Wednesday, August 17, 2016

#ProjekBilikTidurAnak :: Ruang belajar anak2.dan peruntukan [budjet]


so far... aku rasa macam 50% siap dah bilik tidur anak2 ni..
orang tanya.. playrooms..?? menan2 anak...??
tu nanti aku cerite lah.. 
tak lah berubah 100% pon..
tapi biler ubah dari Playrooms ker Bilik Tidur ni..
memang agak berbeza lah sikit susun atur nya..
dulu takde katil..
sekarang.. aku letak 2 bijik katil terus..
[tapi katil shaquille belum beli lagi]
almari 2 bijik jugak sorang satu..
so..ruang tehad nak letak perabot banyak2 tuk letak menan anak macam dulu..
tapi.. ada...aku gantikan ngan perabot lain yang lebih praktikal..
tak besar/lebar.. tapi masih banyak storage...
plan nya lagi... nak buat dressing area tuk qaleef..
tapi ngah pikir kat mana sesuai..
tu pasal aku jenis tak beli/buat sekali gus..
aku sanggup lah berulang 3-4 kali atau lebih pon satu2 kedai tuk beli sikit2..
sebab nya.. aku kene beli-buat-dan letak dulu..
tengok macamane kesesuaian ruang tuk letak bende lain pulak..
kene plan betul2.. ukur ngan tepat.. supaya tak lah men beli lepas tu tak tau mana nak letak..
seb bek lah IKEA tu dekat hooii.. uhuukkss..

untuk projek terbengkalai ni jer.. dah 3 kali aku ke IKEA dalam masa terdekat dan berturut2 sejak dari aku share ritu beli lemari lulu tu..
malas nak cerite jer..hahaha..

ok lah.. sambung cerite projek ruang belajar anak2..
aku fokus kat situ dulu.. sebelum projek playarea dan dressing area..
haaa.. macam banyak nau jer projek nya kan.. hahaha...
tah2 terbengkalai lagi nanti..uhuukkss..




ni gambar lama... awal tahun kot ni... 
aku belikan 1 set meja dan kerusi belajar tuk qaleef..
ada aku cerite..ni last entry kot pasal bilik bebudak tu...












so sekarang.. meja kerusi ni dah beranak.. 
dah ada 2 set...yang belah kanan.. meja study qaleef..
belah kiri..shaquille punya... 
adil dan saksama giteeeww...

sebab abang nya..wakkut.. tak nak share2 ngan adik..
selalu bergaduh.. jadi mak ko beli lagi satu.. habes cerite..

lagi pon.. memang plan nak belikan jugak tuk shaquille..
tapi tak lah cepat macam ni..since bukan nya die nak guna pon..[aku pikir]
tapi shaquille tu sebenarnya..lagi advanced hokeh.. 
sebab die tengok abang nya 'guna' macamane.. so die ikut...
dan die tau.. biler nak kaler2 [conteng] -aktiviti anak..
die sendiri tarik kerusi tuk duduk.. dan buat atas meja..
baru setahun 2 bulan hokeh..!!! mak ko kagum..
maafkan sikap mak2 yang puji anak macam aku ni.. bahahahahaha...

since that aku pulak eksaited nak buat projek tuk bilik anak ni..
belikan jer lah... sorang satu dapat..
tapi abang nya ceredik.. yang baru di pakai..
yang lama dah berdaki sikit.. die kasi adik...ppfftttt.....
adik tak tau apa2..happy jer lah dah dapat kerusi sendiri..




STUVA Bench [RM 100 seunit x 2]

ni meja yang aku beli tu..
ramai tak perasan akan meja ni wujud kat IKEA tu as a meja study tuk anak..

kalau orang tanya praktikal ker..
hurrmmm.. bergantung kat ruang..
tengok susun atur ruang tu sendiri macamane..
tapi tuk aku..buat masa ni.. agak praktikal dan bersesuaian ngan umur qaleef sendiri..
dan aku prefer tuk beli meja yang letak kat tepi wall..
tak semak sangat kat tengah2 halam [macam activity table dia yang sebelum ni]

sebenarnya meja ni agak besar/lebar.. boleh letak 2 kerusi terus..-kalau ruang terhad
dan ikut saiz.. boleh pakai sampai umur 7-8 tahun.. or may be lebih sikit..kot..
so.. still praktikal sebab boleh pakai lama..


