Tuesday, July 12, 2016

#RayaAtyFared -Hari raya pertama kami #TeamkampungMertua



last ritu update sehari sebelum raya masa kat umah ayah..
bukak pose kat umah ayah last..
dalam kol 8 lebih pas2 isyak gak terus gerak balik kampung Johor..
sempat gak lah anak2 aku main bunga api ngan acu dan uda nya..

kalau ikutkan.. takde lah kisah nak beraya mana..
dan kalau ikut plan asal..
kiteorang beraya kat shah alam lagi tahun ni..
tapi di sebab kan kedai aku kat seksyen 7 tu tutup awal..
hari ahad last sebab baju dah habes jual..[tinggal sikit2 jer sangat] alhamdulillah
tu aku ngajak lah laki aku beraya johor..
walaupon dah cakap ngan mertua awal2 tak dapat nak fes day raya kat sana..
sebab bajet malam raya baru nak lelong2 tutup kedai..
tapi..perancangan Allah lagi besh tuk kitorang kan..
hari ahad tengah malam...setel kemas semua..setel bayar gaji pekerja..
hari isnin tu dah ilek2 kat umah tak pikir kedai ke hapa..
kire untung jer.. wakakaka... 
seb bek lah ayah i ols bukan jenis kisah sangat..
anak2 berkumpul memang lah dia suka..
tapi.. die memang paham..dan tak de lah nak sentap ker dramatik bagai anak takde beraya sekali kan..heheh..
takper..tahun depan.. kalau umur panjang..ada rezki..
semua adik beradik turn shah alam..meriah lah ramai berkumpul..
tahun ni..semua...adik badik aku [yang dah kawen] dan adik badik tiri...
beraya kampung mertua..
krik krik krik jer lah raya tahun ni kat shah alam..
ayah aku pon..biler dah kate aku tak jadi beraya ngan die..
malam tu jugak packing2 barang..balik melaka beraya kampung umie...

malam tu..sempat gak aku singgah kat umah untie anie aku kat semban 2..
die satu2 nya makcik [adik badik pompuan mak aku] yang tinggal..
aku bawakkan lemang dan rendang..
lepak2 layan Tuan Anas mikael.. baru gerak balik johor..
alhamdulillah jalan lancar clear..
sampai Johor dalam pukul 1 lebih kurang..
terus tido jer.. hahaha...






pagi raya kat rumah mertua...bersiap2...
alhamdulillah anak2 takde yang buat perangai..
tahun ni #themerayakuning..
bukan plan asal pon..ikut sokati aku jer lah..hahaha..
tu pon sehari sebelum raya tu..masa kat shah Alam..
aku tanya abah sado.. die nak tak beli baju melayu emerald green kalau tetibe aku nak beli ada sehelai baju kat boutique ni kaler yang sama..
laju jer die kate nak.. hahahaha..
tapi lepas pikir balik..malas aiih nak membazir..
kang satu hal pulak nak pikir baju raya anak2 lagi..
tapi malam tu..jakel memang buat lelong kaw2 kate nya..
tu saja aku tanya abah sado tu..
tapi tak jadi pon...
so pakai jer kaler ni..
pon berseri jugak...





suar dak shaquille ni memang panjang..
maklumlah anak2 aku katik jer orang nya ikut mak nya..ahaakkss..
aku pulak tak lah ngetest sangat pon sebelum raya ritu..
jadi tak lah pikir nak gi alter bagai..
ni tengok pakai.. tak nampak kaki dah..hahahah..
lepas2 tu aku gulungkan banyak2...kat kaki lengan perabeh aku lipat..
takper dik..raya tahun depan kot boleh pakai lagi..kite pakai tuk raya kedua-ketiga pulak eh..







while tunggu apak nya gi solat raya kat masjid..
dah siap2 makan pagi tu dah..dah kemas2 basuh pinggan..lepak kat depan ni..
aku tak ngikut tahun ni..


"Ya Allah.. limpahkan lah kasih sayang pada mak..Kau berikan lah kesihatan pada nya dan panjangkan lah umur nya..agar kami..anak menantu cucu2 masih dapat menumpang kasih seorang ibu" amin







kiteorang jer lah yang ada.. yang adik abah sado tengah2 tu.. tak kawen lagi..
yang lain beraya ngan mertua



  



3 kepng gambar yang ada.. takde satu pon yang elok.. haaaiihh....
susah betul nak mintak kerjasama anak taw...
sudah nya..pasrah jer lah...





gambar wefie dalam kereta yang aku post kat IG dan Fb...
dari umah PIL ke batu pahat ni jauh gak lah.. dalam sejam..
tapi kire ok sikit hari tu jalan tak jam sangat..
biasa last2 year.. mesti sejam lebih.. mesti setiap kali pon tido lena dalam kereta dulu..zzzZZZ...



beraya umah nenek abah sado.. mak pada Mil aku..
panggil tok cha..
tengok muka lebih kurang jer kan..[yang duduk sebelah mil]
tu antara adik beradik mil aku lah tu..
aku suka gi umah ni sebab makan nya sedap2.. hahahaa..
tetiap kali pon mesti ada kambing.. i ols kan suka daging kambing..
lagi2 lah yang fresh macam derang selalu sembelih sebelum raya nih..


gambar raya hari tu ni jer yang ada..
lepas gi umah tok cha.. balik kampung belah abah mertua pulak..
kat batu pahat tu jugak..
lepas dari batu pahat.. kiteorang terus ke pontian rumah sedara mara lain pulak..
rumah jauh2..jadi tak dapat nak jalan banyak2 sangat..
tu pon dah lewat petang gak kiteorang balik..
sampai umah maghrib..
esok nya pulak lah sambung..


dalam perjalanan balik dari pontian lalu kawasan kampung kat benut..
anak2 suka lah macam ni bukak tingkap tengok luar..



10 comments:

Norhayati Mohd Isa said...

Selamat hari raya aidilfitri buat Aty sekeluarga..

Sama lak kuning dengan akak tu..
Jom tengok blog akak :D

Chekgu Azrine said...

Selamat hari raya aty...
Maaf zahir batin

nuyui a.k.a miss YUI said...

cntik warna baju kak..

slmt hari raya kak. maaf zahir dan batin..

nursarah puteri said...

selamat hari raya.. lawanya kuning

eima said...

selamat hari taya aty

cik hani said...

Slmt hr raya atie

khadijah armawai said...

selamat hari raya cik aty & family... =)

ettyzukhair said...

Selamat Hari Raya aty...meriahnya kuning...hehe...cik abg x pilih warna ijo ke tahun ni hehe

Mila Ahmad said...

Kuning thun ni selamat hari raya kak lama xdtg sini

nurul harnani kasmari said...

Slmt hari raya. Dari nanie #teampurple. Salam perkenalan.