Tuesday, July 19, 2016

#RayaAtyFared :: beraya di seremban di raya ke-4


seremban ni..kampung belah mak aku..
dari kecik.. kiteorang akan balik ke seremban ni pada raya pertama..
lepas2 solat raya..lepas2 salam2 amik gambar makan bagai..
terus akan berjalan ke seremban beraya sampai nak pengsan ke tengah malam..
ada lah rumah2 wajib terjah setiap kali pon..
aku punya sedara yang ramai giler belah seremban ni
orang kate..kalau buat kenduri tu.. penuh derang jer lah dulu.. heheh..
memang seronok.. tapi penat giler ya hampun ko..
kalau tak habes jalan raya pertama tu..
sambung lagi raya kedua...

tapi tu dulu lah..
time2 aku masih belum kawen..
dan masa mak masih ada..
sekarang.. semua dah berubah..
aku tak lagi dapat nak ikut mak beraya ke seremban lagi pada hari raya pertama...
pernah sekali jer lah masa dah kawen..
masa tu turn raya belah kuarga aku..
tak silap aku tahun ke 2 ker atau tahun ke-3
dah ada qaleef dah masa tu umur 4 bulan..
tu lah last sekali..
lepas mak dah takde..
kiteorang masih lagi ke seremban beraya..
tapi.. jalan sendiri2 jer lah...
pon bukan lagi raya pertama..
selalu kalau kate turn belah johor [mertua]
kiteorang akan plan raya kedua atau ke tiga..[bergantung raya jatuh hari apa]
on the way balik dari johor.. pagi2 dah pakat2 ngan tina nak berjalan raya ke seremban pulak..
lepas tu... sekarang...tina pulak takde..
jadi nya.. aku jer lah jalan sendiri..

macam sadis jer kan cerite aku.. hahaha..

tapi aku ok jer.. sebab memang belah seremban ni..sedare rapat giler..
cuma dah tak lah macam dulu2..berjalans emua rumah lagi..
mana2 yang aku biasa pergi.. yang memang rapat2 tu jer lah..
macam adik badik mak aku..[pakcik makcik aku]
aku usahakan lah jugak singgah beraya time raya..
adik badik mak aku ramai..9 orang..
2 dah meninggal which is mak aku sendiri dan kakak nya [mak lang aku]

ada jugak nenek tok sedara yang umur2 mak aku pon aku rapat..
kire berhubung baik lah kat fb..kat wassap tanya kabar..
sakit aku ziarah..
adik aku tina sakit meninggal pon.. derang amik tau..
tu jer lah sedara2 aku yang aku harapkan...huhu

ok.. berbalik cerite beraya ke seremban pada raya ke-4 tu..
semalam kan aku cerite aku beraya ke labis johor...
sampai rumah pukul 2 pagi ko...huuuu...
plan nya nak tido sana jer..[kat labis]
sebab nanti esok nya [raya ke-4 tu lah] nak singgah seremban..
takde lah nak patah2 balik kan..

tapi.. kiteorang dah malas pulak nak punggah2 luggage bagai..
tu pikir.. alang2 penat.. baik penat balik ke rawang jer terus malam tu jugak..
walaupon aku tak drive..tapi memang penat lah jugak kan.. hahaha..

ikut kan..macam dah malas jer nak ke semban sabtu tu..
tapi dah janji pulak ngan ayah nak jalan sekali [ayah dari melaka]
dan aku pikir.. kalau aku tak pergi raya hari tu.. tak tau biler lagi nak pergi..
sebab..kompem lepas tu macam2 hal lagi..
tu gagah jugak lah.. gerak ke semban pon dah tengahari buta...
dapat lah beraya 5 bijik rumah sedara hari tu..kire ok lah teeww...

uumah pak ngah bayin [abang mak]
umah nek wan [atok sedara]
umah uncle ehsan [adik bongsu mak]
umah nek loyah [mak sedara mak]
umah uncle aris [adik mak]

kalau ikutkan ada lagi rumah wajib pergi..
tapi orang nya nan hado pulak...
kalau tak.. hari tu beraya dapat gak lah 8 bijik rumah..
ada 3 orang adik badik mak lagi kat sana tak dapat singgah...
nenek sedara rapat [nek busu]
ada lah lagi sedara2 sepupu2 rapat tak sempat nak singgah hari tu..

tu kire sikit lah tu..
kalau tak.. berpuluh ooii...
tak mampu dah lah tu aku nak pergi.. huhu..





ni rumah nek wan aku..kire rumah wajib singgah..antara sedara yang aku rapat dan besh ajak gossip.. hahaha.. 
pangkat jer nenek sedara..tapi muda lagi sebenar nya..



