Thursday, September 01, 2016

Pregnant semula..?? benar2 kah aku sudah bersedia....??





Shaquille... setahun 3 bulan....baru...

ikut nasihat dan kata doktor..
atas sebab sikit masalah masa kelahiran anak kedua ni dulu..
aku di galakkan tuk mengandung semula dalam jarak 3 hingga 4 tahun..
dari tarikh kehairan shaquille pada tahun 2015
instead of 2 tahun seperti yang di syariatkan...

aku kira...
kalau 3 atau 4 tahun lagi..[berbaki 2tahun lebih ke 3 tahun]

qaleef akan berusia 7-8 tahun
dan shaquille berusia 3-4 tahun...

tapi tu tak pernting..
yang penting..masa tu umur akan dah... hurrrmmm.... 37-38 tahun..!!

37.....


37........




.....................................



37 ko..!!



bukan masalah umur tu..
tapi... kalau anak ke-3 umur aku dah 37 tahun..
anak ke-4 bila pulak..??

insyaa Allah.. tu lah perancangan nya..
aku mahu kan 4 orang anak kalau di berikan rezki...

tapi tu lah... macam aku cakap tu..
bukan lah tak boleh beranak umut 40-an..
kalau betul cara nya..pandai jaga diri..
takde masalah insyaa Allah..umur bukan faktor halangan giteeww..
tak nak bagi contoh Che Ta.. 
tapi memang ramai jer aku jumpa mengandung-beranak pada usia 40 an
dan alhamdulillah sihat kedua-dua nya..

tapi..secara peribadi...tuk aku sendiri..
kalau boleh tak nak terlalu lewat.. sebelum umur 40 dah 'setel' ada anak 4 orang..
eeerr...lagi awal lagi bagus.. huhu..

iyeerr.. aku tau..persoalan korang mesti berkait dengan ini..

"aku beranak czer tuk 2 orang yang pertama..[qaleef dan shaquille] dan yang ke-3 pon insyaa Allah pasti aku perlu bersalin secara czer jugak... dan kalau ikutkan.. had yang di galakkan/dinasihatkan untuk bersalin secare czer ni maksima 3 kali sahaja..so..mana datang nya nak mengandung-beranak sampai 4 kali tu..??"

tu yang macam semua orang tau dan pikirkan..

tapi..seperti apa yang aku tau pulak...

semua tu bergantung pada masalah kesihatan....
[selain dari urusan Allah tu sendiri]

kite tengok dulu keadaan 'badan' kita waktu bersalin yang ke-3 nanti..
dan baru boleh decide samaada tuk 'ikat' atau sebalik nya..

maksud aku.. keadaan 'rahim' kite which is.. dokter yang buat urusan tu jer boleh 'tengok' dan decide..
senang cerite.. nak mudah ko paham..
rahim ko lawa ker tak..elok ker idak lepas beranak tu..
kalau dah lunyai.. tak yah nak amik risiko ngada nak mengandung beranak banyak kali..
sebab.. semua ni melibatkan masalah kesihatan diri sendiri jugak..
anak tu rezki..tapi jangan lupa..kesihatan tu pon salah satu nikmat rezki jugak..

aku pernah bertanya doktor [untuk consult akan hal ni]
aku perlu tau samaada aku boleh atau tak tuk mengandung-dan-bersalin secare c-sect lebih dari 3 kali..
[insyaa Allah]

kalau ikutkan dari pihak perubatan..
mereka memang tak akan galakkan tuk orang besalin c-sect lebih dari 3 kali..
sebab berisiko dan akan timbul lebih banyak masalah..
bukan jer pada ibu mengandung..tapi jugak dalam perubatan sendiri..

tapi.. mereka jugak tak akan menghalang..
[cuma perlu dapat kan nasihat pakar which is pihak dokter/perubatan tu sendiri]
macam aku cakap atas tadi lah..
bergantung pada keadaan dan badan orang tu sendiri..
dam kite sendiri perlu tau apa risiko2 yang akan terjadi..
selepas tu terpulang pada kite nak beranak berapa kali pon.. huhu..
[ko tau lah kan.. sesetengah dokter ni cakap direct jer]

dokter yang aku jumpe tu sendiri pon kata..
dia pernah handle beberapa kali akan hal ni..
orang mengandung dan bersalin secare c-sect lebih dari 3 kali..
dan takde masalah..
5 kali pon pernah jadi..tapi.. sangat jarang lah...

