Saturday, May 14, 2016

MASA... untuk blogging






blouse dress from POPLOOK
matched wih mint palazo pant yang dah lama beli [bertahun] tapi baru fes time pakai..!! 
daaaaannn... baru sedar.. aku tak pernah ada high heels putih..or at least off white..
must get one..





blogger invitation For Launching 'Beat Of La Donna'
2016 Exclusive Raya Collection by RINA SALLEH CLOTHING 


tapi ni..aku bukan nak cerite pasal fashion show aku attended [atas jemputan] hari khamis ritu..
ni later aku cerite yer...

tapi saja aku nak borak kosong pasal 'update blog' dan 'masa'
baru2 ni aku berjumpa dengan beberapa orang yang pernah famous dengan blog..
atau ada yang sama2 'zaman' ngan aku menulis blog
tapi.. makin lama makin menyepi....
blog tak berupdate..makin hari makin kurang entry..
dari sehari..kesebulan.ke setahun...
ada sampai pernah cakap.. lupa password..!! 

biasa kan macam tu..

sigh...

dah syiok2 follow bertahun2..
dari sebelum kawen contoh nya..
atau dari zaman blogger tu belajar lagi..
tup2 dah kawen..dan beranak... terus tak ber update..
rasa macam..alaaaaaaaaaaa....kenapa korang..??
dah kurang dah bahan bacaan aku.. heheh..
tapi series ni.. memang ada antara mereka blogger hebat..
penulisan menarik...
suka baca..
tapi aku perasan.. trend nya.. lepas kawen..
mula slow dah..
dari kan hari2...pagi petang..
makin kurang seminggu satu entry...
sabau kan jer lah menunggu..
lepas tu beranak... dah jadi sebulan sekali dua jer..
beranak lagi..!! langsung tak berhapdet...
lepas tu dah tak tau cerite dah..
kalau ada yang aktif Ig..masih popular dan berniaga ker..
so.. boleh tengok dari situ jer perkembangan..
tapi..tetap tak sama dengan baca penulisan...
sumtime apa yang di tulis bukan semata2 life style..
tapi.. pendapat..ilmu.. self thought..
yang seronok aku baca pandangan peribadi masing2..
aku suka membaca pasal bende2 tu instead personal life tu sendiri..
walaupon mungkin panjang..-tuk sesetengah orang-
tapi kate2 mereka bernas...penulisan mereka tajam..
dan membuka minda...
dan kekadang jugak.. penuh dengan passionate.. inspirasi...

giteeewwww...

so..biler ada antara2 mereka berhenti menulis..
aku selalu tertanya sendiri...
kenapa..?? 

dan since baru2 ni aku ramai pulak berjumpa dengan mereka2..
aku tanya direct jer..hahaha..
jawapan mereka... seperti di duga..."kekangan masa" dan "lupa dah password"
yeaahh..boleh nampak...
dengan rumahtangga...anak2 makin bertambah...dan...ada yang hebat berniaga..
tapi tu lah.. aku pulak nak lebih2 rasa kecewa...huhu... hover kan...

part lupa password tu memang tak di nafikan..
aku sendiri dah lupa password blog aku sendiri..!! jujur ni..
aku pernah cuba bukak blog aku kat lappy abah sado..
tapi.. tak boleh..sebab..aku tak ingat password nya..
jenuh dok masukkan.. manjang silap..
aku tak ingat..!!! 
kat lappy-hp sendiri..senang..tak pernah sign out pon..
sebab semua nya guna kat lappu sendiri..so dah ready sign-in
tapi aku dok pikir..matik lah aku kalau tetibe lappy buat perangai...
time tak bukak lappy...kepala hotak dok ingat.. 
nanti cek kat setting..tengok password apa...
tukar ker pada yang lebih mudah nak ingat..atau relevant sepanjang hidup..
dan jangan lupa tulis...-simpan!!
eerrr..dulu aku tulis-simpan gak dalam memory..
tapi.. kat hp kot.. hahahaha...
bajet macam seumur hidup tak akan tukar hp..
lepas tukar..terus hilang semua..no back-up..!! 

