Wednesday, August 03, 2016

#RayaAtyFared :: TETAMU MEMBAWA BERKAT


time2 raya kan orang..tetamu ramai datang rumah..

kalau rumah 'orang tua' lagi lah...
tak yah kuar rumah jumpa orang.. tapi rumah sentiasa penuh jer orang datang..
memang letih kan.. hahaha..
tapi besh..!! aku suka.. mungkin sebab dah terbiasa..
rumah mak ayah aku dulu2.. time raya..
memang setiap minggu tak henti orang datang..
sampai kan aku nak kuar beraya pon susah..
sebab.. nanti..takde orang nak tolong mak aku buat kerje kat dapur..
tina pon sama lah jugak..
kene bahagi2 tugas..

kekadang merungut2 kat mak... huhu..

nanti mak aku cakap "tak baik merungut..sepatut nya kene berterima kasih.. sebab.. tetamu tu datang bawak rezki kat kite.. bawak keberkatan... dan kuar nanti bawak dosa2 kita.."

baik lah..


anak2 redho..hahaha...

tapi aku series ni..

lagi2 lah kalau budak2 yang bagi salam "assalamualaikum.. kami datang nak beraya.."

biler tanya kat adik bogsu [masa tu kecik lagi] "kawan2 ko ker dik.. pagi2 raya dah datang..?"
hahaha... memang bukan pon..
budak2 kat situ.. raya pertama orang belum balik solat raya..derang dah meronda nak kutip duit raya..
tapi itu lah yang meriah nya kan....
walaupon tau derang semata nak kutip duit raya..
dan walaupon hanya budak kecik..
Bila bebudak datang beraya, suruh dorang masuk.. Layan baik-baik.. 
Walau pun duit raya yg mereka idamkan, 
jangan buat2 lupa..kita pon dahagakan keberkatan.. 

hidang air sirap kat derang.. penat ooii bebudak tu mengayuh beskal satu-satu rumah..

jangan sesekali pikir.. membazir hidang makan minum atau buang masa melayan hapa keh..
sebab.. walaupon sapa pon mereka..
jangan lupa..mereka datang sebagai tetamu kita..
Tetamu yg datang ke rumah tu akan membawa keluar dosa-dosa yg ada di dalam rumah dan mereka membawa keberkatan kepada tuan rumah.. 
Lagi la kalau bebudak yg belum baligh tu datang beraya ramai-ramai.. 
Dah la dorang tu belum ada dosa, malahan dibawanya keluar dosa-dosa yg ada tersangkut dalam rumah tu.. 
Layanlah tetamu dgn ikhlas tanpa mengira siapa pun.. 

dan bagi mereka duit sama macam ko bagi pada orang lain jugak..
jangan sebab tak kenal korang bagi derang 20 sen jer atau asal bagi..
Bagi duit raya tu dikira sebagai sedekah.. ALLaH akan ganti balik nanti..
insyaa Allah...

saja nak share satu kisah zaman Rasulullah ni..



Ada seorang lelaki yang senang kedatangan tamu. 

Namun isterinya menunjukkan sikap sebaliknya. 
Setiapkali ia membawa tamu ke rumah, isterinya menunjukkan sikap yang tidak baik. Orang itu mengeluhkan keadaan ini kepada Rasulullah saw. Mendengar itu,

Rasulullah saw bersabda,


"Katakan kepada isterimu, hari ini Rasulullah saw dan beberapa orang sahabatnya akan bertamu ke rumah kita."


Rasulullah saw berpesan kepada orang itu,


"Katakan kepada isterimu supaya ia memerhatikan tamu pada saat keluar rumah."


Isteri laki-laki itu melakukan apa yang diperintahkan Rasulullah saw. Pada saat tamu masuk, ia melihat mereka membawa daging dan buah-buahan yang banyak dan pada saat keluar mereka membawa keluar ular dan kala jengking yang begitu banyak.


Rasulullah saw bersabda,


"Kedatangan tamu ke rumah mendatangkan kurnia yang banyak ke dalam rumah dan pada saat pergi, mereka membawa keluar berbagai bencana."


Dengan menyaksikan hal itu, wanita itu pun berubah menjadi orang yang suka menerima tamu.


Rasulullah saw bersabda,


"Sesungguhnya seorang tamu yang datang mengunjungi seseorang, membawa rezeki untuk orang tersebut dari langit, Apabila ia memakan sesuatu, Allah SWT akan mengampuni penghuni rumah yang dikunjungi  tersebut.


Rasulullah saw bersabda,


"Suatu majlis ( pertemuan ) tidak akan terasa sempit dengan adanya orang-orang yang saling mencintai di dalamnya."


Dalam kesempatan lain, Rasulullah saw bersabda,


"Setiap rumah yang tidak dikunjungi tamu, maka malaikat pun tidak akan mengunjungi rumah tersebut."


