku rindu nak tipon dan bergayut ngan mak setiap hari macam dulu2]

kalau ko mampu buat..alhamdulillah..mak korang pastinya sangat beruntung memiliki anak seperti korang...
masyaa Allah...
sangat hebat..semata2 kol setiap pagi dan ucap "mak..i love u so much.. semoga Allah jaga mak setiap saat..[sebab akak jauh tak boleh nak teman mak kat rumah atau mana2 mak suka setiap hari] ok bai..."

atau bagi hadiah pada mereka tak kire masa besday jer semata..
atau tunaikan saja semua permintaan die setiap masa..masak tuk die..atau hari2 bawak die makan besh...pergi melancong...jalan2 tempat die suka...
teman gi mesjid..sama2 belajar agama dengan die...

aku yakin orang macam ni..ganjaran nya pasti tinggi..hidup nya jugak pasti penuh keberkatan dan dilimpah kan rezki yang sangat banyak...insyaa Allah...
sebab.. buat hati seorang ibu gembira setiap masa...dan ni baru betul..ibu2 tak perlukan hari2 istimewa seperti hari ibu ni lagi dah..

tak mampu buat kan..?? walau hanya sekadar satu ucapan...
sebab kite sendiri penuh ngan hal2 lain jugak..
ada keluarga sendiri..ada kerje dan kehidupan sendiri nak di hadap...

Jadi..Apa salahnya kalau hari seperti 'hari ibu' ni diwujudkan khas tuk buat mak kite rasa mereka  sgt2 istimewa sebagai seorg ibu.. buat apa yang kite mampu...
bawak jalan2 makan besh kesukaan mereka..
bawak gi shopping kalau mereka mahu..
just bagi mereka rehat tuk satu hari tanpa memikirkan hal kerje rumah...

bagitau mereka..[walaupon mungkin setahun sekali-2 jer kite buat]
yang kite sangat sayangkan mereka.. ucapkan terima kasih sebab melahirkan kite..
mintak keampunan mereka yang mungkin kite tak perasan kite ada singgung hati mereka..
dan mungkin kite tak perasan pon yang kite tak pernah mintak ampun kat mereka pon selama ni..
dengan harapan seorang mak memang akan sentiasa memaafkan kite..
lupa nak mintak di halalkan makan minum kite selama ni...

dan paling2 penting...
Kite ni kekadang lupa..orang perempuan ni memang suka sangat biler rasa dihargai..
rasa sgt2 istimewa..suka di raikan.. Apetah lagi pada hati2 istimewa.. Dan mak kite juga wanita..orang pempuan ni kan.. memang suka bende2 suwiitt potong kaki macam ni..
(kalau tak..tak kan biasa kite dengar isteri sentap ngan suami semata suami terlupa tarikh dan tak.wish besday atau anniversary)
dan tak kan lah kite lupa jugak..kite sendiri pon seorang ibu..[atau mungkin akan jadi ibu]..akan ada anak2..
walaupon kite tak mintak..tp aku percaya..tak kan kite tak seronok dan rasa teruja kalau anak2 kite yg masih kecil buatkan kad dan wish kat kite sambil peluk2 cium kite kaaaann!! (walaupon memang die dah biasa buat setiap hari setiap pg sebelum pergi sekolah pon) tp..tu semua lah sebenarnya yg buat kite rasa hari tersebut sgt2 istimewa..sebagai wanita..lebih2 lagi sebagai seorang ibu...

untuk kite... dan tuk mak kite jugak..

Hati seorang ibu.. Sampai biler2 pon akan terus kekal seperti itu walaupon anak2 dah kawen n maybe dah ada kuarga sendiri..atau mungkin dah tinggalkan mereka..jauh dalam sudut hati..
pasti gembira jika seorang anak kol semata2 nak wish "selamat hari mak.. jom pekena teh tarik cicah blueberry cheese cake secret recipe  petang ni" [2 peberet arwah mak]

kite boleh ponteng kerje..cuti..El tuk anak dan pasangan..
kumpul duit nak raikan tuk besday anak tuk hadiah pasangan dengan cara terhebat..
tapi kenapa..kite tak boleh buat tuk mak kite kan...
sedangkan..mereka lebih layak tuk menerima lebih dari apa yang kite bayangkan..!!

trust me..kite tak buat dan tak cakap ayat tu setiap hari pd mak kite lagi2 kalau dtg time pms..๐Ÿ˜“๐Ÿ˜“๐Ÿ˜“ so y don kite bagitau die pada satu hari yg semua org pon nak buat mak nya happy dan sedar yg kite perlukan die tak kire umur kite cecah 50 tahun pon nanti.. Kalau boleh.. Tak nak dia tinggalkan kite like forever!!!