ok...tu pasal password...
pasal kekangan masa...
tu memang tak di nafikan..
lepas tu..biler lama tak menulis..mula lah tepu..
dok hadap skrin 30 minit..type2 padam...
last2 tutup jer..tak tau dah nak tulis apa..
aku rasa..macam... semua tu berkait gak lah..
aku pon pernah lalui nya jugak..
lepas tu dah malas nak hapdet..tak de mud..
dan lebih suka blogwalking...

aku pernah tak menulis... lebih kurang 2 bulan..rasanya lah..
tu sebab aku mabuk mengandungkan dak shaquille..
biasanya..seminggu tak update..tu standard betul2 masa terkangkang..huuu..
tapi...aku tak pernah pon 'paksa' diri nak menulis...
maksud nya..aku tak menulis tuk traffic...
aku menulis atas sebab diri aku sendiri..
cakap pasal traffic jugak..
aku perasan.. kalau aku update... 
biasa dalam 15k jer atau paling kurang 10k jer sehari orang masuk baca..
tak ramai pembaca pon.. blog sendu lah kate kan..uhuhukkss...*sedar diri
tapi kalau seminggu tak update.. mula menurun ke 7-8k jer sehari..
hujung minggu jadi 5-6k jer..
kalau aku update pasal rumah..pasal deko..
lagi mencanak naik setiap masa...
tengok gak lah apa bende yang aku hapdet kan..
tapi biler tak berhapdet...
dan lepas tu tengok.. 6-7k sehari pembaca..
aku dok pikir..korang2 dok bukak2..apa yang korang baca agak nya eh....
hahahaha...

err...tergelak pulak..soriiiiiiiiiiiiiiii...

okeh okeh...
gigih lah i ols menulis balik....

sebenarnya.. apa2 pon...bende ni lebih pada... kesukaan kot..
aku cakap..aku tak pernah paksa diri..
tapi kalau aku tak buat..aku akan rasa sumting 'kerje' aku tak siap..
aku anggap.. menulis blog sebagai hobi...
atau lebih tepat..tuk aku sendiri... ianya lebih sebagai KETAGIHAN...
kalau sehari tak menulis -walaupon untuk entry seminggu akan datang nya-
mesti akan terpikir2.. alaaa..hari ni tak bukak blog lagi lah...

jujurnya...aku tak hadap 24 jam pon blog..not even for 2 hours straight..
paling lama aku boleh bertahan setakat sejam lebih sikit-
aku tak boleh..bukan sebab aku tak nak..
ta[i tak boleh duduk2 jer dan anak dok meratap kat kaki aku ni ha nanti..

walaupon boleh di katakan lappy aku sentiasa terpasang sepanjang hari...
tapi...aku jarang ada masa betul2 lapang tuk hadap blog..
lagi2 tuk menulis..
apa aku buat..aku cuma 'CURI masa'...
ko nak tunggu aku ada masa sejam betul2 free pada waktu siang tuk menulis..-memang tak akan-
tapi..aku curik2 laju2...
macam entry ni contoh nya...-percaya tak aku amik masa 2 hari..!!
kalau free.. tak sampai setngah jam dah siap...
tapi..sebab tak free tu lah..buat jadi sampai 2 hari.. huhu...
sadis jer bunyik nya...

betul...takde orang paksa pon.. tapi..aku suka..
macam aku cakap tadi..ketagihan...
dan kesukaaan..yang menjadi one of hobi...
kite kan masing2 ada hobi dan apa yang kite suka buat dalam hidup..
jadi.. kite mesti akan cuba gak buat bende yang kite suka ni..
tak kire macamane sibuk pon...
dan tuk aku....
macamana pon.. aku nak jugak..tak kire..!! -hati kene kental

aku tak buat tuk orang lain..
dan aku tak kisah pon pasal traffic..
aku buat sebab aku benar2 suka kan nya..takde sebarang paksaan..

bila aku update hari2..orang cakap aku lapang...
pernah jugak lah [dolu2] orang cakap... "banyak masa lapang..boleh lah buat semua ni"
typical minded...
but its ok...
blog pon kalau kene gaya..boleh di kire sebagai pekerjeaan jugak..
perlukan komitmen..
dan...boleh mendatangkan rezki jugak...[insyaa Allah]
as long as.. aku sendiri happy kan..
dan masa aku terurus dengan baik..[alhamdulillah]
jadi blogging tak akan menimbukan sebarang isu...
pada aku..apetah lagi pada orang lain..