sebab tu di panggil 'bench'.. 
sebab mungkin fungsi sebenarnya untuk di buat tempat duduk-aktiviti anak..
[mungkin sebab ni orang tak perasan bende ni boleh buat sebagai study table jugak]
so.. aku assumed bende ni lebih tahan lasak-tahan berat...[kalau anak2 memanjat atas tu]
tu agak penting tuk aku..ketahanan nya sendiri..
ko tau lah bebudak ni kan..
anak2 aku tu pulak lelaki..
dak shaquille tu aktif nya lain macam..
sekali die tengok abang nya buat.. jam2 tu jugak dia ikut dah susah nak di ubah dah..[memanjat meja tuk amik barang kat tempat lebih tinggi]

kalau ada yang ikut perkembangan bilik/playrooms anak aku dari dulu..
tau lah aku pernah belikan activity table jenis kayu dan playwood dulu..
datang sekali ngan 2 kerusi..[LATT Childrens table with chair RM99]

dan...kalau nak banding yang lama tu dengan yang baru beli atas ni..
memang agak berbeza..dari segi saiz material dan ketahanan nya..
[aku share melalui pengalaman yer-kot korang nak buat rujukan nanti]

meja LATT tu tu lebih rendah..dan kecik.. 
kayu nya bukan kayu padu.. ringan..dan lapik tuk meja dan tempat duduk dari papan habuk kayu..
which is..tak berapa tahan..
dah pecah tengah2 nya..sebab anak aku bawah masuk dalam bilik air..huhu..
kene air..kembang.. terus bolos...
meja tu pon sama.. dah merekah2 sebab kekadang anak panjat [bukan tuk main] tapi tuk jadikan sebagai 'tangga' amik barang kat tempat lg tinggi..
jujur nya.. dah bolos pon atas meja tu sendiri.. 
tak tahan lasak lah aku kire..
tuk budak2 besar anak2 aku yang sangat aktif tu..
memang tak boleh pakai lama..
harga nya Rm 99 satu set dengan 2 kerusi..lebih murah sikit dari meja baru yang di beli ni..[sebab yang baru ni takde kerusi-kene beli asing]

however.. aku masih suka akan kedua2 nya..[LATT dan STUVA]
2-2 pon menarik dan sangat berfungsi dengan baik pada anak2..
qaleef memang memaksimakan penggunaan meja aktiviti tu setiap kali die buat homeschooling kat rumah...
cuma.. biasalah...aku prefer yang bersesuaian ngan keadaan dan susun atur aku mahukan..
so.. sekarang.. aku pakai STUVA bench ni..harap jugak bagi manfaat dan tahan lama/lasak lebih sikit kat anak2...


nak nampak lagi canggih.. meja ni boleh buat storage bench jugak..
laci tu beli berasingan... harga tuk laci jer Rm 109
1 set STUVA Storage Bench ni RM 209



nampak tak susun-atur meja kat atas ni..[kat showroom IKEA D'sara]
sebelah tu siap laci.. dan sebelah tu  meja
sebenarnya.. ke 2-2 tu adalah STUVA bench Series aku tunjuk atas tadi tu..
just exactly macam aku nak asal nya..
almari tinggi sebelah tu pon sama besar/tinggi ngan almari anak2 sekarang


kat showroom IKEA ni.. die kasi idea penggunaan STUVA bench ni..
yang boleh buat mcam2 gak..
kalau letak banyak2 tepi tingkap [selain bilik anak]
pon nampak menarik.. letak lapik tilam cantik atas nya... 
aku biasa nampak umah omputeh buat pakai rak yang sama ni..



ingat tak gambar atas ni..[entry terdahulu] dalam perbincangan series itu..[ahaaakkss..]
kiteorang masa ni nak beli meja tuk shaquille..
tapi.. aku pikir nak beli laci storage tu sekali..
boleh lah letak barang menan anak2 yang besar2 dalam tu sumbat2.. huhu
kat rumah dah ada meja study tuk qaleef dah..
since pikir..shaquille tak perlukan pon meja study lagi..
kalau nak buat aktiviti boleh share meja abang nya
tapi sebab pikir tuk jangkamasa panjang..
kalau nanti nak buat sebagai meja.. storage tu nak letak mana pulak kan..
membazir pulak seratus kalau nak pakai kejap jer nanti..
kalau ada storage laci tu.. tak ley letak kerusi.. tak selesa tuk duduk dan guna sebagai meja..
tu tak jadi beli storage sekali.. beli meja jer tuk shaquille sama macam abang nya..
jadi lah macam gambar atas tu.. 2 set..tak lebih..tak kurang.. 


