Sunday, May 22, 2016

AMIK KESAH: mereka layak terime lebih dari apa yang kite bayangkan....trust me..


last Friday.. aku show off pasal hadiah  dari Zalora.. -untuk qaleef kasi pada cigu kelas dia sempena sambutan hari guru sekolah die
Takde apa nak show off pon..
Orang lain kasi hadiah lebih hebat lg pon ada..
Aku bg..zalora jer pon.. bukan aku tunjuk paper bag DIOR hokeh...
itu baru betul2 cikgu beruntung kalau aku belikan handbag DIOR tuk cikgu die..hahaha 

yup.. aku bagi Handbag kat cikgu qaleef..
sebab.. abah sado kate kat aku..
bayangkan kalau aku sendiri penerima hadiah..
apa yang aku suka dan mahukan...

aku memang tak kenal rapat pon ngan cigu kelas qaleef..
urusan setakat cikgu dan parents jer..
[tak macam yang masa qaleef 3 tahun last year]
jadi..tak tau pon apa yang die betul2 suka..
awal2 aku tanya..biler tarikh hari guru [aku tak ingat]
sebab aku nak prepared hadiah hari guru.. aku eksaited..!!
dari situ..aku dah pikir2.. ape yang aku nak bagi...
[cikgu tak akan mintak pon...tapi.. aku anggap tu sebagai tanda terima kasih aku personally sebab jadi cikgu yang baik pada qaleef]
amik tangungjawap aku tuk didik qaleef... -dalam pelajaran-

tapi.. based on idea dari abah sado..-soh bagi apa yang biasa perempuan suka..
dan apa yang aku suka sebagai perempuan-
aku cuma agak2.. naluri kewanitaan giteewww...
so..aku decided tuk bagi hand bag..
tak kan aku nak bagi die perabot pulak kan.. hahaha..
lagi pulak cikgu qaleef agak muda..
[aku refer kawan2 tuk tanya pendapat mengenai handbag ni which is yang bersesuaian dengan umur cikgu tu sendiri-dan mata orang lain]
yer lah..citarasa orang umur 33 tahun dah berubah...
takut pulak aku ter-bagi sumting yang tak sesuai dengan umur
so..tuk selamat.. aku gabungkan pilihan2 yang aku rasa cantik [mengikut citarasa aku]
dan mintak pendapat orang2 lain yang lebih muda..
dan berbeza2 citarasa...tuk bagi pendapat sama2..

ko tengok.. bukan mudah kan..!!
aku terpaksa korbankan masa aku separuh hari untuk hadap bende ni jer hokeh..
ngadap zalora....huhu..
hanya tuk hadiah hari cikgu...

eerr..aku ikhlas..uhuukkss..
cuma part aku kene spent masa lebih sikit tu jer lah..
tapi takper.. aku beli barang aku sekali jugak... muwahahahaha...


okeh.. sebenarnya...apa aku share kat korang ni..
bukan saja2 nak tunjuk aku bagus bagi hadiah lebih baik konon nya pada cikgu..
bukan nak tunjuk kaya bagi hadiah hand bag..
bukan nak tunjuk hebat sebab bag hadiah semacam itu...
jujur nya.. hadiah aku bagi tu.. tak lah mahal mana pon..
tak setanding nilai cikgu tu sendiri pon....
tapi...
bagi aku.. apa aku bagi..
adalah secara individu...
takde nak kate.. aku bagi lebih atau orang bagi kurang..
Atau saja mintak perhatian cikgu..
Tak..!! 
[aku pon tak amik tau apa orang lain kasi kat cigu nya]
aku cuma pikir.. Aku nak bagi sumtin yang aku nak cikgu tu boleh pakai...
Bermanfaat..
takper lah pakai sampai kepam dan terus buang sekali pon..
janji sumtin yang praktikal..boleh guna hari2..tu jer aku pikir..

aku nak share ngan korang sumting yang mungkin korang tak perasan..
[mungkin ada]
dan aku mohon...sila baca dengan MATA HATI....
ini bukan show off...nak tunjuk baik hati bagai..
aku cuma nak korang.. 
bukan minda korang semua akan perihal ni..

aku ada ramai sangat kawan2..termasuk sahabat baik aku..
yang merupakan seorang cikgu sekolah...
dan yang paling dekat ngan aku adalah...mak aku sendiri..
pon seorang cikgu..

