Wednesday, August 31, 2016

ke-tidak sukaan -anak




i'm just realize yang ada seseorang tak suka kan pantai..!! 


aannndd....he's not happy at all... !! alahai anak.... 



eee... apeniiiii....ape yang berlaku ni..... mama tak paham..!!
awak bukan budak kecik yang sepatut nya suka kan semua ni ker..






fes time bawak shaquille gi pantai masa umur dia 3 bulan..[tahun lepas]
masa bercuti kat Impiana Resort Cherating..
he's still a baby that time.. so..tak tau apa2..

but this time.. selepas setahun.. [shaquille 1 tahun 2 bulan] bawak lagi sekali dia kepantai..
dengan harapan dia akan seronok bebas main dan berlari dengan pasir..
tapi sebalik nya..!! 
nope.. tak panas pon time ni.. so tu bukan alasan nya...










tapi kalau masuk kolam renang.. menyengeh sampai nampak 10 batang gigi termasuk gigi geraham..!! pheewww.... 


 percubaan kali ke-dua 'bermesra' dengan pantai..



abang nya suka kan pasir.. just like typical budak... qaleef panggil 'habuk'
ini pasir lah budak bertuah.. pasir...
tapi end up.. dia still sebut habuk... sokati lah..
tapi cakap 'sand' tau pulak... ppfftttt....




amboi.. main baling2 pasir ingat macam baling air ker...


mereput mak ko menunggu lah...



nampak macam..so-so lah... but still..o-key-la sikit dari masa memula tu...





dulu..qaleef pon tak suka laut...dullu la...
masa umur2 shaquille ni..
masa tu bawak dia gi nak mandi laut..
die nanges kuat2 dan jerit macam sangat takut..
lepas tu.. tak pernah bawak pon..
sebab..tak seronok bila anak tak suka..

tapi macam tu pon..qaleef tetap suka main pasir pantai..
so.. kalau kate nak pergi tengok laut..-sebab mak nya suka sangat lepak pantai-
tak pikir nak kene mandi berlengas bagai..
sebab qaleef hanya nak main pasir tu jer..

tapi tu dulu.. masuk 3 tahun..
qaleef dah ok dah nak mandi laut...
rasa eksaited sikit lah nak pergi lebih kerap lagi..

kisah nya shaquille pulak..
hapa pon tak suka.. 
baik laut.. mahupon pasir pantai...
semua dia buat muka ketat dia tu...pfffftt.......

dia suka mandi kat pool jer.. berejam2..tak nak naik..
berani pulak tu nak mandi sendiri..terjun tiruk...
muka ada sengeh setiap masa...

qaleef suka kan binatang..
suka kalau dapat pergi zoo...
dia boleh jalan berjam2 dalam tu tawaf tanpa stroller..

buat masa ni.. aku tak pernah lagi bawak shaquille gi zoo..
[masa pergi dulu dia masih 3 bulan]
so aku consider dia tak pernah pergi...

aku nak cuba bawak dia nanti..
nak tengok.. kesukaan dia pada binatang macamane...
sama macam qaleef tak..atau sebalik nya..

aku kene tau..apa anak2 suka..dan tak..
aku suka observe...tengok kecnderungan anak2...
senang nanti bila2 nak berjalan..planning awal2 aktiviti tuk anak..

anak2 ni kan berbeza minat nya..
in fact.. shaquille dan qaleef pon sama jugak..
aku dah perasan.. derang punya minat yang langsung tak sama..
mungkin masih awal tuk shaquille..
tapi tuk budak umur setahun 2-3 bulan..
aku dah boleh nampak sikit2 dah melalui pengalaman...

ok lah..tu jer nak cerite..dah lama tak fokus cerita anak2...
lagi2 shaquille.. dia mula berjalan masa umur setahun ngam2 pon aku tak sempat nak blog-kan
bukan sibuk kan orang lain nak baca..
tapi tuk simpanan kenangan sendiri2 jer..
supaya satu hari nanti aku boleh ulang baca dan ingat semua kenangan indah mengikut tumbesaran mereka...
giteeeewwww mak2 nya sangat kan...hahaha..

ok lah.. nite.. 

neway... Happy Independent Day tuk korang semua...







5 comments:

Nanie said...

Slmt hari merdeka kak. Malaysoa sehati sejiwa. Keep updating ye ^_^

Ayu Rashid said...

Pegi pantai pun vogue gilaaa. Eh komen pasal omaknya pulak eh hihi

Chekgu Azrine said...

Salam merdeka sis..
Mmg betul..lain ank lain kesukaannya kan

eima said...

aku kedua2nye sukakan laut/kolam dan semua jenis tmpt...happy je bil;a bawa berjalan .... so tunggu yg no.3 cam ne plak peel nye

antalya said...

shaquile geli kan pasir la tu agaknya..sama mcm abg iskandar lah