MAMMUT Children Chair [RM 39.90 per unit]

lupa nak cerite pasal kerusi sekali..
[ikut pengalaman dari material sedia ada pernah ada] aku rasa yang ni lebih tahan lasak dan tahan lama..
yang ni material plastik.. 
ada yang kayu..tapi lagi mahal...mungkin lagi tahan kot..
tapi nak yang besar..tak berbucu..comel dan kaler biru lembut..
tu aku amik yang ni..
ada jugak tuk bebudak..kerusi/stool kecik2 bulat comel tu..
memang lagi murah..belas2 hengget sebijik..
tapi tak yah lah ko beli.. aku ada bendelah stool tu lama dah beli..
 dari rumah bujang lagi dulu2 beli..[2 ada 2..tapi tina amik satu..aku amik satu]
yang tu..tak nafikan..memang tahan lasak..dah 10 tahun lebih.. masih elok jer tu cantik..material plastik yang sama ngan kerusi aku beli atas ni....
TAPI.. tak stabil...!!
aku sendiri guna tuk berdiri atas tu [amik barang tinggi]
banyak kali tergolek..-kaki dia tak seimbang-
dah sebab kan nak guna tuk anak2.. memang aku tak nak belikan yang tu..
yang ada tu kaler pink aku punya.. ada sekali aku letak..
tuk sndiri duduk biler nak duduk hadap anak buat kerje/aktivi kat bilik derang..

okey...setel bab meja kerusi...




eeerr.... apesal macam panjang jer ni...nih baru cerite pasal meja.. belum cerite lain2 lagi..

nak stop ker....sambung lain entry........


tak per lah..perabeh kan lah sikit..
kot2 lah ada yang baca nak buat panduan kan....





KNOPPANG Picture Ledge [Rm23.90]

beli bende ni lama gila... tapi baru ni pasang.. tu pon aku dah rasa macam tak nak pasang dah sebenarnya..
tapi abah sado insist nak pasang jugak.. ok jer lah..
kalau tak pasang kan..mana nak letak pulak..
plan nya.. bukan nak letak frame gambar sangat pon..
tapi.. nak letak bende2 lain jugak.. nanti aku share yang dah siap deko eh..



STUVA Frame with shelve [Rm 120]

shelve beli asing.. frame dia jer Rm 105.. shelve Rm 15/seunit
ko nak beli letak 3-4 tingkat shelve pon boleh...
rak ni.. jugak boleh letak pintu kalau ko nak..
kot la rasa semak style open rack ni kan.. huhu..
macam gambar bawah ni..


pintu STUVA rack ni Rm 70/2pcs 
aku tak beli pon pintu ni.. memang saja biarkan terbuka..





aku beli 3 frame/rak STUVA ni [Rm 120 set x 3]
dan 3 rak ni sama panjang ngan 2 meja belajar anak2..
memang aku saja gantung tuk jimatkan ruang dalam bilik ni..
rak ni agak nipis jer sebenarnya.. [60x30x64 cm]
jadi tak menggangu ruang atau kepala atau mata..
dan kalau nak tau.. rak ni adalah sama jenis dengan rak almari yang aku pakai kat ruang dobi..
bezanya hanya pada saiz jer..[kat dobi tu almari nya lebih besar]

ok.. cerite sikit pasal rak ni.. kenapa aku pilih yang ni..
jujur nya..bahagian agak susah tuk aku buat decision sebenarnya..
aku ada banyak idea nak buat bahagian ni..
ko tau lah kan perabot ikea ni.. senang nak mixed n match..
cuma kene teliti jer pemilihan nya..
supaya tak nampak pelik..

ingat tak..dulu2 aku pakai rak para LACK tu jer..2 tingkat..
kan aku dah amik letak kat ruang kerja kan..
okeh..boleh jer beli lagi..tapi sengaja aku nak tukar idea..
dan aku prefer sumting yang besar sikit.. lebih ruangan.. dan lebih tahan lasak..


memula aku nak letak kat wall atas meja tu..  TROFAST wall storage ni..
harga adalah sama..[RM 120] -tak termasuk insert box dalam tu..
dan kalau nak bagi seimbang dengan meja belajar yang aku beli tuk anak2..
aku hanya perlu guna 2 rak ni jer.. lebih jimat..!!

boleh tengok gambar tuk imagine susun letak rak ni atas meja study anak2 kat gambar yang perbincangan serius atas tadi..huhu..