laki aku petik mangga..
yang baju kuning tu adik bongsu mak aku..
kalau ada sapa yang ikut blog aku dari masa kawen dulu..
kalau ingat aku punya bridesmaid yang cantik2 tu.. anak2 uncle ehsan ni lah..



rumah ni rumah pusaka.. tanah milik arwah nenek aku..
rumah ni..aku pernah duduk masa baby dulu2...
banyak gambar2 kiteorang [aku dan abang] masa kecik dulu kat rumah ni..
kire rumah ni banyak kenangan jugak lah..
tak pernah di sewakan pon pada orang lain..
sapa2 rasa nak duduk kat situ.. duduk dan jaga jer lah rumah tu..
sekarang dah besar dah rumah.. cuma ada bahagian yang masih kekal old skul macam ni..



belakang aku tu pulak..rumah arwah moyang aku...
rumah ni lagi giler old skul...memang betul2 feel kampung.. yang bawah ada kolong tu..dan tangga batu...
tinggap pintu pon jenis lama...
kire dari depan.. meamng betul2 rumah kampung lama...
sikit pon tak berubah macam tu..
kayu kat bahagian depan pon dah mereput..
cuma nek sedara aku yang dok situ.. tambah bahagian belakang naik batu..bahagian dapur..
ni aku tak dapat amik gambar dari depan..
setiap tahun ada jer gambar kat rumah ni..
tapi tahun ni nek busu aku pon takde.. balik kampung penang..
tak dapat lah aku beraya...

tu sepupu aku tuh... 



ayah aku memang rapat belah seremban jugak..
yer lah ko.. kawen ngan mak aku berapa puluh tahun pulak kan..
kalau dah tetiap kali raya pon ke sini.. dari muda sampai ke tua..
kire rapat macam adik beradik sedara mara sendiri jugak lah kan..
redho jer lah umie ikut ayah aku beraya sekali.. heheh..







mereka ni 2 pupu...kire anak pada sepupu aku...
sebaya sama tahun..beza berapa bulan jer kot..
tapi nampak tak beza rambut tu acaner..hahaha.. mak ko pasrah jer lah jenis anak susah tumbuh rambut ni..



makcik dan sepupu aku..
untie ija ni rapat ngan mak aku..kire geng gossip gak lah ni.. hahaha..
kalau gi bercuti mana2 tu.. dengan derang2 ni lah gak...
kenduri ke hapa.. jauh mana pon..derang ni jer lah yang sampai dulu..



tu jer lah yang ada aku amik..
korang baca tak baca.. lantak situ..
aku tulis tuk kenangan raya tahun ni.. hahaha..
tahun depan..dah lupa..aku cerite lagi sekali...

plan nya raya tahun depan..
insyaa Allah turn belah aku..
ingat nya..lepas raya ngan ayah kat shah alam..
nak balik beraya kat seremban ni lah raya pertama..
ikut derang konvoi macam dulu2...
boleh beraya ngan unty ani aku [adik perempuan mak aku]
kesian die setiap tahun raya sorang2 sejak mak dah takde ni..
tengok lah acaner..kot panjang umur masing2 kan.. insyaa Allah...

ok.. tu jer... banyak lagi kisah raya nak cerite ni..
ni baru habes ke seremban..
belum lagi cerite raya ke perak kampung ayah aku pulak..
tu aku cakap aku ni ramai sedara..
ghajn tak ghajin nak berjalan jer..
kalau malas.. duduk diam2 kat rumah..
kalau ghajin.. jangan merungut penat..
eerrrr... raya kiteorang..memang penat setiap tahun pon..!!!
selagi tak habes raya.. memang merata rumah sedara aku redah... 







5 comments:

Chekgu Azrine said...

Bestla akk suka...akk suka g raya umh sedara mara...suka sgt

Nanie said...

Merata beraya. Takpe rayakan sebulan. Lgpun bagus utk eratkan silaturahim.

Nona Qiyah said...

Duit raya pun sedapp je anak anak dapat..hehe..nanti anak anak ikut suka g beraya....

so elok gak tu diamalkan..kann...

tambah lg baby...meriah lah lg..bahahaha

nayfatimah rasyid said...

seronok wei jalan jalan makaan makan gossip gossip ngan sedara mare ,

khadijah armawai said...

seronok nye jalan2.. tapi yang tak seronok tu kalo nak hadap jem bagai.. tambah lagi tak seronok bila bateri enpon ilek. langsung takde gambar kenangan. sadis!