cuma..ada yang berisiko tinggi.. dan ada jugak yang tak de masalah..

ada jugak kes yang baru 2 kali bersalin secare c-sect..
tapi dah dilarang tuk mengandung semula..
sebab 'kecederaan' dalam rahim..
[orang kate..keadaan rahim berisiko dan 'tak cantik']
kalau masih nak jugak.. ada risikio2 yang agak tinggi melibatkan nyawa ibu dan baby..

bende tu terjadi atas banyak faktor...
selain masalah kesihatan masa mengandung yang sebelum nya..
[seperti masalah plasenta/uri.. masalah2 darah tinggi kencing manis.. masalah pendarahan.. koyakan.. dan sebagai nya]
atau masalah yang timbul selepas tu..bila rahim tak di jaga dengan baik dari awal..
seperti kembang..longgar..luka.. dan sebagai nya tu..[ko tanya bidan lah]

dan sebab tu jugak lah penting nya 'berpantang' dengan ketat..
tak kire lah bersalin normal atau pon c-sect
tempoh 'berpantang tu..bukan saja2 di ada2 kan orang dulu2/orang tua2....
tapi ada sebab musabab nya yang melibatkan dalaman wanita tu sendiri..

aku dulu pon..tak concern sangat akan hal ni..
masa beranakkan qaleef.. tak pandai nak jaga diri..
kesan nya.. masa mengandungkan shaquille..
jadi tu pasal ko tengok masa berpantang dak shaquille..
aku sangat strict pada diri sendiri...
aku betul2 melalui tempoh berpantang aku..-dengan ketat..
tapi jujur nya..aku seronok melakukan nya...
sebab aku rasa mcam lebih sihat dan fresh lepas dari tu berbading bila aku pantang main2 sebelum nya..

bila aku hadapi sikit komplikasi pendarahan masa bersalinkan shaquille..
buat aku lebih 'menjaga diri'..dan aku sedar.. betapa penting nya aku menjaga semua tu [dalaman]
lebih2 lagi mengandung dalam usia lewat [30-an] 
dan c-sect history 2 kali...

dokter kata aku masih ada peluang..[tuk bersalin lagi 2 kali] secare c-sect
which kalau betul..aku boleh memiliki 4 orang anak [insyaa Allah]
tapi.. semua tu bergantung pada macamana keadaan aku nanti 
[time mengandung dan bersalin anak ke-3]
takde cara khusus.. cuma perlu jaga 'diri' bebaik
amalkan pemakanan dan cara hidup sihat..

pernah seseoarang cerite kat aku...
kat Palestine.. kaum wanita yang berkahwin kat sana..
mengandung hampir setiap tahun..
sebab kanak2 kat sana kan selalu di bunuh atau meninggal akibat peperangan
jadi.. mereka akan mengandung/beranak secara kerap [aku malas nak cerite kan significant nya]
bukan wanita2 muda jer tau..
tapi yang berumur..selagi masih mampu dan subur tuk melahirkan pejuang..
selagi tu mereka akan lakukan nya..

dan mereka berkongsi 'petua'..[berkait dengan kesihatan]
mereka hanya mengamalkan makanan2 sunnah..setiap hari..!!
itu jer.. takde supplement kesuburan..takde jamu2 bagai...
hebat kan mereka2 semua..[pasti ganjarang hebat menanti mereka..untung nya lah]
yer lah.. niat mereka.. untuk melahirkan pejuang2 Allah tuk pertahan kan bumi Palestine tersebut..
nanges aku dengar kisah mereka tu...
salah satu pengorbanan hebat..!!
melahirkan para syahid...