apa aku tulis ni dari pada pengalaman/pandangan aku sendiri berkait akan hal ni..
susah nak cakap sebenarnya..risau salah paham pon yer gak..
sebab tak semua orang boleh terima..
since..hampir setiap orang..yang ada anak..yang hantar anak pergi sekolah..
pasti akan-pernah lalui semua ni...berkait ngan hadiah hari guru..
Jadi..
niat aku cuma... nak bagi kesedaran pada orang lain [ mungkin bukan semua]
yang.. mereka..cikgu2 pada anak kite ni..
layak tuk terima hadiah yang lebih bermakna...
yang lebih bernilai...bukan semata hadiah tu konon2 di beli-dipilih oleh anak kite yang berumur 5 tahun...!!
[dapat bayangkan tak hadiah apa yang akan di pilih]
kite sebagai mak.. memang eksaited.. rasa lebih sentimental konon nya..
anak yang pilih sendiri.. suwiiiitt lah kat mata kite...
tapi.. untuk cikgu.. mereka bukan mak pada anak kite..
dan anak kite pon..bukan satu2 nya murid mereka..
percaya lah.. penerimaan sebagai seorang cikgu..
tak sama macamane penerimaan seorang emak..

aku nak korang amik satu pendekatan...
letakkan diri kite sebagai seorang cikgu..yang setiap tahun berubah anak murid...
yang anak murid bukan lah seorang dua setiap kali pon..

contoh nya...
dalam pemberian hadiah ni..

kite.. mungkin rasa...
tak perlu..tak penting.. atau asal ada...
asal anak bawak sumting ke sekolah tuk bagi pada cikgu macam anak2 murid lain..
kite biarkan anak pilih barang yang die suka..
dengan harapan.. nilai sentimental dari budak umur 6 tahun pilih sendiri tuk cikgunya....
anak pilih beli bear kecik yang bernilai 50 sen...
kite teruja...!! sebab anak kite pilih sendiri..dan kite bangga..!!
tapi.. cikgu yang menerima nya..??!!
bukan tak comel... tapi..urrrmmmm....
kalau itu adalah kite sendiri..yang menerimanya..??!!
kalau dari anak.. mungkin kite teruja..
tapi kalau dari orang lain..dan setiap kali pon..
selama berpuluh tahun..??
korang ghase..?? hahahaha...

aku nak korang pikir sendiri...

heeeyy...cikgu pon macam kite2 jugak..
nak hadiah besh2 jugak kaaaaaann....

bak kata sorang cikgu [kawan]
"mentang2 aku ngajar kelas darjah 1...anak murid hadiahkan cikgu macam tuk kawan2 darjah 1 tu jugak.." 

sadis bunyik kan..

ok..sekarang..ko paham tak apa maksud aku...

jangan tersinggung yer..
aku bukan cikgu..
so..takde istilah aku nak 'bias' atau hapa..

senang cerite...nak mudah ko paham..

jangan lah bagi hadiah syiok sendiri...
atau mentang2 ko tengok die cikgu ajar anak ko tadika..
ko anggap hadiah cikgu pon macam tuk budak2 jugak...

sigh...

bukan lah tak elok.. 
tapi.. biar lah berpatut2 jugak...
cikgu pon tak pernah meminta2 pon anak murid kasi hadiah kat die..
kite yang nak kasi sendiri ni.. bagi lah betul2 ikhlas..
bagi yang selayak nya mengikut umur cikgu tu sendiri..
jangan lah cikgu umur macam mak aku tu yang dah 50-an..
kite 'relakan' jer anak kite bagi hadiah teddy bear kat cikgu tu...
ko ghase orang macam mak aku tu nak buat apa..??
buat perhiasan..??

jangan ingat cikgu ajar budak...kite pon nak layan mereka macam budak2 jugak..
bagi hadiah..standard tuk budak2...
apa... ko hengat cikgu tu takde standard ker..
cikgu tu.. lagi2 cikgu tadika tu la yang gigih ajar anak ko kenal hurup tau...-kalau ko tak ajar-
die lah banyak sabau ngadap anak ko sampai boleh membaca...
ko pon aku rasa tak gigih [aku mengaku]

jadi..biler kate nak kasi hadiah tu...konon sebagai menghargai..
kasi lah hadiah yang baik jugak..yang best..kalau boleh..yang terbaik...!!
sebagai betul2 tanda terima kasih atau menghargai..
dan bukan sekadar ada...
bagi hadiah tuk menggembirakan orang jugak..
yang boleh bawak manfaat..digunakan...bukan sekadar 'kekal'
jangan lah sesekali korang bagi hadiah yang 
kalau ko sendiri pon..
mungkin tak nak simpan-tak berapa ikhlas nak terima..