walaupon nampak menarik..
tapi tak sesuai tuk tampung bende2 berat macam buku dalam kuantiti yang banyak..
panjang..tapi kecik [kedalaman nya agak terhad]
so.. aku tak jadi beli yang atas tu..
sedangkan aku dok merenung bendalah nih.. nak dekat 15 minit sambil pikir..sesuai ker idak..n repeated 100 times cakap kat diri sendiri..huhu
tak cukup dengan tu.. aku wassap pulak abah sado tanya pendapat..
masa fes time datang carik idea.. pergi sendiri jer 2 ketul ngan shaquille..kalau sesuai boleh terus beli..tapi kalau tak..kene balik ukur dulu.. cuma imagine kan dulu acaner biler dah jadi nant.. hahaha..cerewet sangat ke hapa tah ni..
walaupon ghuper nya biasa2 jer.. dan hanya lah sebuah rak buku..
tapi..aku cuma tak nak salah beli..kang nyesal..
lagi bende2 kene drill dinding macam tu.. huhu..
penat mak mengecat nok.. eeahh.. abah sado yang cat.. lalala..
dan pikir.. kalau boleh.. nak pakai tuk jangka masa lebih lama..
tak larat lah ooii asyik nak tukat2 jer kan..[uhuukksss..]



so end up.. aku beli lah rak macam ni...sebijik ni lah ni..
ni gambar inspirasi contoh yang ada kat Showroom IKEA tu..

rak ni memang khusus mampu tahan berat [tak ingat berapa kg] which sesuai aku nak letak buku2 anak...[itu yang abah sado ingatkan kat aku masa aku banyak sangat idea nak buat itu nak buat ini]
nampak simple jer..tak menarik sangat..
tapi.. sangat2 convenient nak susun atur.. dan praktikal..
yang penting.. agak tahan lasak...shelve nya tak mudah 'bent' atau mudah roboh..

saja nak share lah ni.. ikut pengalaman sendiri dengan produk IKEA ni..
ada perabot2 dia yang memang agak tahan lasak..[selalu nya derang dah bagtau sesiap material apa.. based macamane..water proof atau tak.. berapa berat boleh tampung...n etc's]-menikut harga jugak
jadi.. kene lah pandai2 carik..
pernah ada yang kondem secara sinis [tidak bersetuju] bila aku cakap.. ada satu produk IKEA yang aku beli tu.. agak tahan lasak..
betul..memang ada antara barang IKEA yang tak berapa tahan..
tapi.. kalau ada yang dah biasa.. tahu jugak ikea jugak kuarkan banyak perabot berkualiti dan memang agak bagus...
kalau ko pilih perabot dari 'habuk kayu' memang lah mudah mereput..
tapi kalau ko sanggup bayar lebih tuk kayu lebih berkualiti..
aku tau.. insyaa ALlah boleh puas hati..
semua ni bergantung pada cara penggunaan dan harga/bajet sendiri..
so..paham kan... kenapa ada range harga pada barang2 IKEA ni..
dan tengok lah ko nak pakai tuk apa dan macamane..
bukan perabot IKEA jer..tapi apa2 jenama pon lah..
kalau sopa mahal2 ko beli belas2 ribu tapi ko lenjan macam hapa..
jahanam jugak...
macam tu jugak kalau ko beli yang nipis2.. tapi ko letak bende berat2..
sedangkan memang dah tau tak sesuai..
jadi jangan salahkan perabot tu..
beli dah pilih ikut kesesuaian penggunaan..
nak letak buku.. beli khusus tuk tampung buku..
macam tu jugak kalau kate nak letak dalam bilik air..
kalau kat situ kawasan lembab..
carik yang tahan lasak..
ada jugak IKEA kuarkan barang tuk bilik air..yang lebih murah tapi mudah rosak kalau kene air..[material habuk kayu]
itu mungkin pilihan tuk mereka yang bilik air nya lebih kering..jauh dari penggunaan air..
so.. jangan lah ko beli kalau rasa perabot tu akan selalu kene air kat rumah ko tu nanti..
memang lah murah sebab material nya sendiri..
nak berbaloi.... beli mahal sikit.. tapi insyaa ALlah sesuai dan tahan lasak..

haaaa...aku bagi contoh jer tu hokeh..
tuk panduan korang..kot membantu..
jangan sebab murah..ko rembat..lepas tu mudah rosak dan ko terus2 nak salahkan yang lain2 jugak..

