Thursday, July 14, 2016

#RayaAtyFared :: Raya kedua


raya kedua..masih lagi kat Johor.. 
abah sado masih lagi pakai baju melayu siap sampin..
baju ni baju 2 tahun lepas tau.. tapi memang die paling suka baju yang ni..
kain nya memang cantik..
cuma sayang anak2 aku tak sediakan baju melayu yang sama..
qaleef ada.. aku rasa macam muat jer lagi..
tapi sebab adik nya takde..tu aku malas nak pakai kan jugak..
kang adik jer lain...
tu yang aku dah terpikir ni..tahun2 akan datang..kalau masih di panjangkan umur tuk beraya
memang aku kene siap kan jugak baju melayu tuk anak2 sampai raya ke-3 kalau boleh..huhu
nama pon raya kan..biler lagi nak pakai baju melayu lengkap siap sampin...




eeaahh 10 syawal sok lusa genap lah kami 6 tahun.. alhamdulillah
tengah plan anniversary vacation nih...lalala
plan nak jalan jauh sikit..insyaa Allah



ko tau tak..masa raya pertama tu tah macamane aku boleh lupa nak salam mintak ampun kat abah sado..!!!
teruk sangat perangai bini kaaaaannn...
aku teringat pon sebab petang raya fes day tu baru tepikir abah sado tak bagi aku duit raya lagi.. hahahaha.....
masa tu abah sado tegur kate.."sayang tak salam pon orang lagi "
gelak besar aku tanpa rasa bersalah..
jadi nya.. raya kedua ni baru lah sibuk mintak ampun sambil berlinang2 air mata sebab sedar diri banyak dosa...sob sob..




sebenarnya ni bukan lah pagi2 pon.. ni dah lepas2 zohor dah..
dah siap makan tngahari dah..
baru mula nak berjalan..
tu ko tengok dak shaquille takde mud tu..dah sampai time die tido dah tu...




fes rumah..beraya kat rumah ipar..adik abah sado..dekat situ jugak..
PIL pon ada sekali ikut beraya..fes day tu derang takde beraya rumah mertua..
aku pon dah lama tak datang beraya kat umah die.. heheh..
tu ko tengok dak qaleef melalak sebab abah sado biat rampasan kuasa pada hp dia..
anak aku memang aku tak kasi sangat main2 hp ni..game ke you tube ke hapa..
memang aku control..
tapi ni sebab die tengok sepupu2 semua jenis ada tab sorang satu..
jadi die mintak abah sado punya..
tapi tu lah yang aku tak gemar..biler dah pegang..memang leka hadap tu jer lah..aku tak suka..
dah biler amik..mengamuk macam tu...
aku sound laju2 abah sado.."lain kali bagi lah lagi " eeahh aku perli tu...
aku ada pendapat peribadi berkaitan gadjet ni.. tapi malas aku nak cakap lagi.. hahaha
cuma bagi aku.. -belum masanya tuk anak2 aku-




 lepas raya rumah ipar.. kiteorang plan nak ke JB..raya umah maklang aku...
memang tetiap tahun kesana..
tapi...ubah plan.. hari tu kiteorang perabehkan raya belah2 sini [PIL] dulu..
ada yang sekali-2 jer aku pernah jumpa sejak kawen..
so.. terus beraya umah sepupu FIL lepas tu ke benut umah adik badik MIL aku pulak..


kat kampung paklong benut ni..ada pokok durian..
ya hampun ko selambak puluh2 bijik gak aku rasa atas pokok tu..telan air lio jer tengok..
belum musim nak gugur..kate nya mungkin time2 raya haji nanti..
takde rezki..sedangkan kiteorang memang teringin giler nak makan dari bulan pose lagi..
teringat lak last year.. sebelum beranak kan dak shaquille dah musim dah..
kire boleh dapat murah lah jenis durian yang mahal2 macam d24 musang king bagai tu..
aku syak...sebab panas sangat aku makan durian banyak nau sehari sebelum beranakkan shaquille tu..
terawal pulak die nak kuar..hahaha...




dapat pandang ngan tunjuk jer lah...huhu...dengan harapan die gugur sebijik dua time tu...








kalau belah aku...memang ramai sepupu perempuan...
sorang jer sepupu lelaki.. dan campur sorang adik lelaki..
tapi belah2 abah sado.. semua sepupu lelaki jer..
kire takde lagi cucu perempuan belah mertua..
campu anak2 aku.. dan anak2 ipar..5 orang lelaki..
yang 2 atas ni.. sorang 5 tahun..dan sorang 3 tahun..
ada lagi sorang 8 tahun kalau tak silap..dah tak geng dah adik2..heheh

ni semua kat kampung benut..memang kawasan kampung..
anak aku tu pon budak kampung..
tak yah lah nak feeling2 sangat konon cakap 'biler budak bandar masuk kampung' aaiihh.. 
malu kat oghang jer..hahaha
mak pak orang kampung..anak2 pon orang kampung jugak lah..
muka gaya pon takde lah iras2 omputeh pon nak rasa macam budak bandar sangat..
bukan tak pernah jumpa ayam itik bagai tu..
pokok pisang papaya bagai pon ada jer kat kawasan umah aku ni ha...
tak yah nak kate jakun bagai..
merata aku bawak nak anak aku kenal semua tu...
umah ayah aku kat shah alam tu pon ada jer pokok cili nak di tunjuk..
bukan kat kampung jer ada hokeh..