jadi...biler dapat update blog...persoalan nya..
selain 'curik masa' pada siang hari..
aku suka buat time malam....time semua orang dah tido..
dan aku tak perlu nak hadap kerje rumah lagi..
time anak2 dan laki pon dah tido..
tapi....tu pon kalau aku tak tido awal sekali la..!! hahaha..
2-3 menjak ni pulak.. aku mudah letih dan kerap tido awal..
mungkin sebab..hari siang nya aku dah banyak urusan luar..
jadi tu kalau perasan.. ada hari2 aku tak sempat nak update blog...
keakdang..sampai seminggu..sigh...

kalau rajin..punya banyak masa...
aku akan update schedule entry tuk seminggu sekali...
kalau tak... aku pon tak pikirkan sangat..
cuma macam aku cakap tadi..
lebih pada diri sendiri..ketagihan...

tu kesah nya boleh jadi satu entry sampai 2 hari siap tu.. hahaha..
yer lah..ada masa 10 minit jer lapang
waktu anak2 leka main sendiri...
boleh lah aku update kejap dalam 10-15 minit...jadi lah...
[kalau shaquille sorang2..kalau die tak tido..lagi satu hapa pon tak boleh nak buat..sebab nak kene hadap die jer..ggrrrr]
atau tengah menunggu time2 qaleef balik sekolah...tengahari tu..
anak tido... kerje umah dah siap...
dapat lah sekejap blogwalking...
biler qaleef dah balik nanti.. kerje lain pulak menanti..
nak hadap die makan...uruskan die...pastikan die mandi..
dan semua tu bukan lah sekejap..terjerit2 kekadang menyuruh nya..
lepas tu..mula lah perangai macam2 anak ni..
kejap2 kang nak roti..kejap2 kang nak susu..
kejap2 kang bergaduh adik beradik..
memang tak senang lah ko kate nak duduk ngadap lappy tak gerak2 kan..
dan memang tak lah jawap nya..

tapi bukan lah tak de masa langsung..
menipu lah tu...
ada jer masa tengok tv sambil lipat kain sambil layan anak2 main depan mata..
ada masa lah jugak aku nak tido sekejap tengahri kalau aku 'tak sayang masa aku'..hahaha...[aku elakkan tido siang..sebab aku 'sayangkan' masa aku]
bag aku...tu semua atas diri sendri..
macamane nak manfaatkan masa...
kalau aku kat luar..amik stock barang..
memang agak letih sikit..drive sendiri ngan anak...
pagi2 dah kuar..dan kene set timing betul2 supaya dapat amik qaleef on time 
atau supaya tak balik time jammed orang balik kerje..
tak suka kuar waktu dah tengahari...tapi kekadang..
aku kuar lepas kelas fardhu ain dan amik qaleef balik sekola
dan waktu2 macam tu...
rasa masa agak singkat dan packed...
so.. babai lah blog... huhu..

but for me.. sebab menulis blog bukan trend..
bukan tuk traffic jugak..apetah lagi tuk popular..
semua hanya tuk rasa seronok dapat menulis tu sendiri..
so... tak de apa pon nak stress...
cuma kegigihan giteewww... mihmihmih..

poyo ar ko aty..

tapi apa2 pon..harap setiap penulisan aku memberi manfaat pada pembaca jugak..insyaa Allah..





sori..gambar takde kene mengena..mihmih



notatanganAty :: ramai jer jugak blogger hebat bertahan hingga berbelas tahun menulis.. dari anak baby sorang sampai anak 3-4 dah..












4 comments:

Nurul Hamimah said...

Lebih suke bc blog kwn2 je skrg...

ANAK MAMA SAYANG said...

hihi.. nice writing

Mrs. Yamashita Miharu Lee said...

Bila dh start setagih nak update blog, mcm mne skli pon usaha jg update.. Menulis untuk diri sndiri.. Itu kepuasan yang tidak berbayar hehehehe.. Slalu curi masa.. Asalkn diri sendiri hepy

yanapopeye said...

yana dulu suka update , lepastu sekarang dah kurang sebab kekangan masa jugak . ni belum kawen lagi ni. hahaha lagipun belum pro lagi menulis