Monday, May 09, 2016

qaleef dah mula berbahasa mandarin...








korang tau kan aku masukkan qaleef kelas tambahan mandarin...
kat sekolah die jugak... dari awal tahun lagi..
so..maknenya..ni dah bulan ke 5...
kelas nya.. selepas waktu persekolahan...tak lah setiap hari pon..

kalau ko tanya aku...perkembangan qaleef..
aku pon tak tau nak jawap macamane..hahaha..
tapi aku eksaited setiap kali die cakap cina..!!
bunyik nya sedap ah aku rasa..macam cina cakap tuuuuu....

tapi kan..perangai qaleef ni..
kalau ko suruh2..mintak die cakap..
atau tanya apa die belajar kat sekolah [kelas mandarin]
die memang tak akan cakap.. tu aku menyampah tu...
setiap hari..amik die balik sekolah..
aku mesti akan tanya..apa die belajar kat sekolah..
tanya pasal kawan2 die..pasal ticer dia...
tanya die gaduh tak.makan apa...semua2 lah..
hari2....
biler lepas kelas mandarin pon sama..
tapi aku mesti siap2 akan rakam perbualan tu dr hp senyap2..
sebab... abah sado selalu missed bende tu..!! kesian kan.. hahaha..
eeaahh tergelak pulak....

yer lah..macam aku cakap tadi..
biler tanya waktu die baru balik tu..
die eksaited nak cerite...
tapi biler dah balik umah.. aku suh cakap pada abah sado..
die buat bodo jer nanti..
geram gak lah aku ni..
nak gak lah abah sado dengar anak nya cakap cina teror...
tu aku akan standby rakam siap2..nanti aku terus hantar wassap jer kat abah sado..
baru lah die eksaited jugak..
lepas tu..balik umah tanya2.. dengan harapan nak qaleef cakap lagi..
tapi qaleef buat dono jer.. memang taaawww...

cuma nya..kekadang duduk2..leka2..
die main sendiri...
dapat lah tetibe dengar bahasa cino die cakap sorang2..
atau die mungkin tak perasan pon yang die sebut bende yang die sedang main tu dalam bahasa cina..
biasa kan budak macam tu..imiginasi..
so..tu lah kekadang..die mungkin..ter-cakap cina kat rumah..
tapi makpak ko tak paham.. hahaha..sadis...

sebenarnya..
kalau cakap pasal perkembangan qaleef...
yang aku cakap..aku macam tak berapa pasti..bukan sebab apa..
mungkin sebab..aku sendiri tak paham apa die cakap...
dan tak tau silibus kat sekolah die..apa die belajar [kelas mandarin]
tu yang jadi masalah biler kite tak tau apa yang die tau..
pulak tu...kes macam atas tadi tu...
biler tanya2..tak nak jawap...
yang aku tau... die dah mula boleh sebut dan baca sikit2 bahasa cina..

ada lah sesekali aku dapat jumpa cikgu kelas mandarin dia...
so boleh tanya perkembangan die..
tapi tak kerap pon..[walaupon rasa macam hari2 nak tanya]

aku suka dengar biler tcer die cakap..
-qaleef clever..cepat pick up kat kelas-
so maknenya..ada bende die belajar dan 'amik' setiap kali pon kan..

tcer dia cakap.. macam tu lah..
qaleef dah boleh sebut.. boleh baca tulisan cina [sikit2 lah mengikut tahap pelajaran dia]
siap cakap ngan aku.. jangan risau...
sebab... qaleef memang dapat catch up semua yang di ajar..

heheh..mana tau aku risau nih....

mungkin sebab... aku sendiri yang tak paham kot....
so aku tak tau tahap mana qaleef berada-atau sapatut nya berada...

tapi kan....sebenarnya....
aku rasa.....
dari awal2 dulu lagi...
qaleef ni...macam paham jer kalau ada orang cuba cakap cina kat sekeliling dia..[sikit2]
die tak pandai cakap fasih sangat lagi [pon sikit2 jer]-apa die cakap pon aku tak paham
tapi pernah beberapa kali aku perasan.. 
die macam cuba berinteraksi bahasa cina biler kekadang die dengar ada budak2 cina bercakap [kat kedai makan atau play area dalam mall tu ker kan contoh nya]
kire macam kalau budak tu cakap cina... die macam paham...dan bertindak balas..

contoh lah..aku pernah tengok..
pernah kat satu tempat menan ni..-dekat sunway-
kan biasa ramai budak2 cina dalam tu kan..
qaleef tetibe joint group tah sapa2 orang tah..qaleef kan selamber dan peramah..
tapi.. aku dengar budak tu bercakap ngan makpak nya bahasa cina..
aku agak pasal qaleef
lepas tu.. qaleef macam buat muka tak puas hati..
dan datang kat aku..
"kawan tak kasi main kat situ..die kate tak boleh"-sambil tunjuk kat tempat budak tu tadi..
tapi waktu tu..aku terpikir2..budak tu cakap cina..
acaner die paham...tapi aku consider..mungkin die paham bahasa tubuh budak tu tak suka...
namu... jauh dalam hati aku rasa.. die macam paham apa orang2 tu cakap...

bende ni beberapa kali jadi kat depan mata aku..
pernah kat satu restaurant kat pradigm mall masa ni...
dok belakang seat kiteorang..
anak cina tu tak pandai cakap melayu..
die pon pelat2 cakap...sikit2.. tapi cakap cina..
die macam nak main2 ngan qaleef...
tetibe.. qaleef bagi tindak balas pada budak tu..cakap "ada ni"
masa tu ada kawan abah sado sekali.. die yang perasan...
terus tanya kiteorang pasal qaleef ni lah..ingat kiteorang hantar sekolah cina
sebab die pon perasan kate dari air muka qaleef macam paham apa budak tu cakap pada die..