ingat tau.. cikgu pon sama macam kite2 jugak..
korang kalau nak bagi hadiah kat kawan2 korang..
yang bukan budak2..
pada majikan.. pada rakan sekerja..
korang pasti akan carik hadiah yang besh2 kan..
tak semesti nya mahal..
tapi.. cukup bermakna...
macam tu jugak cikgu...
mereka pon 'berstatus' jugak..
dan mereka mengajar anak kite..!! 
mereka mengambil alih tugas kite..!!
iaitu mendidik anak2 kite...menjaga anak kite seharian -mungkin lebih lama dari kite bersama mereka
[sebab kite bekerja]

aku baru jer last week dengar ceramah akan hal ni..
macamane seorang ibu selayak nya die bagi pengiktirafan oleh anak..
macam tu jugak kite sebagai parents..tuk bagi pengiktirafan selayak nya pada cikgu yang mengajar anak kite..

aku teringat mak aku saban tahun hari guru...
akan terima banyak hadiah.. dan hadiah yang sentiasa di jangka kan..
frame gambar muka anak murid tu sendiri..
aku bukan kutuk...tak sampai hati nak gelak..
tapi memang sadis tau..
itu bende yang sama mak aku dah terima untuk mungkin yang ke 100 selepas berbelas tahun mengajar..-puluh tahun kot mak aku mngajar..

iyeerr..mak aku tak de pon menolak..tak mengata atau sebagai nya [yang buruk]
tapi.. bayangkan mak aku dah mengajar berbelas tahun..
dan setiap tahun pada hari guru-tak termasuk hadiah akhir tahun-
die terima semua tu..dalam kuantiti yang banyak..!!
kalau 1-2..mak aku mungkin akan guna..
tapi kalau dah sampai 30-40 atau lebih lagi..
nak letak kat mana pon tak tau..

sudah nya.. bungkusan pon tak di bukak..[sebab dah boleh tau apa isi dalam]

aku nak tanya.. wat do u expected..???
kalau ko lah yang jadi cikgu tu..ko nak buat perhiasan ker gambar2 anak orang lain dalam rumah ko selambak..
sedangkan muka anak2 sendiri pon tak kose die nak letak.. hahaha...
tapi aku series ni...
aku selalu tumpang eksaited kalau mak aku bawak balik hadiah dari sekolah
tapi biler bukak.. aku sendiri yang.."leeeaahh..??" untuk kali ke 30... 
hahaha..aku keji takpe..aku bukan cikgu..
tapi kalau cikgu yang cakap macam tu..?? haaaa...mahu viral masuk ohbulan bagai tu nanti..hahaha
cikgu boleh buat hastag #jangankecamsaya
sedangkan..itu la realiti nya..

macam tu lah cikgu2 lain semua....[may be]
or unless...ko baru setahun jadi cikgu...

dulu....
aku pergi umah kawan aku seorang cikgu..tumpang solat dalam bilik..
nak di jadikan cerite [yang panjang sebenarnya]
kiteorang borak pasal satu 'bungkusan' yang ada dalam bilik tu..
kawan aku cakap..."hadiah anak murid kasi"
aku tanya..kenapa letak macam tu...[berbungkus] kat tepi almari
die tunjuk kat aku..banyakkkk...!! frame jer aku rasa ada berbelas2..mug lagi..dan...bear selambak...[yang anak die pon dah tak nak main] patung2 kecik..bunga2 hiasan roses [ko tau macamane ruper] banyak...!!
bukan lah aku nak cakap tak cantik...tapi... 
memang kalau aku jadi dia pon..
aku tak tau kalau aku nak buat perhiasan atau tak...
sebab..terlampau banyak !!!
kalau kate mug nak guna pon.. aku rasa.. boleh pakai sehari satu pakai buang.. hahaha..eeaahh..sori..tergelak pulak... ngeeeee....
dan kebanyakan frame aku tengok.. ada gambar muka anak murid tu sendiri...
aku tanya kawan aku.. kalau2 die ingat nama..
ada yang die ingat..dan ada dia langsung tak cam pon..
aku cadangkan die tuk letak dalam album..
tapi..sama macam mak aku jugak...
tak sempat dan tak kose pon nak buat semua tu..
sebab kate nya...setiap tahun.. berpuluh murid..
kalau tahun tu dah nak 10 tahun die jadi cikgu..??? -ko kire lah sendiri

dan ironi nya... bende yang sama pada kenalan2 cikgu yang lain jugak..
aku tengok jiran lama aku [agak rapat] -sekarang penolong kanan
pon buat bende yang sama..