semua ni based on pengalaman sendiri lah..
bukan jer jenama IKEA..tapi perabot2 jenama lain jugak..
n in fact..aku sendiri masih ada lagi barang [perabot] IKEA yang aku pernah beli hampir belasan tahun lepas..dan masih sangat kuat sampai sekarang..
yang aku beli dengan harga agak mahal [dah takde jual sekarang]
-kalau aku pasang balik..nanti aku tunjuk..[insyaa Allah]
so.. sebab tu aku agak mahir ngan material IKEA ni.. huhu...
yang mana aku rasa boleh pakai lama..tahan..atau tak...
[thats not sumting yang aku bangga kan pon... -____-]
but at least.. pengalaman tu membantu aku tuk membeli...
tapi korang jangan wassap tanya2 aku pulak.. hahaha...
bagitau awal2 sebab banyak kali jadi macam ni... 
[aku ada masalah 'masa terkekang' tuk menjawap-harap maaf]


okey...setel...
nak teaser ker dak eehh..??
tak yah lah.. tunggu lah aku full review ko tengok perabeh..
share susun atur sikit..
takde apa pon sebenarnya..
biasa2 jer..
cuma lega lah bila almari gantung macam ni.. jimat ruang..
buku2 qaleef dah susun dalam almari tu jugak..
dan qaleef pon nampak eksaited balik bilik die dah kemas balik..huhu..
kalau tak.. die macam takde mud sangat jer..
tak macam dolu2 masa ada playrooms...

pasal bajet.. harga semua aku setel dah entry ni..
aku malas nak kire satu2...
korang boleh rujuk satu2 gambar kat atas yer nak tau harga..
aku bagi sangat2 details..
cuma nak bagitau.. kos tuk ruang belajar kat bilik anak2 ni tak sampai pon Rm 1k
jauh lagi pon nak sampai ke Rm 1k tu.. huhu...
so far..aku rasa agak berbaloi lah..
dan lagi.. aku tak rasa sangat sebab bukan beli semua nya serentak..
ada antaranya aku dah beli agak lama..
aku beli ikut keperluan..macam aku cakap memula tadi tu lah..
aku tengok dulu ruang dan kesesuaian..
kalau ok..baru beli..[ikut pengalaman]

ni pon ada lagi sebenarnya decor items aku nak tambah..
tapi bukan tuk study area ni lah..
lebih pada tuk area2 lain dalam bilik anak2 ni jugak..
tapi..tunggu setel yang ni dulu..
nanti baru cerite lagi...

ok...esok sambung...daaaaa.....

anyway... IKEA sedang ada SALES.. seminggu jer..
dari 4hb..sampai 21st AUGUST 2016 [ahad]




klik gambar tuk ke page IKEA


8 comments:

Sumayyah Ahmad Hafiz Al-Arshadiy said...

X sabar nak tunggu full entry akak psl ni. Saya pun tgh nak combinekan play room & bedroom ank2..ruang agk sempit. Sebelum ni bilik tidur asing, bilik mainan asing..dah dekat 3-4bulan dah ni, projek xsetel2..stuck in the middle sbb kering idea..nak susun buku&mainan yg banyak tu...huhu.

Amanda Suria said...

Suka kerusi tu..tomey je..

ciknana said...

haishhh...creative la kak atie ni...
cantik je hias rumah...

Nurul Nadila said...

OK skrg dah tak sabar nak tgk room tour.hehe

Rizziela said...

cantik

Puteri Satu said...

Inilah entry yg akak tunggu2 tu sampaikan akak komen cam tu kat fb tuh... apapun tak de niat apa... cuma decoration aty selalu buat akak trtunggu2... ia sangat membantu... bila baca blog aty... eh pergi ikea selalu kenapa tak nampak rak ni?? eh ada ke rak ni? sebab selalu pegi beli benda yg perlu je... tak mengusha area lain.. apapun.. entry ni berguna sangat kat akak.. sebab sekarang memang tengah plan nak set up bilik anak dara...

eima said...

wow ... bestnye ... konsep dia perabut putih cam tu nampak kemas sgt kan

wani ezryl * said...

sy suka tgk wall storage, sebab mmg sgt jimat ruang. kalau ada masa, sy suka jugak tgk org hias micro apartment, sebab ruang dalam micro apartment yang sempit, tapi masih functional. skrg dok kuarters, nak ber-wall storage mmg xdapat sebab dilarang paku memaku drill mendrill haha