cuma yang seronok nya bukan apa..sebab anak dapat berkawan..dan sama2 main ngan sepupu2 lain..
memang macam2 lah derang akan buat kan..eksaited lebih..!!
tu kalau ada pokok boleh panjat tu..memang masing2 dah panjat dah gamak nya..
kalau ada parit lecak bendang bagai pon.. die redah jer tu...
tak kire lah kat kampung ke kat bandar ker.. kat paris atau london sekali pon kan.. hahaha
tak kire dok mana.. anak lelaki.. memang tak yah nak pelik2 sangat lah..
dah tak yah nak feeling2 ngada jadi orang bandar kalau memang asal usul
 orang kampung dan buat ayat 'klise' -biler budak bandar masuk kampung-..sepak kang..


eerrr...tapi lama mak ko tak jumpa public phone.. hahahaha...
dulu2.. umur 20 an..masih pakai public phone hokeh nak tipon orang...
bercinta lah ngan public phone ni ha...
suka kumpul duit ceiling bebanyak nak bergayut..eeaahh..?? hahaha.. gayut ngan mak aahh..
mak aku tu kan geperen aku..
masa masuk belajar pon masih pakai public phone ni...nostalgia betul..
susah nak jumpa..
tu biler nampak kat depan rumah sedara kat benut ni..
laju2 aku meneterai nya...dengan harapan..siap2 bawak coin..
tapi nan hado.. rosak dah....
tm pon tak kose nak servis gamak nya orang dah tak nak guna..
yer ar..budak2 sekarang pon ada hp...tak kose lah nak berdiri lama2 lagi dok hadap semua ni..ppffttt....



lepas ke benut ni.. terus balik..sebab dah maghrib..
malam tu nak kuar lagi beraya lagi...
memang sakan sikit lah raya kiteorang tahun ni kat johor..


ok lah.. tu jer cerite raya kedua..
nanti2 aku hapdet lagi raya ketiga pulak..
tahun ni.. dari fes day raya.. direct seminggu berjalan raya merata...
memang penat...!!
hari ni baru aku setel semua luggage dan kain baju yang nak di basuh..
tu ngah tunggu aku gigih hadap nak melipat pulak tu.. huhuhu... nanges tepi longgokan kain baju sorang2...





13 comments:

Nurzakiah Hanum said...

wow bestnya suasana kampung

Rozita Abdul Rahman said...

selamat hari raya aty... cantik beg... haha... johor kat mana aty? akak beraya kat johor jugak kat kluang..

cik hani said...

cantek baju aty..
wah..sedap durian kat pokok tu..

anyway, kami mintak maaf dengan suami dalam bilik malam raya pertama..
masa tu leh la nak nitik2 air mata pun..hehehe

sumysya said...

selamat hari raya aty...

nurul harnani kasmari said...

best dapat beraya. Nanie #teamrayaKL memang duk merata KL je la. tapi apa oun yg penting saat2 indah bersama keluarga. kan kan?

Nurulhuda Abdul Latip said...

Eh kita pun raya kat Benut hari tu..Tiap tahun memang raya kat Benut Pontian sedara sebelah mak..Lagipun kita memang duduk Parit Raja kerja kat UTHM hehe..Selamat Hari Raya Aty..

eima said...

oooo org kampung mat selan ... hehehe

Chekgu Azrine said...

Best sgt smpi seminggu raya..akk punya raya takdela meriah mana..biasa2 aje..berjalan smpi raya 3 je..pastu nlk KL dok diam2..hahahaha

Delimasari said...

happening dia beraya

wani ezryl * said...

haha public phone ni memang jarang sangat dah nampak, tapi amat berguna kalau tertinggal handphone ok. pernah la tinggal handphone lepas tu merata cari public phone tak jumpa, last-last kena pinjam telefon orang kat kedai phone :P

selamat berjalan-jalan raya, aty.

MamaDaniel said...

Selamat hari raya cik atie... :) maaf zahir batin

Nabila Syifa said...

tak takut ke buah durian tu gugur...huhu

nayfatimah rasyid said...

meriah suasana raya ;)
public phone memang dah lama tak jumpa , kalo ade pon dah rosak tak leh pakai lagiii