so...do it now !! 

sebelum ni.. aku dan adik2..tak pernah gagal tuk lakukan nya..
dan sampai saat ni pon..aku rindu dan  teringin nak buat lagi..
nak cakap.. "mak..i love u so much..terima kasih sebab melahirkan kakak..jadi mak yang hebat tanpa penganti.. sentiasa ada menjadi tongkat..tulang belakang..atas bawah kiri kanan dan sentiasa ada tuk kakak..Jaga dan didik kakak dan menjadikan sapa diri kakak saat ni" (oohhh i wish i could) -

nanges.....


notatanganAty :: jangan mintak diraikan besday..atau raikan anak2..atau pasangan atau anniversary..atau apa2 keraian yang asalnya hanya budaya..kalau korang tak boleh lah meraikan seorang ibu hanya satu hari di hari ibu sedunia..
........................................................................................................

panjang kaaaaannn....status aku kat Fb...
fes time aku tulis sebegitu panjang...
dan menyuarakan apa ada dalam hati pikiran di Fb..
aku tak minat sangat selama ni nak bercakap kat FB..
tapi kali ni.. aku rasa.. ok..korang patut paham konsep..
jangan main share jer....
baca jugak dari pemikiran seorang ibu..
dan seorang anak yang mak nya suka di raikan macam ni..


yang penuh dalam tu ngan kawan2 rapat..sedara mara..
sepupu sepapat..pakcik makcik..atok nenek sedara..
anak2 buah sedara..adik beradik.. 
bau2 bacang...
baca lah korang...ahaha...
harap tak sentap pada mereka yang tak bersetuju...
terpulang..nak sambut atau tak...
tapi JANGAN KECAM ORANG YANG NAK BUAT PAHALA DENGAN BUAT IBU NYA HAPPY..!!!


harap maklum... 



sekian..



wassalam...







7 comments:

Nurzakiah Hanum said...

setuju

sharifah diyana syed bohori said...

betul kak..sy setuju.hmm hari hari lain korg wish tak?kengkonon hari hari hari ibu kaedahnya..jgn nak ego sangattt :)

wani ezryl * said...

yes, betul. kita nak meraikan ibu kita.. menghargai dia atas semua pengorbanan dan jasa2nya. walaupun hari2 tu hari ibu, hari2 biasa ibunya lah yang buat kerja itu ini macam2. hari ibu ni boleh la kasi ibu tu relaks sikit.. belanja makan, bagi hadiah etc. bagi yang dah tak ada.. tetap di hati. hadiahkan doa untuknya semoga tenang di sana :)

Chekgu Azrine said...

Akk sokong 100%...
Pd pendapat akk org yg bt status cmtu dia xd stand...
Org bg pendapat keagamaan sikit dia dh cpt2 melatah kononnya haram sambut hari ibu..hmm

Diana said...

Sangat bersetuju!!!

Beruntungnya orang yang masih ada emak.. kita yang dah tak ade ni... mengimpikan sangat boleh peluk mereka setiap hari pun!

Walaupun emak sudah tak ada.. doa dia sentiasa ada dia setiap doa.. ucapan tetap ada di setiap entry hari ibu saya..

Rindu....

Riya Lis said...

Stuju sgt ngan Aty, baru2 berbalah ngan ipar...katanye hari2 hari ibu...xperlulah nk ada hari ibu...
point sy yg ptig slagi tak melanggar syarak..sptutnye no issue. and if hari2 hari ibu bg lah keistimewaan hari ibu tu pd sume ibu setiap hari..terdiam die..haha

jacky bass said...

Ya Allah, setuju sangat2 dengan tulisan Aty ni, just like what I feel. Saya dibesarkan dalam keluarga yang menyambut hari ibu setiap tahun, of coz saya pun nak diraikan sebagai seorang ibu juga bila dah bergelar ibu ni. sedih bila org yang kita syg x nak sambut hari ibu kononnya sbb yahudi dll. Yang duk ckp hari-hari adalah hari ibu tu, oh pleaseeee, tiap2 hari la diorang bagi hadiah kat mak dia? tiap-tiap harilah diorang say thank you mama, selamat hari ibu, tiap-tiap hari ke diorang bagi ibu diorang berehat dari kerja rumah dan bawak makan kat tempat best2. bagi saya, org2 mcm ni pandai bercakap je.