huhu... itu lah reality nya...
mentality nya.. 
kite bukan tak hargai orang nak bagi hadiah..
bukan tak bersyukur...
tapi tu lah... korang pon...
kalau nak bagi hadiah..bagi lah yang lebih bermakna...
yang lebih sikit 'nilai' nya..
ada orang lupa.. memberi hadiah tersebut pon.. nilai nya sama macam bersedekah..
ganjaran nya pasti ada...insyaa Allah...
bukan semata2 'mesti ada' atau 'mesti bawak' time sambutan hari guru tu sendiri..
dan percaya tak cakap aku..
kalau tak de sambutan macam tu..meraikan tuk menghargai cikgu..
orang pon tak kan teringat nak bagi hadiah sebagai terima kasih sebab mendidik anak kite..
yang sepatut nya.. menjadi tugas kita...
Sedangkan.. Mereka memang layak dan patut menerimanya pon kan..
ape lah salah nya... bagi mereka 'muka' sikit...
bagi sesuatu yang lebih menggembirakan hati mereka..
Insyaa allah.. mereka lebih2 lagi hargai..

kawan aku sendiri cakap...[borak kawan2]
seronok kalau anak murid kasi die keronsang...
yeaahh...keronsang..bukan mahal mana pon kan..ko boleh dapat rm 10 hengget jer kan..
tapi tu lah.. bukan nilai nya..
tapi..die kate.. sekurang2 nya die boleh pakai hari2..

sama macam mak aku jugak..
aku yang suka kalau bukan2 hadiah..tengok keronsang...waahhhh...hahaha
sebab..aku boleh tumpang pakai sekali..
lagi2 kalau keronsang cantik2 siap berantai2..ngeee..motip nya ko kan..

mak aku pernah terima kain pasang..
bukan sutera atau kain mahal..warna pon bukan citarasa..
tapi mak aku teruja...
laju2 mak aku hantar tempah..dan buat basahan tuk gi mengajar harian..
seronok anak murid tengok cikgu pakai...
[itu yang mak aku cerite]

macam tu la aku nak bagi contoh kat korang semua..
Come on gais..!!! amik kesah... mereka layak terime lebih...
sama macam apa yang kite mahukan sendiri tuk diri kite..sebagai hadiah...

jangan lah korang guna konsep "SHOPPING TUK DIRI SENDIRI-MAHAL SIKIT TAK APA..
SEDEKAH-BIAR SIKIT ASAL IKHLAS HATI"

mohon terasa...

apa aku nak sampai kan kat sini jugak..bukan harga tu nilai nya...
bagi lah sebatang pen rm 2 pon..its ok...[kalau aku lah cikgu tu]
tapi sekurang2 nya..cikgu akan guna...
biarlah tak kekal sebagai kenangan..[maksudnya.. mungkin akan rosak dan di buang]
tapi... itu lebih bermakna sebab bawak manfaat..
dari kite sendiri rasa nak bagi sumting yang bawak kenangan abadi giteeww...
tapi sebenarnya.. langsung tak pon pada cikgu tersebut..
kite jer perasan sendiri....huhu



kenapa aku cakap ni..??


sebab... biasanya... kite sendiri yang akan bawak anak kite gi beli hadiah tuk cikgu..


Betul kan...

jangan kate... -aku bagi pada cikgu apa yang anak pilih-(ko pon tau 'citarasa' budak macamana kan)

sedangkan..hakikatnya..diri sendiri kedekut nak 'bersedekah' tuk bagi sesuatu yang lebih istimewa pada cikgu nya sebagai hadiah... 

macamane aku tau...??

dah korang 'eksyen' tunjuk kat FB atau IG
dengan caption "comel tak bear ni... anak pilih tuk hadiah hari cikgu.. beli kat kedai rm 2 hengget jer...boleh la kan.. jimat.."

Allahu..sedih aku baca..
ayat jimat tak boleh blah...



#jangankecamaku
#silainsaf

Saja nak share gambar2 hari sukan sekolah qaleef last week..
Nak tunjuk korang cikgu qaleef.. 
Yang pernah bagitau aku..qaleef kuat merajuk!!!  
Hahaha..bertabah lah cikgu... Maknya pon dah tau sgt dah..





ada 3 game...selain 2 atas ni.. lagi satu..bawak bola ping pong dalam sudu..
hahahaha... permainan standard budak2...
tak pernah berubah..!!! tak de lah yang kot lain sikit ghupernya kan.. heheh..
tapi untuk anak2.. dah seronok sangat dah tu....

nampak tak kemahen cikgu kelas die gigih nolong anak murid...nak kasi group die menang ler teeew..