jadi.. amalan pemakanan sunnah bukan hanya time mengandung jer tau..
tapi.. time tak mengandung pon..kene jadikan makanan sunnah tu sebagai pemakanan harian..
aku sendiri pon buat dah sekarang..makan kurma hari2..
[aku tak berapas suka kismis sebab manis.. huhu]
tapi aku amik yang lain2 jugak..
aku masih amik jamu.. tapi tak terlalu bergantung pada nya..
dan amik dalam kuantiti yang minima...

even dari mengandungkan shaquille.. sampai la sekarang..
aku masih amalkan minum susu kambing sebagai minuman harian aku..
selain sebab aku perlukan kalsium tambahan tuk diri sendiri..
aku amik sebab aku yakin dengan khasiat dari susu kambing tu sendiri..
tu kan salah satu minuman kegemaran Rasulullah jugak kan..sunnah mengamalkan nya..

untung lah boleh share2 ngan anak... hehehe...

aku sedang berusaha... sebab aku berniat ke arah tu..jadi aku merancang..
selebih nya.. biar Allah sahaja yang uruskan tuk aku...





PERSOALAN nya.. - kalau aku mahukan anak sampai 4 orang..
aku tak boleh tunggu 3-4 tahun lagi tuk mengandung balik..
aku perlu buat lebih awal...

BERSEDIA ker aku..??

Shaquille belum pon 2 tahun..
to be exacted... baru setahun 3 bulan..

aku cuba ikut seperti yang di syariatkan dalam islam sendiri..
tuk menunaikan hak anak dan hak pada diri sendiri sehingga 2 tahun..
pasti ada sebab nya..

Dalam al-quran pon ada menyeru agar kita susukan anak selama 2 tahun..
Hikmah nya agar badan si ibu betul2 kembali sihat
dan peluang bersama anak tu dapat diluangkan semaksima boleh..
tu sebab.. dari segi perubatan sendiri jugak menggalakkan hamil semula selepas 2 tahun..
dan menyusukan anak adalah salah satu kaedah perancang kehamilan semula jadi..
selain dari HAK anak tu sendiri..

jadi.. semua ni berbalik pada diri kite sendiri..
MERANCANG tu..bukan tak nak anak..
tapi buat mengikut kemampuan diri..selain dari kesihatan...
betul.. kesihatan...aku tak nak jugak merisikokan diri sendiri dan baby dalam kandungan..
semata2 kerana terlalu mahukan anak...
tu nama nya..HAK pada diri aku sendiri yang perlu aku jaga jugak..

CUMA.. kalau lah selepas aku merancang...
tapi Allah mengizinkan nya terjadi awal..[dalam tempoh terdekat]
mungkin aku tak bersedia..TAPI.. aku pasti tetap akan gembira menerima nya..
dah tentu2 nya lah perancangan Allah tu adalah TERBAIK kan..
melebihi perancangan diri kite sendiri..
dan Insyaa Allah.. ada 'bahagian' dan hikmah yang Allah sedang sediakan tuk kite dalam keadaan tersebut..
rugi kite merungut.. apetah lagi kite menolak nya...

DAN.. kalau lah jugak di takdirkan... hanya qaleef dan Shaquille jer yang aku ada...
aku tetap akan redho... semua tu adalah urusan Dia..
pasti tu jugak lah yang terbaik tuk aku...



tetibe jer cakap pasal anak..dah kenapa ko.. ?? bahahaha...


aku teringin sebenarnya.. nak mengandung balik...
tapi..antara ready dan tak tu jer.. heheh..
ini lah terjadi bila percanggahan antara kehendak dan keadaan..
takper.. aku ok jer...
aku serahkan nya bulat2 pada Dia..
kalau Allah nak kasi.. macamane aku merancang pon.. Allah akan bagi jugak..
macam tu jugak sebalik nya kan...
kalau aku kate nak sekali pon..
kalau dah Dia kata 'belum lagi'.. maknanya.. tak de lah tu...