acaner aku nak cerite eh...hahaha...aku pon tak gheti..
ni mata hati seorang mak jer boleh nampak..kot

even aku cakap pada abah sado "anak kite macam paham jer budak tu cakap kat die"
tapi abah sado tak percaya..!!

sampai lah bende ni jadi depan mata die sendiri..

ingat tak ritu aku gi tambun perak tu..
kan aku ada makan kat satu kedai dalam tu..yang macam gua tu..
kat kedai tu..ada sorang uncle Chinese nyembang ngan kiteorang..ramah..
tanya umur anak2 aku..kana da lulu sekali...
biler tanya qaleef..dalam bahasa melayu lah... berapa umur..
tapi qaleef terus jawap '4' dalam bahasa cina [aku pon tak ingat dah]
so uncle tu macam impress lah kan..tanya die belajar bahasa cina ker..
aku eksaited cerite..dan cakap..masih baru lagi...[baru beberapa bulan jer pon]

uncle tu nak test agak nya...sebab aku cakap.."tak tau la die dah tahap mana"-
terus2 uncle tu.. bercakap bahasa cina agak panjang ngan qaleef..
aku rasa uncle tu tanya die sumtin...[yang kiteorang langsung tak paham]
dan qaleef angguk2 eksaited....sambil senyum2..angkat tangan..dan bagi tindak balas mata isyarat 'betul'

uncle tu terus cakap kat aku ngan abah sado...
"dia paham apa i cakap dan tanya die..clever" -sambil puji2 qaleef
aku teruja giler ko masa tu..!! like..seriously...??!!
selama ni kan aku just assumed dan rasa2 jer yang dia paham...
uncle tu sambung lagi "cuma die tak tau nak cakap balik pada i jer..tu die angguk i tanya dia"

sampai kesudah aku tak tau apa bende yang derang borakkan..huhu

haaaa... masa tu...baru abah sado percaya apa aku cakap kat die selama ni..
yang qaleef tu paham apa orang cakap pada dia.. 








masalah aku biler...time study kat umah....
ni memang sadis.....hahaha..
sebab.. time study tuk mandarin...aku tak tau macamane nak ajar qaleef...
tak macam subjek2 lain yang aku boleh sama2 buat aktiviti...
biler mandarin ni... aku nak buat apa pon tak tau..
arahan dalam buku tu pon aku tak gheti nak baca..
ate..macamane kan.. dah tentu lah tulisan cino...
garuk2 tengkuk aku di buatnya setiap kali pon...
aku buat2 paham tanya die.. ikut gambar..
die pulak cakap..."salah lah mama" 
mama sengeh2 jer... takut kasi ajaran sesat kat anak..
aku soh die baca sendiri..
kalau salah pon.. aku tak tau..aku iyer kan jer lah...hahaha..
nampak gaya..mak ko pon kene belajar jugak macam ni...

seronok sebenarnya tengok perkembangan anak macam ni..
walaupon orang rasa macam tak perlu pon sampai nak masukkan kelas tambahan macam ni..
tapi.. sebenarnya.. aku buat ikut kemampuan qaleef sendiri..
anak2 ni kan... umur2 macam ni..masih fresh...
otak macam sponge..serap semua dengan mudah..
jadi.. bende2 ni pon bukan sumting yang membebankan kan..
setakat setengah jam extra selepas waktu persekolahan..
ape lah salah nya kan..
bukan sepanjang hari aku tinggalkan die kat sekolah belajau...
darikan balik tu takde aktiviti sangat selain2 macam2 perangai die buat kat rumah nanti..
bergaduh ngan aku jer..
baik lah aku bg sumting bawak manapaat.. hahaha..

dah tanya qaleef.. petang2 kalau nak masuk kan dia kelas 'kumon'
'qalef nak tak....??'
tapi die tak jawap..-sebab die tak tau...
orang dolu2 kata.. diam tanda setuju.. hahahaha..
mak ko kejam..
alaaaaa... seminggu setakat 2 atau 3 kali jeeewwwww......[kot]-atau mungkin hujung minggu-
ok lah kan..dari aku kata nak masukkan die kelas memanah...hahaha..

[masih dalam pertimbangkan]
try jer dulu.. kalau rasa ok..boleh teruskan macam kelas mandarin ni..
tengok perkembangan die sendiri..
tapi.. aku perasan.. qaleef memang suka benda2 macam ni..
aku tau la...aku mak dia kaaan..
bukan main tibai jer paksa2 anak buat itu ini...


ok lah..nanti aku update lagi..kalau jadi....



5 comments:

Lynn Hamzah said...

wahhhh...tahniah...nanti lepas ni mesti fasih berbahasa cina...

lieyalatif said...

alhamdulllah...qaleef terang hati ni aty...baru baper bulan die dah dpt tangkap...rase kalo setahun dah cong ceng cong ceng die pandai berckp nanti... kene galakkan laa die bercakap mandarin kat umah....lieya dulu mase kat uitm amik bahasa ketiga mandarin...bygkan belajar satu sems jek pun...boleh laa ckp basic...tapi sayang...dah lame tak praktis (nak lawan ckp ngan sape) terus lupe gitu ajekkk...

eima said...

WOW ... ALHAMDULILLAH ....
BAGUS QALEEF NI ...

Nurzakiah Hanum said...

alhamdullilah

Ummu_Naielah said...

Tahniah aty..Akak pun anak pra sekolah Cina..Anak balik umah cakap Cina tp kita tak paham..Tak tau entah betul ke tidak..kot ada yg dia reka reka..tp dengar mcm fasih..kita nak belajar susah ckit.