Sesungguhnya beruntunglah rumah-rumah yang sering kedatangan tamu, maka itu janganlah mengeluh jika ada orang yang ingin bertamu.











family pakngah-makngah aku [abang kandung mak aku]
jauh2 datang dari seremban..






family blogger kak jaja... antara kawan yang aku rapat..
anggap macam kakak..senang nak share apa2...
tak sangka bolh rapat.. alhamdulillah jumpa orang2 yang baik2 macam ni aku brsyukur sangat..




ko tengok shaquille tunjuk hero...ppffttt..
dia ni.. kalau ramai2 orang.. memang lupa terus kat mak nya ni.. tak heran pon..
tu dengan 2 pupu die lah tu.. abang2..[anak sepupu2 aku]






jiran yang rapat..belakang rumah








ni lah kak Lina yang aku selalu dok mention nama tapi tak pernah tunjuk gambar.. heheh..
jiran aku gak ni.. tapi rapat..
aku suka borak ngan dia..orang bijak pandai bercakap kan..walaupon cakap nya sempoi.. tapi klakar.. dan positif..selalu bagi gud vibes kat aku..
yang paling besh.. akak ngan abang ni lah rajin melayan tekak aku masa mengandung dulu..
aku teringin pulut.. [tak mintak pon.. saja tanya die kalau dia tau ada kawan2 dia jual] 
tapi tetibe subuh2 soh aku amik kat umah die sebelum die gi kerje..dierang buat sendiri malam tu untuk aku...Allahu... rasa serba salah sangat time tu..huhu..tapi dalam masa yang sama rasa terharu giler..
tu belum lagi aku cerite yang lain lagi... 

aku tau kak lina baca ni.. hahaha.. mekaseh kak...sangat2...





ni pon pakcik makcik aku dan anak2 datang beraya dari jb hokeh..!!
baru jer sampai..[nak gi umah anak2] tapi terus singgah umah aku dulu..





orang kata.. jiran2 pon kite kene anggap macam sedara sendiri..
sebab nya..kalau lah apa2 jadi..orang paling dekat..adalah jiran kite dulu..
sebelum mungkin keluarga yang datang [kalau jauh]
so.. ni antara jiran2 yang aku tau boleh di harap.. hahaha..
kire jiran rapat senang mintak tolong apa2..
yang aku akan ingat nak menjemput setiap kali pon..
eerr..sebenarnya jiran2 aku semua baik2..alhamdulillah...
tapi ni antara yang terbaik lah kire nya..selain jiran sebelah rumah yang dah macam adik beradik tu..

pernah dulu aku buat open house tuk jejiran jer..
tapi.. tahun ni tak sempat nak buat 2-3 kali lagi..
jadi jemput mana teringat dan sangat dekat..
insyaa Allah..ada rezki.. aku buat lagi tuk jejiran lain jugak..
walaupon jiran..tapi time raya jer lah kekadang dapat jumpa..heheh.. biasa tu.. biasaaaaa....


sebenarnya..ramai lagi yang datang hari tu..[2 minggu lepas]

cikgu2 qaleef pon datang..tapi lupa nak amik gambar kenangan..
sebelum2 tu pon.. ada kawan2 datang beraya...alhamdulillah..
aku seronok terima mereka semua..
konsep nya kan.. kite kene berterima kasih pada tetamu tau..
sebab mereka bawak keberkatan dalam rumah kite....amin amin..insyaa Allah


notatanganAty :: tak habes lagi kisah raya... tapi cukup lah tu.. hahaha...







7 comments:

lieyalatif said...

NYUMMM ..mata daku ternampak mee sup tu aty hahaahhaha....nampak sedap tuuuhhh...

betul tu aty, tetamu yg dtg semua tu pembawa rezeki...tapi kalo badan letih penat gak nak melayan so kene terima dgn hati terbuka dan ikhlas...baru niat dan pahala tu seiring kan....

untung tetamu aty, makan sedap..rumah lawoo heheheeh

cplud miera said...

Assalam. Selamat hari raya kak aty. wah cantek bergemerlapan umah akk. bila lah bole sampai sana ni. Seronok tgk tetamu reramai ni kan.

Yana MIB said...

thn ni x dan lg beraya ke rawang nun...sobssss! postponed raya haji la weh aci tak? T_T

Chekgu Azrine said...

teringin nak jumpa aty lagi..nak datang umah aty pun tak berkesempatan raya2 nih...huwaaaa

nur aslina mohd ramli said...

ye ye.. mmg kak lina tu baca.. bahaha.. tq aty dtg jemput.. umah anda mmg lawoo gitu!

jaja_NorLiza said...

Thanks aty...tp frust...x pat borak lama aritu...xpe...nati kita lepak2 lg eh... :)

Rizziela said...

meriahnya