TAPI..kalau keadaan mengizinkan...dan kalau Dia sendiri mengizinkan nya berlaku... 
aku tak rasa aku boleh tunggu sehingga 3-4 tahun lagi..
mungkin selepas Shaquille genap 2 tahun..
selepas hak nya di tunaikan..
selebih nya..bergantung pada rezki dia sendiri..tu jer..





jujur nya..aku tak nak terlalu memikirkan..[kekadang jer rasa teringin]
aku hanya nak fokus pada apa yang aku dah miliki sekarang..
iaitu qaleef dan shaquille sendiri..
tunaikan amanah tu sebaik mungkin..
berikan mereka apa yang sepatut nya..yang mana mampu..
tu yang penting...

apa2 pon.. selebih nya.. biar Allah yang uruskan tuk aku... 


insyaa ALlah...




apa2 pon..doakan aku yer... semoga segala nya dipermudahkan..


















10 comments:

Nurzakiah Hanum said...

inshaallah

Dkna Abza said...

inshaAllah kak.. kalau rezeki, allah akan permudahkan segala urusan bersalin akan datang..

reen shazarina said...

InshaAllah k.aty.. Semoga dipermudahkan..

Kawan saya pun camtu jugak.. Dia dah bersalin anak ke 4.. semua czer.. Tapi doktor tak ikat lagi sebab doc kata rahim dia ok lagi.. Kalau nak mengandung lagi lepas ni still boleh..

cikel said...

Salam perkenalan..
Sy terasa nak komen..saja nak share..
Sy anak ke-4..yg bongsu..arwah mak dulu lahirkan sy semasa arwah umur 41 tahun..jarak antara sulung dan anak ke-2 4 tahun..kemudian selang 6 tahun pastu selang 5 tahun..dari sulung ke ank no 3 semua c-sect..sy je normal..sbb saiz kecik..lahir dgn berat 1.93kg..
Jd semua ni Allah yg tentukan..tp sebagai manusia kena ada perancangan..dan kena setiasa bersedia dgn segala kemungkinan.. wasalam.. :)

cikel said...

Salam perkenalan..
Sy terasa nak komen..saja nak share..
Sy anak ke-4..yg bongsu..arwah mak dulu lahirkan sy semasa arwah umur 41 tahun..jarak antara sulung dan anak ke-2 4 tahun..kemudian selang 6 tahun pastu selang 5 tahun..dari sulung ke ank no 3 semua c-sect..sy je normal..sbb saiz kecik..lahir dgn berat 1.93kg..
Jd semua ni Allah yg tentukan..tp sebagai manusia kena ada perancangan..dan kena setiasa bersedia dgn segala kemungkinan.. wasalam.. :)

cik hani said...

insyaAllah atie,
semoga dipermudahkan segalanya.
perancangan Allah sungguh indah dibandingkan impian kita.

sha fiza said...

Assalamualaikum, 1St time nak komen kat sini, hehe Persoalan pasal nak pregnant ni memang selalu sangat main dalam fikiran Fiza, bersalin normal anak pertama ni. Umur dah 27. Tapi anak pun belum cukup dua tahun genap. Walaupun teringin macam kak ati, kena tunggu juga la sampai 2 tahun, anak masih bf. Hehe

lieyalatif said...

in sha Allah aty...tu semua Allah punye kuasa....lagi pun aty kene le try dptkan gugurl...ecewah!

wani ezryl * said...

insyaAllah, aty. bila time dtgnya rezeki anak tu, mmg Allah dah tetapkan sebaik2 dan se-perfect-nya. dalaman mmg kena jaga betul2, even lepas waktu pantang. xboleh angkat berat2 misalnya. semoga murah rezeki aty nnti untuk anak ke-3 dan ke-4.

Suri said...

Assalamualaikum kak aty. Samalah kita. Saya pon c-sec dua anak. Ni tgh menunggu yang ketiga in shaa allah akan csec juga hujung tahun ni. Anak 1st dan 2nd, jarak 1 1/2 dah preggy. ke2 dan ke3 pulak 3 tahun baru preggy. Tapi ikut tahun dua2 jarak 3 thn. Sebab 1st and 3rd ni lahir hujung tahun. hehehe... Apa-apa pon memang betul kata kak aty, pantang kena betul-betul. Sebab saya pon pantang main-main anak kedua. Sudahnya sekarang ni badan tak berapa nak kuat, kena makan supplement. Berbeza masa pantang anak pertama. In shaa allah yang ke3 nanti nak pantang betul2.