aku pakai seluar tu.. tapi jenis 'harem pant'..yang besar cawat nya kekaki tu.. 
dan aku tak de sport shoes..!! walaupon aku tak perlukan -sebab aku tak joint sebarang acara pon-
tapi.. nak sesuai kan ngan suasana..dan tempat [dewan court badminton tertutup]
kalau pakai sport shoes lagi selesa kot...heheh..ngada sangat kan ni...





ni dah habes acara... main 3 game jer bebudak ni.. lepak makan minum tengok masing2 macam letih nau.. hahaha... comel sangat ni..

aku tukang sibuk.. aku sebenarnya..datang bagi air minum kat qaleef...



tengok tu gak cikgu.. bukan jer mengajar..tapi melayan macam2 perangai anak kite..
sampai kan ke suap air kat mulut.. nak bukak plastik roti krim pon..
cikgu kene buatkan tau tuk anak kite..
tu belum lagi tang cuci cebok kencing beraka nak kite..
belum lagi aku cerite ngan perangai anak2 kite yang..kite sendiri pon selalu nya boleh hilang sabar..
so..tang mana nya korang rasa mereka tak layak dapat hadiah seperti yang sepatut nya tu..
cuba jawap sikit..




anak aku sorang ni.. ramai2 budak macam ni die memang seronok.. nak main sekali kalau boleh.. huhu




pingat pertama anak.. pingat pertama untuk qaleef..
percaya lah..aku masih simpan pingat pertama aku masa sekolah rendah menang kat sukan sekolah dulu2..[semua orang pon dapat]
bersyukur time tu mak aku simpankan... sampai masa..aku simpan sendiri..sampai sekarang..
jadi.. awal2 aku dah simpankan elok2 dalam kotak khas barang2 qaleef...
takut hilang atau rosak.. aku memang sentimental sikit.. huuuu...





ok dah.. jom balik...mak ko tak main..tapi sekali letih..kemahen pucat lagi muka aku.. Balik tu rasa nak pitam terus #drama
panas oooii dalam dewan tu...


gambar takde kenen mengena pon ngan sambutan hari guru atau cerite hadiah.. saja nak share sekali hari sukan sekolah dak qaleef [4 tahun] minggu lepas lagi..
aku malas nak buat entry lain semata pasal sukan sekolah die jer.. hahaha...
eeaahh...kumpulan qaleef johan hokeh..gigih i ols jerit2 kasi sokongan soh laju2...
rasa macam nak tolong pon yer jugak...#makteruk
okeh..sebenarnya..mak teruja fes time joint sukan sekolah anak...





notatanganAty :: mak aku pernah dapat hadiah seutas jam tangan masa hari cikgu... cantik..!! mak aku selalu pakai... dan.. sekarang..aku yang simpan jam tangan tu sebagai kenangan mak aku..[sebab jam tu masih elok walaupon dah berusia aku rasaaaaaa.....puluh tahun..!! budak tu mungkin di akhir umur 20-an saat ni..rasa nya lah...

dah aku kata... aku kan sentimental sikit..semua bende kenangan2..aku boleh ingat... huuuu.... 







6 comments:

Shahrina Ahmad said...
This comment has been removed by the author.
eima said...

belum decide nk bg ape kat cikgu2 ni ... hahah sbbs ambutan hari guru ditangguh hari tu sbb exam ...
baik sy faham erti tu .. betui juga kan klu bg mende yg tak leh diguna setakat nk buat hiasan je ka

Nurzakiah Hanum said...

pandainya

Chekgu Azrine said...

Kenapa akk rasa mcm habuk masuk mata akk..
Akk xberani nk buat entry mcm ni tp alhamdulillah..ada jugak yg nampak nilai seorang ckg di mata parents...itupun anak aty br je tadikakan..akk pun jns xkisah xdpt hadiah pun tp akk setuju part bg hadiah biarla hadiah yg ckg blh guna..akk plg suka dpt pen merah dgn marker..sng sgt bila ada byk marker..kat pensil case ada..kat handbag ada..sng!!!!hahahhaa

nayfatimah rasyid said...

sememangnya mereka layak mendapatnya . dulu pon jd cikgu sekejap , time perpisahan , banyak juga dapat hadiah dari bebudak nie ;) time tue femes bunga straw, dapat banyak juga bunga straw ;)

Annur said...

Entry yg sungguh menyentuh jiwa..ye sy pun pernah bgelar pendidik hnya guru tadika..mmg bsr sgt cabarannye..thanks aty krn memahami..sokong sgt "bg benda yg bole mmberi manfaat"